Fajnie, że o tej grze się pisze. Jak dla mnie przy tym, ta stara grafika to jest właśnie urok Re-Volta i sama rozgrywka w której nie ma miliona mechanik także. Takich gier za mało obecnie - Prostych a cieszących. Zamiast tego wszędzie masa mechanik i oszaleć można..
Bardzo fajny tekst, Re-Volt na zawsze w moim serduszku. Pamiętam jak pierwszy raz zobaczyłem ją w sklepie komputerowym koło mojej szkoły podstawowej, gdzie właśnie z tatą kupowaliśmy głośniki do komputera. Była uruchomia na najdroższym pececie i wtedy wiedziałem że muszę ją mieć. Mam dalej oryginalne premierowe wydanie na PC, ale tylko samą płytkę w plastikowym pudełku i kompletną okładką. Nie jest to z żadnej gazetki, a co do samej gry zawsze mam ją na dysku i często w nią gram. Wyścig w muzeum po dzisiaj robi wrażenie, szczególnie fragment w kosmosie i moimi ulubionymi trasami są te z marketów bo jakoś dobrze mi się kojarzy z podobnym sklepem z dzieciństwa. Gra ma świetną fizykę, uwielbiam jeździć na tej najbardziej zaawansowanej ale są też niższe poziomy przez co gra jest dla każdego.
W sumie ciekawe, nie wiedziałem, że Re-Volt miał jakąś kontynuację. Oglądając filmik z RC Revenge mam wrażenie, jakby to było połączenie Re-Volta i pierwszego Lego Racers :p
https://www.youtube.com/watch?v=DJiPa4h2BYE
Wracając do samego Re-Volta, ponieważ oryginał jest ograniczony zarówno pod względem platform do grania, jak i modyfikacji gry, to polecam nowocześniejszą i otwartoźródłową alternatywę RVGL: https://rvgl.org/
Można grać ze znajomymi np. w sieci LAN z poziomu Androida, Windowsa, Linuxa, Maca a przy tym cieszyć się dobrą wydajnością i większą elastycznością w działaniu z modyfikacjami. Czego chcieć więcej :)
Ogólnie super gierka, twórcy spójnie stworzyli całość, więc nawet mimo tylu lat od premiery, nie czuć tego w żadnym wypadku, bo za każdym razem jak odpalam grę to dalej mam z niej frajdę.
Jest to super gra. Obok CS 1.6 obowiązkowa pozycja do grania w technikum po LAN. Wcześniej, koło 2004 przyniósł ją skądś mój starszy brat i się w nią zagrywaliśmy.
oo super, przypomina mi podobną grę, gdzie też sterowało się zabawkowymi pojazdami, ale nie pamiętam tytułu. Na pewno czasami można było napotkać na ludzi chodzących po trasie i jak się w nich wjechało to oni reagowali kopnięciem :D. ktoś może kojarzy co to była za gra? Gra na pewno młodsza niż re-volt, ale nie jakoś przesadnie młoda.
Ooo to właśnie te rc cars, dziękuję bardzo! Pamiętam też o czym zapomniałem wspomnieć, bo to istotna cecha, że w gierkę super pykało się w split-screenie z braćmi :D.
A co do stunt gp to dzięki, wypróbuję sobie ten tytuł :).