Komentarze do wiadomości: Hit podwórek, który wyciskał z nas siódme poty. Kultowy Re-Volt udowodniał, że małe jest wielkie

Forum Gry Sportowe
Dodaj komentarz
01.03.2026 00:59
1
2
odpowiedz
LugiaFan9
19
Centurion

Fajnie, że o tej grze się pisze. Jak dla mnie przy tym, ta stara grafika to jest właśnie urok Re-Volta i sama rozgrywka w której nie ma miliona mechanik także. Takich gier za mało obecnie - Prostych a cieszących. Zamiast tego wszędzie masa mechanik i oszaleć można..

01.03.2026 19:47
tynwar
1.1
tynwar
101
Legend

LugiaFan9
racja, czasami jak patrzę na niektóre ultra ładne gry, to czasem jakoś nie widzę sensu w ultra ładnej grafice, po prostu wygląda prawie jak nudna rzeczywistość. Stare gry były pod tym względem dosyć charakterne i co za tym idzie też fajne.

01.03.2026 01:58
WolfDale
2
1
odpowiedz
WolfDale
96
~sv_cheats 1

Bardzo fajny tekst, Re-Volt na zawsze w moim serduszku. Pamiętam jak pierwszy raz zobaczyłem ją w sklepie komputerowym koło mojej szkoły podstawowej, gdzie właśnie z tatą kupowaliśmy głośniki do komputera. Była uruchomia na najdroższym pececie i wtedy wiedziałem że muszę ją mieć. Mam dalej oryginalne premierowe wydanie na PC, ale tylko samą płytkę w plastikowym pudełku i kompletną okładką. Nie jest to z żadnej gazetki, a co do samej gry zawsze mam ją na dysku i często w nią gram. Wyścig w muzeum po dzisiaj robi wrażenie, szczególnie fragment w kosmosie i moimi ulubionymi trasami są te z marketów bo jakoś dobrze mi się kojarzy z podobnym sklepem z dzieciństwa. Gra ma świetną fizykę, uwielbiam jeździć na tej najbardziej zaawansowanej ale są też niższe poziomy przez co gra jest dla każdego.

01.03.2026 08:05
3
odpowiedz
rastablasta
104
Konsul
Wideo

W sumie ciekawe, nie wiedziałem, że Re-Volt miał jakąś kontynuację. Oglądając filmik z RC Revenge mam wrażenie, jakby to było połączenie Re-Volta i pierwszego Lego Racers :p
https://www.youtube.com/watch?v=DJiPa4h2BYE

Wracając do samego Re-Volta, ponieważ oryginał jest ograniczony zarówno pod względem platform do grania, jak i modyfikacji gry, to polecam nowocześniejszą i otwartoźródłową alternatywę RVGL: https://rvgl.org/
Można grać ze znajomymi np. w sieci LAN z poziomu Androida, Windowsa, Linuxa, Maca a przy tym cieszyć się dobrą wydajnością i większą elastycznością w działaniu z modyfikacjami. Czego chcieć więcej :)

Ogólnie super gierka, twórcy spójnie stworzyli całość, więc nawet mimo tylu lat od premiery, nie czuć tego w żadnym wypadku, bo za każdym razem jak odpalam grę to dalej mam z niej frajdę.

post wyedytowany przez rastablasta 2026-03-01 08:09:42
01.03.2026 09:14
4
odpowiedz
JanThePlant
1
Junior

Jest to super gra. Obok CS 1.6 obowiązkowa pozycja do grania w technikum po LAN. Wcześniej, koło 2004 przyniósł ją skądś mój starszy brat i się w nią zagrywaliśmy.

01.03.2026 19:39
tynwar
5
odpowiedz
3 odpowiedzi
tynwar
101
Legend

oo super, przypomina mi podobną grę, gdzie też sterowało się zabawkowymi pojazdami, ale nie pamiętam tytułu. Na pewno czasami można było napotkać na ludzi chodzących po trasie i jak się w nich wjechało to oni reagowali kopnięciem :D. ktoś może kojarzy co to była za gra? Gra na pewno młodsza niż re-volt, ale nie jakoś przesadnie młoda.

post wyedytowany przez tynwar 2026-03-01 19:45:30
02.03.2026 17:19
5.1
1
młody pikit
2
Junior

tynwar Gra nazywa się RC-CARS

02.03.2026 17:21
5.2
1
młody pikit
2
Junior

tynwar Jest też gra Stunt GP

02.03.2026 19:15
tynwar
5.3
tynwar
101
Legend

młody pikit
Ooo to właśnie te rc cars, dziękuję bardzo! Pamiętam też o czym zapomniałem wspomnieć, bo to istotna cecha, że w gierkę super pykało się w split-screenie z braćmi :D.

A co do stunt gp to dzięki, wypróbuję sobie ten tytuł :).

02.03.2026 18:32
6
odpowiedz
angahmsnk
5
Junior

CARNIVAL - KMWTW :)

Forum Forum Gry Sportowe
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl