Komentarze do wiadomości: Nowe rasy w Avowed nie mają unikalnych opcji dialogowych. Reżyser gry RPG ujawnił zaskakujący powód

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
19.02.2026 15:50
WeCreateWorlds
1
2
odpowiedz
WeCreateWorlds
12
Konsul

Nie ma się co dziwić, ten patch z jednej strony miał być pewnego rodzaju miłym prezentem na koniec cyklu obsługi gry, ale z drugiej strony pewnie został wykonany bardzo niskimi zasobami. 

Część studia pracuje nad DLC do Outer Worlds 2 (obiecano dwa i pewnie tylko tyle będzie), a dodatkowo z wywiadów z Fergusem i spółką wiemy, że są jeszcze 2 inne projekty. 

Jeden z nich to - jak sądzę, ale nie mam na to żadnych dowodów - remaster New Vegas.

Jeszcze inna część devów zajmuje się rozwojem Grounded 2, który akurat sprzedaje się ponoć przyzwoicie. 

Obsidian to małe studio, więc biorąc to wszystko pod uwagę, sądzę, że są mocno zarobieni.

19.02.2026 20:17
baltazar1908
2
3
odpowiedz
7 odpowiedzi
baltazar1908
46
Generał

Nic tej grze nie pomoże, obsidian sam
sobie robi sabotaże od New Vegas nic ciekawego nie wyszlo z tego studia, choć niektôrzy twierdzą że Pillars of eternity było godne uwagi, ok może było.

20.02.2026 14:00
guitarzero
2.1
3
guitarzero
29
Konsul

baltazar1908 Pierdolisz baltuś.

20.02.2026 14:36
Iselor
2.2
2
Iselor
47
Senator

Nie "było godne uwagi" tylko dalej jest wybitne. Obie części. A Avowed ogrywam i jest bardzo dobre.

20.02.2026 18:19
baltazar1908
2.3
baltazar1908
46
Generał

ja grałem
w to rok remu zaraz po premierze wiec mi sie nie podoba, a kazdy ma swoje zdanie i nie musisz tutaj bluźnić kmiocie.

22.02.2026 13:15
2.4
LokalnyRzezimieszek
16
Generał

Iselor Pisząc, że Avowed jest bardzo dobre strzelasz sobie w łeb.
Trzeba być mega bezguściem który pewnie zupkę chińską nazwałby dobrym posiłkiem.
Przez takich kasztanów właśnie, gry stają się coraz to głupsze, płytsze, uproszczone w każdej możliwej dziedzinie.

22.02.2026 14:36
Iselor
2.5
2
Iselor
47
Senator

LokalnyRzezimieszek

Sam jesteś bezguściem. Piszesz z jakiegoś troll konta i będziesz mnie tu pouczał ignorancie co w tym gatunku jest dobre i co ma mi się podobać?! Chyba sobie jaja robisz. Pouczać to mnie może Silvaren albo Adamus, troll twojego pokroju niech spada na drzewo. Obsidian do tej pory NIE zrobił słabej gry. Dlaczego Avowed ma mi się nie podobać?!
- ma spoko fabułę
- ma dobrze napisanych towarzyszy
- lubię świat Pillarsów (co prawda wolę Forgotten Realms, Sanktuarium czy świat Pathfindera ale...)
- mechanika jest bardzo dobra
- bardzo podoba mi się system walki. W końcu moja Aliza strzela ładnie z łuku i przechodzi sensownie w dual wielding
- podoba mi się grafika
- podobają mi się questy poboczne
- gra mi się w to o wiele lepiej niż we wszelkie Divinity, TESy, nie mówiąc już o Gothicach czy innych Kingdom Come, sorry.
Tyle w temacie. 30 lat gram w ten gatunek i w dupie mam zdanie o tym gatunku cyrkowego kuglarza twojego pokroju.

23.02.2026 23:53
2.6
Alien89
9
Legionista

Iselor próbowałem grać w Avoved i odbiłem się od tego. Historia i dialogi sprawiały wrażenie jakby napisało je dziecko i to nie starając się, a pisząc szybko na kolanie by w końcu dano mu spokój. Wybitny to był Planescape Torment, KOTOR, Fallout New Vegas. Avoved to coś, co jest naprawdę tragicznie złe. Kocham RPG a to mnie tak skutecznie odrzuciło jak żadna gra już od bardzo dawna.

24.02.2026 00:14
Iselor
2.7
1
Iselor
47
Senator

Alien89
Avowed nie jest złe. Właśnie sobie gram i jest naprawdę bardzo dobre. Tragicznie złe ? Nie grałeś w złe gry w tym gatunku. Oczywiście, widzę wady tej gry (towarzysze są "meh" ale nawet w arcydziełach pokroju Pillarsów....różnie z tym bywało), ale dostrzegam wspaniałe zalety.

19.02.2026 22:59
Silvaren
3
7
odpowiedz
2 odpowiedzi
Silvaren
9
Konsul
Image

Wam to chyba serio AI pisze te artykuły.

W Avowed nie ma do wyboru żadnych opcji dialogowych związanych z wyborem sylwetki człowieka lub elfa. Listę dialogową w grze modyfikują 3 rzeczy:
- Poziom cech
- Biografia (pochodzenie)
- Czyny/decyzje podjęte wcześniej podczas rozgrywki

Na screenie zlepek z kreatora postaci z pierwszy Pillarsów. Tłumacząc na Avowed, postać wysłannika to:
Rasa: Boski
Podrasa: Boski "cierni", tak co by nie spoilerować

spoiler start

Boski Sapadala

spoiler stop

Budowa ciała: aumauanin, człowiek, elf, krasnolud, orlanin... czysto kosmetyczny wybór.

Cała reaktywność podczas dialogów w obu Pillarsach w kontekście rasy podczas gry boskim ani razu nie zahaczała o gatunek, z jakiego się zrodził, bo rasą był boski.

W Avowed jest tak samo. Rasą wysłannika jest boski, cała fabuła jest pod to napisana. Wszyscy NPC to komentują, zwłaszcza że po Deadfire boscy w większości wyginęli i jest to już niecodzienny widok.

Pallegina w Pillarsach była ptasią boską. Jej rodacy, Vaillianie, nawet nie uznawali jej za kobietę, bo w definicji "kobiety" według Vaillian kobiety rodzą dzieci, a boscy są z natury bezpłodni. To była taka prawna "furtka" by mogła wstąpić do bractwa paladynów. Bycie przeklętym przez bogów było zawsze tym najważniejszym tematem przy opisywaniu fizyczności jakiegokolwiek boskiego w tym świecie. Rasa jego rodziców nigdy nie miała znaczenia. Dlaczego w Avowed miałoby być inaczej, czemu miałoby to być niespójne z tym, jak boscy są postrzegani przez społeczeństwo?

Nawet jeśli, czemu kogoś dziwi, że nie dodano opcji dialogowych dla aumauanina, krasnoluda czy orlanina, skoro nie było żadnych unikalnych opcji prowadzenia rozmów w przypadku człowieka czy elfa?

20.02.2026 14:49
guitarzero
3.1
2
guitarzero
29
Konsul

Mając Silvarena na forum oni jeszcze nie boją się publikować takich rzeczy. Kozaki!

20.02.2026 14:56
Iselor
3.2
3
Iselor
47
Senator

Tak, Silvaren to jest Mistrz.

22.02.2026 21:45
4
odpowiedz
vegann2387
3
Legionista

To "ałałd" jeszcze żyję? ??

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl