Komentarze do wiadomości: Projekt Hail Mary jest wielkim kinowym hitem. Sci-fi z Ryanem Goslingiem z najlepszym otwarciem roku i rekordem dla Amazona

Forum filmy i seriale scifi
Dodaj komentarz
23.03.2026 11:07
lewel
1
odpowiedz
lewel
21
Pretorianin

Ktoś już oglądał? Dobre?

23.03.2026 11:19
Mutant z Krainy OZ
2
2
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
273
Farben

Jako film dobre. Jako adaptacja ksiazki okropne. Zrobili z tego komedie, nie spodziewalem sie takiej koncepcji. Ja dopiero co skonczylem czytac i kazda zmiana umieszczona w filmie byla dla mnie trudna do zaakceptowania, a zmian jest sporo.
No i wszystko jest skrotowo podane, nie ma za wiele tej matematyczno fizycznej strony, ktora jest glownym daniem ksiazki.
Warto obejrzeć, ale jezeli sie dopiero co czytalo ksiazke i ma się ja swiezo w pamieci, to lepiej poczekac według mnie.

23.03.2026 11:38
3
1
odpowiedz
Alacer
135
Konsul

Uważam film za bardzo dobrą adaptację. Książkę czytałem w zeszłym roku. Najbardziej nie leży mi ilość humoru. Sam w sobie jest bardzo dobrze zrobiony ale jest go za dużo. Powinno być mniej humoru a więcej nauki ale ja jestem nerdem więc balans nie był po mojej stronie. Rocky rządzi.

23.03.2026 13:44
4
1
odpowiedz
1 odpowiedź
twojp467112
0
Chorąży

Echmm myślałem że ten film będzie super fajny a był taki sobie średni i miał 3 minusy które nasa by nigdy nie popełniła po pierwsze okulary w hełmie , po drugie kosmonauta aktor nie potrafi prowadzić statku, po trzecie za dużo wspomnień i jakim cudem tak szybko stworzył w kompie translator żeby się porozumiewać z obcym z kamienia co też jest durne, dla tego taki był średni .

23.03.2026 19:23
4.1
czopor
141
Konsul

twojp467112 połowa astronautów w historii NASA nie była astronautami-pilotami i im dalej od powstania NASA tym większy odsetek specjalistów-nie pilotów. Astronauci noszą okulary - nawet w czasie startu.

23.03.2026 14:00
RoBBo
5
2
odpowiedz
RoBBo
10
Legionista

Oglądałem. Książka bardzo ok a film, adaptacja - wersja spłaszczona, przystępna bardziej dla dzieci niż dorosłych.

23.03.2026 15:49
Azerath
6
odpowiedz
2 odpowiedzi
Azerath
157
Senator

Jeśli ktoś jeszcze nie widział, to polecam przeczytać, a najlepiej przesłuchać audiobooka. Film bardzo po łebkach w stosunku do mięsa materiału, znanego z innej książki autora Marsjanina, napotykanie problemu i rozwiązywanie go w bardzo naukowy sposób. Tak samo atmosfera hard sci-fi książki nie obecna. Kompletnie inny twór, kształtem tylko lekko przypominający oryginał. Emocjonalne momenty też uderzają dużo mocniej na papierze. Film bardzo jednotonowy z tą samą chorobą, co tknęła późniejsze sezony Stranger Things - gdzie każda akcja musi być quirky, oryginalna, żartem - męczyło mnie to bardzo. Film oceniam na 3/10. Jeśli ktoś uważa, że sięgnie po książkę, to zalecam ominięcie trailera filmu i wszelkich materiałów marketingowych, które pokazują za dużo.

23.03.2026 16:18
Mutant z Krainy OZ
6.1
Mutant z Krainy OZ
273
Farben

Trailer obejrzalem po przeczytaniu ksiazki i po obejrzeniu filmu. Matko boska, w trailerze zdradzaja wszystko co najbardziej zaskakuje w historii.

23.03.2026 19:47
Soulcatcher
6.2
Soulcatcher
291
Crimson Desert

Premium VIP

Azerath nikt nie wyda kilkuset milionów na film specjalnie dla ciebie i twoich zaawansowanych potrzeb SF. TO ma być film dla rodziny gdzie równie dobrze się bawią dzieci, dziewczynki z lizakami, starsi panowie i ich gospodynie domowe. I do tego jeszcze na całym świecie w różnych kulturach.

Aż się dziwię że obcego nie zastąpili psem, a statku kosmicznego łódką żeby było bardziej przyjaźnie :)
Ciesz się że masz przynajmniej taki film.

23.03.2026 19:42
Soulcatcher
👍
7
odpowiedz
Soulcatcher
291
Crimson Desert

Premium VIP

Książka jest dosyć prosta i naiwna, podobnie jak Marsjanin, więc film pewnie też jest taki. Ale to dobrze bo pomimo swojej "prostoty" to jedna z moich ulubionych książek i film zobaczę z duża przyjemnością, choć chciałbym zobaczyć jakieś poważne space opera o wojnach w przestrzeni i czasie zamiast, ET w kosmosie.

Forum Forum filmy i seriale scifi
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl