Komentarze do wiadomości: Najlepsi programiści nie napisali linijki kodu od grudnia, bo w Spotify we wszystkim wyręcza ich AI

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
13.02.2026 10:42
Amadeoosh
3
15
odpowiedz
6 odpowiedzi
Amadeoosh
19
Generał

Jeszcze brakuje tych ziomali co się chwalą na twitterze że dziennie wrzucają 10000 linii kodu jakby to był jakiś flex.

We współczesnym świecie niewydajnego oprogramowania tony nieprzemyślanego legacy slopu (byle szybko, byle działa) to jest dokładnie to czego nam trzeba.

Właściwie jakbym się uparł to też mógłbym wszystko "mielić" przez Claude czy nawet Copilota, tylko za cholerę nie jestem w stanie sobie wyobrazić po co miałbym to robić. Bo o ile używam narzędzi AI i są przydatne, to nikt, absolutnie nikt mi nie wmówi że przejście na nie w 100% to optymalny sposób pracy.

13.02.2026 11:30
5
8
odpowiedz
tailless
3
Chorąży

Przy takim zasyfaniu kodu to niedługo trzeba będzie kupować najlepszy sprzęt, żeby był wstanie obsłużyć aplikacje codziennego użytku

13.02.2026 10:29
2
6
odpowiedz
Felo74
134
Konsul

Na razie to testują, ale jak się to nie wykraczy to następny news będzie, że Spotify nie ma czołowych programistów na pokładzie bo zastąpiło ich AI na pełen etat ;)

13.02.2026 11:42
Herr Pietrus
6
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
Herr Pietrus
241
Jestę Grifterę

Patologia się rozrasta, cały soft gnije. Hurra!

13.02.2026 10:07
kamikadze
👍
1
odpowiedz
kamikadze
2
Centurion

Spotify przynajmniej ma odwagę się przyznać. I o ile pisanie kodu kontrolowanie tego w mądry sposób ma sens o tyle już generacja grafik do gier czy animacji, to mi się nie podoba.

13.02.2026 10:24
elathir
1.1
9
elathir
119
Czymże jest nuda?

A potem nic nie działa i przez dwa tygodnie devsi debugują i naprawiają kod, którego napisanie zajęłoby by im tydzień.

Zresztą zapewnieniom prezesów niespecjalnie wierzę. Kazali generować kod za pomocą AI i tylko poprawiać ręcznie, to programiści mówią, ze tak robią, a że poprawianie polega na wyrzuceniu całego do kosza i napisaniu od zera to taki mały szczegół.

I o ile pisanie kodu kontrolowanie tego w mądry sposób ma sens o tyle już generacja grafik do gier czy animacji, to mi się nie podoba. - a dlaczego, skoro generacji grafiki za pomocą AI jest wydajniejsza, prostsza i bezpieczniejsza od generowania kodu?

13.02.2026 11:56
kamikadze
1.2
kamikadze
2
Centurion

elathirz punktu widzenia końcowego użytkownika, jeżeli wszystko działa ok, to nie ma to znaczenia. A jeżeli w dodatku, kod będzie lepszej jakości, bo np. zostanie lepiej pokryty testami, AI wychwyci błędy, oceni UX i da mądre sugestie co jeszcze zmienić przed wdrożeniem. To czemu nie?

Natomiast kiepskiej jakości grafiki zalały sieć i wymiotować się chce. Poza tym często powstały na bazie prac asrtystów.

post wyedytowany przez kamikadze 2026-02-13 11:58:10
13.02.2026 12:58
elathir
1.3
elathir
119
Czymże jest nuda?

Kod tworzony przez AI jest gorszej jakości od tej grafiki, akurat z grafiką AI radzi sobie dużo lepiej. Do tego kiepska grafika nie popsuje aplikacji, nie stworzy ryzyka dla bezpieczeństwa, nie udostępni danych itd.

post wyedytowany przez elathir 2026-02-13 12:59:03
13.02.2026 14:10
1.4
sabaru
34
Senator

elathir - hobbistycznie bawię się w pisanie skryptów do pewnej gry przy pomocy owych generatorów AI i właśnie mniej więcej na tym to polega. Tyle że niekoniecznie cały skrypt trzeba wywalać do kosza i pisać od nowa tylko wystarczy przepisać co to za błąd do tego generatora i on później poprawia ten skrypt. Jak już działa to się wrzuca go do finalnej wersji i tak sobie już tam siedzi. Problemem tutaj jest to że choć skrypt później działa i nie wywala błędów to może być to że jest słabo zoptymalizowany. Chodzi tutaj że może być danych dużo zbędnych funkcji, które nie musiały by być. Skrypt mógł by być, np. krótszy, a robiłby dokładnie to samo co ten dłuższy.

13.02.2026 17:04
King Bruce Lee
1.5
King Bruce Lee
23
Centurion

Jo, AI napisało dla mnie już wiele aplikacji większych czy mniejszych. Nauczyło mnie, jak programować w wielu językach. Niskiego szczebla programiści są już nie potrzebni moim zdaniem.

To jak poprawia czy debuguje kod. Przepisuje tony kodu i go po prostu naprawia.

post wyedytowany przez King Bruce Lee 2026-02-13 17:07:09
13.02.2026 19:17
1.6
Thedev
1
Junior

elathir tak było na początku, jak ai dopiero raczkowało, obecne modele + agenci to jest zupełnie inna liga

13.02.2026 23:45
elathir
1.7
elathir
119
Czymże jest nuda?

A guzik, korzystałem choćby dzisiaj. Ba korzystam niemal codziennie (choćby do generowania Unit testów). Na początku to sie do niczego nie nadawało. dzisiaj ma swoje zastosowania, ale w profesjonalnych zastosowaniach są one dość mocno ograniczone. W amatorskich gdzie to jak coś działa, jak stabilnie i nie trzeba się troszczyć o bezpieczeństwo i całą masę innych aspektów użyteczność jest większa.

post wyedytowany przez elathir 2026-02-13 23:48:06
14.02.2026 09:26
1.8
Peregrino82
2
Chorąży

elathir ze względu na niedoskonałą jakość materiałów generowanych przez AI (patrz filmy z Willem Smithem jedzącym makaron), dzisiaj używanie AI może być frustrujące.

A jutro? www.filmweb.pl/news/Seedance+2.0+od+ByteDance+wywo%C5%82uje+burz%C4%99.+AI+stworzy%C5%82o+walk%C4%99+Tom+Cruise+vs+Brad+Pitt-165167

post wyedytowany przez Peregrino82 2026-02-14 09:50:44
13.02.2026 10:29
2
6
odpowiedz
Felo74
134
Konsul

Na razie to testują, ale jak się to nie wykraczy to następny news będzie, że Spotify nie ma czołowych programistów na pokładzie bo zastąpiło ich AI na pełen etat ;)

13.02.2026 10:42
Amadeoosh
3
15
odpowiedz
6 odpowiedzi
Amadeoosh
19
Generał

Jeszcze brakuje tych ziomali co się chwalą na twitterze że dziennie wrzucają 10000 linii kodu jakby to był jakiś flex.

We współczesnym świecie niewydajnego oprogramowania tony nieprzemyślanego legacy slopu (byle szybko, byle działa) to jest dokładnie to czego nam trzeba.

Właściwie jakbym się uparł to też mógłbym wszystko "mielić" przez Claude czy nawet Copilota, tylko za cholerę nie jestem w stanie sobie wyobrazić po co miałbym to robić. Bo o ile używam narzędzi AI i są przydatne, to nikt, absolutnie nikt mi nie wmówi że przejście na nie w 100% to optymalny sposób pracy.

elathir
3.1
4
elathir
119
Czymże jest nuda?

Ja się zastanawiam, czy gdybym chciał wszystko w ten sposób mielić ile więcej czasu by robota wymagała. Czy bym nie musiał siedzieć po 16h dziennie w robocie dłubiąc te prompty.

13.02.2026 15:20
Soulcatcher
3.2
2
Soulcatcher
290
Crimson Desert

Premium VIP

Amadeoosh oczywiście masz rację, tyle że teraz testują czy nie będzie taniej robić to za pomocą AI zwalniając 9 na 10 programistów którzy jednak kosztują sporo. Moim zdaniem narzędzia AI są OK ale ludzie też są bardzo ważni. Jest strzałem w stopę zwalnianie najmądrzejszych ludzi w firmie i próba zastąpienia ich AI. Tak czy inaczej będzie inaczej i dziwnie :)

13.02.2026 19:02
King Bruce Lee
3.3
King Bruce Lee
23
Centurion

Niskopoziomowego programowania za bardzo nie sprawdzałem. Ale domyślam się, że tam jeszcze przyda się prawdziwy "programista". Ogólnie nie da się zastąpić doświadczonych programistów, bo mają nowe rzeczy do roboty. Choćby tworzenie modeli AI i ich obsługę. Jednak z drugiej strony taki Facebook, to jakieś 70% kodu jest obecnie pisane przez AI.

post wyedytowany przez King Bruce Lee 2026-02-13 19:06:58
13.02.2026 23:26
Herr Pietrus
3.4
Herr Pietrus
241
Jestę Grifterę

No, i wspaniale działa ten fejsbuk... :)

13.02.2026 23:50
elathir
3.5
1
elathir
119
Czymże jest nuda?

Ale to, ze 70% kodu tworzy AI nic nie znaczy. Pytanie jaki procent nowych funkcjonalności, ile kosztuje jego utrzymanie i dostosowanie itd. AI ma to do siebie, ze większość modeli tworzy bardzo rozwleczony kod, więc te procenty łatwo wykręcić.

15.02.2026 10:23
3.6
Deilu
3
Junior

Soulcatcher jasne.
Ai jest na poziomie juniora. Robi dokładnie to o co będzie poproszone, nie kwestionuje. Jak plan odgórnie śmierdzi, to Ai radośnie rozsmaruje bez zbędnej komentary. 
Zdecydowanie jest jednak szybciej napisać jedno zdanie, i iść na kawe, niż klepać ręcznie. Szczególnie, że najlepsi kontrolują po 3-4 silniki mielące rożne problemy równolegle.

13.02.2026 11:17
Wrzesień
👎
4
odpowiedz
2 odpowiedzi
Wrzesień
78
Idiot Doom Spiral

Pfff, co za leniwi słabeusze. Gdybym ja był programistą, to od grudnia napisałbym miliony linijek kodu. Miliony!

13.02.2026 14:12
4.1
sabaru
34
Senator

Taki generator napisze miriady. xd

13.02.2026 23:23
Herr Pietrus
4.2
Herr Pietrus
241
Jestę Grifterę

Ej, nie wyśmiewaj PurePC na GOL-u!

5
8
odpowiedz
tailless
3
Chorąży

Przy takim zasyfaniu kodu to niedługo trzeba będzie kupować najlepszy sprzęt, żeby był wstanie obsłużyć aplikacje codziennego użytku

13.02.2026 11:42
Herr Pietrus
6
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
Herr Pietrus
241
Jestę Grifterę

Patologia się rozrasta, cały soft gnije. Hurra!

14.02.2026 11:58
6.1
pigeonboi
8
Chorąży

Herr Pietrus serio? Ja bym rzekł, że wycinamy patusow z niskopoziomowego programowania, bo nic tak nie mówi "jestem człowiekiem" jak ostatnie samodzielne szkolenie się w Kijowie w 91szym i brak ambicji.

15.02.2026 14:15
6.2
AkustycznyDinozrawr
1
Junior

pigeonboi dobrze że AI ma ambicje i samodzielnie się szkoli. 
Przynajmniej AI poprawnie rozumie termin patologii, w takich podstawach jest rzeczywiście lepsza od ludzi, przynajmniej niektórych.

13.02.2026 11:54
7
3
odpowiedz
Molid
5
Legionista

Biorąc pod uwagę jak Spotify działał i działa dalej, nie jestem taki pewien czy to najlepsi programiści.

Kodowanie zawsze było w 80% czytaniem kodu, w 20% pisaniem go. Teraz proporcje zmieniły się jeszcze bardziej i czytanie ze zrozumieniem kodu jest jeszcze ważniejsze niż wcześniej, bo jest go zwyczajnie o wiele więcej z tym jak szybko może być produkowany. No, ale chwalenie się napisaniem X linijek, albo teraz nie zrobieniem tego, to po prostu czysty idiotyzm i pokaz tego, że nie rozumieją czym charakteryzuje się dobre oprogramowanie i dobry programista.

13.02.2026 12:04
Soulcatcher
8
1
odpowiedz
13 odpowiedzi
Soulcatcher
290
Crimson Desert

Premium VIP

świetna opowieść, AI jest doskonałe do pisania kodu, to prawda, jest lepsze niż wielu ludzi potrafi sobie wyobrazić, ale to jeszcze wiele lat zanim człowiek nie będzie potrzebny.

13.02.2026 12:39
8.1
3
hahahuhiś
0
Legionista

Dzielnie piszecie "kod" gola od tylu lat. Claude wam napiszę w pięć minut, ez.

Taka dygresja :)

13.02.2026 13:06
elathir
8.2
elathir
119
Czymże jest nuda?

Z tym doskonałe to bym polemizował.

Świetnie się sprawdza do pisania pewnego rodzaju kodu ale nie każdego.

Wizualizacje, prosta logika, testy jednostkowe to daje radę, ale cokolwiek już zahaczające o architekturę, uwierzytelnianie, komunikację miedzy systemami, bazy danych, infrastrukturę, rozsądne definiowanie struktur danych to jeszcze dość ostro kuleje.

NA chwilę obecną jest w stanie zastąpić "programistów" WordPressa, ale to w zasadzie na tyle. W innych wypadkach to taka lekka pomoc, pozwala zaoszczędzić z 10-15% czasu.

post wyedytowany przez elathir 2026-02-13 13:07:59
13.02.2026 15:04
Soulcatcher
8.3
Soulcatcher
290
Crimson Desert

Premium VIP

hahahuhiś ja programistą nie byłem i nie jestem, a i tak jak chcę zobaczyć jak coś zadziała korzystam z AI. Programiści robiący GOLa wspomagają się AI od lat. Nic nowego.
I tak jest potrzeby człowiek który wie co chce zrobić i człowiek który to zweryfikuje i sprawdzi. Akurat w programowaniu AI jest doskonałe. Ale jak ci się wydaje że każdy głupi będzie teraz pisał aplikacje to się bardzo mylisz. A nawet gdyby tak było to skoro każdy „w 5 minut” może sobie to sam napisać to efekt nie będzie nic wart, zero kasy.
Ale oczywiście, świat się bardzo zmieni i będzie całkiem inny. Ja swoim dzieciom zabroniłem kształcenia w takich kierunkach, szczególnie jako programiści.

13.02.2026 15:05
dzl
8.4
dzl
119
John Yakuza

AI jest doskonałe do pisania kodu,
Tak, jest dobre, o ile siedzi nad nim doświadczony programista. W innym wypadku, wypluje kod, fakt, będzie ładny, ułożony jak z podręcznika, ale będzie też ciężki, niezoptymalizowany i dziurawy jak sito. Wsparcie programistów, ale też nie jakieś genialne.

13.02.2026 16:02
elathir
8.6
2
elathir
119
Czymże jest nuda?

Ja swoim dzieciom zabroniłem kształcenia w takich kierunkach

W takich to znaczy jakich?

Na liście top zawodów zagrożonych przez AI jest księgowość, jakakolwiek praca z tekstem, grafika, większość marketingu, zarzadzanie (niższego i średniego szczebla) i zawody prawnicze.

Na liście szeroko zagrożonej jest każda praca umysłowa.

13.02.2026 16:48
Soulcatcher
8.7
Soulcatcher
290
Crimson Desert

Premium VIP

elathir no i masz rację w 100%. Pozostają zawody wymagające kreatywności, takiej prawdziwej, nie copy paste z Internetu, zawody w których kontakt z żywymi ludźmi jest najważniejszy a AI na długie lata zostanie tylko narzędziem pomocniczym i zawody które wykonujesz dobrze swoimi rękami. Tak świat który nas czeka za kilka lat wydaje się naprawdę przerażający. Ale musimy walczyć :)

13.02.2026 16:54
elathir
8.8
elathir
119
Czymże jest nuda?

Ale właśnie w tą kategorie wpada programista, a konkretniej software deweloper, doprecyzowywanie wymagań, wymyślanie rozwiązań, zrozumienie potrzeby użytkownika i przełożenie jej na kwestie techniczne.

NA tym polega rola architekta, energetyka (w rozumieniu osoby projektującej) itd. Wbrew powielanej przez lata opinii okazuje się, że to zawody ścisłe są tak naprawdę kreatywne podczas gdy w większości humanistyczne nie.

W sensie, w naukach i zawodach ścisłych praca kreatywna dotyczy nawet połowy ludzi, w humanistycznych góra 10%.

Zresztą na chwilę obecną reedukacja etatów z powodu AI objęła w największym stopniu etaty związane z:
1) obsługa klienta
2) administracja
3) marketing
4) HR

W wypadki pracowników techniczny natomiast masowe zwolnienia miały miejsce raczej z korekta po covidową, a te związane z AI były ograniczone i dotyczyły niemal wyłącznie stanowisk juniorskich.

Zresztą mierzono jak skuteczna jest pomoc AI w wypadku programistów. W wypadku tych zajmujących się oprogramowaniem corowym jej wykorzystanie spowalniało pracę, w wypadku większości oszczędność czasu wynosi od 5% do 15% i niespecjalnie w najbliższych latach zanosi się na poprawę, bo trzeba by zmienić podejście do trenowania modeli i wytrenować je od zera.

Kolejnym problemem jest to, że obecnie używanie AI się silnie dotowane, ale jak inwestorom skończy się cierpliwość to skończą się 75% rabaty. Przy urealnieniu cen może się pokazać, że zatrudnienie człowieka jest tańsze.

post wyedytowany przez elathir 2026-02-13 17:07:00
13.02.2026 16:57
Soulcatcher
8.9
Soulcatcher
290
Crimson Desert

Premium VIP

hahahuhiś ja wiem że jesteś trollem, żadna tajemnica, ale ja piszę w temacie a nie konkretnie do ciebie, jak kogoś to interesuje to może przeczyta. Jeżeli chodzi o "zakazy" to moje dzieci są już dorosłe, maja rodziny i pracują, bo ja jestem już starym człowiekiem. Jak się spotykamy to słyszę "dziękuję" za to że nie pozwoliłem im zostać programistami, księgowymi czy korpoludkami. I co ciekawe dla swoich dzieci mają podobny plan "zakazów". Bo młodzi ludzie ogólnie są raczej głupi i ich wizja tego jak działa świat mocno odbiega od rzeczywistości, trzeba im pomóc, bo jak same zabierają się za organizowanie swojego życia to zostają 30 latakami bez pracy i perspektyw. To smutna prawda ale świat tak działa. I o ile 30 lat temu było wiele dróg możliwego rozwoju, to teraz z każdym rokiem będzie ich coraz mniej.

13.02.2026 17:08
Soulcatcher
8.10
Soulcatcher
290
Crimson Desert

Premium VIP

elathir Tak tyle że obecnie świat oszalał na punkcie AI i programiści idą na pierwszy ogień, bo wydaje się że łatwo jest ich zastąpić przy niższych kosztach. 
Jak już świat się otrząśnie z tego szaleństwa to architekci, projektanci, nauczyciele, programiści itd. wrócą do łask. Tyle że będzie ich potrzeba o wiele mniej, gdyż wsparcie od AI da im sporo większą wydajność. Także jak ktoś planuje pracę w przyszłości powinien zdawać sobie sprawę że konkurencja będzie o wiele większa niż teraz i może się okazać że choć jesteś doskonały w tym co robisz to 10 innych doskonałych wyczerpie potrzeby rynku. 
Co do zawodów "humanistycznych" to nie jest to takie oczywiste, bo może się okazać że wzrośnie popyt na "żywych ludzi". 
Weź takiego psychologa. Jego pracę można zalgorytmizować i AI będzie pewnie lepsze niż większość psychologów, tyle że ludzie może jednak będą chcieli porozmawiać z żywym człowiekiem. Co nie zmienia faktu że zawód ten stanie się bardziej ekskluzywny bo większość jednak skorzysta ze specjalistycznego Psychologicznego Chata na swojej komórce bo tak będzie taniej. 
Można snuć futurystyczne wizje godzinami, zobaczymy jak będzie. Dla mnie faktem jest to ze jak będziesz top to znajdziesz pracę w prawie każdym zawodzie, AI uderzy głównie w średniaków, których przecież jest większość.

13.02.2026 17:22
elathir
8.11
elathir
119
Czymże jest nuda?

i programiści idą na pierwszy ogień, bo wydaje się że łatwo jest ich zastąpić przy niższych kosztach.

No właśnie nie idą, to jest mit. Na pierwszy ogień idą te cztery zawody, które wymieniłem. Grupa druga to graficy, edytorzy tekstu w tym dziennikarze, radcy prawni i księgowi. Programiści są w grupie trzeciej dopiero, w której jest prawie cała reszta pracowników umysłowych.

Mit o problemie w IT wziął się z po covidowej korekcji zatrudnienia w korporacjach, która to nałożyła się w czasie. To była przyczyna zwolnień, wiele korpo pozatrudniały ludzi na zapas i skumały się, że to nie miało sensu.

gdyż wsparcie od AI da im sporo większą wydajność.

Na dzisiaj mówimy o 5% do 15% (średnia w branży to na październik było 9%), zmiany w sposobie uczenia modeli i kolejne wielomiliardowe inwestycje mogą podnieść ten współczynnik do 25%.

Najbardziej oberwą stanowiska nie kluczowe z punktu widzenia dostarczania produktów u usług przez firmy a stanowiące jedynie koszt operacyjny, który trzeba ponieść by firma działała. marketing, HR, administracja czy obsługa klienta. Czyli to co już oberwało najmocniej. Lada chwila dołączy księgowość, radcy prawni (analiza i przygotowanie umów) oraz sporo stanowisk menadżerskich.

Przykładowo w wielu firmach IT zrezygnowano z menadżerów niskiego szczebla, którzy odciążali programistów z papierkowej roboty bo pomoc AI okazała się znacznie wyraźniejsza w wypadku zadań związanych z tworzenie USów, raportami itd. niż w programowaniu.

13.02.2026 19:15
8.12
Thedev
1
Junior

elathir pracuję w średniej wielkości firmie tworzącej oprogramowanie, po wprowadzeniu AI została nas 1/4 (mówię o deweloperach). AI popełnia błędy, ale nie zgodzę się, że pisze dziurawy kod, lub złą architekturę. Przy większych ficzerach zazwyczaj wymaga kilku poprawek (czyt: AI naprawia, ja tylko piszę prompty). Niestety, fakty są takie, że obecnie mniej osób jest w stanie zrobić znacznie więcej. Jakość kodu AI tworzy wysoką, oczywiście nie mówię tutaj o jakichś podrzędnych agentach, ale tych opierających się w głównej mierze o claude.

13.02.2026 23:53
elathir
8.13
elathir
119
Czymże jest nuda?

A u mnie wprowadzenie AI wprost przeciwnie, tylko stworzyło nowe etaty dla ludzi od AI.

Statystyki są takie, że w wypadku developerów AI średnio przyśpiesza czas pracy o 9%. W zasadzie różnicę robi w tech biznesach około programistycznych ogarnianych przez gotowe frameworki od lat jak praca z WordPressem. I tak claude radzi sobie najlepiej, ale dalej dzisiaj w zasadzie musiałem wywalić połowę tego co mi wypluł i napisać ze scratcha, bo nie potrafił ogarnąć takiej oczywistości jak warunkowe fetchowanie danych w reakcie tak by nie wywalić strony przez zburzenie kolejności hooków. A to front, z którym AI radzi sobie ogólnie dużo lepiej niż z backendem.

Skoro zwolniono u was 75% osób to z ciekawości się zapytam, jaki stack technologiczny?

post wyedytowany przez elathir 2026-02-13 23:56:13
14.02.2026 07:08
Kasrkin
8.14
1
Kasrkin
15
Generał

Tak tyle że obecnie świat oszalał na punkcie AI i programiści idą na pierwszy ogień, bo wydaje się że łatwo jest ich zastąpić przy niższych kosztach.

Do czasu :) Ja siedzę w backendzie i bazach danych i NIGDY W ŻYCIU nie odpaliłbym żadnego skryptu SQL wygenerowanego przez AI. Ja już widziałem takie cuda w wygenerowanym kodzie, jak to gdzie próbował mi robić update z wykorzystaniem kursorów, albo nie zrozumiał dobrze promptu i zamiast merge'a to chciał mi usunąć tabelę, stworzyć nową i dodać na nowo rekordy - a jaki był dumny jak obwieścił, że wtedy na pewno wszystkie dane w tabeli docelowej będą aktualne :) AI się przydaje, ale tylko i wyłącznie jako narzędzie dla programistów a nie coś, co ich całkowicie zastąpi.

Drugą sprawą jest to, że firmy same wkładają, wybaczcie porównanie, jaja do imadła. Teraz jest wszystko cacy - darmowi agenci, płatne rozwiązania tańsze niż pracownik, wszystko w Excelu świeci się na zielono. Ale AI musi w końcu na siebie zacząć zarabiać, bo dotowane w nieskończoność nie będzie i bańka walnie. Co zrobią firmy, jeżeli korpo wywali w kosmos cany usług AI? Albo część się zamknie i przestanie świadczyć usługi? Jeśli nagle to AI będzie droższe niż pracownik? :)

13.02.2026 13:08
9
3
odpowiedz
1 odpowiedź
bartlomiejm2
1
Junior

wystarczy pomyśleć chwilę by dojść do wniosku, że to g.. prawda
- gdyby AI była nieomylna, nie trzebaby sprawdzać co napisała; wiemy jednak, że trzeba
- co się dzieje gdy są błędy w kodzie? sprawdzający musi je poprawić lub odrzucić kod - czyli czasem dokonuje edycji kodu
- nie da się równocześnie - zmieniać kod i nie napisać nawet 1 linii kodu

może AI generuje w Spotify teraz 99,999% kodu, może i tak - nie wiem
wiem za to, że 100% to hype

13.02.2026 13:33
glodnylis
9.1
1
glodnylis
1
Chorąży

bartlomiejm2 dokładnei. AI może szybko generuje kod i wszsytko spoko dopóki działa. Ale jak zaczną sie problemy, któryc hAI już nie potrafi rozwiązać, to poprawa takiego kodu przerasta korzyść.

13.02.2026 13:53
10
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
FrankerZ
104
Generał

Zwolnionych programistów zapraszamy na magazyn i do macdonaldów, dopóki humanoidalne roboty i tych zawodów nie zastąpią.

13.02.2026 13:57
glodnylis
😒
10.1
2
glodnylis
1
Chorąży

FrankerZ obawiam się, że wtedy to już wszyscy będziemy mieć mocno prze***ne

13.02.2026 13:59
Amadeoosh
👍
10.2
1
Amadeoosh
19
Generał

Albo znaleźć sobie robotę w innej firmie, np. takiej gdzie trzeba zgasić pożar spowodowany zajebistym kodem AI, które po dziś dzień ma problem z prostymi czynnościami jak wygenerowanie Stringa o określonej długości.

https://copilot.microsoft.com/shares/8McWpANjrc9GU9s6NTT1i (spoiler alert: policzyć jego długości też nie potrafi, zachęcam do spróbowania)

Production ready!

post wyedytowany przez Amadeoosh 2026-02-13 14:14:39
13.02.2026 14:02
ashtop
10.3
ashtop
2
Centurion

Amadeoosh link nie działa

13.02.2026 14:14
mirko81
11
3
odpowiedz
1 odpowiedź
mirko81
86
amd platform

I jak? Tanieje już Spotifi?

13.02.2026 14:14
trolliszcze
11.1
3
trolliszcze
2
Legionista

mirko81 nie, ale za to drożeje

13.02.2026 16:04
12
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
kargul18xx
11
Legionista

Tak ... IA sobie weszło na kompa i napisało, zrobiło adjust i pyknelo updated oraz przetestowało i zrobiło backup.....  Jprld .... Czy ktoś jeszcze wierzy w to że sztuczna inteligencja jest w stanie kogokolwiek w ogóle zastapic ? Nie zastąpi ani juniora ani meda ani seniora. 

To jest narzędzie ja klinika nic więcej.

13.02.2026 16:06
12.1
kargul18xx
11
Legionista

kargul18xx sekcja komentarza jest świetna to na pewno pisała sztuczna inteligencja sama sobie weszła i napisała sekcję komentarzy... Że nawet edytować nie można.... ,, linijka,,

13.02.2026 17:12
Soulcatcher
12.2
1
Soulcatcher
290
Crimson Desert

Premium VIP

kargul18xx obawiam się że w tym co piszesz jest więcej prawdy niż myślisz. Ale edycję zrobią. Ogólnie to chyba planują przepisanie całego forum i komentarzy, oczywiście za pomocą AI :)

13.02.2026 20:58
13
odpowiedz
nunul
5
Junior

Czy AI się domyśli,że są użytkownicy nie chcący zmian ? Czy AI wie,co to "tradycja" ?

13.02.2026 23:38
Herr Pietrus
14
odpowiedz
2 odpowiedzi
Herr Pietrus
241
Jestę Grifterę

A zatem już za kilka lat: A ojciec/Pan Kurteczka powtarzał: idź na murarza albo hydraulika...

Co gorsza, dziewczyny i chłopaków na OnlyFans też zastąpi AI, więc gdzie te zawody, w których jeszcze będzie się liczył człowiek? W Biedronce kasy samoobsługowe... Glovo i Ubery przejmą drony i autonomiczne taksów (no, z opcjonalnym zdalnym wsparciem z Bangladeszu)

Teraz już całkiem serio - jakie zawody mają zatem przyszłość? Typowo manualne jak wszelkiej maści budowlańcy? Kucharze? Fizjoterapeuci, masażyści? Co jeszcze (zanim nie powstaną wydajne roboty?)

14.02.2026 06:26
Soulcatcher
14.1
Soulcatcher
290
Crimson Desert

Premium VIP

Herr Pietrus te co napisałeś.

Pomyśl o tym tak, że jest dużo zawodów w których AI może i nawet będzie lepsze ale jednak nie będziemy chcieli mu oddać naszych kompetencji, bo będzie się to wiązało z odpowiedzialnością za decyzje, więc może nie będzie tak źle .

Wszystkie zawody związane ze zdrowiem i starzejącym się społeczeństwem, leczeniem i opieką tam też wejdzie AI ale kontakt z drugim człowiekiem dla tych co mają kasę będzie ważny, opiekunki, lekarze, rehabilitanci, pielęgniarki, itd. oczywiście też w wydaniu męskim.

Wszelkiego rodzaju usługi nietypowe, które musisz realizować u ludzi jest ich sporo od stroiciela puzonów  po wyprowadzacie psów, ale też osoby zajmujące się sprzątaniem i pielęgnacją ciała, wszelkiego rodzaju kosmetyczki.

Trenerzy personalni i wszelkiego rodzaju trenerzy sportowi.

Oprowadzacze i wszelkiego rodzaju przewodnicy, od gór po zamki.

Wojsko, Policja, Straż Pożarna, Straż Graniczna.

Wszelkiego rodzaju indywidualni nauczyciele czy korepetytorzy ale też zapewne normalni nauczyciele dla małolatów, bardziej opiekunowie.

Technicy, naprawiacze, serwisanci itd.

14.02.2026 10:26
Drackula
14.2
Drackula
244
Bloody Rider

Onlyfans to po prostu działalność zmienia na kontakt fizyczny ;)

14.02.2026 12:02
15
odpowiedz
1 odpowiedź
pigeonboi
8
Chorąży

Dlaczego ludzie, którzy nie mają doświadczenia w programowaniu mają tak wielka chęć wypowiadania się na tematy, których kompletnie rozumieją? Szafy Wam na łeb spadały w dzieciństwie czy słownik nie posiadał hasła "hipokryzji"?
Jedyne czego się dowiedzieliśmy od części z Was, że można myśleć, że devops to programowanie :D

14.02.2026 13:31
elathir
15.1
elathir
119
Czymże jest nuda?

A w sumie jak się z terraforma korzysta to trochę jest to programowania. W końcu na tym polega cała idea IaaC.

14.02.2026 12:13
16
odpowiedz
Ger4lt
5
Junior

Skończy się ich radość, gdy aplikacja Spotify przestanie działać płynnie nawet na topowych procesorach.

14.02.2026 13:41
17
odpowiedz
1 odpowiedź
Altus_Teivens_NPC
1
Junior

Nie wierzę w ani jedno słowo. Jestem programistą i wiem jak to działa. Na miejscu anthropic płaciłbym za taką reklamę ??

14.02.2026 17:39
kamikadze
17.1
kamikadze
2
Centurion

Yummi może nie napisali, bo zostali zwolnieni? BTW to zależy od tego co się pisze. Może np. przepisywali jakieś rzeczy na inny framework. Ale też wątpię czy to było w 100% robione AI.

14.02.2026 14:02
18
1
odpowiedz
User76
4
Junior

Dalej kręćcie tego bata.  Si was zeżre a dziękować nie będzie mial kto i komu.
 Ciekawe kiedy zakaz reprodukcji stanie się rzeczywistoscią.

14.02.2026 20:01
19
odpowiedz
Revturpip
1
Junior

"...dzięki czemu może ją wdrożyć na produkcję, zanim w ogóle dotrze do biura."
To po co tam jedzie? Kawy się napić?! ??

15.02.2026 11:52
Nirgar
20
odpowiedz
Nirgar
63
Pretorianin

Kocham czytać te komentarze panikarzy zaprzeczające rzeczywistości. Piękne XD

15.02.2026 15:34
Drimni
21
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Drimni
1
Junior

Kocham ludzi co piszą o tym, że ai nie zastąpi tych zawodów. Teraz nie, za 5 lat nie, 10 może też nie. Ale za 30-40? Wielu osób juz nie będzie na świecie, ale jest wiele młodyszch osób które się wahają nad wyborem zawodu - ich nie obchodzi co będzie za 10 lat, a za 20. Myślicie o tym?

post wyedytowany przez Drimni 2026-02-15 15:38:34
16.02.2026 10:13
elathir
21.1
elathir
119
Czymże jest nuda?

Za 30-40 lat to może być cokolwiek.

Natomiast już dzisiaj wiemy jakie zawody będzie AI zastąpić łatwiej, a które trudniej. I programiści są dopiero w kategorii 3 (na 4 w sumie). Są dwie inne przed nimi.

post wyedytowany przez elathir 2026-02-16 10:14:02
15.02.2026 22:06
wyś
👍
22
odpowiedz
wyś
118
Just think
Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl