Komentarze do opinii: Najlepsze gry detektywistyczne. Top 10 tytułów, w których obudzicie w sobie wewnętrznego Sherlocka Holmesa

Forum Gry Przygodowe
Dodaj komentarz
20.11.2025 14:01
1
odpowiedz
sthoss
57
Centurion

nie specjalizuje sie w detektywistycznych przygodowkach ale ostatnio gralem na ps4 w Blacksad i bylo to bardzo interesujace doswiadczenie

20.11.2025 14:18
RoyPremium
2
1
odpowiedz
RoyPremium
28
Konsul

Kurde faja, no nie można uznawać Crimes and Punishments za najlepszą część serii. Przez to, że sprawy są osobne, to wchodzi powtarzalność po trzecim czy czwartym przypadku. No i na koniec okazuje się, że niektóre wątki były ze sobą powiązane, ale zakończenie pamiętam, że to śmiech na sali był. Nie ma startu do historii z Devil's Daughter, gdzie napięcie idealnie rosło, a przeciwnik był częścią historii, a nie jak tu, że jest wspominany w notatkach ze dwa razy i pojawia się na koniec od czapy. No i te lokacje - na premierę pewnie nie biło tak po oczach, ale dzisiaj są strasznie małe i całość jest strasznie skromna, przez co przypadkowa dogodność sprawia, że rozwiązujemy sprawy.

Wiele złego można Frogwares zarzucić, ale przynajmniej faktycznie rozwijają się. Oczywiście Sinking City pozostaje ich najlepszą grą, ale Chapter One to najlepsza gra o Sherlocku, z absolutnie wyjątkowym otwartym światem, naprawdę rzadko kto w ogóle robił w swojej grze na UE4-UE5 otwarte miasto, a oni jeszcze takie miasto zrobili, to do dziś wzbudza wrażenie. Do tego spoko mechaniki przebierania się i gadania z ludźmi. Walka oczywiście ssie, ale łatwo ją przejść. Zagadki nie są imponujące, ale można przynajmniej różnych ludzi skazywać. Szkoda, że Chapter Two nie powstaje, może kiedyś.

20.11.2025 15:12
Drenz
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Drenz
38
Senator

Zbrodnia i Kara najlepsza? Za najlepszą uchodzi Testament (wg mnie ok, ale nudna), choć dla mnie ta z Kubem Rozpruwaczem była najlepsza. Potem każda kolejna to był spadek formy a po rozczarowującym i przeciętnym Devil's Daughter dałem sobie spokój z tą serią. Oczywiście jeśli mowa o serii od Frogwares, bo takie The Beekeeper's Picnic: A Sherlockian Adventure gracze oceniają znacznie lepiej niż gry z detektywem wszechczasów od ukraińskiego studia.

Ogólnie dziwne wybory gier. Immortality dobre, Obra Dinn też, ale nie wybitne. Zresztą to pierwsze trudno nazwać grą detektywistyczną - bliżej jej do produkcji o odkrywaniu anomalii. Murdered: Soul Suspect to z kolei niewykorzystany potencjał był. Za mało prowadzenia sprawy, za dużo prostych znajdziek. The Case of Golden Idol bardzo fajne, chyba najlepsze z zestawienia w artykule, choć w kilka gier nie zagrałem.

Brak wielu klasycznych przygodówek jak te z Kathy Rain, Darkside Detective i kilku innych
Brak tutaj chociażby The Painscreek Killings, czy chociażby drugiej gry studia jak Scene Investigators. Nie ma odświeżonej gry przeglądarkowej The Roottrees are Dead.
A niedawno wyszło też wysoko oceniane The Séance of Blake Manor.

Niestety, ale artykuł pełen zapychaczy.

20.11.2025 15:45
3.1
2
Jerry_D
78
Senator

A czy Kathy Rain to taka typowa detektywistyczna robota? Dla mnie to raczej taki współczesny pierwszy Gabriel Knight. Co prawda nie brak w niej śledztwa, ale nie powiedziałbym, że to takie śledztwo policyjne czy detektywistyczne. To i pierwsze Stilll LLife można by dodać, jeśli liczymy takie śledztwa bardziej w stylu przygodówkowym. A The Roottrees nie znałem, ale wygląda interesująco. Sprawdzę.

Osobiście dorzuciłbym (z zastrzeżeniem, że żadna z tej gry "najlepsza") Orwell, gdzie trzeba wytropić sprawców zamachu, posługując się rozległym systemem inwigilacji. To trochę inne podejście do śledztwa i (mam nadzieję) sprawi, że człowiek poważnie zastanowi się, ile pozornie nieszkodliwych informacji o sobie udostępnia i jak mogą zostać użyte. Z minusów, masa czytania i to po angielsku. I nie da się, niestety, przegrać. Można być najgorszym śledczym świata (próbowałem!), a i tak będą do wyboru te same zakończenia, co gdy człowiek stara się działać jak najlepiej.

I brakuje mi też na tej liście choćby jednej części serii CSI. Gry może nie były wybitne, ale nic podobnego nie ma (albo ja nie jestem tego świadomy), gdzie gra kładłaby tak duży nacisk na nowoczesną kryminalistykę ze zbieraniem i analizą mikrośladów, a mniej na tradycyjne przesłuchiwanie i dedukowanie w stylu Sherlocka.

20.11.2025 16:29
4
odpowiedz
Samcro123
18
Legionista

Kathy rain rewelacja i gry Sherlock Holmes,

20.11.2025 19:17
baltazar1908
5
odpowiedz
baltazar1908
44
Generał

LA Noire ok ale za krótka szkoda że żaden Batman bo mam całą trylogie nie jest opisany bo ,,hello detectivre'' było fajnie w całej trylogii mówione.

20.11.2025 19:34
6
odpowiedz
YasonB
61
Centurion

Murdered Soul Suspect bardzo dobra gra na raz. Potrafi utrzymać atmosferę i jak ktoś chcę zebrać znajdźki to będzie miał co robić. Podobał mi się koncept tej gry i sama historia też była interesująca. Do takich gier można też chyba zaliczyć większość przygodówek z początku lat 90tych. Wiadomo, trudno wybrać tą "na", ale warto zagrać w m.in: Garbiel Knight, Laura Bow and the Dagger of Amon Ra, The Lost Files of Sherlock Holmes: The Case of the Serrated Scalpel to takie na start. I te pamiętam :D Wspomniane było w komentarzu Kathy Rain, która u mnie nadal czeka na ogranie. Dodałbym też całkiem gry takie jak Painscreek Killings, Scene Investigators.

20.11.2025 20:18
Dead Men
7
odpowiedz
Dead Men
193
Senator

taka se ta lista

20.11.2025 20:53
PersonifikacjaCienia
8
odpowiedz
PersonifikacjaCienia
35
Brat

Żeby stworzyć fajną topkę bez kontrowersji, warto pierw określić co to znaczy, że gra jest detektywistyczna czy co określa jej "najlepszość".
W każdym razie, ja tu tylko wspomnę grę, która była jednym z największych pozytywnych zaskoczeń mojego 2024 roku (gra z 2023), coś co można ograć za darmo na steam: Eye 4 Eye

21.11.2025 01:31
9
odpowiedz
MarioAleWLewo
2
Legionista

Na etapie dobierania tytułów do opisania chyba był ChatGPT grany niestety. Bo połowa jest całkowicie z pupy i kompletnie nie odpowiada stanowi faktycznemu.

21.11.2025 01:36
😂
10
odpowiedz
JakisChlop
15
Chorąży

O grze Murdered: Soul Suspect piszecie tak "Przeszkodą może być w zasadzie tylko stosunkowo wysoka (jak na jedenastoletnią grę) cena" a może wypadałoby przestać opowiadać takie kocopoły? Akurat przy tej grze uczepiliście się ceny a prawda jest taka, że gra od co najmniej 6 lat śmiga na przecenach 90% zarówno na PC jak i na konsolach, więc wtedy kosztuję 7 zł :P A już pod koniec 2015 roku była w Humble Bundle dostępna w progu cenowym za 1 USD.
Owszem, na premierę to ta gra miała faktycznie cenę nieadekwatną do zawartości, ale szybko zeszła "na ziemię" :P A jeśli mowa o cenach bez przecen, to zdecydowana większość gier z tego zestawienia wcale nie jest tańsza niż Murdered: Soul Suspect.

post wyedytowany przez JakisChlop 2025-11-21 01:40:11
22.11.2025 18:24
11
odpowiedz
Vieri1989
54
Pretorianin

OBJECTION ! Wszystko fajnie ale brak serii Ace attorney to skandal :)

post wyedytowany przez Vieri1989 2025-11-22 18:24:25
Forum Forum Gry Przygodowe
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl