Komentarze do wiadomości: Alien: Isolation 2 w końcu dało sygnał życia i od razu zasugerowano nam coś szokującego

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
26.04.2026 18:46
baltazar1908
1
1
odpowiedz
baltazar1908
48
Generał

Super gra, mam ją od dnia premiery.
Olbrzymia stacja kosmiczna, ty jako Amanda — zero jakiejkolwiek broni i ta dzicz.
A jak już cię złapał w jakiejś misji, to po prostu straszne uczucie przed ekranem. Nie dość, że stres jak diabli (w żadnej innej grze tak się nie bałem), to jeszcze od razu: akcja nieudana. Czeakam jak jasna cholera na dwójkę.
Zresztą Poza Isolation mam jeszcze Alien Colonial Marines https://youtu.be/Z8eE4PvvFtg?si=v_5d4yVKiceQgKSQ,
 Aliens Firetem elite (średnia)i Alien Dark Descent.

26.04.2026 21:25
VoidCosmonaut
1.1
3
odpowiedz
VoidCosmonaut
7
Pretorianin

baltazar1908 Interesujące

26.04.2026 18:47
2
odpowiedz
nano17
5
Junior

i super - mogliby zrobić coś z tego jak Aliens dark descent ( fajny klimacik - super gra ) tylko z 1 lub 3osoby

26.04.2026 18:49
3
odpowiedz
forzaroma
98
Konsul

Alien Isolation było prześwietne. Jedyne czego mocniej mi tam brakowało to ciekawszych postaci fabularnych, i też więcej interakcji na lini inni ludzie - Alien. Widać, że nie było za bardzo na to środków, a nie łatwo sensownie połączyć AI Aliena i ludzkich przeciwników. Cała para poszła w Alien i słusznie.

Czekam.

26.04.2026 18:57
fred1918
4
5
odpowiedz
6 odpowiedzi
fred1918
63
Centurion

Przez pierwsze 4 godziny to była gra idealna, wydawało mi się że to najlepsze w jaki sposób można było przedstawić klimat pierwszego Aliena na komputerze. Później niestety to już zrobiło się strasznie męczące. Zadanie odkręć jakiś tam zawór, gdy przepełzłeś przez pół stacji to okazało się, że zawór był zamknięty w szafce elektrycznej, do której przycisk był nie obok, ale na drugim końcu stacji nie wiadomo dlaczego, no to pełzłeś znowu przez pół godziny, na miejscu okazywało się, że przycisk nie działa bo bezpiecznik się przepalił a magazyn z bezpiecznikami, to akurat na trzecim końcu stacji. Jak już przypełzłeś z bezpiecznikiem do przycisku a później znowu do szafki to okazywało się, że zawór zardzewiał a WD-40 to akurat trzymają na czwartym końcu stacji i tak w koło Macieju. Pod koniec marzyłem już tylko o napisach końcowych, bo nie lubię zostawiać gier w które już włożyłem jakiś tam wysiłek, albo chociaż o znalezieniu bazooki, żebym mógł w końcu przypier...niczyć w tego potwora o DLC nie było już nawet mowy. Mam nadzieję, że trochę inaczej będzie to tym razem wyglądało.

26.04.2026 19:16
NewGravedigger
4.1
6
odpowiedz
NewGravedigger
208
spokooj grabarza

Zwłaszcza, że AI aliena polegała na smyczy długiej na dwa pokoje. Ty poszedłeś, on poszedł. Nie było możliwości nawet chwilowego przechytrzenia.

26.04.2026 20:27
4.2
1
odpowiedz
forzaroma
98
Konsul

fred1918 
Rozumiem, tylko że trochę to taka specyfika gatunku. W bardzo wielu survival horrorach, większość gameplay'u na tym się opiera - szukaniu odpowiednich przedmiotów do odblokowywania przejść unikając/ walcząc ze stworami. Lokacje są pod to projektowane.

W takich Residentach też jest to bardzo widoczne, gdzie jakby się nad tym zastanowić z punktu logiki świata przedstawionego te lokacje nie mają żadnego sensu.

Cóż giereczkowo rządzi się swoimi prawami i umownościami.

26.04.2026 21:23
DGT
4.3
odpowiedz
DGT
16
Chorąży

fred1918 W rzeczy samej. Ja grałem na najwyższym poziomie, który był jeszcze dodatkowo utrudniony że nie było tam mapy i na początku strasznie dużo błądziłem. Poza nudnawym i przewidywalnym obcym drażniły mnie androidy, podobnie nieśmiertelne i zawsze potrafiące mnie wykryć. A jak czegoś w grze nie da się zabić, to jest po prostu nudne. Dlatego w dwójce liczę na nieco bardziej ożywioną i elastyczną rozgrywkę. Klasyczny FPS byłby mile widziany, ale pewnie nie ma na to szans.

26.04.2026 22:54
fred1918
4.4
odpowiedz
fred1918
63
Centurion

forzaroma Residenty to świetne gry a remaki jeszcze lepsze. Nie chodzi o konstrukcję poziomów a o konstrukcję rozgrywki. Po jakimś czasie przestało mnie to trzymać w jakimkolwiek napięciu a zaczęło tylko i wyłącznie irytować. Co byś nie zrobił i tak nic nie zrobisz, bo tam praktycznie żadnych mechanik nie ma. Nie jesteś w stanie zrobić niczego z Alienem bo on jest do ciebie przywiązany niewidzialnymi algorytmami i wiesz, że będziesz się z nim męczył do samego końca, bo on nie ma żadnej "inteligencji" tylko się teleportuje po ustalonym czasie a ani scenariusz ani możliwości techniczne gry nie przewidują, żeby dało się go w jakikolwiek sposób powstrzymać. Taki symulator pełzania.

26.04.2026 23:20
4.5
odpowiedz
LokalnyRzezimieszek
18
Generał

forzaroma Problemem Izolacji jest to, że backtracking nakłada się na na kolejny backtracking i mamy backtracking w backtracking'u przez co robi się z tego monotonna i bezsensowna ciapa.

Nawet nie wspominam o tych za długich animacjach, bardzo kiepskiej walce wręcz i strzelaniu, do dziś nie wiem jak zwykły człowiek może przyjąć trzy strzały w głowę z rewolwera.

27.04.2026 08:19
4.6
odpowiedz
forzaroma
98
Konsul

fred1918 
No nie do końca się zgodzę, że nie mamy żadnych mechanik. Jest 'pulsator', mamy jakieś wabiki/ granaty, możemy się chować, od połowy gry jest dostępny miotacz, który ułatwia sprawę.

Ta nieśmiertelność Aliena i jego irytujące niektórych przywiązanie do gracza wynika z ogólnej koncepcji tej gry, która bazuje głównie na pierwszej części obcego. Ja uwielbiam ten film i bardzo to mi się podoba. Gier, gdzie możemy sobie na luzie postrzelać do Obcych już trochę wyszło, czy tym bardziej do innych maszkar. Tylko to zabija zwykle klimat zaszczucia i strachu.

Jest to gra faktycznie 'przepełzana', ale świetnie oddaje ducha Ósmego pasażera Nostromo.

26.04.2026 19:20
Messerschmitt
5
odpowiedz
Messerschmitt
57
Pretorianin

Klimat podkreślany oprawą utrzymaną w charakterystycznym retro-futurystycznym stylu był miodzio. Zrobiłem 2 podejścia do izolacji, ale ostatecznie zawsze odpadałem przez gameplay opierający się na uciekaniu. No nie jestem fanem i generalnie średnio przyswajam horrory oparte na podobnym schemacie.

26.04.2026 23:16
6
odpowiedz
3 odpowiedzi
LokalnyRzezimieszek
18
Generał

Jest też zły news. Porzucają swój autorski silnik Cathode Engine i przerzucają się na Unreal Engine 5.

W ogłoszeniu o pracę widnieje taka informacja:
“This is an excellent opportunity for a talented Senior Development Manager to join the sequel to ALIEN:ISOLATION being built in Unreal Engine 5 (UE5).??”

No cóż, szkoda że rezygnują ze swojego silnika na rzecz UE5.

26.04.2026 23:37
Link
6.1
odpowiedz
Link
37
Senator

LokalnyRzezimieszek Może będzie gorszy, a może będzie lepszy. Czas pokaże.

Ale jedno jest pewne. Będzie Path Tracing i duży wzrost wymaganie sprzętowe.

post wyedytowany przez Link 2026-04-26 23:38:11
27.04.2026 06:57
😂
6.2
odpowiedz
nazgul-r4jdowi3c
2
Centurion

Lokalny nickimru już wydał osąd.

27.04.2026 11:09
6.3
odpowiedz
LokalnyRzezimieszek
18
Generał

nazgul-r4jdowi3c Kto? Ćpałeś coś przez weekend? Bo chyba dalej mamroczesz imię gościa który cię pałował.

27.04.2026 10:38
Janczes
7
odpowiedz
Janczes
250
You'll never walk alone

tyle ile mi nerwów zszarpala jedynka (unikanie obcego i problemy techniczne gry) to do dwójki nie siadam

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl