Komentarze do wiadomości: „Mój światopogląd legł w gruzach”. Adrian Chmielarz nie może uwierzyć w to, kto naprawdę stworzył Clair Obscur: Expedition 33

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
21.01.2026 12:44
1
5
odpowiedz
Legalizex
89
Generał

Wystarczy spojrzeć na zdjęcie zespołu Sandfall Interactive i już wiesz, czemu byli w stanie stworzyć normalną, świetną grę. Grupa normalnych ziomeczków i kilka kobiet, zero grubasów z kolorowymi włosami, aktywiszczów z tęczowymi flagami, na siłę zatrudnianych murzynów i kobiet. Siedli do pracy w kompetentnym zespole, który się zajmuje tworzeniem gier a nie ideologią i zrobili grę. Tak było kiedyś i dlatego powstawały dobre gry.
Większość ludzi, która zrobiła pierwszego Wiedźmina też nie miała wcześniej żadnych innych gier na koncie. To była grupa zapaleńców, która interesowała się tworzeniem gier i wiedziała co chce zrobić, nie zajmowała się pierdołami i polityką.
Nie potrzebujesz do stworzenia dobrej gry superdoświadczonych ludzi, tylko po prostu ludzi którzy chcą robić grę i są w tym dobrzy, a nie nieznośnych korpoludków.

post wyedytowany przez Legalizex 2026-01-21 12:51:19
21.01.2026 13:11
Korposzczurek
1.1
2
Korposzczurek
48
Pretorianin

w 100 % się zgadzam, im większe studio tym bardziej wizja się rozmydla, większe tarcia, mniejsze morale - tym bardziej jak koło Ciebie siedzi kolorowy homoś ;/

21.01.2026 14:05
Gandohar
1.2
2
Gandohar
32
Centurion

Legalizex a sam jesteś zdemoralizowanym i zdegenerowanym człowiekiem, chociaż nawet nie zachowujesz się jak człowiek

21.01.2026 14:29
Persecuted
1.3
Persecuted
162
Adeptus Mechanicus

Tak, bo oczywiście wygląd developerów przekłada się na jakość gry... Tylko osoba pełna uprzedzeń i chora z nienawiści mogła dojść do tak idiotycznej konkluzji.

21.01.2026 14:29
1.4
Sebcza_k
40
Konsul

Gandohar - wyjdz

Dobrze gadasz.

21.01.2026 14:44
1.1
Silas1415
26
Konsul
Image

Gandohar Nie ma co, sporo ludzi lubi podkładać tę narrację (kolega mi pokazywał, że na jbzd przy premierze to było tego na pęczki), a taką reakcją też im możesz dawać pożywkę, bo będzie kolejny przykład, jak to te najgorsze lewactwo jest zawsze agresywne. Ba, niektórzy poszli nawet dalej jak tutaj na obrazku, gdzie przecież dla wielu graczy o prawicowych poglądach to autorytet - a kurcze, na GOLu Clair Obscur dostaje się jak nie wiem i to przez podobne powody (bo w memie nic nie ma nawet o braku inkluzywności i tak dalej), z którymi sam się nawet nie zgadzam, ale na myśl by mi nie przyszło dewaluować tutaj krytyki co do gry przez ten dyskurs polityczny.

21.01.2026 12:50
2
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
MadTrigger
2
Legionista

Sam Pan Chmielarz i jego studio to ledwo kategoria B. Nawet głupiej strony po polsku nie mają. Witchfire za brak tłumaczenia co dla studia założonoego przez polaków powinno być normą wyleciało z mojej listy. Dla zasady.

21.01.2026 13:15
xKoweKx [stalker.pl]
2.1
1
xKoweKx [stalker.pl]
157
Stalker

MadTrigger ale ty wiesz, że Witchfire ma tylko język angielski do końca EA żeby nie trzeba było się męczyć z tłumaczeniem z każdą aktualizacją? Wersja 1.0 otrzyma wersję polską i wiele innych.

21.01.2026 13:30
2.1
MadTrigger
2
Legionista

xKoweKx [stalker.pl] O planach nie wiedziałem, dobrze że piszesz. Może wróci na moją listę. Pamiętam też, że pierwszą grę zrobili ze świetną, pełną polską lokalizacją — nawet mam ją kupioną.

21.01.2026 14:24
marvin92
3
odpowiedz
marvin92
36
Konsul

Chmielarz to ten co już dziesiąty rok robi strzelankę?

21.01.2026 14:43
Metaverse
4
odpowiedz
Metaverse
82
Senator

A najlepsze ze tymi nowicjuszami kierowali ludzie z Ubi ktore jedzie na kopiuj wklej i zanudza kolejnymi asasynami.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl