lol?
czy ci gracze, są tu z nami na tej stronie?
Po tym co się odwaliło w Claws of Awaji, to ja już w nic nie wierzę względem Shadows. Też zapowiadali niby zwiększony nacisk na konflikt asasynów z templariuszami, a cały potencjał, jaki niosło za sobą spotkanie z Tsuyu i możliwość rozwinięcia wątku budowania zakonu asasynów w Japonii zignorowano na rzecz ratowania nic nie znaczących przedmiotów. Meh
Na premierę Black Flag był dla mnie najsłabszą odsłoną AC:
- Za dużo wody i pływania, za mało lądu
- Za mało "asasyna w asasynie"
- Bucowaty i niesympatyczny bohater
- Nieciekawe mechaniki, jak synchronizacja i wszędobylskie zbieractwo
- Szczątkowe skradanie, w grze nie dało się nawet kucać
To byłaby świetna gra o piratach, gdyby się po prostu nazywała Black Flag ale słaby Assassin's Creed. Remake na pewno będzie lepszy, niemniej, porównując oryginalnego BF do Shadows to najnowsza odsłona wygrywa na wielu polach:
- Najlepsza skrytobójca w całej serii w osobie Naoe
- Najlepszy system skradania się
- Najlepsza oprawa graficzna, zmienne warunki pogodowe i pory roku
- Bardzo ładny i dobrze zaprojektowany świat
- Świat gry jest zwarty, bogaty, wertykalny i szczegółowy
- Moim zdaniem, ciekawi i uzupełniający się bohaterowie
- Ciekawe spojrzenie na ówczesną Japonię z perspektywy obcokrajowca
Mozna sobie jeszcze skonfrontować Shadows z Ghost of Yotei, gdzie gra Sony jest lepsza od strony fabularnej i systemu walki ale cierpi na parę mankamentów i wygląda trochę tak, jakby nic się nie zmieniło od czasu Ghost of Tsushima.
Mogę skontrować twoje argumenty w obronie Shadows tymi samymi argumentami, którymi krytykujesz Black Flag.
-Za dużo lasów i gór, w których nic nie ma i nie można płynnie po nich chodzić, za mało ciekawego lądu
-Za mało "asasyna w asasynie"
-Nudni bohaterowie bez chemii
-Nieciekawe mechaniki, jak synchronizacja i wszędobylskie zbieractwo
-Szczątkowe skradanie, jeśli gra się Yasuke, czyli w teorii 50% gry
Do tego misji skradania w Black Flag jest sporo i to, że nie było przycisku kucania niewiele zmienia, bo gra doskonale nadrabia to kryjówkami, krzakami i tłumami.
Kolejny przykład jak gracze są głupi oraz przede wszystkim naiwni. Pewnie by jeszcze za to z chęcią zapłacili.
Spoilery
spoiler start
Eamon (templar) zna Kassandrę i miał jej próbkę krwi w kostce. Chciał znaleźć obserwatorium a tym samym ją. Wspomniał o podobnym miejscu w Marakeszu jak tej jaskini w Wakasie. Yasuke i Naoe chcą znaleźć assassynów by im to oddać.
spoiler stop
Nie jest to duza tajemnica dla ludzi grajacych w AC Black Flag
spoiler start
, ze szescian z krwia, ktory widzimy w koncowce AC Shadows trafia do templariuszy. Jasne sie staje kim jest Yosuke. W AC black Flag templariusze poluja na pewna osobe i jest to reinkarnacja Isu. W Black Flag trafiamy tez do Obserwatorium. Swietnie ten dodatek do AC Shadows spial klamra te 2 odslony. Eaon Hathaway , to oczywiscie pra pra Simona Hathaway czyli Templariusza z naszych czasow
spoiler stop
Mi zostalo tylko odblokowanie zakodowanych wiadomosci. Z tego mini dodatku wyciagam wniosek, ze zostanie to wyjansione w tej 6h nowej zawartosci w remaku Black Flag. Mozemy sie domyslac kto jest przewodniczka. No i mamy dowod, ze Kassandra aktywnie dziala po calym swiecie zanajdujac i ukrywajac artefakty ISU. Czuje zal, ze juz nic nowego nie zawita do AC Shadow. To byla dla mnie wspaniala przygoda. Nie jest to dla mnie najlepsza odslona AC. No, ale solidne 8/10. Kolejna gra, ktorej rozwoj zniszczyli youtuberzy i ich pelikany. No i niesluszny hejt bo byl czarny w grze.No, ale dziekuje Ubisoftowi, ze pomimo tego dal nam mnostwo darmowej zawartosci do tej gry. Kupujac w preorderze gre dlc dostalem za darmo. Wiecj jak policze ilosc grania vs wydane pioeniadze to ROI jest niesamowite. Wzbranialem sie przed zakupem, bo Black Flag mam na 2 platformach. Jednak zakupilem preorder remaku AC Blackflag.