Komentarze do wiadomości: „Czy dostali już pokojowego Nobla?”. Internet szaleje, bo Clair Obscur: Expedition 33 pobiło rekord wszech czasów

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
21.01.2026 09:29
1
11
odpowiedz
Szto91
19
Chorąży

Zdecydowanie nie zasłużenie. To gra to zwykły średniak, fabuła i muzyka to nie wszystko. Grafika brzydka, gameplay beznadziejny, zwykły kliker zręcznościowy, nmzero interaktywnosci ze światem, zero ciekawych mechanik RPG. Nie rozumiem za chwytów nad tą grą... Kingdom Come Deliverence 2 jako gra RPG zdecydowanie wygrywa oraz grę roku.

21.01.2026 10:57
elathir
3
8
odpowiedz
5 odpowiedzi
elathir
119
Czymże jest nuda?

W oderwaniu od oceny samej gry, liczba nagród przyznawanych co roku rośnie lawinowo, więc nie da się specjalnie porównywać ilości nagród ilościowo, można najwyżej procentowo. Dzisiaj przyznajemy ponad dwukrotnie więcej ich niż w 2015.

Drugą kwestia są nagrody od pism i portali nie związanych z gamingiem wybierających zawsze najgłośniejszy tytuł danego roku. Ich wartość jest zerowa.

I jeszcze raz, nie czepiam się samej gry, nie twierdzę, że nagrody były nie zasłużone tylko uważam, ze samo porównanie nie ma sensu.

21.01.2026 11:28
4
7
odpowiedz
orginal
85
Pretorianin

Gra jest dobra, ale bez przesady

21.01.2026 09:29
1
11
odpowiedz
Szto91
19
Chorąży

Zdecydowanie nie zasłużenie. To gra to zwykły średniak, fabuła i muzyka to nie wszystko. Grafika brzydka, gameplay beznadziejny, zwykły kliker zręcznościowy, nmzero interaktywnosci ze światem, zero ciekawych mechanik RPG. Nie rozumiem za chwytów nad tą grą... Kingdom Come Deliverence 2 jako gra RPG zdecydowanie wygrywa oraz grę roku.

21.01.2026 11:08
1.1
9
NieKonwencjonalnie
2
Legionista

Zdecydowanie się zgadzam. Dla mnie ta gra była największym rozczarowaniem poprzedniego roku. Oprócz wspaniałej muzyki, wysokiej jakości przerywników filmowych, dobrego systemu walki i rozwoju postaci (ale nie jakiegoś wspaniałego!) i czasami fabuły, tak gra to zwykły średniak. Graficznie gra pamięta czasy PS4, w grze zostały użyte niskiej jakości tekstury oraz przeciętne animacje - no szału to nie robi. Jedynie to kierunek artystyczny jest ciekawy, ale narzędzia do jego przedstawienia trącą ekranem.

Historia momentami ciekawa, ale jak jeszcze raz usłyszę, że ta gra ma jeden z najlepszych początków w historii gier to mnie coś trafi. Widzę że większości odbiorców wystarcza tak naprawdę dwa dobrze zrealizowane przerywniki filmowe aby nazwać początek tej gry arcydziełem - absurd. Nikt już nie wspomina dłużyzny i ekspozycji w dialogach czy nawet nieciekawych aktywności początkowych. Dramat. W późniejszym etapie (po tym jak docieramy do rezydencji i walczymy z dziadem) dynamika narracji opada, a jak już zobaczyłem że częściowo wszystko się wyjaśnia w liście czytanym przez Verso - to aż się uśmiałem. Nie lubię takich zabiegów narracyjnych.

Walka i rozwój postaci całkiem ciekawie zaprojektowany - tutaj większych zastrzeżeń nie mam. Przypadł mi do gustu ten system.

Jeśli chodzi o interaktywność ze światem, narrację, zadania itp. to tutaj jest bardzo słabo. Tak jak piszesz praktycznie zero interaktywności ze światem. Lokacje są jak wydmuszki zaprojektowane w sposób korytarzowy bez ciekawej eksploracji - jedynie co to dostajemy walutę, której później mamy aż nadto, bezużyteczne bronie bądź te picto. Praktycznie zero ciekawych znajdziek, lepszych broni czy ukrytych, ciekawych zadań pobocznych - przez to ta gra powodowała, że po prostu nie chciało mi się zaglądać w każdy zakamarek, bo jedyne co mogłem znaleźć to kolejnego przeciwnika do zabicia - no chyba że wszyscy są zachwyceniu i lecą ochy i achy nad eksploracją ponieważ znajdą jakiegoś bossa do ubicia. Zadań pobocznych brak, owszem zdarzają się zadania poboczne ale tak źle zaprojektowane i bez polotu że aż się nie chce ich robić - jak na RPG to bardzo słabo.

Narracyjnie też słabo - o ile przerywniki filmowe są wykonane bardzo dobrze, to pozostałe dialogi między postaciami są nudne, do przeklikania - daleko im do przykładowo dialogów z obozu w BG3. A obóz w tej grze też na odwal się zrobiony - większość dialogów do przeklikania bo wieje nudą (gdzie ja w sumie staram się wszystkiego słuchać w grach), relacja między bohaterami przedstawiona w nijaki sposób - z liczbowym przedstawieniem poziomu relacji xD - serio!?. Ponadto ta gra leży jeśli chodzi o narrację środowiskową. O ile narracja ta oparta na tym co "widzimy" jest dobrze zrealizowana, o tyle narracja oparta na tym co "czytamy" leży, a nie ukrywam zwracam na to dużą uwagę w tego typu brak. Brak jest bestiariusza, glosariusza, jedynie teksty znajdywane przy obozach - za mało! Ile ta gra by zyskała gdybyśmy mieli te wszystkie informacje zapisywane w trakcie rozgrywki przez Gustawa później Maelle w tym ich dzienniku.

Gdyby rozłożyć grę na czynniki to i znalazłoby się jeszcze więcej. Mam wrażenie, że wystarczyło dać wybitnie dobrą muzykę, zmontować dobre przerywniki i posypać to dobrą obsadą aktorską aby wszyscy byli ślepo zapatrzeni w ten tytuł.

21.01.2026 16:29
1.2
TheFrediPL
116
Generał

Szto91 Jeśli to jest średniak, to dobrych gier nie ma. KCD2 był niestety gorszy od jedynki.

21.01.2026 17:55
1.1
nfsfan6
54
Pretorianin

TheFrediPL Może wyjaśnij czemu KCD2 jest gorszy od jedynki? Wg mnie w jedynce tylko 3 rzeczy były lepsze :
1.Autogotowanie eliksirów (w dwójce niestety tego zabrakło)
2.Muzyka
3.Wątek romantyczny z tereską (bo z katarzyną nie było jak z teresą że można było prawie codziennie z nią na randki chodzić) na dodatek po zakończeniu głównego wątku fabularnego można było dalej się z nią umawiać. W dwójce to niestety zepsuli bo po zakończeniu głównej kampanii nie da się do kasi nawet zagadać...

21.01.2026 17:59
1.2
TheFrediPL
116
Generał

nfsfan6 dwójka niestety momentami zbyt rozwleczona, walka jest gorsza i sama gra jest za łatwa, od początku gry mogłem się wbić w obozy wroga i zabić wszystkich, a jak już miałem najlepszą zbroje w grze to pogrom. W jedynce nawet z najlepszą zbroją dało się umrzeć, i było to super. A co do alchemi to akurat uważam że w dwójce jest lepsza. Nadal uważam że gra jest bardzo dobra, ale jedynka lepsza.

post wyedytowany przez TheFrediPL 2026-01-21 17:59:58
21.01.2026 23:45
1.3
2
NieKonwencjonalnie
2
Legionista

TheFrediPL to że KCD2 być może był gorszy od jedynki to nie znaczy, że był gorszy od Ekspedycji ;D

21.01.2026 10:24
Apostol_93
2
3
odpowiedz
Apostol_93
91
Konsul

Zdecydowanie zasłużone.

21.01.2026 10:57
elathir
3
8
odpowiedz
5 odpowiedzi
elathir
119
Czymże jest nuda?

W oderwaniu od oceny samej gry, liczba nagród przyznawanych co roku rośnie lawinowo, więc nie da się specjalnie porównywać ilości nagród ilościowo, można najwyżej procentowo. Dzisiaj przyznajemy ponad dwukrotnie więcej ich niż w 2015.

Drugą kwestia są nagrody od pism i portali nie związanych z gamingiem wybierających zawsze najgłośniejszy tytuł danego roku. Ich wartość jest zerowa.

I jeszcze raz, nie czepiam się samej gry, nie twierdzę, że nagrody były nie zasłużone tylko uważam, ze samo porównanie nie ma sensu.

21.01.2026 10:59
jiker
3.1
2
jiker
167
Gladiator

GRYOnline.plNewsroom

Image

Taka sytuacja:

21.01.2026 11:20
elathir
3.2
2
elathir
119
Czymże jest nuda?

No to chyba przestrzeliłem, kojarzyłem, ze było koło 650 jak TLOU2 wygrywało i założyłem, że jeszcze przybyło bo do 2020 liczba ciągle rosła.

Posypuję głowę popiołem.

post wyedytowany przez elathir 2026-01-21 11:21:12
21.01.2026 11:31
jiker
3.3
jiker
167
Gladiator

GRYOnline.plNewsroom

Spoko, podejrzewam, że w kolejnych latach będzie tylko mniej :D

21.01.2026 11:47
JeicamPL
3.4
JeicamPL
96
This Unit have a Soul

jiker tak z ciekawości zapytam jeśli można, skąd ta lista?

21.01.2026 11:48
jiker
3.5
jiker
167
Gladiator

GRYOnline.plNewsroom

Źródło jest to samo: duże "GOTY-śledztwo" na ResetErze.

21.01.2026 11:28
4
7
odpowiedz
orginal
85
Pretorianin

Gra jest dobra, ale bez przesady

21.01.2026 12:30
KymJonEst
5
2
odpowiedz
KymJonEst
10
Chorąży

Tak pacze i pacze i cuś mnie siem wydaje że ostatnio to tych nagród i kategorii było dużo wincyj niż dwa lata temu. Niektóre wręcz zostały stworzone pod konkretne gnioty jak Gniot of Smrodei. Kolejna edycja tych nagrodof będzie miała tysiunc pińćset sto dziewińćset kategoriof.

21.01.2026 17:29
AUTO6
6
2
odpowiedz
4 odpowiedzi
AUTO6
104
Generał

Dajcie spokój, gra bardzo mi się podobała, ale to nie ta liga co BG3 , Elden Ring, RDR 2 czy Wiedźmin 3.

21.01.2026 22:57
6.1
TheFrediPL
116
Generał

Ta gra niszczy Wiedźmina pod każdym względem. BG3 i RDR2 faktycznie lepsze.

21.01.2026 23:43
6.2
NieKonwencjonalnie
2
Legionista

TheFrediPL pod względem zadań pobocznych też niszczy Wiedźmina? już nie mówiąc o eksploracji czy narracji środowiskowej. No rzeczywiście niszczy pod każdym względem

22.01.2026 17:09
6.1
J-Marcin
14
Legionista

TheFrediPL De gustibus...   Ja zdecydowanie wolę Wiedźmina 3 od RDR2. Nie lubię tych westernowych klimatów i tyle mimo że doceniam geniusz produkcji. Nie przepadam też za wielkomiejskim brudem więc Cyberpunk absolutnie mi nie podszedł.
Aczkolwiek szanuję zdanie odmienne. 
Na marginesie - jeśli ktoś pisze, że gra która powstała 10 lat po wiedźminie go niszczy to tak powinno być i nie jest to dla wiedźmina żadna ujma. Ale raczej tak nie jest.

23.01.2026 20:57
6.1
J-Marcin
14
Legionista

J-Marcin Dziś zacząłem grać w tę grę i z przykrością stwierdzam że zmarnowałem pieniądze. Każda ostatnio ogrywana przeze mnie gra jest od tego produktu lepsza. System walki w którym liczy się tylko i wyłącznie naciśnięcie jednego z 2 przycisków w odpowiednim czasie - wiem że konsole, wymogi pada, ale inne gry rozwiązały to dużo lepiej. Napisałem wczoraj że raczej nie niszczy wiedźmina. Teraz wiem że jest dokładnie na odwrót.

21.01.2026 22:32
MatheoQbinho
👎
7
2
odpowiedz
1 odpowiedź
MatheoQbinho
5
Centurion

Ta zbiorowa psychoza wokół tej gry jest żałosna i już dawno przekroczyła granice rozsądku.

23.01.2026 20:47
7.1
J-Marcin
14
Legionista

Właśnie zacząłem w to grać i niestety przyznaję Ci rację. Niestety nic nadzwyczajnego. Zwykła liniowa gra do chwili obecnej nadspodziewanie monotonna. Porównywanie jej do EldenRing, RDR2 czy nawet starego Wiedźmina 3 to jest po prostu jakiś absurd. Ciągnę dalej - może jeszcze zmienię zdanie....

21.01.2026 23:46
baltazar1908
8
1
odpowiedz
baltazar1908
45
Generał

Wolałem i wole KCD2 zdecydowanie.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl