Komentarze do wiadomości: Matt Damon jest pewien: dla niego Odyseja Christophera Nolana oznacza koniec pewnej ery w historii kina

Forum inne
Dodaj komentarz
21.02.2026 16:34
TRX
1
3
odpowiedz
TRX
217
Generał

Nolan od Interstellar to tylko pieprzy smuty, a całe gromady jego wyznawców klaszcze z radości uszami. Okej, ma niezłe ostatnie filmy (za wyjątkiem Oppenheimera, zaś Tenet to mega naciągany średniak), ale dlaczego jest kreowany jak jakiś zbawca kinematografii?
Wiem, że marketing musi być wywalony w kosmos, ale mam już dość czytania informacji o Odysei. Rozwala mnie też kwestia taśmy IMAX - jakie to ma znaczenie, jeśli w Polsce nie ma takiego kina? Wszystkie są oparte tylko na zwykłym cyfrowym projektorze ledwie 4K + totalnie przegiętym pod względem dynamiki dźwiękiem.

21.02.2026 17:40
2
odpowiedz
Terefere85
62
Pretorianin

Szczerze mówiąc, to im więcej czytam o tym filmie i im więcej widzę materiałów z nim związanych, tym bardziej nie mam ochoty tego oglądać. 
Fakt jest taki, że ta "stara" kinematografia skończyła się gdzieś na Władcy Pierścieni i pierwszych częściach serii o Harrym Potterze - później, tak od okolic 2005 roku zaczął się delikatny regres, który w okolicach 2010 bardzo mocno przyspieszył. Zresztą podobnie i w muzyce.
Wszystko jest uproszczone, ugrzecznione, sztuczne, wymuskane, do tego jakby od jednego i tego samego szablonu - po prostu nijakie. 
I jak dalej tworzy się świetne filmy (niestety bardzo ich mało) tak Odyseja wygląda na kwintesencję nowoczesnego podejścia do kina - bezpiecznie i da każdego - czyli dla nikogo.

Forum Forum inne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl