Komentarze do recenzji: Recenzja Project Motor Racing. Symulacja z potencjałem zgnieciona przez silnik od traktora

Forum Gry Sportowe
Dodaj komentarz
25.11.2025 17:27
1
odpowiedz
Shars
105
Konsul

Wszystkie FS'y to techniczne crapy. Gdyby szła za tym jakaś piękna grafika, czy bardzo zaawansowana fizyka gleby to jeszcze byłbym to w stanie zrozumieć. Stąd też nie dziwi mnie że i kolejna gra na tym silniku jest technicznym bublem.

25.11.2025 22:50
2
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
FeanorRR3
85
Pretorianin

Taka ciekawostka insiderska a propo silnika. Mam znajomego na prywatnym discordzie który był w programie testowania i dawania feedbacku jako 'ekspert'. Dziś jak NDA go przestało trzymać to mógł więcej powiedzieć no i w kwesti fizyki i silnika stwierdził że on jest wstanie jak najbardziej dowieźć. Problem jest w deweloperach którzy nie chcą aby ich gra była symulacją a bardziej grą która będzie przyjemna do gry z padem w ręku. Ten ów znajomy plus inni dali pewne sugestie dotyczące fizyki/modelu opon itp. z czego wyniknął build który był podobno bardzo dobry. Na drugi dzień te wszystkie zmiany wycofano bo stwierdzili że to będzie za trudne dla niedzielnego gracza... PMR to gra która celuje w graczy konsolowych z padem. Tych którym już się Forza i Gran Turismo znudziły. Na rynku PC nie mają najmniejszych szans. Wszystko byłoby ok z takim podejściem gdyby nie to że reklamowany był jako najlepsza symulacja ever. "A new physics engine that delivers unmatched handling realism and high-fidelity FFB alongside benchmark-setting handling".

post wyedytowany przez FeanorRR3 2025-11-25 22:50:50
26.11.2025 07:21
2.1
RoccoDestroyer
17
Legionista

"PMR to gra która celuje w graczy konsolowych z padem."
Tak, jasne. Gra, która na padzie tylko irytuje celuje w graczy z padem...

26.11.2025 07:35
Little Joe
2.2
Little Joe
207
Silent Man

Wyczuwam jakieś pierdololo. Przecież wystarczyłoby dać opcje włączenia/wyłączenia zaawansowanej fizyki/symulacji i po problemie.

26.11.2025 10:42
2.3
1
FeanorRR3
85
Pretorianin

RoccoDestroyer
Jedno nie wyklucza drugiego. To raczej pokazuje, że nawet ich nadrzędny cel czyli pad jest również totalną porażką.

little Joe
Tak samo mogliby tak robić twórcy Forzy czy GT, a jednak tak nie robią tylko decydują się na jeden prostszy model fizyki na rzecz przystępniejszego gameplayu. Najwidoczniej to nie jest coś takiego prostego jak zielony gracz może sobie wymyślić ;) to by oznaczało dwa osobne modele, które zwiększają złożoność projektu oraz problem z utrzymaniem i rozwojem. 2x więcej roboty 2x więcej miejsc gdzie trzeba robić aktualizację i coś się może spiepszyć.

post wyedytowany przez FeanorRR3 2025-11-26 10:43:32
26.11.2025 10:20
3
odpowiedz
LukaszRei
71
Pretorianin

"Niestety, te przyjemności zostały zarezerwowane dla użytkowników kierownic. Zabawa na padzie jest bardzo trudna i często frustrująca – przez nieresponsywne sterowanie trudno zapanować nawet nad relatywnie słabymi autami klasy GT4, i to po włączeniu opcjonalnych asyst. "
Szkoda, przydałby się jakiś dobry simcade na pada.

26.11.2025 10:56
mgr. Kuba
4
odpowiedz
3 odpowiedzi
mgr. Kuba
167
-

A więc gra stworzona tak żeby zadowolić graczy z padem, przez co odrzuca sim'owców z kierownicą, okazuje się być grą w którą nie da się grać na padzie bo jest za bardzo simowa i tylko na kierownice przez co odrzuca graczy z padem? :d
W sensie kompletnie mnie nie dziwi że chcą dogodzić obu grupom wyszło z tego takie nic które nie przypadnie do gustu ani tym ani tym, nie mniej jednak jest to odrobinę zabawne ;)

Szkoda. Obserwowałem. Szukam jakiejś przyjemnej ścigałki która nie jest prymitywna jak grid ale da się grać na padzie i liczyłem że to będzie to. Swoją drogą może ktoś coś poleci? Xbox / PC. Forza Motorport nie siadła a nie chce mi się już grać w gry sprzed 5-10lat jak pierwszy Project Cars.

26.11.2025 15:37
Draugnimir
4.1
Draugnimir
151
Mały diplodok

GRYOnline.plRedakcja

Szukam jakiejś przyjemnej ścigałki która nie jest prymitywna jak grid ale da się grać na padzie i liczyłem że to będzie to. Swoją drogą może ktoś coś poleci? Xbox / PC. Forza Motorport nie siadła a nie chce mi się już grać w gry sprzed 5-10lat jak pierwszy Project Cars
Próbowałeś Project CARS 3? To jest poprzednia próba dogodzenia graczom z padami przez ekipę Iana Bella - paradoksalnie bardzo udana w tym aspekcie. Ta gra to mierny Project CARS, ale jako alternatywa dla Forzy czy Gran Turismo wypada naprawdę nieźle :)
Tylko musiałbyś poszukać sobie pudełkowej kopii z drugiej ręki na konsolę, bo parę miesięcy temu wycofano tę grę z cyfrowej dystrybucji (zresztą i tak nie była w ogóle przeceniana od co najmniej dwóch lat, a za pełną cenę bym jej jednak nie polecił).

post wyedytowany przez Draugnimir 2025-11-26 15:38:08
26.11.2025 21:38
mgr. Kuba
4.2
mgr. Kuba
167
-

(zresztą i tak nie była w ogóle przeceniana od co najmniej dwóch lat, a za pełną cenę bym jej jednak nie polecił).

No i właśnie, ja to miałem w liście życzeń na steam, licząc że rzucą jakieś -75procent na sam koniec żeby cokolwiek zarobić... i co? I nic. Ani złotówki taniej do śmierci i zaniechałem.
Ale masz racje, mogę kupić używkę na x'a i chyba tak zrobie :)

Nie mniej jednak, tak na logike i ogólnie w eter pytanie, jaki był sens wycofywania PC3 bez przeceny go w ostatnich dniach? :D

26.11.2025 23:08
Draugnimir
4.3
1
Draugnimir
151
Mały diplodok

GRYOnline.plRedakcja

Nie mniej jednak, tak na logike i ogólnie w eter pytanie, jaki był sens wycofywania PC3 bez przeceny go w ostatnich dniach? :D
To polityka Electronic Arts, trudno szukać w niej logiki :D

Forum Forum Gry Sportowe
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl