Jak oni chcą mieć dobre wyniki na pc jak popełniają ogromne błędy:
-Wydają po roku lub więcej za pełną cenę gdy szał minął
-Ich gry to mocne średniaki
-Marketing prawie zerowy
-Ich jakość portów bywa różna
Dziwić się, że nie mogą podpić rynku PC jak gry wypuszczają 5 lat po premierze na konsoli.
Błąd? A to nie było celowe działanie? Bo jeżeli oni z premedytacją robili to wszystko i nadal oczekiwali dobrych wyników na PC, to tam w zarządzie mocno kogoś po...niosło.
Dziwić się, że nie mogą podpić rynku PC jak gry wypuszczają 5 lat po premierze na konsoli.
Jak oni chcą mieć dobre wyniki na pc jak popełniają ogromne błędy:
-Wydają po roku lub więcej za pełną cenę gdy szał minął
-Ich gry to mocne średniaki
-Marketing prawie zerowy
-Ich jakość portów bywa różna
Średniaki? A co, lepsze są kolejne klony soulsów i pixelartowe soulsvarvivale?
Natomiast pełna zgoda - za późno, bez ponownej promocji w mediach i jeśli nawet nie za drogo, to bez żadnych późniejszych przecen zanim o grze każdy zapomni.
Dokładnie. Elden Ring, Baldur 3, Clair Obscur to bardzo dobre gry. Doom, remake Silent Hill 2, hades to też dobre gry a samograje Sony są co najwyżej średnie
Kultowe gry = sredniaki, takie rzeczy tylko na golu
TLOU, GOW czy Uncharted to jest ta sama liga co HL2
Zapominacie o jednej, prawdpodobnie najwazniejszej rzeczy - gry Sony nie maja wgl zadnych zabezpieczen, na premiere juz jest pirat na necie. Capcom dał zabezpieczenie, zrobił dobra promocje i RE9 sie sprzedaje jak swieze buleczki na PC
Half life 2 w momencie premiery wprowadził rewolucyjną fizykę, realistyczne animacje twarzy, zagadki stworzone w taki sposób w jaki nikt nie zrobił tego wcześniejszego uncharted to dość kiepskie strzelanie skopiowane trochę nieudolnie z gears of war plus platformówka i skrypty. Gow to walka trochę udająca soulsy ale casualowa i źle zaprojektowana. Gry sony nic nie wprowadziły nawet zalew cutscenek był wcześniej w mgs a budowa gdy ciągnięcie za rączkę przez skrypty to modern warfare. Sony robi casualowe samograje pod ludzi, którzy zamiast grać wolą oglądać netflixa. Ich gry mają zalety dobre animacje, ładna grafika, bardzo dobrze zrobione cutscenki ale w środku nic ciekawego
tylko wśród konsolowej braci przyzwyczajonej do ładowania w dwa przyciski na zmianę.
Nie rozsmieszaj mnie, poziom skomplikowania HL2 czy Uncharted to jest dokladnie ten sam "poziom"
Choc w sumie jak sobie odpalisz Uncharted na najwyzszym poziomie trudnosci to jest nawet trudniejsze, bo miazdzacy jest naprawde miazdzacy + zagadki mimo ze tez proste to jednak w Uncharted sa bardziej skomplikowane, bo to nie jest tylko 'znajdz dzwignie'
Half life 2 w momencie premiery wprowadził rewolucyjną fizykę, realistyczne animacje twarzy, zagadki stworzone w taki sposób w jaki nikt nie zrobił tego wcześniejszeg
Fizyka ok, Uncharted 4 za to wprowadziło rewolucyjna grafike, do dzisiaj wiekszosc gier nie ma tak dobrej grafiki.
Zagadki w HL2 ? Tam było cos takiego? Przesun kilka beczek na jakis tam podest, zeby ten podniosł sie wyzej xd to juz Uncharted miało lepsze zagadki
Wszystkie te gry stawiaja na fabularne doswiadczenie i zadna z nich nie ma jakiejs skomplikowanej rozgrywki, bo wszystko to sa tytuły AAA majace trafic do szerokiego grona ludzi. Tylko z HL2 problem jest taki, ze fabularnie wypada mizernie w porównaniu do gier Soniacza
Nie wprowadziło rewolucyjnej grafiki ryse son of rome nawet nie wiem takie starsze gry odpalone na dobrych komputerach jak crysis 3 czy battlefield 1 też nie wyglądały gorzej. nawet ten order 1986 moim zdaniem jest ładniejszy rewolucyjną grafikę to miały inne gry, takie które wprowadzały nowe technologie a uncharted 4 wyglądał ładnie. grafika stoi w miejscu i gra sprzed wielu lat wciąż wygląda ładnie tak jak inne gry z tamtego okresu teraz masz podobną grafikę tylko dodają RT, wyższą rozdzielczość. uncharted 4 wygląda ładnie. dużo gier z ery ps4 wygląda dziś świetnie jak podbijesz rozdzielczość do 4k
zagadki z hl2 nie bazowały na tym żeby przełączyć kilka dźwigni w odpowiedniej kolejności po przeczytaniu notatki a najczęściej na fizyce i były zintegrowane z otoczeniem dzięki czemu nie wyglądały jak puzzle. no i świat gry reagował realistycznie na przedmioty używane w zagadkach.
A bardziej poważnie, Sekiro robi ten gatunek dużo lepiej od GOW, jednocześnie nie mając miałkich elementów gry filmu. TLOU i Uncharted to przyjemne tytuły, ale tylko tyle. Nie ma tam żadnej głębii, ani innowacyjności mechanicznej
TLOU i Uncharted4 to mega gry, z których reszta twórców może się uczyć, jak powinny wyglądać relacje między bohaterami i jak się robi klimatyczne, szczegółowe i piękne światy.
I piszę to jako stary PC-towiec, który konsoli na oczy nie widział, i dla którego gry życia to: Kingdom Come Deliverance 1, Dying light1, RDR2, GTA5, FAR CRY3, Assassin Black flag i Wiedźmin3.
Acha, no i Days gone to przekozacka gra.
Po co te kłótnie, mi ogromnie szkoda ewentualnych kolejnych części tych gier, o ile wyjdą na konsole, bo konsoli sobie nie kupię.
Dla mnie Kingdom Come, więcej warte niż te wszystkie exy złożone do kupy,
Dla mnie KCD to jedna z bardziej meczacych gier, owszem skonczylem jedynke i mi sie bardzo podobala (ze wzgledu na questy i fabule), ale w dwojke grac mi sie totalnie nie chce
Gry jednak maja dawac fun, a KCD poprzez swoje realizmy ten fun odbiera
Tylko że wy podawaliście tylko ze STEAM,a gdzie dane z EpicGames itp.
I jeszcze GOG, które znów by dołożyło kilka procent, choć tylko dla pierwszych gier, bo później Sony olało potencjalnych klientów.
Błąd? A to nie było celowe działanie? Bo jeżeli oni z premedytacją robili to wszystko i nadal oczekiwali dobrych wyników na PC, to tam w zarządzie mocno kogoś po...niosło.
Nie wiem po co znow sie pchają w eksluzywnosc jak Xbox wywiesil juz biała flage a Nintendo to nie jest bezposrednia konkurencja.....
Gdyby u Sony ktoś miał trochę oleju w głowie to w ramach eksperymentu wydaliby Wolverina równocześnie na PC-ty wykorzystują premierę GTA 6 tzn. po premierze GTA 6 nikt już nie miałby pretensji do Sony z ich fanbojskiego obozu, że wydali taki tytuł też na PC-ty.
Jak udziałowcy każą to yotei i tak wyjdzie na PC pod koniec roku ??
Rozumiem, że to ci sami "analitycy" którzy zapewnili SONY, że Concord będzie hitem.
No jest w sumie logiczne. Dużo ludzi kupuje gry pod wpływem emocji, jest hype w internecie to i większa szansa, że ktoś kupi grę.
Co do wycofania się Sony z rynku PC, jak dla mnie jest to bardzo dobry ruch i dużo na tym zyskają. Oczywiście wszystko będzie zależeć od tego jakie ekskluzywne gry będą wydawać w przyszłości, ale mają szansę stać się takim Nintendo.
A Xbox niestety rip.
Oni byli jak Nintendo, ale widząc co wyprawia Microsoft to zatracili swoją tożsamość nie wiedząc czego sami chcą.
Nie wydaje mi się aby podjęli aż tak złe decyzje aby nie móc wrócić na "stare tory", teraz właśnie mają okazję.
Trzeba im przyznać że byli ostrożni, bo kiedy MS rozdawał swoje asy do konkurencji tak Sony najlepsze kąski trzymało u siebie nie licząc kilku tytułów na PC. Natomiast Nintendo w ogóle nie było zainteresowane przyjaźnią, a MS to dla mnie zawsze będzie zagadk czy oni faktycznie chcieli być wszędzie czy to był tylko taki koń trojański. No i teraz pod nowymi rządami zobaczymy czy polityka Phila będzie utrzymana czy jednak będzie powrót do tego co nasze to nasze.
No moim zdaniem dobrze to rozegrali. Pisałem już nawet o tym gdy Xbox zaczął iść mocno w game passa i wydawać gry day one w tej usłudze. Sony wtedy również wprowadziło do oferty własnego "game passa", ale bez gier day one. Z dzisiejszej perspektywy wydaje się jakby wiedzieli co robią i mieli wszystko pod kontrolą.
Xbox teraz jest gdzie jest więc Sony ma teraz okazje zgarnąć cały tort dla siebie. No, ale zobaczymy bo to w dużej mierze będzie zależało od gier ekskluzywnych. :)
jak dla mnie jest to bardzo dobry ruch i dużo na tym zyskają.
Ale co na tym zyskają? Że niby ludzie masowo rzucą się na nowe Playstation? Liczby wcale na to nie wskazują, prędzej na to, że kogo dało się przekonać do zakupu konsoli, tego Sony już dawno przekonało. Reszta odbiorców ich urządzeń po prostu nie chce. Poza tym, jeżeli mają zamiar zostać przy równie marnej ilości dużych gier SP co dotychczas, tylko wydawać je na jedną platformę, to ja im sukcesów nie wróżę.
Tak jak napisałem, wszystko będzie zależeć od ich gier ekskluzywnych. Na tę chwilę nie ma szału, klepią remastery i sequel dojąc na maksa znane marki.
Ale tak, uważam, że jeśli pójdą w stronę zamkniętego ekosystemu jak np Nintendo to mogą na tym dużo zyskać, przede wszystkim nowych klientów.
Jak dla mnie Xbox już jest martwy. Jeszcze jak ich nowa konsola będzie kosztować te 4-5k to krzyż na drogę, ludzie wybiorą steam machine lub złoża PC, a inni przejdą do konkurencji. No, ale to moje gdybanie, zobaczymy jak będzie.
Ja i tak jestem zdania, że upadł po prostu mit głoszący, jakie te gry nie są wyjątkowe. A tymczasem okazały się niczym wybitnym.
Wielu graczy ma konsole i pc wiec po co mieliby sie rzucac po latach na port gry ktora znaja na pamiec bo zdazyli kilka razy przejsc jesli byla dobra.
Kiedy wychodziły pierwsze exy z PSa na PCie, działał na ich korzyść pewien mechanizm psychologiczny - wieloletnia i domyślnie dożywotnia niedostępność, sprawiała że dany produkt stawał się czymś wyjątkowym, specjalnym i szczególnie pożądanym.
Za każdym razem gdy pojawiały się informacje nt. exów, głównie pozytywne, PCtowcom było przypominane, że jest to coś czego nie mogą nawet spróbować. Inny świat, za którego dostęp trzeba dodatkowo zapłacić (kupno konsoli + zmiana nawyków grania). To sprawia, że taki produkt z miejsca wydaje się bardziej wartościowy.
Dlatego, kiedy okazało się że jedna, potem druga, trzecia i czwarta gra z konsoli zawita na PCie to poruszenie było duże. A kolejne części już były po prostu sequelami. I to w dodatku drogimi.
Bo to jest kolejny problem gier sony - one w ogóle nie tanieją. I o ile pierwszego god of wara, uncharted 4, a kiedyś i zero dawn, można kupić za 50-70 złotych, czyli tyle ile gry sprzed ładnych paru lat (nawet licząc do premiery na pc) zazwyczaj kosztują, tak sequele trzymają cenę 200 zł i więcej, czasem tylko schodząc trochę poniżej na wyprzedaży. Do nich dołączyła zremasterowana wersja Horizona pierwszego. A pierwsze TLoU, które jest paroletnim remasterem gry sprzed kilkunastu lat, twardo trzyma cenę 100 zł.
Tymczasem takie gry jak CP77 czy RDR2 i inne z tego czasu kosztują po 40-50 zł.
Po prostu w tłumie wyprzedaży na Steamie, gry od Sony nie stanowią wcale takiej kuszącej propozycji, a nimb zakazanego owocu już dawno straciły.
Jakie gry takie zainteresowanie, proste jak budowa cepa. Nie wiem czemu ma służyć dorabianie tutaj dziwnych filozofii - rzucą/zrobią lepsze gry to i wyniki zobaczą.
Ograłem większość gier jakbym miał oceniać to:
Horizon Zero Dawn - 6/10
God of War - 7/10
Ghost of Tsushima - 9/10
Spider Man 1 - 5/10
Spider Man 2 - 5/10
Ratchet and Clank - 6/10
God of War Ragnarok - 7/10
Z tej listy tak naprawdę w pełni zadowolony byłem z Tsushimy.
Nie rozumiem zachwytów nad Spider Manem, Horizon Zero Dawn to mocny średniak, Ratchet and Clank to raczej taka giereczka dla dzieciaków, nie moje klimaty.
Gry Sony nigdy mnie nie interesowały. To takie samograje, w zasadzie interaktywne filmy aniżeli gry.
Zanim wyjdzie gra z konsoli na pc to mija zazwyczaj prawie rok w tym czasie gracze komputerowi wiedzą już o tej grze prawie wszystko,
do tego pojawiają się nowe gry bo rynek nie stoi i stąd ta różnica, zaraz wychodzi Death Stranding 2 są tacy co zagrają jestem jednym z nich bo grałem w cześć pierwszą, a są tacy co postawią na grze krzyżyk bo tego samego dnia debiutuje na rynku Crimson Desert na przykład.
Volveraina już sony nie wyda wcale na pc choć sądzę że po sukcesie Spidermana 1i 2 robi wielki błąd ale nie mnie to osądzać niech zrobi to rynek.
Przecież nie będą zabijać sprzedaży gry na PS5, gdzie $ony dostanie 100% zysku.
Każdy kto ma kompa z 4 letniego prędzej będzie czekał na wersję PC i kupi z kluczykowni za pół darmo niż leciał kupować konsolę xD
A jak nie pojawi się? A to mamy mało innych gier na PC?
To $ony ma interes sprzedawać gry a nie my.
Teraz się opamiętali po zdradzie własnej konsoli od kilku lat?
Że exów się nie daje na inne platformy? To teraz niech cierpią i zdychają.
Bo nikt raczej konsoli już nie kupi jak samo $ony ją zdradziło xD
https://www.google.com/url?q=https://www.ppe.pl/news/402545/marvels-wolverine-nie-trafi-na-pc-gra-zadebiutuje-wylacznie-na-ps5-i-ps5-pro.html&sa=U&sqi=2&ved=2ahUKEwj3pYa8ko-TAxWdWkEAHVl0OIcQFnoECCUQAQ&usg=AOvVaw3VqhIjXP6-d9QERNP_a8Ef ok może masz racje, ponadto ostatnio był artykuł też że Sony wcale nie zamierza wiecej wydawać gier na komputery osobiste wiec nie wiem, sugeeuje sie tym co napisane.
A reasumując pożyjemy zobaczymy.
Czytacie te newsy przed wrzuceniem je na stronę? Pierwsze zdanie: wyniki, które nie osiągały wyników.
Jak ktoś chce grać na premiere to kupuje albo wynajmuje konsole, gre oddaje albo odsprzedaje w czym problem ? 2k w porównaniu ze średnim pc za 5 tys. to nie tak dużo... a na czymś w te GTA trzeba ograć, mało kto wytrzyma do premiery na PC. Też mi sie nie podoba że od razu na blaszaki nie wychodzi, pokazałoby to na pewno przepaść w grafice, presja będzie duża więc w kilkanaście miesięcy z portem PC winni się uwinąć.
Wydawanie GTA VI na PS5 i XSX to perfidny skok na kasę i tyle. Było to wydać na początku PS5 a nie na jej koniec. Przesuną z 2 razy datę premiery bo PS5 to staroć który ledwie działa i cyk niedługo potem będzie PS6 na rynku xD (o ile $ony znowu nie zrobi skoku na hajs i sztucznie nie przedłuży generacji xD)
Konsole jest sens kupować tylko w 2 pierwszych latach od wydania, potem to po prostu już głupota, bo poziom technologiczny na PC (i to bez kupowania nowego sprzętu!) tak rośnie (DLSS) że konsole zawsze będą w ciemnej d.
mało kto wytrzyma do premiery na PC
Jak ktoś ma mentalność dziecka z podstawówki i bierz urlop aby grać w gry to może i tak.
Najbardziej zaawansowana konsola XDDDDDD na 6 letnich bebechach xD
I drogi koproszczurku, mam i PS5 i PC XD
Dolicz jeszcze na patoabonament to jeszcze na windowsa starczy xD
Jakbyś był łaskaw wejść na mój profil to byś wiedział co mam. Mam PS5, PS3, PS2, X360S, PSP, NDS i PC.
Nie mam GamePassa jak na złość xD
Chyba dla turbo niebieskich takich jak ty rodzice za dużo kasy mają, dostają 800+ a potem dzieciarnia nie szanuje kasy i wydaje na lewo i prawo. Powtarzam, PS5 to ponad 5 letni sprzęt, w którym dodatkowo trzeba płacić DROGO za gry i jeszcze ich pato abonament bo ci konsola nie da zrobić kopii save'a gry na PS5 i pograć online xD
I tak, jak dalej będą sprzedawać starocie 5 letnie tj. Ghost of Thusima DC za 169 zł, to będę piracił albo będę kupował używki w taki sposób by $ony nie dostało ani grosza xD
Oni nie mają skrupułów zamrażać cen, usuwać Playstation Hits i Platinum to czemu ja mam mieć skrupuły ich wspierania?
Już ode mnie dostali za dużo hajsu (zwłaszcza za pady z najbardziej badziewnymi gałkami).
Użyj mózgu - PS5 PRO z napędem obecnie kosztuje ponad 3800 zł, to 2 letni sprzęt który tak naprawdę ma 5 lat tylko został odrobinę podkręcony w stosunku do PS5 zwykłej która dalej jest ceniona 2200 zł. I to są ceny SPRZED WZROSTEM cen elektorniki.
Są 2 scenariusze PS6:
- albo wywalą na PS6 (5,5 bez -6K zł z napędem) która będzie mieć wydajność,
- albo wywalą 4K zł za PS6 bez napędu (z napędem 4,5 K zł) ale to będzie tak naprawdę jak PS5 PRO+ a nie prawdziwa PS6.
+ dalej płacisz za online - a $ony lubi nabijać ceny usług jak im się podoba...
+ dalej jesteś więźniem sklepu P$$TORE - teraz $ony robi ceny A i B to zapomnij o tanich grach xD
Oczywiście jest możliwość przeniesienia premiery... ale ciągnięcie tej generacji to wizerunkowa porażka bo PS5 Fat nie ma PSSR ani mocy by gry działały i wyglądały nawet jako-tako.
Skoro wiadomo że PS6 będzie kosztować minimum 3600 zł, to nie lepiej dołożyć i kupić kompa który zje opłacalnością tą konsolę?
Nie ma co czarować KAŻDY ma w domu kompa - a większość z nich spokojnie można zmodernizować bez strasznej kasy. Na konsoli tego nie ma xD
Co do PS6 to niech kosztuje i 4K, sądze że jak opanują dlss 5.0 i zaimplementują ją to będziemy mieli 4K na pełnej, różnica między PC się zatrze. Jeśli nie będzie miała napędu ani możliwości dokupienia to jej nie kupie, bo mnie nie stać wydawać 350 zł na gre bez możliwości odsprzedania. Sony wie, że dużo na tym traci. I chyba logczne, że jak sony swoje exy będą wydawać równo z PC to ich konslowa umrze tu sie zgadzam.
"Źle na to wszystko patrzysz, nikt Ci wersji PRO nie każe kupywać - też uważam że jest bez sensu."
$ONY wymusza albo bierzesz PRO albo masz mydło, bo dla FAT i Slim nie ma nic w zamian.
"Pady akurat musisz mieć chińskie zamienniki bo nie znam osobiście nikogo z twoimi przypadłościami."
Tak, tak, pady z Euro RTV Agd z preordera PS5 to podróbki..... idź do dowolnego sklepu z używanymi grami i się zapytaj ile padów naprawiają co miesiąc, jest nawet taki serwis x games c co pokazuje na filmiku ogromny karton z DS do naprawy.
"Co do PS6 to niech kosztuje i 4K, sądze że jak opanują dlss 5.0 i zaimplementują ją to będziemy mieli 4K na pełnej, różnica między PC się zatrze."
Nigdy nie będzie na konsoli DLSS bo to technologia Nvidii. Będzie PSSR 2.0 ale to jak DLSS 2 a tak naprawdę to sztucznie zablokowane FSR 3, czyli gwarantowane mydło. Jak $ony nie stworzy konsoli z Nvidią to zawsze konsole będą odstawać, bo AMD nie ogarnia kart graficznych ani ich technologii. Gry się robi pod Nvidię a nie pod AMD, i dlatego zawsze gry na innych sprzętach wyglądają znacznie gorzej.
" Jeśli nie będzie miała napędu ani możliwości dokupienia to jej nie kupie,"
a jak myślisz czemu nie sprzedają PRO z napędem od razu? Bo właśnie by przyzwyczaić graczy do pożegnania się z napędem.
Fakt jest taki że nośniki UHD są za drogie dla chytrych wydawców (bo żal im dać 2 płyty zamiast 1) i wymagają pobierania danych z neta, co już zmniejsza sens ich trzymania na półce - bo w każdej chwili mogą wyłączyć serwery xD
" bo mnie nie stać wydawać 350 zł na gre bez możliwości odsprzedania."
$ONY ma to w nosie, oni na PS5 wywali cenę gier do 350 zł, ot tak, gry na PSStore (i gry $ony na nośnikach) trzymają chore zamrożone ceny, jak napęd będzie to będzie w celach wstecznej kompatybilności max. PS4 i PS5 bo te ułomne geniusze z $ony muszą naciągać na streaming z PS3 byle nie dać możliwości odpalenia gier z PS3 z płyt xD
"I chyba logczne, że jak sony swoje exy będą wydawać równo z PC to ich konslowa umrze tu sie zgadzam."
No i już umiera, bo największe hity są już na PC. Kto teraz kupi konsolę PS6 jak i tak każda warta ogrania gra i tak wyląduje na PC?
$ONY jest niesamowicie chytre i nigdy nie odpuści zdzierania z graczy konsolowych jak i PC.
...może prawdą jednak okazała się teoria o nakręcaniu graczy PC-towych paroletnimi portami (bez zabezpieczeń na premiere), aby ci podjarani jakością gier AAAaaaa od sony pobiegli z jęzorem na brodzie zakupić konsole, aby zagrać w kontynuację w pełnej cenie...bo jeśli jest to prawda i mózgi w sony naprawdę mieli taki "genialny" plan to serio gratuluje tym, co na niego wpadli hahaha
Gry z PlayStation w ogóle nie powinny pojawiać się na PC. Mam nadzieję że Sony wróci do pełnej ekskluzywności. Żałuję tylko że PC-ciaże dostaną jeszcze port Death Stranding 2, to powinno być dostępne tylko na PS5. Takie jest moje zdanie.

Dzięki temu, że seria Death Stranding trafiła na PC-ty to można doświadczy tego czego nigdy nie było i nie ma na konsolach, a do czego takie gry są niemalże stworzone czyli Ultrawide.
Nikt nie marzy, żeby grać w 2 przyciskowe single playery. Nie bez powodu konsole są dla gamerdadsow, którzy mentalnie mają 150 lat i po 2h pracy są wiecznie zmęczeni.
Gra wychodzi czasowo ekskluzywnie na Playstation > oglądam ją na YT > Wychodzi na pc i kosztuje dużo więc myślę sobie "gra jest droga historię mniej więcej pamiętam są inne gry do ogrania więc odłożę sobie ją na później cena będzie niższa zapomnę fabułę" > gra trafia na kupkę wstydu z której praktycznie żadna nie wychodzi bo cały czas pojawia się masa ciekawych gier a czas na granie jest dość ograniczony
Sam sobie chyba kupię plejkę jak patrzę na koszt potencjalnego upgradu mojego PC.