Komentarze do recenzji: Recenzja Venice After Dark. Tak absurdalne postacie znajdziemy tylko w grach indie

Forum Gry Przygodowe
Dodaj komentarz
18.04.2026 12:31
1
2
odpowiedz
Jerry_D
82
Senator

Nie spodziewałem się że na GOL-u przeczytam recenzję przygodówki innej niż może Syberia 5 albo odświeżenia tych najbardziej uznanych tytułów z przeszłości, pokroju BS, Monkey Island czy Myst. Cieszę się.

Venice jest na mojej liście życzeń. Trochę szkoda niskiego poziomu trudności zagadek,. ale taka teraz tendencja i nic już raczej z tym nie zrobi.

26.04.2026 11:07
1.1
1
odpowiedz
Micelius
36
Pretorianin

Jerry_D Niestety, ludzie ogólnie głupieją - ale przygodówki z trudnymi zagadkami też istnieją. Jednak Venice należy głównie do "powieści interaktywnych", więc tam nacisk jest raczej na opowieść, nie na rozkminę...

09.05.2026 02:57
johnnyk
1.2
odpowiedz
johnnyk
6
Legionista

Micelius ludzie nie głupieją, komputery są dostępne teraz dla każdego - nie, jak kiedyś - dla pasjonatów (nerdów) - stąd chęć zagospodarowania tej części rynku przez niektórych deweloperów (gry dla "głupiejących") co nie oznacza, ze dobre i trudne gry już nie powstają...

09.05.2026 08:12
1.3
odpowiedz
Micelius
36
Pretorianin

johnnyk Umasowienie danego typu rozrywki zawsze oznacza osłabienie jej poziomu. Dużo gorszym problemem jest korpoizacja - oznacza produkty bez duszy, sprowadzone do najmniejszego wspólnego mianownika (bo tak najbezpieczniej); często jeszcze zattutego politycznie (bo bogaci sponsorzy).

Natomiast na szczęście, ambitne studia wciąż istnieją - acz generalnie na uboczu. Pewnie będą istnieć, dokąd korpo i rządy nie postanowią w ogóle zlikwidować indyków - pod pozorem podnoszenia standardów, walki z dezinformacją itp. Jak się choćby zobaczy, jak teraz ryją pod Linuxem (próba wprowadzania różnych licencji), to widać, dokąd to zmierza...

Niemniej, jak wspomniałem - póki co, wciąż jest w co grać. Gorzej jest z książkami, a z filmami - beznadziejnie.
Pzdr.

Forum Forum Gry Przygodowe
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl