Komentarze do wiadomości: 780 000 internautów wybrało jedną dystrybucję Linuxa. Koniec wsparcia dla Windowsa 10 kieruje ludzi do darmowej konkurencji

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
25.11.2025 11:58
Wronski
1
odpowiedz
Wronski
35
Senator

Ja obecnie eksperymentuje z Bazzite na swoim starym lapku MSI z GTX 1050 2GB, Cyberpunk 2077 czy Elden Ring smigaja nie najgorzej.

25.11.2025 14:37
2
odpowiedz
Paprykarz
48
Pretorianin

Tydzień temu przeszedłem na Nobarę na PC i na Minta na laptopie. Jestem zadowolony.

25.11.2025 23:20
WolfDale
3
odpowiedz
WolfDale
93
~sv_cheats 1

I bardzo dobrze, niech MS traci klientów przez swoją głupotę. Kiedyś chcieli być dla wszystkich, teraz widocznie już nie są. A ludzie też nie są wcale tacy głupi żeby od razu lecieć po nowe komputery skoro mają całkiem mocne maszyny w dobrym stanie. A jeśli tym bardziej nie potrzebują Windowsa do gier czy programów to w ogóle mają luksus.

Mam nadzieję że kiedyś sobie ten głupi ryj rozwalą.

25.11.2025 23:40
aope
😊
4
1
odpowiedz
1 odpowiedź
aope
212
Corporate Occult

Via Tenor

Linux staje się coraz lepszą alternatywą

Ah, klasyk. Ten tekst jest powtarzany w tej samej formie od ponad 20 lat. I nic z tego nie wynika - po chwilowej ekscytacji większość wraca do nielubianego Windows. Z bardzo wielu różnych powodów ale głównie dlatego, że zaczyna dostrzegać te detale, które po prostu w desktopowym Linuksie sprawiają, że się nie nadaje. Niemniej życzę szczęścia, przy okazji premiery Windows 20 wciąż będzie się czytało o tym, że Linux staje się coraz lepszą alternatywą ;)

25.11.2025 23:53
4.1
1
FrankerZ
102
Generał

a kiedy był czas że większość gierek działała bez problemu na linuxie? Kiedy windows sobie strzela w stopę kończąc wsparcie dla windowsa i odcinając wiele starych maszyn od nowego? Kiedy Microsoft szpiegował tak dogłębnie użytkownika w celu poprawy swojego AI? Kiedy Microsoft ładowal multum reklam i zbędnego AI do swojego sytemu? Jak nie teraz to nigdy, mamy mocnego sojusznika w postaci Steama i sukcesu steamdecka.

26.11.2025 01:20
5
odpowiedz
tynwar
99
Senator

no i bardzo dobrze, ja sam też planuję przesiadkę na linux z windowsem na drugim dysku dla problematycznych gier z okazji przesiadki na nowego pc.

30.11.2025 08:52
6
odpowiedz
dobaczenko
62
Konsul

Od stycznia jakoś używam bazzitie na moim PC. Na laptopie dalej tradycyjna fedora. Windows ostatni raz odpalałem chyba w październiku 2024 a i to tylko na kilka godzin. Nie gram online, a w singlu w tym roku nie zdarzyło mi się żeby jakaś gra nie działała. Linuxa nikomu nie polecam. Ma wady. Ma zalety. Największą jest fakt, że MS nie wciska mi swojej AI i innych zmian wszędzie. Ale jest tego cena. Mi przekonanie się ze linux jest lepszą alternatywą zajęło jakieś 3 lata na zmianę wracania do windowsa i linuxa.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl