Komentarze do recenzji: Recenzja Styx: Blades of Greed. Charakterny goblin powraca w skradance, która nie wykorzystuje w pełni jego potencjału

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
24.02.2026 13:32
1
1
odpowiedz
Probitas
12
Chorąży

Backtracking? Ok, przestaje czytać i interesować się tą grą. Imo jest to czyste lenistwo i pójście na łatwiznę devów, a dla mnie jest to nudne i męczące.

24.02.2026 14:17
1.1
8
Felo74
135
Konsul

Probitas Backtracking jest w tej grze od cz. 1. Nie za bardzo wiem skąd to zaskoczenie.
Różnica taka, że w cz. 1 to było po prostu przechodzenie tych samych poziomów od tyłu z inaczej rozmieszczonymi wrogami. To faktycznie był chamski backtracking.
W cz.2 było już tak, że były swego rodzaju "huby" gdzie byłeś czasami na tej samej ogromnej mapie, ale musiałeś w inne miejsce przejść i całkowicie innymi drogami.
W cz.3 jeszcze nie grałem ale słyszałem, że jest to podobnie zrobione co w cz. 2. Jeżeli obawiasz się tego, że będziesz musiał znowu przechodzić to samo i zabijać tych samych wrogów to raczej ci to nie grozi.

25.02.2026 11:26
1.2
Probitas
12
Chorąży

Felo74 Zaskoczenie stąd, że nie grałem w poprzednie części :P Coś kojarzyłem te serie, ale wiedziałem o niej tyle że to taki Thief tyle że z Goblinami :P
No nie wiem, to co mówisz i tak brzmi jak np Star Wars Fallen Order, które mnie wynudziło przez to, że trzeba było wracać w te same miejsca. Niby innymi drogami, ale dla mnie to i tak było to samo i po prostu nudne. Najwyraźniej takie gry nie są dla mnie i tyle.

24.02.2026 14:50
RoyPremium
2
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
RoyPremium
31
Konsul

To jest naprawdę słaba seria. Za dużo tu magii w porównaniu z pierwszą grą ze Styxem. Design poziomów raczej liniowy jest, a działanie niewidzialności to jakiś bezsens, znaczy no nie działa po prostu.

24.02.2026 16:28
Drenz
2.1
8
Drenz
41
Senator

Zwyczajnie pieprzysz głupoty. Taki liniowy, że w poprzedniej części było wiele możliwości przejścia danych lokacji w obie strony. Niewidzialność była zawsze ograniczona czasowo. Fantasy to i jest magia, choć nadal przyziemna.

post wyedytowany przez Drenz 2026-02-24 16:32:47
24.02.2026 17:34
RoyPremium
2.2
1
RoyPremium
31
Konsul

Dokładnie, można przejść w jedną stronę lokację, można przejść w drugą stronę lokację. To dokładnie definicja liniowości. W poprzedniej części to jeszcze tak nie przeszkadzało, ale teraz też trochę standardy się zmieniły. Niewidzialność nawet jak odpalisz, to wszyscy i tak na ciebie reagują i idą na ciebie. Magia ni chuj nie jest przyziemna, jak można swojego klona od czapy tworzyć. To już fireballe są normalniejsze.

24.02.2026 17:47
Drenz
2.3
3
Drenz
41
Senator

Liniowość masz wtedy, gdy każdy gracz ma te samą ścieżkę do pokonania. Tego nie ma w Styxie, gdy możesz do celu dojść na kilka sposobów. W dwójce nawet osiągnięcia były związane z różnymi ścieżkami przejścia na danym poziomie. Z tą niewidzialnością to pierwsze słyszę. Atakują, jak ona się wyczerpie a ty jesteś na widoku strażników. Tak, jest przyziemna, bardziej alchemiczna niż taka z multum zaklęć itp.

24.02.2026 19:37
3
odpowiedz
5 odpowiedzi
LokalnyRzezimieszek
16
Generał

Wszystkie minusy z tej recenzji można by przykleić ASScreed Shadows, grze która kosztowała kilka razy więcej i nad którą pracowało kilka razy więc ludzi. 
Daje do myślenia ;-)

24.02.2026 21:47
3.1
2
TobiAlex
214
Legend

LokalnyRzezimieszek I jest kilka razy lepsza od Styxa...

24.02.2026 23:17
tynwar
3.2
tynwar
101
Legend

TobiAlex i mimo wszystko jakoś ta gra nie odniosła takiego sukcesu jakiego oczekiwano. Ciekawe dlaczego.

25.02.2026 00:44
3.3
1
Akuzativ1994
30
Konsul

LokalnyRzezimieszek ale ty placzesz nad tym shadowsem pol roku juz xD

25.02.2026 00:56
Kwisatz_Haderach
3.4
Kwisatz_Haderach
24
GIT GUD or die trying

Musi sobie biedak jakos zracjonalizowac rzeczywistosc. Do tego wypowiadajac sie na temat minusow gry, ktora widzial tylko u kiszaka.

btw. Ciekawe jaki tu byl budzet, bo ilosc graczy ledwie dobila do peaka 9letniego prequela, a ocena graczy na zolto sie swieci.

A mialo byc takie zaoranie. Glupie ludzie, nie znajom sie i wolom Jasuke!11111oneone

i mimo wszystko jakoś ta gra nie odniosła takiego sukcesu jakiego oczekiwano. Ciekawe dlaczego.

Az bym sie zalozyl kto lepiej wyjdzie. Cyanide na Styxie 3, czy Ubi na ACShadows. Biorac pod uwage numerki Styxa, i to ze dzis zrobienie takiej gry jest klika razy drozsze niz 10 lat temu, to mamy tu prawdziwego company-killera.
Oceny graczy najslabsze w calej serii, wiec poczta pantoflowa tutaj nie sprawi cudu.
A mogli zrobic RTSa.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-02-25 01:14:15
25.02.2026 23:33
tynwar
3.5
tynwar
101
Legend

Kwisatz_Haderach
Ta odpowiedź w żaden sposób nie jest związana z styxem i nie ma znaczenia to, że komentarze są pod artykułem o styxie, gdyż odpowiedź dotyczyła tylko i wyłącznie innego wątku poruszonego w komentarzu pod tym artykułem i na dodatek ten komentarz nie ma też związku z tematem artykułu. Tak więc nie ma znaczenia co było poza wątkiem i o czym był artykuł, więc nie ma co dopatrywać się czegoś więcej i przypisać dodatkowych wątków, skoro to była zwykła i prosta odpowiedź ściśle związana tylko z jedną rzeczą.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl