Komentarze do wiadomości: Najlepszy film ze słynnego uniwersum sci-fi od 40 lat dziś debiutuje na HBO Max. Nie przegap seansu mrocznego widowiska z 85% na Rotten Tomatoes

Forum filmy i seriale scifi
Dodaj komentarz
15.01.2026 16:48
1
odpowiedz
Peregrino82
1
Legionista

Nie rozumiem zachwytów nad tym filmem. Jest odtwórczy i nie wnosi niczego nowego do uniwersum. Chociaż i tak jest lepszy aniżeli serial..
Szczerze natomiast polecam Scorn'a dla fanów Gigera i Beksińskiego. Niesamowicie klimatyczna gra.

15.01.2026 19:41
Persecuted
2
odpowiedz
Persecuted
163
Adeptus Mechanicus

Moim zdaniem świetny film, od lat czekałem na takiego Obcego. Nie obraziłbym się na jeszcze więcej horroru, kosztem nieco mniejszej ilości akcji, ale ogólnie bardzo dobrze się bawiłem i był to mój ulubiony film 2024 roku. Ogromną zaletą jest to, że Romulus powraca do klasycznej estetyki serii (miła odmiana po Prometeuszu i Przymierzu) i z pietyzmem wręcz odtwarza realia technologiczne pierwszych dwóch części (a przy tym podaje je w nowoczesnej, świeżej formie), co tworzy niesamowity klimat.

Szkoda, że Fede Alvarez nie stanie za kamerą sequelu, bo według mnie on czuje to uniwersum nie gorzej niż Scott :(. Nadal jest scenarzystą i producentem wykonawczym, ale to nie to samo.

16.01.2026 08:48
3
odpowiedz
asasin24
45
Konsul

Film ma dużo niekonsekwencji i błędów logicznych w fabule, ale jako widowisko ogląda się go przyjemnie. Technicznie jest zrobiony bardzo dobrze.

16.01.2026 09:37
4
odpowiedz
jerzyo
34
Pretorianin

Nie dokończyłem oglądać, to gniot po prostu. Zero sensu i logiki oraz jakże chamska czeklista. Weźmy najlepsze fragmenty z wszystkich filmów a już z pierwszego najwięcej bo wiadomo...większość która oglądała Nostromo pewnie już nie żyje i zamiszamy to razem, będzie git.
A sens, logika, fabuła? A na co to...a komu to potrzebne.

17.01.2026 01:44
baltazar1908
5
odpowiedz
baltazar1908
44
Generał

Byłem w kinie 16 sierpnia 2024 w dniu premiery, film jest jakby kontynuacją wydanego 40 lat wcześniej dzieła R. Scotta, bardzo polecam.

Forum Forum filmy i seriale scifi
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl