Komentarze do wiadomości: "Nawet POE2 nie było tak trudne jak Diablo 2 v1.00”. Gracz odpalił Diablo 2 w najczystszej formie i wywołał atak nostalgii

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
20.11.2025 12:19
1
odpowiedz
Darek1785
5
Pretorianin

Potwierdzam i też to odkryłem przez przypadek bo grałem w Diablo 2 zaraz po premierze gdy nie było jeszcze dodatku i bardzo dobrze pamiętałem, że gra była trudna zwłaszcza główni przeciwnicy na koniec rozdziałów typu legendarny pod tym względem Duriel, a nawet pierwsza Andariel.
Natomiast gdy wróciłem do Diablo 2 z dodatkiem kilkanaście lat po premierze to gra na najnowszej wersji była już kompletnie inna pod względem poziomu trudności i nawet trudno było zginąć.
Jeszcze w tym lub poprzednim roku odkryłem wersję demo Diablo 2 i tam też rzeczywiście gra jest trudna, a zawiera tylko pierwsze dwie misje gdzie już na cmentarzu czuć dużo wyższy poziom trudności niż jest to teraz.

20.11.2025 16:33
1.1
SagittariusA
43
Pretorianin

Duriel w pierwszych wersjach mial Charge wiec ludzie padali na strzala, moj pierwszy dead to byl wlasnie Duriel nawet sie nie zaladowala jaskinia, a juz bylem martwy mimo, ze gralem juz na CII 733mhz Riva tnt2 i 256 ramu :D potem ludzie zaczeli plakac wiec usuneli mu Charge xD

20.11.2025 18:14
1.2
Darek1785
5
Pretorianin

Tak było, wchodziłeś do jaskini i padałeś.
Przy Andariel pamiętam, że odpalała toksynę to od razu trzeba się było teleportować do miasta bo już prawie całe życie to zjadało.

post wyedytowany przez Darek1785 2025-11-20 18:15:58
20.11.2025 20:09
Silvaren
1.3
Silvaren
6
Pretorianin

Też grałem jeszcze przed premierą polskiej wersji językowej i pamiętam problemy z durielem a nawet ze spawnami po łamaniu pieczęci przed diablo.

Gra była trudniejsza, bo nie było jeszcze rzeczy, które mocno dopalały postać, jak premie z synergii umiejętności itp.

No i też grałem wtedy bez dostępu do neta. Wszystko odkrywałem samemu. Nie było resetu postaci. Postać rozwijało się na czuja, nierzadko jakieś umiejętności wydawały się mocne w pierwszym akcie, przydzielało się do nich kolejne punkty, a potem okazywało się, że to taki trap choice.

LoD dorwałem bardzo późno i więcej mimo wszystko grałem przez to w vanillę.

post wyedytowany przez Silvaren 2025-11-20 20:09:49
20.11.2025 20:13
1.4
SagittariusA
43
Pretorianin

D2 do byla moja piersza horror gra po RE2. Przy Andy mialem prawie mokro w gaciach ze strachu, po zejsciu do tej jaskini jak mnie Duriel cmoknal to prawie sie zes...m, byla chyba 1 lub 2ga w nocy, Mepha jak pierwszy raz zobaczylem chyba zrobilem sobie przerwe iirc ?? po 10h ganiana po dzungli ??

Przy rozdzialce 640x480 wsio bylo ogromne i wydawalo sie, ze jest sie w srodku gry, jak na tamte czasy grafika i stylistyka robila robote.

20.11.2025 12:47
DocHary
2
odpowiedz
5 odpowiedzi
DocHary
85
Unclean One

To już wiem czemu tak słabo mi szło. Nie tłumaczy to jednak debilizmów z mojej strony jak wyskoczenie na Diablo ze zwykłym long swordem bodajże 1-19 dmg + trochę ssania. Poza tym grałem pallym, w którym totalnie skopałem drzewko i nie miałem pojęcia jak działają aury. Generalnie pierwsze spotkanie z Chaos Sanctuary, to była trauma, ale właśnie tak się rodzi późniejsza nostalgia.
Przypadkowo (bo nie byłem fanem D1) dostałem pirata od kumpla na początku lipca jakoś po premierze i zacząłem grać z ciekawości. No i się zaczęło.

post wyedytowany przez DocHary 2025-11-20 12:51:11
20.11.2025 16:40
2.1
SagittariusA
43
Pretorianin

Bo na Diablo sie szlo z minimum 30lvl, moj Paly dal rade po wiekszej farmie Zew Stepow i Uzuala, zdobylem dwureczny miecz z ed i atakiem zimnem, wiec szlo gladko bo Zeal mial 10 atakow z rzedu (to nic, ze jak jeden chybil to reszta tez ;), potem kolega powiedzial zeby zmienic z Cierni na Fanatyzm to juz w ogole szlo jak w maslo :D

20.11.2025 19:26
DocHary
2.2
DocHary
85
Unclean One

SagittariusA ten Zeal w 1.0 to była jakaś tragedia. Gdzieś po 14 pkt skapnąłem się, że się udupiam inwestując w to.

20.11.2025 20:11
Silvaren
2.3
Silvaren
6
Pretorianin

Ja dałem radę wtedy przejść inwestując w zeal. Zmarnowałem za to sporo pkt w holy fire, który szybko stracił na przydatności.

20.11.2025 20:20
2.4
SagittariusA
43
Pretorianin

No ja poczatkowo gralem na Zemste, bo mi sie bardziej podobala i mialem Scepter +3 do Zemsty, ale kolega twierdzil, ze Zapal lepszy bo mniej many wysysa i walo pare razy czy jakos tak, wiekszej roznicy nie odczulem, bo Zemsta miala lepszy dmg, potem na NM dalej gralem Zemsta, a TajSank juz ubijalem FoHem z dystansu xD

21.11.2025 01:42
Kwisatz_Haderach
2.5
Kwisatz_Haderach
22
GIT GUD or die trying

Zeal na poczatku, dopoki nie zmieniono sposobu lockowania i tego ze ma chyba tylko 5 hitow (oraz nie dodanu mu synergii, zeby robil jakikolwiek demejdz), to byl chyba najgorszy skill Paladyna.

Perfekcyjny przyklad "noobtrapa".
Tylko i wylacznie ze wzgledu na idiotyczny design skilla, ktory (jak wlasciwie cala gra) zostal zmieniony na grywalny dopiero w LoD.

A nawet juz nie mowia o koszmarnym desyncu, ktory powodowal stary Zeal.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2025-11-21 01:53:26
20.11.2025 13:31
Bezi2598
3
odpowiedz
3 odpowiedzi
Bezi2598
161
Legend

Dodatek do D2 zrujnowal to co jest dla mnie najwazniejsze w tego typu grach czyli loot.

Zamiast randomowych dropow wszyscy grali w takim samym gearze zlozonym z rune wordow i unikatow, randomowe dropy przestaly miec znaczenie. Runewordy to byl protoplasta setow z Diablo 3.

Wprowadzenie charmow. Power w zamian za usuniecie miejsca w ekwpiunku? No po prostu glupie.

Nie jestem tez fanem mercenaries ktorzy zostali w dodatku rozbudowani.

Fajnie jak by byla wersja gry bez tych elementow ale z reszta contentu dodatku.

post wyedytowany przez Bezi2598 2025-11-20 13:33:09
20.11.2025 14:03
Iselor
3.1
Iselor
44
Senator

A ja uwielbiam właśnie LOD, ale może t wynika z tego że gram typowo pod single player.

Mercenaries to już w ogóle bajka, Łotrzyca to jest moja ulubiona postać w cRPG ever, na niej wzoruje wszystkie babeczki jakimi gram we wszystkich cRPG więc rozwój najemników (ekwipunek, przechodzenie z aktu do aktu) to była magia.

20.11.2025 16:44
3.2
SagittariusA
43
Pretorianin

Bo D2 Classic bylo gra typu hunt czyli totalnie wsio zrandomizowane i polujesz na itemy.

LoD to juz gra typu craft, czyli zdobyles potrzebne rzeczy i sam tworzysz itemy.

To juz kwestia gustu, ja wolalem D2CL

21.11.2025 01:26
Kwisatz_Haderach
3.3
Kwisatz_Haderach
22
GIT GUD or die trying

Runewordy to byl protoplasta setow z Diablo 3.

iksde

Zamiast randomowych dropow wszyscy grali w takim samym gearze zlozonym z rune wordow i unikatow, randomowe dropy przestaly miec znaczenie.

To graj self found, to bedziesz mial to co ci gra wyrzuci, a nie to co znajomy na BN ci wyrzuci (pewnie zdupowane bo Enigm legit jest kilkadziesiat na ladder). Wtedy nie bedziesz ubrany w runewordy i unikaty podczas przechodzenia gry (w wiekszosci).

Nie jestem tez fanem mercenaries ktorzy zostali w dodatku rozbudowani.

Jedna z lepszych rzeczy. Dlatego kazdy popularny mod mercow rozbudowywuje jeszcze bardziej. Powodzenia w szukaniu takiego, ktory ich nie ma. Playerbase to kocha.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2025-11-21 01:30:16
20.11.2025 14:46
Szlugi12
4
odpowiedz
Szlugi12
128
BABYMETAL

Też wolałem z LoD'em grać (jakkolwiek to brzmi :P) do czystego Diablo 2 nigdy w życiu juz bym nie usiadł nawet jakby to była jedyna gra na świecie, to juz nie te czasy.

20.11.2025 16:06
5
odpowiedz
1 odpowiedź
SagittariusA
43
Pretorianin

Najlepsza wersja gry, wracajac do 2000, tam wszystko ma sens, nawet znajdowanie mikstur many bo nie mpzna bylo kupic u sprzedawcow, dalej to juz pojechali z ARPG do H&S i totalnego rozpierdzielu w LoD, 1.09 jeszce byl do przyjecia, a 1.10 rozpierdzielil ta gre na dobre do dzisiaj.

20.11.2025 20:13
Silvaren
5.1
Silvaren
6
Pretorianin

O kurde, racja. Pamiętam, że soską chomikowałem mana poty w skrzyni. W ogóle skrzynia też była mniejsza niż w LoD jeśli się nie mylę.

20.11.2025 17:14
BigBadSnake
6
odpowiedz
5 odpowiedzi
BigBadSnake
80
Pretorianin

GRYOnline.plRedakcja

O matko, ale nostalgia mi się odpaliła :3 Może spróbuję kiedyś tak zagrać. Wujek mnie zabierał na lan party do swojej kafejki internetowej i się grało z jego synem i starszymi kolegami. Pamiętam, jak w cymbał dostawałem od tej gry jako 8-9 latek. Grałem bardzo zachowawczo, sprzedawałem dużo ekwipunku, planowałem każdą wyprawę za miasto, ach te emocje dzieciaka. :D
Na pewno oryginalne menu miało lepszy klimat niż to z Lord of Destruction.

20.11.2025 18:18
6.1
1
Darek1785
5
Pretorianin
Wideo

Tak bo w dodatku zmienili też utwór muzyczny na mniej klimatyczny, podstawka miała lepsze menu:

https://www.youtube.com/watch?v=aZR4xWxrI3g&list=RDaZR4xWxrI3g&start_radio=1

20.11.2025 20:23
6.2
SagittariusA
43
Pretorianin

darek dokladnie TAK

CL muza i wybor postaci to byl taki wstep do mrocznego RPG, tak to zapamietalem.

LoD to juz zawiewalo masowa ze szczytu Arreat :]

21.11.2025 01:33
Kwisatz_Haderach
6.3
Kwisatz_Haderach
22
GIT GUD or die trying

Może spróbuję kiedyś tak zagrać.

Sprobuj, ciekawe jak szybko cie odbijesz. Ja juz nawet nie moge w LoD grac, bo takie Project Diablo 2 jest o tyle razy lepsze. Co dopiero w mega siermiezna podstawke.

21.11.2025 11:16
6.4
SagittariusA
43
Pretorianin

Kwisatz_Haderach

dzieki, grywam czasami w 1.00 i 1.06 :D

polecam mimo, ze trudna gra, nie dla wszystkich

D2R pogralem moze z pare dni i dalem sobie spokoj, tam to juz wszystko spieprzyli od wygladu postaci, po cenzure i jeszcze splycili gre z tymi sunderami LOL

21.11.2025 12:00
Kwisatz_Haderach
6.5
Kwisatz_Haderach
22
GIT GUD or die trying

Nie pisalem do ciebie ale okej. Dzieki za info.

tam to juz wszystko spieprzyli od wygladu postaci, po cenzure

A w sumie dzieki za to zdanko. Sporo w sumie tlumaczy. Bede wiedzial ze dalej nie ma co odpowiadac nawet. NIech ci bedzie ze 1.0 najlepsze i cycorki Andariel. xD

btw. Zmiany w D2R sa zajebiste, zwlaszcza sunder charmy. Choc wolabym wogole wywalic immune (a juz na pewno podwojne), ale jak sie nie ma co sie lubi, to sunder charmy to zawsze jakis kompromis.
"Splycili gre" bo dodali jedna mozliwosc zbicia immune, ktora i tak wymaga szczescia w dropie i wysokolewelowej postaci. Ty na serio jestes mocno oderwany od rzeczywistosci.
Sama mozliwosc zbicia tych resow w inny sposob otwiera nowe buildy. No ale "splycili gre" bo nie trzeba tersaz uciekac przed mobkami, pomijac polowy gry albo klepac mercenarem pol godziny.
Srsly co ty czlowieku piszesz.

Diabolo 2 serious business lol, tylko wersja 0.5 alpha i kill ratio 3 potworki na minute. Z polowo skilli zle dzialajaca, albo dzialajaca idiotycznie (jak np. wspomniany wyzej Zeal).

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2025-11-21 12:11:48
20.11.2025 20:58
7
odpowiedz
1 odpowiedź
QrKo
168
Yarr!

Sporo się nagrałem w D2 na classicu i fakt tam loot miał znaczenie jak cholera. Topowi barbowie czy amazonki w pvp mieli tak śmieszne-dziwny gear że w LoD nawet by się tego z ziemi nie podnosiło. Pamiętam jak mi dropnął jakiś kozacki rzadki łuk z 3 czy 4% life leecha i dobrymi bonusami, potem tylko farma sorką z MF i handlowanie tak długo żeby upuczyć SoJ, do kostki bodajże z czaszkami aby dodało socket, do socketu kolejna perfekt czaszka i była broń z 8% life leech i 3% mana leech. Do tego rękawice z IaS i chyba też ll, buty choćby niebieskie byle miały bonus 40% do biegania i na 68 lvlu pamiętam roznosiłem postacie 80+.

Wiadomo, że były przedmioty best in socket jak spectral shard w ręce dla hammerdina, totalny must have żeby wycisnąć jak najwiecej z postaci ale mimo to ponad połowa gearu była żółta, z poniekąd randomowymi statami.

post wyedytowany przez QrKo 2025-11-20 20:59:34
20.11.2025 23:03
7.1
SagittariusA
43
Pretorianin

Z perspektywy czasu dla hammerka najlepszy bylby Scepter 2Pala 1-3foh/hammer 1-3convi/conc 10fcr...ale to nie dla biedakow xD

21.11.2025 01:38
Kwisatz_Haderach
8
odpowiedz
4 odpowiedzi
Kwisatz_Haderach
22
GIT GUD or die trying

Beka z typa ktory wszedzie wlazi i pisze ze DIablo sie skonczylo w 2000, (a potem w 1.07, 1.08. 1.09. a juz wogole w 1.10.. za kazdym razem bijac rekordy popularnosci). Najbardziej ogrywanym patchem byl 1.13c.

Nawet sami tworcy mowia non stop ze poczatki to byla mega pocieta masakra (do ktorej ludzie sobie dokleili bzdury ze byla "zbalansowana" i mega popularna) i dopiero z LoD gra zaczela wygladac tak jak miala wygladac, a wycie radosci playerbase, ze gra zosyala w koncu dokonczona i wkoncu bedzie mozna pograc normalnie bylo slychac az na ksiazycu pewnie.
I maja racje.

No i dalo sie w koncu pograc solo/self-flound w miare normalnie. Pre-LoD Diablo 2 bylo gra dla spocencow, i tylko dla nich. Na szczescie gra i caly gatunek nie poszly ta droga.

Zreszta wystarczy poczytac pare tych wspominek, zeby ogarnac jak bardzo sa opisywane przez rozowe okulary nostalgii.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2025-11-21 01:55:16
21.11.2025 09:22
8.1
SagittariusA
43
Pretorianin
Wideo

Niestety D2 sie skonczylo na 1.09 to byl ostatni OG patch do gry, w 1.10 zrujnowal gre totalnie i ludzie masowo odeszli, nie bede sie rozpisywal co bylo be, a co noe bo by hylo tego za duzo i najzwyczajnie mi sie nie chce. W 1.10 zamiast ludzi masowo zaczely latac boty bo drop rate byl zwalony do tego stopnia, ze zeby upolowac Bera lub Jaha to trzba bylo z 10k runow na Travi robic bo TopEnd Slowa R7niczne staly sie podstawa dalszej gry, chyba, ze sie gralo jedna z dwoch grywalnych postaci czyli Hamerkiem lub Sosana Zamiec, ew. JAvka na krowki.

1.13c chyba cos ci sie pomylilo, to byl krotki beta patch przed finalnym 1.13d.

Najbardziej popularnym patchem byl chyba 1.05 lub 1.08 z tego co pamietam, LoD nie sprzedalo sie juz tak do rze jak CL.

Pamietaj, ze D2 bylo robione dla fanow D1 wiec musialo byc hardcorowe jak poprzednik.

Na koniec wrzucam filmik od popularnego Streamera odnosnie 1.00

https://m.youtube.com/watch?v=H0nzwt8nyZc&t=41s&pp=ygUXRGlhYmxvIDIgMS4wIHdoYXQgcmlnaHQ%3D

21.11.2025 09:36
Kwisatz_Haderach
8.2
Kwisatz_Haderach
22
GIT GUD or die trying

Czlowieku cokolwiek ten koles mowi, jest dokladnie odwrotnie dla kazdego nie spinajacego sie i grajacego sobie for fun normalnego czlowieka.
Ten koles jest wlasnie definicja "spocenca" lol. Do spolki z toba i postami ala "ile dam rady wrzucic smieszych skrotow do jednego posta".
Ta Lod byl mniej popularny niz gole Diablo... xD To wlasnie od LoD wogole zaczela sie legenda i gra sie przedostala do mainstreamu. Wtedy tez zaczal sie na powaznie modding, bo wczesniej nie bylo zabardzo co (Diablo 2 pre-LoD to wlasciwie takie 1/4 gry).

Ludzie sobie poprostu graja i tyle. Enigme widzi 70 osob na ladder i #nikogo. Twoje spocone placze sa komiczne, a Diablo 2 bez LoD jest gra plytka, malo rozbudowana i niezbalansowana pod nic wiecej jak normal, reszta jest dodana zeby bylo. Dzisiaj by siadlo tak na sredniej 6/10.

I sorry ale wole sluchac tworce (Brevika), ktory mi mowi wprost ze dopiero z LoD gra byla skonczona (bo wycieli wlasciwie polowe i gra to byl kadlubek) niz spocenca z jutube i specjalistow z gola, ktorzy mysla ze wiedza lepiej niz ludzie, ktorzy gre zrobili.
Co jest zreszta dosc znamienna wsrod "hardcorow" od Diablo.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2025-11-21 09:48:31
21.11.2025 11:06
8.3
SagittariusA
43
Pretorianin

Ale mowisz to z perspektywy swojej, czesci EU i ogolej masowy, w USA jest to inaczej odbieranie.

Zobacz sobie na liczbe sprzedanbych kopii CL vs LoD, a najbardziej popularnym patchem byl chyba CL 1.05/6

Tak jak mowilem, kwestia gustu: CL byl dla ludzi z D1 i graczy starszej generacji, a LoD to juz masowa.

Ja wole HC ARPG jakim bylo CL niz H&S jakim sie stalo LoD.

Brevik sam powiedzial, ze to dwie rozne gry, Classic jest ala item hunting, a LoD jest ala crafting, a jeszcze dodaj 1.10 bo byl ichniejszy oficjalny mod do gry, gdzie zastapili zhakowane importy z OBN na OP Slowa Runiczne, tak wtedy dali narzedzia i otworzyli D2 na ludzi, ktorzy stworzyli tony modow, ale sam 1.10 byl niemilosiernie krytykowany, ludzie stwierdzili, ze to niewypal i odeszli, czesc lig sie rozpadla, np PCL przezylo, a niedobitki graly na zasadach z 1.09 m.in. bez Eni i Griefa np.

Brevik co sam mowi w publicznych wywiadach to jedno, a co sam mysli i mowil na streamach to drugie :)

Chris Wilson z PoE sam powiedzial, ze CL was "Masterpiece", but LoD was just "GG".

Poza tym skoro LoD byl taki zayebysty i w ogole genialny, zrobil z D2 mainstream i zarobil tony siana to dlaczego nie powstal drugi dodatek????

post wyedytowany przez SagittariusA 2025-11-21 11:21:02
21.11.2025 11:46
Kwisatz_Haderach
8.4
Kwisatz_Haderach
22
GIT GUD or die trying

Via Tenor

Poza tym skoro LoD byl taki zayebysty i w ogole genialny, zrobil z D2 mainstream i zarobil tony siana to dlaczego nie powstal drugi dodatek????

Bo tak sie podjarali ze od razu polecieli robic trojke, ktora miala byc mmo? Po czym Vivendi chyba ich zaoralo? Nie pamietam jzu ktory merge zaoral ktory oddzial.

A dlaczego nie powstal dodatek zrobiony przez BLizza do D1? Bo tez sie podjarali sukcesem i polecieli robic dwojke, a dodatek zlecili podwykonawcy.

Co do reszty to sie nie dogadamy, bo ja i ty zyjemy w roznych swiatach. Dla mnie ta gra to single, multi po lanie z kumplami i mody. Nie BN, Enigmy i co "ludzie i pan na jutubie stwierdzili".

Chco w sumie zgodze sie co do tego podzialu gra na drop/gra na craft. Ale dla mnie to nie robi wielkiej roznicy w sumie. W sumie wole tez to drugie I ZARECZAM ci ze wiekszosc graczy rowniez. Wystarczy zobaczyc jak wielka popularnosc i jak kolosalnie dobry odbior miala w PoE kazda liga ochrzczona "crafting league". A jak niska retencje miale te z bieda dropem i brakiem fajnego craftu (czyli takie jak wymarzyl sobie Wilson wlasnie).
Zreszta wielokrotnie okazywalo sie ze wizja Wilsona nie jest kompatybilna z tym co chce playerbase (czyli nie chca oni CL, tylko raczej LoD). DOpiero po jego odejsciu wprowadzono przyjete przez playerbase z otwartymi ramionami zmiany i dano graczom naprawde pobawic sie szalenstwem craftu w ligach, a nie biegac bossa 30 razy zeby wydropic 1/3 unikata (po czym przez 3 dni probowac go sprzedac, bo przeciez normalny handel ala 21 wiek ZLY ZLY ZLY. Lepiej klepac na chacie lol).
I to widac w wykresach ilosci graczy.

TO samo PoE2. Przegieli z "serious business", dali tylko bieda-drop i pies z kulawa noga w to grac nie chcial. Poluzowali, dali normalny craft i playerbase zadowolony a gierka wtocila na wlasciwe tory od razu.

Podsumowujac... tajms czejndz i tak to wyglada w realnym swiecie gdzie ludzie chca grac for fun, w dupie maja jakies "klany", bicie rare moba 3 minuty jako "challenge", i nie zatrzymali sie 15 lat temu.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2025-11-21 12:03:28
21.11.2025 11:06
9
odpowiedz
SagittariusA
43
Pretorianin

nvm

post wyedytowany przez SagittariusA 2025-11-21 11:07:00
Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl