Komentarze do wiadomości: Diablo 4 coraz bardziej przypomina Diablo 3. Przynajmniej części społeczności bardzo się to podoba

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
09.03.2026 13:01
1
4
odpowiedz
Cyberfan
63
Pretorianin

D3 i D4 to crapy. Jedyne diablo ze gotyckim ciężkim klimatem to D1 i D2.

09.03.2026 17:55
tynwar
1.1
1
tynwar
101
Legend

Cyberfan też wolę pierwsze części, nawet D3 dla mnie jest lepsze od D4.

10.03.2026 11:35
1.2
Radek100382
3
Legionista

Cyberfan   Poe 2, last epoch lepsze od całej serii diablo, darkheaven wymiecie wysztko swoją technologią modyfikacji świata a wicked zmieni jak się gra hns.

09.03.2026 14:45
abesnai
😒
2
odpowiedz
abesnai
110
Kociarz

D4 wyleciało jakiś czas temu z mojego dysku i nieprędko wróci. Obrzydzili mi grę podwójnie płatnym Vessel of Hatred i ostanią aktualizacją QoL za paywallem.

post wyedytowany przez abesnai 2026-03-09 14:48:54
09.03.2026 14:56
Kwisatz_Haderach
3
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
24
GIT GUD or die trying

Kolory w D4 sa zbyt przygaszone, wyblakle. Ktos ustawil saturacje na 25% i to jest caly pomyslunek jaki poszedl w strone uzytej palety kolorow. Jest to zreszta jeden z glownych powodow wywolujacych to uczucie monotonnosci i powtarzalnosci swiata.

Na tym screenie wyglada to spoko. Gry nie musza byc czarno-biale zeby byly "mroczne". PoE jest kolorowe do bolu, a niektore lokacje i przedstawione wydarzenia sa o wiele gorsze niz te przedstawione w D1/2. I maja mega klimat mimo kolorow. PoE2 moze nawet bardziej.

Po dwoch wyblaklych grach (D4 i dodatek) z checia pogram w otoczeniu kolorowym. Zwlaszcza ze wyspy amazonek nie sa w lore opisywane jako angielskie wrzosowisko jesienia, o 2 w nocy, w bezksiezycowa noc (bo mniej wiecej taki feeling ma wiekszosc lokacji w D4. Ewentualnie to samo ale zamarzniete).

Ja tu widze miejsce na design lokacji ala Titan Quest, zwlaszcza biorac pod uwage mitologiczne inspiracje.

Dodatkowo jak w cytowanym watku na reddit madrzy ludzie zauwazaja, problemem w D3 nie byly kolory jako takie, tylko design wizualny skrecajacy (i to ostro) w kierunku World of Warcraft. Na wszystko jest odpowiednie czas i miejsce. To nie byl odpowiedni czas i miejsce.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-03-09 15:06:09
10.03.2026 06:48
Edziek
😒
4
odpowiedz
Edziek
13
Pretorianin

No i cykl się zamyka. Ludzie narzekali, że D3 było zbyt kolorowe, a Diablo powinno być grą horrorem. Błagali, aby gra była ponura i przygnębiająca. Potem narzekali, że gra nie jest wystarczająco kolorowa. Teraz D4 ponownie wprowadzi kolory.

Te osoby komentujące cierpią na chroniczny brak mózgu. 
To że dana gra ma mroczny klimat nie znaczy że nie może być jednej lokacji o bogatszych barwach. Nawet wskazane dla delikatnego kontrastu.
Moim zdaniem nie ma to jeszcze nic wspólnego z D3.

post wyedytowany przez Edziek 2026-03-10 06:48:54
10.03.2026 07:26
BloodPrince
5
odpowiedz
BloodPrince
191
Senator

Powiedziałbym, że to rzecz dobra, bo na premierę D4 nie miało na siebie pomysłu, a teraz czerpią z D3 i POE, więc lepszy jakikolwiek kierunek na grę, niż jej totalny brak.
Ciekawe tylko czy LOH będzie ostatnim dodatkiem czy może w przyszłości doczekamy się kolejnych rozszerzeń, bo gra zdecydowanie zyskała w moich oczach w porównaniu z wersją z 2023 roku.

10.03.2026 14:19
6
odpowiedz
Sebcza_k
42
Konsul

Miałem nerwa, że kupiłem vessel of hatred jak dają go teraz za free z loh ale kupiłem i tak, paladynem gra się super ale czekam na nową fabułe.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl