Komentarze do wiadomości: Kupujesz dziś, jutro działa gorzej. Norwegowie mówią otwarcie o celowym pogarszaniu produktów i gier

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
09.03.2026 14:05
1
5
odpowiedz
MadTrigger
5
Chorąży

Powinny wejść przepisy, że jak ktoś chce umieścić zdjęcie Ciebie u siebie i udostępnić je publicznie to musi mieć zgodę. Owszem teraz też musi mieć, ale nikt tego nie sprawdza. Koncerny przenoszą odpowiedzialność na użytkowników za pilnowanie tego zakłądając że użytkownik posiada takie zgody. Tymczasem użytkownicy mają to w d..pie. Ja np. nie chcę mieć z facebookiem nic wspólnego, nie chcę też  żeby przetwarzał mój wizerunek i szkolił AI na mojej twarzy. Cóż z tego, że nie mam tam konta jak rodzina i z najomi wrzucają moje fotki i nikt mnie o nic nie pyta. Nawet nie wiem co i kiedy wrzucają bo musiałbym sprawdzać wchodząc na facebooka, a nie mam ochoty w ogóle odwiedzać tej witryny.  Przepis powinien być jasny. Jeżeli nie przesłeś wcześniej zdjęcia osoby trzymającej w ręku umownego kodu QR, napisu czy czegoś co wyraża zgodę na publikację i przetwarzanie wizerunku na danym portalu to znaczy, że jej nie ma i jakiekolwiek zdjęcie takiej osoby jest usuwane z automatu, albo zamazywane. Wtedy to facebook musiałby pilnować, zeby nie przetwarzać mojego wizerunku bez mojej zgody, a nie ja niemający i niechcący mieć z facebookiem nic wspólnego.

09.03.2026 14:49
OSSA14
1.1
OSSA14
117
Pretorianin

MadTrigger Na pewno nikt nie wrzuca Twoich zdjęć na Facebooka, a nawet jeśli, to jesteś totalnym randomem, bo nie można Ciebie oznaczyć. Wątpię, aby pisali "tego co nie mogę oznaczyć to MadTrigger, mój kuzyn" :D

09.03.2026 17:12
1.2
5
MadTrigger
5
Chorąży

OSSA14 Ależ ja wiem, że jestm nikim. Za to Twoje bagatelizowanie problemu jest kompletną ignorancją. Co z tego, że nikt mnie nie oznacza umieszczając zdjęcia ze mną? FB wie kto dodał zdjęcie i wie, ta osoba zna mnie. Wystarczy podać FB moje zdjęcie i bez problemu wskażą krąg osób z mojego otoczenia. Gdzie i kiedy byłem oraz co robiłem. Wiem, że moją konkretna osoba niktogo nie interesuje, ale chciałbym, żeby nawet jak ktoś się mną zainteresuje to nie będzie miał wszystkiego o mnie na talerzu w bazie FB. Po prostu chcę nie istnieć dla FB i nie mogę bo tak jest wygodniej i taniej dla FB. Wygodniej też jest służbom bo jak potrzebują to przecież łatwo sięgnąć po te dane.  Skoro jestem nic nieznaczącym randomem to dlaczego nie mam do prawa do bycia osobą o której FB nic nie wie? Dostaje moją fotkę i nie jest w stanie nic o niej powiedzieć i z nikim powiązać, tak żebym naprawdę był dla nich totalnym randomem? Dlaczego nie mogę decydować, kto i co robi z moim wizerunkiem?

09.03.2026 19:35
1.3
pawel1812
79
Generał

OSSA14 
Co z tego, że Cie nikt nie oznaczy, jak według regulaminu Mety mają prawo do tego, by zrobić z Twoim wizerunkiem co im się żywnie podoba... Możesz się znaleźć na gigantycznym billboardzie z reklamą filmu głupi i głupszy, bo Twój znajomy poświadczył że ma prawo do publikacji Twojego wizerunku i zbywa to prawo na rzecz Facebooka. 

Zabawne jest to szczególnie w kwestii pierwszych procesów sądowych związanych z tym, że AI miało kraść czyjeś prace przy nauce... Wystarczyło sprawdzić, Ci ludzie wrzucali te rzeczy na portale Mety, gdzie zbywasz wszystkie prawa na rzecz Mety, mogą z Twoimi zdjęciami robić wszystko. W tym używać Twojego wizerunku...

Teoretycznie, jeśli by się przyjrzeć, to sprzedawanie dzieł umieszczonych na tych portalach, też mogłoby być złamaniem regulaminu mety...

post wyedytowany przez pawel1812 2026-03-09 19:37:42
10.03.2026 07:54
1.4
Keyser
2
Junior

OSSA14 Problem polega trochę na czym innym. Nie masz wpływu na swój rekord w bazie np. Mety czy innego podmiotu. Wystarczy, że ktoś ze znajomych czy rodziny daje dostęp aplikacji takiej jak Facebook czy Whatsapp etc. do swojej listy kontaktów i zostaje utworzony rekord z Twoimi danymi. Nawet jeśli nigdy nie korzystałeś z Facebooka ani żadnych usług Mety. Meta rejestruje to "na domyślne życzenie tego, kto dał dostęp do swojej listy kontaktów" aby wyszukiwać mu waszych wspólnych znajomych etc.

Mając Twoje imię, nazwisko, numer telefonu, często również maila czy adres, Meta zaczyna łaczyć poszczególne aktywności tworząc Twój profil, dodając serwisy z których korzystasz, zakupy, lokalizacje etc. Jeśli wejdziesz na  [link] i sprawdzisz aktywności to przekonasz się, że są tam odnotowane nawet rzeczy typu Twoje wizyty w McDonalds gdy skorzystałeś z kuponu w aplikacji, albo że czytałeś recenzję na lubimyczytać etc. etc., przerażający zbiór danych. A Meta zbiera to, bo podmioty, które tam są wymienione korzystają ze statystyk i marketingu Mety i to również jest zbierane "na ich życzenie". Ty się na to zgodziłeś korzystając z tych usług i aplikacji, wszystko jest w "polityce prywatności".

Przedstawiciel Facebooka zeznając przed komisją senatu czy kongresu na pytanie jak człowiek, który nigdy nie miał na FB konta miałby usunąć swoje dane z bazy danych Mety odpowiedział, że wystarczy, że taka osoba ZAŁOŻY KONTO NA FB i w ustawieniach swojego konta może to usunąć. Tak więc jeśli nie chce się mieć konta na FB trzeba założyć konto na FB. Ale i tak nie zabronisz znajomym aby nie udostępniali listy kontaktów gdzie mają Twoje dane podmiotom trzecim. Nie masz na to wpływu.

Relacje linii człowiek-korporacje nie są dziś zdrowe, pętla zaciska się coraz bardziej a widoków na poprawę tego stanu rzeczy nie ma.

10.03.2026 11:38
OSSA14
1.5
OSSA14
117
Pretorianin

Keyser No to prawda akurat i jest to bardzo smutne i niepokojące... :(

09.03.2026 14:06
2
2
odpowiedz
shezz810883834a
12
Chorąży

Bli$$ard

09.03.2026 16:38
Rumcykcyk
3
1
odpowiedz
Rumcykcyk
135
Ojciec Zarazy

Zabrzmi to boleśnie dla branży ale wersji pirackiej nie da się zepsuć.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl