Komentarze do wiadomości: „Jedyne, czego żałuję”. Twórca Clair Obscur: Expedition 33 przyznaje, że finał gry mógł rozczarować

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
08.01.2026 16:38
Wronski
1
2
odpowiedz
Wronski
36
Senator

No ale to chyba logiczne ze konczy sie watki poboczne przed endgamem zwlaszcza ze sa gry gdzie po przejsciu glownego watku nie da sie juz wrocic do gry (Jak Fallout New Vegas na przyklad).

08.01.2026 18:42
Bierzgal
2
odpowiedz
Bierzgal
142
Konsul

Gra ma opcję włączenia utrudnień na takie okazje. Zanim poszedłem skończyć wątek główny ustawiłem limit maksymalny obrażeń na 99.999 na cios i zdrowie przeciwników X50. Inaczej wszystko umierałoby na sam widok drużyny, w której jedna postać na poziomie 99 bije za 25 milionów na dzień dobry.

08.01.2026 20:10
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
TobiAlex
212
Legend

Mógł? Rozczarował na maksa! Początek zapowiadał się fajnie, kto to ta malarka, czemu tak się dzieje a po ukończeniu gry dostajesz takim fukapem - "ale o so chodzi". I taka mina "eee". Ani to fajne, do tego mega iracjonalne. Sorry, ale to już w znienawidzonym przez krzykaczy DAV wątek Varrika miał nieporównywalnie lepsze zakończnie, gdzie na koniec był tak świetny twist, że jeszcze tydzień po ukończeniu gry człowiek o tym myślał, jak to genialne było zrobione podczas całej rozgrywki.

08.01.2026 21:51
3.1
Arturo1973
84
Konsul

Wątek Varrika faktycznie był fajnie zrobiony, aczkolwiek cały czas było podejrzane, że inne osoby w ogóle z nim nie rozmawiały, nie zauważały jego obecności...Natomiast kiepską, nudną postacią okazał się Solas - zresztą już w Inkwizycji był nudny. Ja osobiście wolałem już klepać na koniec gry takiego klasycznego złola jak Koryfeusz czy Arcydemon :-)

post wyedytowany przez Arturo1973 2026-01-08 21:56:34
09.01.2026 09:01
MANTISTIGER
😂
3.2
MANTISTIGER
92
Generał

Wątek Varika był słaby i zrobiony na siłę a finał rozczarowujący.

spoiler start

Ubić

spoiler stop

najlepszą postać bo nie mieli pomysłu na grę.

post wyedytowany przez MANTISTIGER 2026-01-09 09:05:35
08.01.2026 22:01
4
odpowiedz
yamato3768
13
Legionista

Clair Obscur ma właśnie duży problem, że trzeba bardzo uważać, żeby nie przelevelować i potrafi to bardzo wpłynąć na odbiór gry, że zostaje z niej głównie fabuła. Już 5 poziomów za dużo robi różnice.
Przed końcówką Aktu II już nawet nie ulepszałem broni powyżej 12 poziomu i nie rozdawałem punktów atrybutów, po tym jak axony załatwiłem za pierwszym podejściem - a zwykłe mobki miały jedną jedną turę żeby cokolwiek zrobić, bo w drugiej wchodził już Elemental Genesis, który czyścił prawie wszystko. Tak na bossa z końca aktu II potrzebowałem, aż trzech podejść więc już satysfakcja była. Miałem wtedy 50 poziom.
Nauczony tym doświadczeniem na początku aktu III od razu poszedłem od razu po finał - z bossem trzeba było się trochę pomęczyć (nawet ulepszyłem bronie do 15 po kilku niepowodzeniach :P), ale prawie wszystkie mobki po drodze ginęły tak samo w 2 turze (nawet nie zdejmowałem z Lune capa na damage). Choć przed zakończeniem gry wolałbym wiedzieć pewne rzeczy fabularne z questu z Alice.

09.01.2026 02:00
5
odpowiedz
Tasdeadman
67
Generał

Właśnie po to istnieje skalowanie. Dobrze zaimplementowane powinno być niezauważalne co jest trudną sztuką balansowania między stawianiem wyzwań graczowi a nie stworzenia poczucia braku rozwoju, ale jest to wykonalne i odpowiada na tak błahe problemy jak przelevelownie.

post wyedytowany przez Tasdeadman 2026-01-09 02:00:30
09.01.2026 03:22
MatheoQbinho
6
odpowiedz
3 odpowiedzi
MatheoQbinho
4
Centurion

A o debilnym zakończeniu fabuły nie mają nic do powiedzenia?

spoiler start

Cała historia to w zasadzie tylko sen z dodatkowymi etapami

spoiler stop

09.01.2026 06:56
6.1
Argh_NPC
3
Pretorianin

Wg ciebie jest debilne, dlaczego mieliby to robić?

09.01.2026 08:21
Zdzichsiu
6.2
Zdzichsiu
156
Ziemniak

MatheoQbinho
No zupełnie nie

spoiler start

To nie sen, wszystko wydarzyło się naprawdę, tylko w "sztucznym" świecie stworzonym przez malarzy. Bliższym porównaniem jest Matrix.

spoiler stop

10.01.2026 03:13
MatheoQbinho
6.3
MatheoQbinho
4
Centurion

Zdzichsiu

Wszystko jedno, chodzi o to że pierwszy i drugi akt nie ma tak naprawdę żadnego znaczenia.

spoiler start

Poświęcenie Gustawa było bezwartościowe,tak samo jak całe budowanie relacji z drużyną jako Verso.

spoiler stop

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl