Komentarze do wiadomości: „Nie rozumieją jego korzeni.” Scenarzysta Fallout New Vegas ocenił jak markę traktuje Bethesda

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
09.01.2026 14:06
1
1
odpowiedz
borqa
4
Legionista

Fallout 2 najlepszy i ch u j ??. Interplay był the best bethesda im do pięt nie dorasta.

09.01.2026 14:07
Iselor
1.1
2
Iselor
44
Senator

Bethesda skończyła się na Morrowindzie.

09.01.2026 15:25
Kasrkin
😃
1.2
1
Kasrkin
13
Konsul

Bethesda skończyła się jeszcze przed Areną!

09.01.2026 15:37
Iselor
1.3
Iselor
44
Senator

Arena to dziś niegrywalna ciekawostka, Daggerfall przerósł twórców a raczej ambicje ich przerosły na ówczesne mozliwości technologiczne. Ale Morrowind to arcydzieło i ich opus magnum.

09.01.2026 15:18
2
1
odpowiedz
Cyberfan
60
Pretorianin

Bethesda zabiła markę Fallout.

09.01.2026 16:59
Persecuted
3
odpowiedz
Persecuted
162
Adeptus Mechanicus

W sumie sam nie wiem. Fallout 3 moim zdaniem bardzo dobrze uchwycił klimat dwuwymiarowych Falloutów i całkiem zręcznie przetłumaczył go na język 3D (zwłaszcza The Pitt miało genialną atmosferę). No ale już Fallout 4 to faktycznie sprawiał wrażenie "parku rozrywki". Nawet przymykając oko na spłycone elementy RPG czy jego nasycenie kolorami i urokliwość (które według mnie zupełnie nie pasują do tego świata), najbardziej położono w nim design rozgrywki, a zwłaszcza tak ważne w tego typu grach, poczucie liniowej progresji.

F3 całkiem dobrze radził sobie ze stopniowym eskalowaniem emocji, najpierw krypta, potem Megatona, potem Super Duper Mart, potem kolejne, coraz trudniejsze lokacje, dzięki czemu czuć było, że świat otwiera się przed nami coraz bardziej. Zaczynaliśmy od wybijania cherlawych bandytów w zrujnowanym spożywczaku, ubrani w brudny kombinezon krypty i uzbrojeni w lichy karabin samopowtarzalny, a kończyliśmy na dziesiątkowaniu szponów śmierci działem plazmowym, odziani w eksperymentalny pancerz wspomagany, samodzielnie zmieniając losy pustkowi.

A Fallout 4? W pierwszych 15-20 minutach gra daje nam pancerz wspomagany i miniguna, każąc nam zmasakrować nacierających bandytów i ubić szpona śmierci. A potem wszystko tylko jeszcze eskaluje... Właśnie przez to strasznie ciężko mi było wczuć się w rolę zwykłego człowieka walczącego o przetrwanie na złowrogim pustkowiu. Zamiast tego miałem wrażenie, że jestem w parku rozrywki i biegam od atrakcji do atrakcji, a menadżer całego przybytku cały czas mnie pilnuje i dba, żebym się ani przez chwilę nie nudził, nieustannie serwując mi strzelaniny, wybuchy i masę lootu... Żadnych wolniejszych momentów, tylko ciągła jatka. Nie chodzi nawet o poziom trudności i brak wyzwania (bo i Fallout 3 był śmiesznie łatwy, zwłaszcza z DLC podnoszącymi maksymalny poziom i dodającymi nowe, potężne perki), ale o bijącą od tego sztuczność i brak poczucia zwiedzania wiarygodnego, spójnego świata, który istnieje nie tylko po to, żeby nas zabawiać.

Czyli Becia wie jak to zrobić w miarę dobrze, tylko po prostu poszła w złym kierunku. Może to z powodu śmierci Adamowicza, ich wybitnego concept artysty, który nadał ton i kierunek artystyczny "trójce"? Po sukcesie Skyrima wyraźnie się pogubili, co dobitnie pokazał Starfield. Czy jest szansa na dobrego Fallouta 5? Widząc ich upór i niezdolność do refleksji, raczej w to wątpię.

post wyedytowany przez Persecuted 2026-01-09 17:12:25
09.01.2026 19:32
baltazar1908
4
odpowiedz
baltazar1908
44
Generał

Bethesda teraz to zarabia na serialu i na jego widzach którzy teraz dopiero dzieki serialowi zaczeli sie tym światem Fallouta interesować i po prostu im nie zależy na jednostkach takich jak powyższy twórca tylko na masie która to kasę wydaje na ich grę i na ich serial, pewnie sie nie doczekamy takiej historii jaką miał Fallout 3/4 czy New Vegas bo 76 już tą historię zabiło.

09.01.2026 21:53
WeCreateWorlds
5
odpowiedz
WeCreateWorlds
9
Pretorianin

A z kolei Avellone w swoich grach nigdy specjalnie nie umiał ani eksploracji ani nie przykładał żadnej wagi do elementów emergencji rozgrywki. Tak to jest, każdy ma swój sposób na dobrą grę.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl