Komentarze do opinii: Jak twórcy gier nas oszukują: konie jako spodnie, pociągi jako czapki i świat budowany na królikach

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
27.03.2026 12:10
ameon
1
odpowiedz
ameon
78
Konsul

Generalnie każda taka sztuczka to techdebt i klasyka gamedevu - rozwiązanie tymczasowe, które stało się permanentnym. Absolutnie każda gra to ma, nie każda ma w widoczny dla gracza sposób.

27.03.2026 12:27
2
1
odpowiedz
skorp_
69
Pretorianin

Dawno dawno temu grałem w WoWa hunterem, a ta klasa ma skill tracking - pokazuje dany typ npc w okolicy na mini-mapie (humanoid/beast itd.). I te króliczki "widziałem" nie raz, bo często zapominano im usunąć typ, przez co były widoczne na mini-mapie. A jak na mapie widziałeś nazwę tego króliczka, to można go było stargetować komendą. Najbardziej pamiętliwy króliczek siedział w Firelandsach pod tym bossem, któremu tłukło się nogi.

27.03.2026 19:43
3
odpowiedz
@smartboygod
27
Pretorianin

W GTA San Andreas podobny trik jak że schodami w Mario tyle, że chodzi o wodę. możemy płynąć do oporu nawet godzinę a stoimy w miejscu lub nas cofa a jak wrócimy w środek mapy to po chwili będziemy przy brzegu. W resident evil 0 tlo się przesuwa nie pociąg ??.

27.03.2026 21:17
Henrar
😂
4
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Henrar
108
Generał Whiskas

Jak z kolei Horizon: Zero Dawn poradziło sobie ze swoim ogromnym światem? Po prostu go nam nie pokazuje. Cała sceneria i obiekty generowane są tylko w zasięgu naszego pola widzenia. Wszystko, co znajduje się za naszymi plecami „nie istnieje” w danym momencie, póki się nie odwrócimy. Dzięki tej niecnej sztuczce gra działa znacznie płynniej.

Autor odkrywa jak działa culling który jest w praktycznie każdej grze 3D

post wyedytowany przez Henrar 2026-03-27 21:17:54
29.03.2026 01:58
VoidCosmonaut
4.1
odpowiedz
VoidCosmonaut
6
Pretorianin

Henrar I co w związku z tym?

27.03.2026 21:21
5
1
odpowiedz
Sos_grzybowy
19
Legionista

W niejednej pracy mnóstwo rzeczy robi się na taśmę klejącą i trytytki. Ważne, że działa. A w gejmdewie w dodatku bywa zabawne.

27.03.2026 23:05
WolfDale
😃
6
2
odpowiedz
WolfDale
97
~sv_cheats 1

Fajny artykuł, lubię takie rzeczy. NRGeek też często niektóre popularne gry rozbiera na czynniki pierwsze i pokazuje jak co jest zrobione. Podobał mi się jego materiał o Metal Gear Solid 3, a co do oszustw to legendarna niekończąca się mapa w pierwszym IGI.

A schody z Mariana to już klasyka, jak pierwszy raz grałem za dzieciaka to człowiek nie był taki jeszcze bystry aby próbować kombinować. To znaczy inaczej, próbowałem jakoś ale nie wychodziło.

post wyedytowany przez WolfDale 2026-03-27 23:05:42
Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl