D3 i D4 to crapy. Jedyne diablo ze gotyckim ciężkim klimatem to D1 i D2.
D4 wyleciało jakiś czas temu z mojego dysku i nieprędko wróci. Obrzydzili mi grę podwójnie płatnym Vessel of Hatred i ostanią aktualizacją QoL za paywallem.
Kolory w D4 sa zbyt przygaszone, wyblakle. Ktos ustawil saturacje na 25% i to jest caly pomyslunek jaki poszedl w strone uzytej palety kolorow. Jest to zreszta jeden z glownych powodow wywolujacych to uczucie monotonnosci i powtarzalnosci swiata.
Na tym screenie wyglada to spoko. Gry nie musza byc czarno-biale zeby byly "mroczne". PoE jest kolorowe do bolu, a niektore lokacje i przedstawione wydarzenia sa o wiele gorsze niz te przedstawione w D1/2. I maja mega klimat mimo kolorow. PoE2 moze nawet bardziej.
Po dwoch wyblaklych grach (D4 i dodatek) z checia pogram w otoczeniu kolorowym. Zwlaszcza ze wyspy amazonek nie sa w lore opisywane jako angielskie wrzosowisko jesienia, o 2 w nocy, w bezksiezycowa noc (bo mniej wiecej taki feeling ma wiekszosc lokacji w D4. Ewentualnie to samo ale zamarzniete).
Ja tu widze miejsce na design lokacji ala Titan Quest, zwlaszcza biorac pod uwage mitologiczne inspiracje.
Dodatkowo jak w cytowanym watku na reddit madrzy ludzie zauwazaja, problemem w D3 nie byly kolory jako takie, tylko design wizualny skrecajacy (i to ostro) w kierunku World of Warcraft. Na wszystko jest odpowiednie czas i miejsce. To nie byl odpowiedni czas i miejsce.
No i cykl się zamyka. Ludzie narzekali, że D3 było zbyt kolorowe, a Diablo powinno być grą horrorem. Błagali, aby gra była ponura i przygnębiająca. Potem narzekali, że gra nie jest wystarczająco kolorowa. Teraz D4 ponownie wprowadzi kolory.
Te osoby komentujące cierpią na chroniczny brak mózgu.
To że dana gra ma mroczny klimat nie znaczy że nie może być jednej lokacji o bogatszych barwach. Nawet wskazane dla delikatnego kontrastu.
Moim zdaniem nie ma to jeszcze nic wspólnego z D3.
Powiedziałbym, że to rzecz dobra, bo na premierę D4 nie miało na siebie pomysłu, a teraz czerpią z D3 i POE, więc lepszy jakikolwiek kierunek na grę, niż jej totalny brak.
Ciekawe tylko czy LOH będzie ostatnim dodatkiem czy może w przyszłości doczekamy się kolejnych rozszerzeń, bo gra zdecydowanie zyskała w moich oczach w porównaniu z wersją z 2023 roku.
Miałem nerwa, że kupiłem vessel of hatred jak dają go teraz za free z loh ale kupiłem i tak, paladynem gra się super ale czekam na nową fabułe.