A w Bielsku odtrąbili sukces że na miejscu dawnej fabryki Fiata powstanie gigantyczne centrum danych. Tylko nie wiem z czego się cieszyć - żaden pożytek dla regionu. Tam gdzie niegdyś pracowały dziesiątki tysięcy ludzi powstanie moloch który zatrudni może setkę, zerze prąd i zmarnuje wodę. Super
Czekam, aż lokalnym społecznościom puszczą nerwy i te centra danych będą płonąć.
Nie rozumiem tych ludzi. Co im przeszkadza chałas, skoro mogą sobie wygenerować filmik z kotem grającym na fortepianie, albo z psem jeżdżącym na hulajnodze?
Czekam, aż lokalnym społecznościom puszczą nerwy i te centra danych będą płonąć.
One i tak będą płonąć, jak wkrótce zacznie brakować energii na chłodzenie. Natomiast do listy uciążliwości jakie zapewniają sąsiadom, dodać należy jeszcze to, iż każde z nich tworzy wyspę ciepła o promieniu ponad 10 km.
Nie trzeba im pomagać. News sprzed paru dni
https://www.datacenterdynamics.com/en/news/northc-data-center-outside-amsterdam-suffers-fire/
A w Bielsku odtrąbili sukces że na miejscu dawnej fabryki Fiata powstanie gigantyczne centrum danych. Tylko nie wiem z czego się cieszyć - żaden pożytek dla regionu. Tam gdzie niegdyś pracowały dziesiątki tysięcy ludzi powstanie moloch który zatrudni może setkę, zerze prąd i zmarnuje wodę. Super
Obstawiam, że w ciągu najbliższej dekady coś pęknie i będzie miała miejsce ogólnoświatowa rewolucja.
Milionerzy, technokraci i inni CEO będą mieli dość plebejskiej hołoty z jej wiecznym narzekaniem i zrobią z nią w końcu porządek.
Nie rozumiem tych ludzi. Co im przeszkadza chałas, skoro mogą sobie wygenerować filmik z kotem grającym na fortepianie, albo z psem jeżdżącym na hulajnodze?
Ile jeszcze tego typu głupi komentarzy będzie?
Jaine Proudmoore Hearthstonowa Mocno Obdarzona rowniez mozna!
Znajomy mi mowil.
Szkodzą tam samo jak anteny 5g. Motłoch zawsze sobie wymyśli powód czemu krowy mleka nie dają.
Teraz to w Memphis popłyną wdychając opary metanu z turbin po tym jak anthropic przejął compute w collosusie 1
Rozwalają mnie komentarze typu " to po to byscie mogli generowac filmiki z kotami!" Nie! Te centra sluza masowemu przetwarzania damych z ktorych nas non stop okradaja i za pomoca ktorych nas sledza
Czyli żadnej straty nie odnotował nikt. W sumie dobrze. Takie newsy są tylko po to, żeby szerzyć nienawiść do technologii wśród ludzi, i, jak widać, działa. Niestety.
Dawniej jak pojawiły się pierwsze maszyny parowe na torach, to mieszkańcy twierdzili, że krowy przestały dawać mleko. Te centra to straszna rzecz. Kopalnie i huty są lepsze.
Miałem się nie wypowiadać tutaj, tylko sobie poczytać i iść dalej, ale jak widzę komentarze tutaj to kurde nie mogę.
Na ciul wy się wypowiadacie jak się nie znacie?
Tu nie chodzi o to, że "o centra danyh som be tszeba spalic" tylko o to co jest efektem ubocznym tego.
Akurat jeśli chodzi o infradźwięki, to nie jest żaden debilny wymysł jak z 5g i rzeczywiście wywołują one opisane wyżej objawy. Człowiek dosłownie czuje jak coś ściska mu głowę za uszy. Mam taką pracę, że często sam tego doświadczam i sam bym się zdenerwował, gdybym miał to słyszeć 24/7 od jakiejś wielkiej praktycznie bezużytecznej dla mnie bryły serwerów w pobliżu. Działa to mocno na nerwy i psychikę człowieka.
Myślcie, zanim coś powiecie.
Pomijając też fakt, że USA przegina też w drugą stronę. Jest info, że dostawca prądu odetnie niewielkiemu miasteczku w Kalifornii prąd które to miasto od nich wykupowało (decyzja firmy, nie miasta), tylko po to, żeby zasilić powstające w okolicy centrum danych.