Komentarze do wiadomości: „Gra, która ma wszystko, jest o niczym”. Legendarny projektant Fallouta wytyka deweloperom brak umiaru

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
03.03.2026 13:30
1
3
odpowiedz
Szumnyj
13
Legionista

Zgadzam sie w 100%.  Sam widziałem to wiele razy na żywo. Inną ważną sprawą jest wiedza o tym, o czym i dla kogo robi się daną gre. Nie liczenie na to że deweloper sam dowie się o tym w trakcie produkcji. W każdym przypadku kończyło się to pożarem w burdelu i zasypywaniem ficzerami gry, na ślepo i liczenie na to że któryś zadziała i zrobi całą gre. Efekt był zawsze katastrofalny

03.03.2026 17:46
2
odpowiedz
katai-iwa
65
Legend

Taką grą, o której pisze jest We Happy Few, serio nawalili tam wszystko, co mieli w głowie, a wyszedł totalny średniak, który nic nie robi dobrze.

03.03.2026 22:08
Link
3
odpowiedz
Link
34
Senator

Zgadzam się. Assassin's Creed chce zaoferować jak najwięcej, a wyszedł średniak. We Happy Few według katai-iwa też.

Nie jest źle, że gra dużo zaoferuje (np. Fallout 1-2 od Tim, albo Gothic 1-2). Ale bardzo ważne jest to, że jak twórcy dodadzą coś do gry, to muszą dopracować i doprowadzić do perfekcji. Liczy się jakość, nie ilość. Też muszą wiedzieć, jaki to będzie gatunek i dla kogo, a nie dla masówki.

Właśnie dlatego Resident Evil 9 odniósł wielki sukcesu w tej chwili. Zaoferowali "trochę liniowa" gra z tylko 10 godzin grania dla fanów akcji horrorów, ale w bardzo dobrej jakości, aniżel otwarty świat z ponad 100 godzin dla masówki.

"Jak jest do wszystkiego, to jest do niczego".

post wyedytowany przez Link 2026-03-03 22:59:08
04.03.2026 04:52
malkavian
4
odpowiedz
2 odpowiedzi
malkavian
3
Chorąży

O tak, nic mnie tak nie odrzuca od gry jak zatrzęsienie możliwości. Każda gra musi mieć elementy sandboxu i pseudo RPG. Tylko że nie, nie musi. Fajnie się to sprzedaje, ale spójne gry robione z konkretnym pomysłem są po prostu lepsze.

05.03.2026 08:36
4.1
1
dawidg
12
Legionista

malkavian o tak..Wymaxowalem ostatnio Ghost of Yotei i szczerze od ok 1.5roku nic lepszego nie miałem okazji zagrać a średnio rocznie 30-40tytulow się przewija od AAA do indyków ( i nie, Tsushima nadal nie jest ocalona bo odpadłem gdzies po pierwszych 15h i nawet nie mam ochoty wracać)..gra jest po prostu piękna, udźwiękowienie I tła muzyczne urozmaicone, ale fabuła główna bardzo liniowa i przewidywalna.Za to można ją wykonywać w dowolnej kolejności  i gra to momentalnie widzi i reaguje, są wyraźne postacie poboczne których chce się słuchać i odkrywać kolejne smaczki..no i teraz..dali jej prosty instrument shamisen..po co?  Bo był ku temu konkretny powód. dali mechaniki rozpalania ognia, robienia jedzenia wykorzystujące ukryte funkcje dualsense ale które można jednym przyciskiem pominąć by nie nużyły i nie zabierały czasu gdy staną się nużące..Zbieranie surowców i craftowanie? Jest ale uproszczone wiele różnych surowców ale odkłada sie do kilku podstawowych składników niezbędnych..to jest również celowe by nie siedzieć kilka godzin biegając w kółko jak głupek w lesie - np  farcry czy horizon polując na konkretne małe zwierzątko futerkowe by ulepszyć swej uzbrojenie o jeden punkt i od nowa..wszystko w tej grze jest po coś..nawet fakt, że po rozmowie z npc możesz na jego oczach opedzlowac wszystkie skrzynie i nawet nie mialknie(i to bez zakładania wiadra na głowę) też po dłuższym namyśle było uproszczone w konkretnym celu. W tej grze się po prostu płynie wraz z historią bez odwracania uwagi niepotrzebnymi aktywnościami, bez potrzeby sięgania po jakieś niepotrzebne poradniki.

05.03.2026 10:21
malkavian
4.2
malkavian
3
Chorąży

dawidg nie wiem, nie grałem, Tsushima była jedną z niewielu gier open world które skończyłem z przyjemnością.

Niemniej twój opis dla mnie brzmi jak koszmar, bo nie znoszę gier które zarzucają mnie miliardem mechanik craftingu, otwartym światem i nie wiadomo czym jeszcze. O wiele bardziej przemawia do mnie dobrze zaprojektowana korytarzówka niż nawet niezły otwarty świat.

No ale niestety sądząc po tym w jaką stronę idzie gaming jestem w mniejszości. Pozostaje zazdrościć ludziom którzy potrafią się cieszyć tym ogromem możliwości. Ja niestety wolę skupić się na jednym celu który osiąga się kilkoma mechanikami. Dla mnie szczyt otwartości przy którym się mogę realnie wkręcić to Dark Souls

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl