Komentarze do wiadomości: Nie masz ponad 1000 zł na dodatki? Paradox ma nową-starą propozycję dla graczy Crusader Kings 3

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
29.01.2026 12:33
1
odpowiedz
user5580790643
5
Legionista

O, super. Abonament. Tego chcą gracze, ludzie, wszyscy. Róbmy coś niedokończonego, a potem sprzedawajmy plasterki tego co nie daliśmy. Są gracze znudzeni? No to abonament. Przestaję powoli grać w gry.

29.01.2026 12:43
elathir
1.1
elathir
119
Czymże jest nuda?

Akurat w wypadku CK3 trudno mówić o dodawaniu wyciętych rzeczy.

Gry paradoxu ogólnie są dość charakterystyczne, one już na premierę są bardziej złożone od dowolnej gry konkurencji a potem ilość treści i złożoność jeszcze rosną, z czego duża część funkcjonalności jest dodawana w darmowych patchach.

I tak zdarzają im się wtopy, jednak pomijając te techniczne (bugi, bugi i jeszcze trochę bugów) czy związane z balansem raczej dotyczą tego, ze DLC są za drogie w stosunku do zawartości, albo totalnie niepotrzebne a nie tego, że gry wychodzą jakoś bardzo okrojone.

Powiem wprost, genialnie to widać na tle konkurencji Endless Space 2 i Stellaris, premiery były obok siebie. ES2 na premierę było już trochę mniej złożone od Stellaris, dzisiaj ES3 jest martwą grą a Stellaris wciąż bardzo popularną i w dodatku wielokrotnie bardziej złożoną i rozbudowaną.

29.01.2026 12:45
mgr. Kuba
2
odpowiedz
3 odpowiedzi
mgr. Kuba
169
-

Gdzie są wady? Po co jest oburzenie?
Przecież to świetna decyzja dla wszystkich. Gracz ma możliwość za stosunkowo grosze sprawdzić sobie wszystko, wykupywać raz na jakiś czas żeby pograć w pełni, a studio dodatkowo zarobi na takich cokolwiek plus zmniejszy się potencjalne piractwo tej produkcji.

29.01.2026 13:26
elathir
2.1
elathir
119
Czymże jest nuda?

Zresztą ten abonament był już w ich innych grach (CK2, EU IV na pewno, chyba w HoI IV i Stellaris).

29.01.2026 14:24
2.2
1
baltimaki
1
Junior

mgr. Kuba paradox od dawna jest na mojej osobistej czarnej liscie. Nic nie usprawiedliwia ich polityki dlc i jak chcecie robić za jeleni to proszę bardzo, dzięki wam oni nigdy nie zmienią podejścia. A jak 500 zł rocznie to dla ciebie grosze to gratuluje, bądź sobie snobem gdzie indziej. Przypominam ze do testowania było kiedyś coś takiego jak DEMO które EU4 pamiętam ze miało ale znikło. Przypadek?

post wyedytowany przez baltimaki 2026-01-29 14:26:31
29.01.2026 14:29
elathir
2.3
elathir
119
Czymże jest nuda?

Tylko, że na tle Firaxis czy Creative Assembly stanowiących jedna z nielicznych konkurencji (choć i tak to nie ten poziom złożoności) ich polityk jest chyba najbardziej przyjazna użytkownikowi. Nie ma DLC pay to win, bogate wsparcie dla modów i contentu od graczy przez co dodatki dodają również mechanikę a nie tylko content (choć są wyjątki, ale tych się po prostu nie kupuje) itd.

I tak, ta polityka często irytuje, ale każda konkurencja prezentuje się dużo gorzej. Jakie są niby lepsze alternatywy? Kilka niszowych gier robionych przez niewielka studia niemogących wyjść z EA, porzucanych dość szybko lub z DLC po 300zł.

post wyedytowany przez elathir 2026-01-29 14:30:12
29.01.2026 17:54
PanDaneX
3
odpowiedz
PanDaneX
18
Konsul

łeeee tam, lepiej czekać na promki albo ogarnąć na stronach typu G2A :).
Prawda jest taka że połowa DLC się wam nawet nie przyda, mnie np wgl nie kręcą tematy bliskiego czy dalekiego wschodu. Jak sprytnie to rozegracie to za kilka stówek będziecie mieli świetną zabawę na lata.
Sory ale wydawać na abonament 500 zł rocznie to gruba przesada szczególnie że nie będziemy robić nie wiadomo ile sesji miesięcznie (ja średnio raz na miesiąc/dwa robię sobie kilkudniowe kampanie tematyczne jak jakiś region mnie zainteresuje (po obejrzeniu filmu albo serialu najcześciej XD) i tak w sumie jest od kilku lat już :).... przy tym abonamencie to po 4 latach miałbym już 2000zł stracone a z tyłu głowy myśl że jak usuną ten abonament to będę musiał wywalić kolejne kilkaset złoty na kupno.

Co do ogólnego płaczu o ceny gier paradaxu :) Ja już mam przegrane jakoś 800h (CK3). Na grę jak i dodatki spokojnie wysrałem już z 600 - 700 zł. Wychodzi mi niecała złotówka na godzinę grania.  Z czego np Baldura 3 kupiłem za 250 i mam przegrane 147h. Pyk pyk matematyka czary mary i CK3  się bardziej opłaca :)

Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl