Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: Jak zawsze miałem rację (Euro 2012)

18.06.2012 12:16
👍
1
zanonimizowany836035
12
Senator
Image

Jak zawsze miałem rację (Euro 2012)

Mniej więcej 20 razy od 2007 roku w rozmaitych wątkach "kompromitacja na Euro", "nie zdążymy na Euro", "lepiej oddać Euro Niemcom" wpisywałem się twierdząc, że Euro 2012 będzie wielkim sukcesem Polaków. Byłem w tym optymizmie osamotniony, ale - co zupełnie mnie nie dziwi - jak zawsze miałem rację.

Mamy piękne stadiony, drogi, infrastrukturę lotniczą i kolejową. Obcokrajowcy zawsze docierają tam gdzie trzeba bez większych problemów, są zachwyceni atmosferą panującą w największych miastach, nie spotkałem jeszcze niezadowolonego turysty, nawet jeden Rosjanin, którego pobili, ze łzami wzruszenia w oczach opowiadał, że w Moskwie już by nie żył.

Mniej więcej 80% turystów chce wrócić do Polski, lepiej poznać naszą kulturę i tradycję. 90% na pewno poleci wizytę w naszym kraju swoim znajomym. Jest dopiero połowa Euro 2012, ale daną nam szansę wykorzystaliśmy znakomicie.

Wątek dedykuję wszystkim malkontentom, szczególnie mirencjumowi oraz panom z kategorii polityka, którzy w 2007 cieszyli się z turnieju i mówili o nim jako o sukcesie władzy, a po wyborach 2007 zaczęli nazywać Euro 2012 kretyńskim kaprysem Tuska, który nas pogrąży.

18.06.2012 12:20
2
odpowiedz
zanonimizowany315478
93
Legend

gratuluję.

18.06.2012 12:22
3
odpowiedz
zanonimizowany428709
85
Senator

(...) nawet jeden Rosjanin, którego pobili, ze łzami wzruszenia w oczach opowiadał, że w Moskwie już by nie żył.

Hahahaha, mistrz optymizmu! Ale tak, masz rację, udało nam się. I bardzo mnie to cieszy ;)

18.06.2012 12:22
4
odpowiedz
Lookash
155
Legend

Nic dodać, nic ująć.

18.06.2012 12:26
Glob3r
👍
5
odpowiedz
Glob3r
97
Tots units fem força
18.06.2012 12:26
😁
6
odpowiedz
zanonimizowany377077
45
Legend

nawet jeden Rosjanin, którego pobili, ze łzami wzruszenia w oczach opowiadał, że w Moskwie już by nie żył
Lepiej tego nie mogłeś wymyślić :D

[4] Tego się nie spodziewałem. Lookash przyznający rację Loonowi.

18.06.2012 12:44
7
odpowiedz
koobon
82
Legend

Z tą infrastrukturą to ja bym się tak nie rozpędzał.
Inna sprawa, że gdyby nie EURO to pewnie by tego nawet nie ruszyli.

18.06.2012 12:52
😐
8
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

Za dwa lata, albo wcześniej przypomnę Ci ten wątek. Problem EURO dopiero się zaczyna. Zadłużone maksymalnie miasta organizatorzy nie mają już pomysłów na przyspieszenie dojenia mieszkańców, a trzeba będzie utrzymać i stadiony i infrastrukturę i spłacać długi.
Pięć miast mocno się rozwinęło kosztem oddalonych od głównych tras rejonów kraju.

18.06.2012 12:55
9
odpowiedz
zanonimizowany104045
41
Legend

8 +1

50 lat nie potrafiliśmy ( nie stać nas było) na wybudowanie tych cudów > obym sie mylił

18.06.2012 12:59
10
odpowiedz
koobon
82
Legend

Kuźwa, gdyby mirencjumy rządziły światem to byśmy nigdy z drzew nie zeszli.

18.06.2012 13:01
😁
11
odpowiedz
Dycu
65
zbanowany QQuel

mirencjum dzisiaj w formie widzę ^^

18.06.2012 13:05
😐
12
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

koobon --> Kuźwa, gdyby mirencjumy rządziły światem to byśmy nigdy z drzew nie zeszli.

Spokojnie. Trafimy tam szybciej niż myślisz. Nie zauważasz rozpędzonej machiny przerabiającej ludzi w niewolników? Cofamy się, to i na drzewa wrócimy.

18.06.2012 13:08
Bullzeye_NEO
13
odpowiedz
Bullzeye_NEO
239
1977
Image

here me out y'all

18.06.2012 13:17
Jedziemy do Gęstochowy
14
odpowiedz
Jedziemy do Gęstochowy
186
KENDO DROGA MIECZA

Chociaż tyle dobrego, ale ja liczyłem zwłaszcza, (chyba jak i większość polaków) na sukces naszej ,,reprezentacji"

może w końcu, przestaną myśleć na Zachodzie że w Polsce nie mamy prądu i mieszkamy w domach krytych strzechą

18.06.2012 13:20
Stra Moldas
👍
15
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Niektórym nigdy nie dogodzisz, ciekawi mnie, czy mirencjum kiedykolwiek coś pochwalił, co jego własne państwo ostatnio zorganizowało.

Zgadzam się z Loonem w całej rozciągłości.

18.06.2012 13:20
16
odpowiedz
zanonimizowany789322
28
Senator

Mirencjum, widzę, w formie. Chociaż w pewnym stopniu masz, mirencjum, rację, to mógłbyś sobie czasami odpuścić - i tak większość ludzia na tym forum reaguje alergicznie na twoje posty.

18.06.2012 13:21
17
odpowiedz
zanonimizowany377077
45
Legend

Ja mam nadzieję, że ta wielka maszyna budująca drogi, remontująca dworce itd się nie zatrzyma i dalej będzie dostrzegać coraz więcej zmian na lepsze.
Dla mirencjuma trzeba przyznać jednak trochę racji. Miasta się zadłużył i teraz urzędnicy muszą pokazać na co ich stać i jak z tym zadłużeniem sobie poradzić.

18.06.2012 13:23
Awerik
😊
18
odpowiedz
Awerik
62
Backpacker

Hehe, dokładnie. Kojarzę wątek z 2007 r., w którym Solcatcher twierdził, że Euro zostanie Polsce niechybnie odebrane, nie zdążymy z niczym, a on to wie, bo był w Libii, budował autostrady dla Kaddafiego i cośtam cośtam. Oczywiście cały temat był pełen podobnych bzdur. :) Gdyby nie beznadziejna wyszukiwarka to pokusiłbym się o znalezienie tych wypocin. :)

18.06.2012 13:31
19
odpowiedz
Dessloch
264
Legend

bo wtedy PiS rzadzil.

Soul jest z PO. Taka rola opozycji.

Chociaz szczerze mowiac to gdyby PiS rzadzil kolejna kadencje to bym sie nie zdziwil, ze euro by nie wyszlo...

bardizej nieudolnych rzadow w tym wieku nie bylo. Juz SLD (tfu!) bylo lepsze

18.06.2012 13:32
20
odpowiedz
zanonimizowany104045
41
Legend

tomazzi > już są pierwsze kroki w tym kierunku. na moim dawnym osiedlu już w styczniu lokatorzy ( kwaterunek) dostali pismo o doprowadzeni mieszkań do stanu pierwotnego ( znaczy wszystkie przeróbki typu > adaptacja kuchni na pokój i wydzielenie aneksu ) ostatnio lokatorzy dostali monit o uregulowaniu zadłużenia.

oczywiście adm nie może pozwolić sobie na sponsorowanie . tylko ze ostatnio liczba zadłużonych gwałtownie wzrasta przy jednoczesnych podwyżkach czynszu do wręcz nie realnych kwot.
wygląda na to ze ADM nie liczy na spłatę a kombinuje jak wyeksmitować i sprzedać mieszkania

18.06.2012 13:54
21
odpowiedz
Flagun
27
Chorąży

Oczywiście, że miasta - gospodarze są zadłużone, w końcu zaciągnęły kredyt na INWESTYCJE. Ale jeśli wszystko się powiedzie to zwrócą się one z nawiązką, tylko na to potrzeba czasu. W tym czasie i tak miasta będą wykazywać stratę. Tak samo jest z młodymi firmami wchodzącymi na rynek. Choć przynoszą one zysk właścicielowi to "na papierze" okazuje się, że jest strata - bo np. kupil nowy samochód dostawczy, bądź zakupił nowy magazyn.

18.06.2012 13:56
😱
22
odpowiedz
zanonimizowany826434
6
Konsul

O mistrzu, nauczaj!

18.06.2012 13:56
boskijaro
😊
23
odpowiedz
boskijaro
82
Nowoczesny Dekadent

[21] o to właśnie chodzi

Ja się w pełni zgadzam z autorem wątku, byłem raczej optymistycznie nastawiony ale efekt mnie szczerze powiedziawszy zadziwił (na plus oczywiście). Mamy powody do zadowolenia :)

18.06.2012 14:28
kong123
24
odpowiedz
kong123
120
Legend

Ja jestem zaskoczony bo nie wierzyłem, że w kraju w którym wszyscy robią na lewo i kradną uda się takie coś zrobić. Co prawda nie jest to ideał ale i nie jest źle. Bardzo fajna i pozytywna atmosfera panuje na stadionach - najwyższy poziom. Nawet Polacy umieją się zachować (no może tam był jeden wyjątek( za co plus.

Cieszę się natomiast, że rosyjscy komuniści i kibole jadą do domu, chociaż oni nie będą robić burdy na stadionach.

Z zachowania kibiców podobają mi się zwłaszcza kibice z Irlandii i Hiszpanii, bardzo przyjaźni i sympatyczni ludzie bez względu na wszystko nastawieni pozytywnie na dobrą zabawę.

18.06.2012 14:29
25
odpowiedz
zanonimizowany436564
57
Legend

Pany, u nas na prowincji w telewizornii miastowe chopy gadają, co by się cieszyć, więc my się cieszym.

Dla mnie i dla 80-90% naszej populacji, Euro akurat w Polsce to tylko planowa wtopa naszej reprezentacji oglądana przekazem telewizyjnym i niewiele więcej ponad to. A tak to oczywiście święto piłki w najlepszym wydaniu, ale czy to w Polsce, czy w Portugalii różnica żadna.

18.06.2012 14:30
😱
26
odpowiedz
zanonimizowany826434
6
Konsul

To u was na wsi w Warszawie jest dostep do telewizji? Ja myślałem, że po prawej stronie Wisły to już tylko dzikie pola a tu niespodzianka...

18.06.2012 15:04
27
odpowiedz
zanonimizowany629536
43
Generał

Jedyne panstwa ktore zarobily na organizacji takich imprez (io, ms, euro itp) to takie ktore nic nie musialy budowac, tzn mialy wybudowane drogi, stadiony itp.

Wszystkie pozostale po imprezach rozbieraja stadiony, drogi wisza im kula u szyi a cala impreza odbija sie finansowa czkawka przez lata.

W Polsce inwestycje nie powstawaly bo:
A) nie bylo na nie pieniedzy, a zadluzenie sie zeby je postawic sprawia ze pieniedzy bedzie jeszcze mniej
B) nikt nie widzial ekonomicznego sensu w ich budowaniu, tzn wplywy prZez x lat nie zapewnialy pokrycia kosztow i zysku.

Polska zachowuje sie jak ktos kto zawsze jezdzil jeden przystanek do pracy, bo nie stac go na samochod, az pewnego dnia kupuje na kredyt wypasiona bryke zeby zaszpanowac przed sasiadami. A po kilku miesiacach nie ma ani na rate, ani na paliwo.

18.06.2012 15:43
😉
28
odpowiedz
zanonimizowany377077
45
Legend

Azzie dzisiaj w formie widzę ^^
Kuźwa, gdyby Azzie rządził światem to byśmy nigdy z drzew nie zeszli.
Niektórym nigdy nie dogodzisz, ciekawi mnie, czy Azzie kiedykolwiek coś pochwalił, co jego własne państwo ostatnio zorganizowało.

18.06.2012 15:49
😉
29
odpowiedz
zanonimizowany627706
66
Senator

Śmiejcie się, ale mirencjum ma rację...

18.06.2012 15:49
👍
30
odpowiedz
zanonimizowany836035
12
Senator

Ale to jest niestety prawda, Polskę stać na Euro, choć wiem, że wielu marzy o tym, żeby nie było jej stać. Nie budowaliśmy międzynarodowej stacji kosmicznej, która będzie nam niepotrzebna, tylko infrastrukturę, której potrzebujemy i stadiony, których potrzebujemy. Wszystko to nam się należy. Dochodowy nie jest tylko Stadion Narodowy, co nie znaczy jednak, że nie będzie na siebie zarabiać, wiele zależy od tego, jak będzie zarządzany. Na takie podsumowania jeszcze będzie czas, już dziś wygraliśmy Euro jako naród, natomiast wierzę, że w dłuższej perspektywie wygramy je także finansowo.

18.06.2012 15:51
$ebs Master
31
odpowiedz
$ebs Master
108
Profesor Oak

oczywiście adm nie może pozwolić sobie na sponsorowanie . tylko ze ostatnio liczba zadłużonych gwałtownie wzrasta przy jednoczesnych podwyżkach czynszu do wręcz nie realnych kwot.
wygląda na to ze ADM nie liczy na spłatę a kombinuje jak wyeksmitować i sprzedać mieszkania

Nigdy nie spodziewalbym sie ze ADam Malysz to taka szuja :/

18.06.2012 15:51
32
odpowiedz
zanonimizowany836035
12
Senator

mirencjum nigdy nie ma racji, mirencjum jest już stary, zmęczony życiem, nie ma wielkich możliwości zawodowych, każdego komu się chce i kto może nazywa "niewolnikiem", najchętniej zrównałby wszystkich w swoim statusie pasożyta na plecach systemu

18.06.2012 15:54
33
odpowiedz
zanonimizowany104045
41
Legend

Wszyscy wierzymy , wierzyli też podwykonawcy i kibice

18.06.2012 15:54
34
odpowiedz
zanonimizowany472379
49
Senator

Z jednej strony się cieszę, z drugiej podzielam obawy Mirencjuma (te o niewolnikach też, ale to inny temat). Mój region zdecydowanie skorzystał. Mieszkam niedaleko Wrocławia, prowadzi tu droga z Niemiec to miasta, która na tę okazję została wyremontowana. A i pobliskie miasto załapało się na porządną obwodnicę. Całkiem blisko leży też autostrada A4. Nam się udało, ale są regiony w Polsce, gdzie Euro nie dotarło. Rozwinęły się głównie duże miasta-organizatorzy.
Ale jednak to ogromny plus dla nas wszystkich, bo każdy może ze zbudowanej infrastruktury korzystać.
Gorzej ze stadionami. Dworce i lotniska na siebie zarobią. Ale te obiekty? Nadzieją są organizowane imprezy, ale jest zagrożenie, że stadiony będą jednak nierentowne.
Kończy się również ogromny boom inwestycyjny związany z Euro, jak dotąd potężnie napędzający naszą gospodarkę i m.in to pozwoliło nam przetrwać kryzys i wyjść na plus. Cóż, miejmy nadzieję, że tej "mocy" starczy nam na jakiś czas, który pozwoli Polsce się wybić i nie wpaść w długi i kryzys.

18.06.2012 16:04
U.V. Impaler
35
odpowiedz
U.V. Impaler
225
Hurt me plenty

Każda wtopiona złotówka w tę imprezę jest warta choćby jednej przychylnej opinii obcokrajowców, którzy o Polsce wypowiadają się teraz pozytywnie i będą polecać wizytę u nas swoim znajomym. Wizerunek to cenna rzecz i nie poprawia się go pstryknięciem palców.

No ale żale rozumiem. Jelenia Góra nadal bez lotniska. Weź mirencjum namów włodarzy swojej metropolii do zorganizowania olimpiady. Dostaniesz pięć kursów więcej i będziesz kontent :D

18.06.2012 16:06
Sky Angel
36
odpowiedz
Sky Angel
75
Semper Paratus

kłamiesz

18.06.2012 16:08
37
odpowiedz
Dycu
65
zbanowany QQuel

Śmiejcie się, ale mirencjum ma rację...

O_o Jak w ogóle można twierdzić ze mirencjum ma rację? Toż poza żartami kompletnie to stetryczały, niespełniony zawodowo i cholera wie jak jeszcze facet który swoje żale - bądź co bądź zabawne - przelewa na forum. Przeraża mnie że ktoś ciągle może go uważać za światłego gościa prawiącego odkrywcze mądrości.

18.06.2012 16:09
38
odpowiedz
zanonimizowany377077
45
Legend

Loon - spójrz na sprawę trochę bardziej krytycznie. Zauważ, że stadiony zostały zbudowane bardzo drogo. Są po prostu przepłacone. Podwykonawcy autostrad w wielu przypadkach osiągnęli upadłość.
Oczywiście, że dobrze, że są autostrady(jakie są, takie są, ale są) odnowionych kilka dworców itd. Ty mieszkasz w Warszawie i się cieszysz bo na pewno dużo w mieście się zmieniło. Ja mieszkam w Białymstoku i się obawiam, że z powodu Euro, przez następne lata mało państwowych pieniędzy wpłynie do budżetu miasta bo trzeba będzie łatać dziury w budżetach Warszawy, Wrocławia, Poznania i Trójmiasta.

18.06.2012 16:11
Hayabusa
👎
39
odpowiedz
Hayabusa
247
Tchale

Stramaccioni jak zawsze kulturalnie, skromnie i z klasą...

Na ile EURO to sukces przekonamy się za kilka lat. Na razie najwyraźniej jest nieźle - i SUPER.

18.06.2012 16:38
Bramkarz
40
odpowiedz
Bramkarz
130
Legend

Flagun

Oczywiście, że miasta - gospodarze są zadłużone, w końcu zaciągnęły kredyt na INWESTYCJE. Ale jeśli wszystko się powiedzie to zwrócą się one z nawiązką, tylko na to potrzeba czasu. W tym czasie i tak miasta będą wykazywać stratę. Tak samo jest z młodymi firmami wchodzącymi na rynek. Choć przynoszą one zysk właścicielowi to "na papierze" okazuje się, że jest strata - bo np. kupil nowy samochód dostawczy, bądź zakupił nowy magazyn.

Z miast uda się tylko Warszawie ale to dlatego, że Stadion Narodowy był budowany z budżetu centralnego, co nie zmienia faktu, że jego budowa się nie zwróci.

Policz sobie 1,9 mld zł - koszt uzyskania tego pieniądza (oprocentowanie obligacji) oraz inflację i zobacz ile w pierwszym roku musiałby zarobić żeby mówić chociażby o minimalnym realnym zysku (ponad inflację).

A reszcie miast gospodarzy za wkład podziękuje Minister Finansów - gdy w końcu zaostrzy limity zadłużenia dla samorządów i skończy się ostatecznie życie na kredyt.

18.06.2012 17:00
Devorels
😁
41
odpowiedz
Devorels
66
The Phenomenal One

nawet jeden Rosjanin, którego pobili, ze łzami wzruszenia w oczach opowiadał, że w Moskwie już by nie żył.

18.06.2012 17:01
marcus alex fenix
42
odpowiedz
marcus alex fenix
83
Marcus

Przed EURO, wtedy, gdy ogłosili nasze zwycięstwo do spółki z Ukrainą, byłem pewien, że zdążymy ze stadionami, hotele i kibice dopiszą, obawiałem się jedynie o autostrady. Drogi, choć nie wszystkie, to powstały i powinniśmy być dumni, że nam się udało. Inna sprawa, to zadłużenie i koszty wszystkich inwestycji, lecz za kilkanaście lat powinniśmy wyjść na prostą.

18.06.2012 17:01
43
odpowiedz
zanonimizowany627706
66
Senator

Nie napisałem, że uważam go za (jak to ująłeś): światłego gościa prawiącego odkrywcze mądrości., tylko napisałem że w tym przypadku ma rację. Ale wyśmiewaj się z prawdy tylko dlatego, że ogłosił ją facet nie cieszący się dobrą opinią...

18.06.2012 17:20
Kyahn
44
odpowiedz
Kyahn
280
Rossonero

Cztery stadiony (w tym nie wszystkie budowane od zera) w skali 40mln kraju, o to rzeczywiście ogromna inwestycja, aż dziw bierze że nam się udało. To jest aż smutne za jaki gówniany kraj się uważamy.
Stadiony to nie są fanaberie naszego kraju, wszyscy sąsiedzi na około nas mają kilka takich, którymi mogą się pochwalić. Dobrze, że wreszcie i my mamy.
A drogi i tak trzeba budować, skoro władza potrzebowała kopa w postaci Euro to dobrze, że go dostała, bo z nich skorzystamy wszyscy.

P.S. Może wreszcie doczekamy się finału LE albo LM w naszym kraju.

18.06.2012 17:24
PrzemoDZ
45
odpowiedz
PrzemoDZ
141
Legend

Flagun --> I jak mistrzu te stadiony mają się zwrócić, skoro w Polsce na mecze ligowe w przerażającej większości chodzi tylko hołota? Jeszcze przed Euro były problemy z utrzymaniem stadionów, bo na meczach były w połowie puste...
To sobie pomyśl co będzie teraz, gdy wraz z nowymi stadionami wzrosły jeszcze koszty ich utrzymania.

O jakich jeszcze inwestycjach mówisz? O autostradach tragicznie wykonanych po zawyżonych cenach, na których zarabia prywatna spółka (pozdrowienia dla pana Kulczyka)?

O odnowionym dworcu centralnym w warszawie, w którym przecieka dach, i za max pół roku będzie w takim stanie w jakim był wcześniej?

Jedyny pożytek z lotnisk, ale to też wszystko prywatne.

18.06.2012 17:24
Bullzeye_NEO
46
odpowiedz
Bullzeye_NEO
239
1977

LM na pewno nie, za mala pojemnosc ma narodowy

18.06.2012 17:36
Kyahn
47
odpowiedz
Kyahn
280
Rossonero

[46]
Nie wiem jaka jest dolna granica, ale za dwa lata finał LM ma być na Estadio da Luz, który mieści 65k ludzi, a to jest raptem tylko o 7k więcej od Narodowego.

O odnowionym dworcu centralnym w warszawie, w którym przecieka dach, i za max pół roku będzie w takim stanie w jakim był wcześniej?

W takim jak był wcześniej? Ja bym powiedział, że w takim jak w 1928, bo przecież dachu nie da się naprawić...

18.06.2012 17:39
Stra Moldas
48
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Teoretycznie granicą na LE miało być 40 000, na LM 70 000. Jest jak jest, nie będą w kółko grać na tych samych, więc myślę, że mamy szansę też na LM. :)

18.06.2012 21:57
49
odpowiedz
zanonimizowany836035
12
Senator

jak nie beda, Wembley juz drugi raz w ciagu 2 lat leci

18.06.2012 22:44
Bramkarz
50
odpowiedz
Bramkarz
130
Legend

Kyahn

Inwestycja to coś co z zasady ma się zwrócić.

Czy stadiony są fanaberią pytaj raczej Greków i Portugalczyków oraz nabywców obligacji emitowanych przez te państwa.

18.06.2012 22:50
Kyahn
51
odpowiedz
Kyahn
280
Rossonero

Inwestycja to coś co z zasady ma się zwrócić.

Bzdura.
To nie jest ani twój, ani mój biznes. Jeżeli ja co roku dokładam ze swoich podatków na całą masę dodatków socjalnych, zus, zdrowotne etc, na które wcale nie mam ochoty dokładać i wiem, że w życiu tych pieniędzy nie zobaczę to nie rozumiem,
dlaczego mam nie dokładać na stadiony.

18.06.2012 23:02
Bramkarz
52
odpowiedz
Bramkarz
130
Legend

Próbuj dalej. Może dyskusja ze słownikiem lepiej ci pójdzie.

http://sjp.pwn.pl/szukaj/inwestycja

18.06.2012 23:05
Kyahn
53
odpowiedz
Kyahn
280
Rossonero

Jak zwykle jak nie napiszę wszystkiego to się czepiają.
A kto ci naopowiadał, że stadiony to inwestycje w dokładnym tego słowa znaczeniu?

18.06.2012 23:32
Stra Moldas
54
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Loon -> Przez stupięćdziesięciolecie federacji. Ja się będę upierał, że nie będą. :P

18.06.2012 23:41
Paudyn
55
odpowiedz
Paudyn
241
Kwisatz Haderach

Ujmę to inaczej. Inwestycja niekoniecznie ma się zwracać w aspekcie finansowym. Przykładem Holendrzy, którzy inwestują duże pieniądze w sportową infrastrukturę. Obok ścieżek rowerowych powstaje tam masa boisk i hal wszelkiego rodzaju. W tym konkretnym przypadku inwestuje się w zdrowie swoich obywateli.

18.06.2012 23:52
Valis
56
odpowiedz
Valis
53
Pretorianin

Tutaj inwestujemy w np.wizerunek . Czy ktos pamieta reakcje zawodnikow Real'u Madry po przyjezdzie do Krakowa na mecz z Wisla ? No wlasnie ...

19.06.2012 00:14
Herr Pietrus
57
odpowiedz
Herr Pietrus
234
Jestę Grifterę

Tak szczerze mówiac, to eni wiem ile kosztują stadiony, ponoc chińskie gniazdko było tanie, bo kosztowało tylko ok 350 mln zielonych, ale czy inne nie oscylują w granicach 0,5 mln Euro?....

Autostrady - to smutne, duch PRL u sród nas, każdy kombinuje jak może byleby tylko sie nachapać, każdy kręci lody na boku, kręci i oszukuje, zawyża ceny i doi kasę, a robole kradną na taką skalę, ze nie wiem, czy nawet w PRLu tak było (chocby przez wzgląd na fakt, ze nie było prywatnych nabywców na takie hurtowe ilosci)

Ale to, zę jesteśmy wciąż zapyziałym, pełnym oszustów, niezorganizowanym grajdołem z - jak twierdzą jedni eksperci a przeczą inni - najdrozszymi najgorszymi autostradami, nijak sie ma do Euro.

Autostrady bez euro powstałyby tak samo gówniane, i pan Kulczyk ustawiłby sie tak samo jak wszyscy, co się ustawic potrafia, począwszy od czerwonych bieznesmenów podczas wielkiej prywatyzacji. Nic tego nie zmieni(?) -taki kraj, najlepiej nam pod okupacją :(

A samo euro powoli jawi sie jako świetna promocja kraju, o którym niewielu coś więcej słyszało i zapewne niemal nikt z Hiszpanii, Anglii itd tu nie był.
Stadiony są ponoć wielofunkcyjne. Poza tym nawet z tak koszmarnym poziomem ekstraklasy (co zapewne jest winą organizacji i setek działaczy dojacych kase i pierdzących w stołki od czasów towarzysza Gomółki) - to straszne, zę nei stać nas na kilka uczciwych stadionów, bez względu na to jak durna sie komuś wyda piłka. Kraje dookołą mają stadiony, tory wyścigowe itd... Tak, PRL, był tez w Czechosłowacji (ale oni się poddali szkopom, tak?)

Moze ktos powie ze za to mozna z 10 skoczni zbudować i mnóstwo boisk do siatkówki, ale co ja poradzę, że to nie tak medialne?

19.06.2012 15:16
58
odpowiedz
zanonimizowany836035
12
Senator
19.06.2012 19:32
59
odpowiedz
zanonimizowany688961
26
Generał

To, że udało się nam przygotować mistrzostwa świata w piłce nożnej to w sumie normalka. Młodzi ludzie własnym sumptem urządzają imprzy na tysiące ludzi i koncerty na dziesiątki tysięcy. W Polsce odbywają się imprezy miejskie i plenerowe oraz różnego rodzaju targi zawodowe (z MTP na czele), na które regularnie przyjeżdżają ludzie z całego świata. Euro 2012 to nie był jakiś niesamowity wyczyn - to był _kolejny_ dowód na to, że Polacy potrafią coś zrobić. Chociaż w sumie kiedy się słucha wszechobecnego pieprzenia o tym, że Polska to kraj głupi, ciemny i nijaki (obecnego nawet w tym wątku :) to można w to uwierzyć. Jako że od dwudziestu lat jeżdżę na różne fajne imprezy w Polsce, wybaczcie, że na ludzi, którzy nagle odkryli, że Polacy potrafią coś zorganizować i dobrze się bawić patrzę trochę jak na pana Jourdaina, który nagle odkrył, że mówi prozą.

Turyści są zwykle bardzo zadowoleni z wycieczek do Polski, zwłaszcza jeżeli zwiedzali często uczęszczane przez turystów (a co za tym idzie, zadbane i dobrze przygotowane miejsca), niezależnie czy mowa o Niemieckich emerytach, czy angielskich dwudziestoparolatkach.

Problem jest inny, o czym wspomnieli inni. Zrobić nie problem. Dużo trudniej jest zrobić tak, żeby się to opłacało. Cały czas pozostaje kwestia tego, czy nie utopiliśmy zbyt wiele pieniędzy. Nie jesteśmy bogaci, więc powinniśmy oszczędzać. Drogi, dworce, mosty, koleje - wszystko to powstawało już dawno. Stadiony chyba też (np.: w Poznaniu). Pośpiech podnosi zaś koszty i rzadko wpływa na poprawę jakości. To nie jest tak, że "bez Euro nie mielibyśmy dróg". Mielibyśmy. Może później, ale mielibyśmy. Tak nawiasem mówiąc, w ostatnich latach dochodziło do ciężkich absurdów, kiedy np.: firma budująca drogi wygrywała przetarg, po czym ogłąszała upadłość z powodu wygrania przetargu i nie płaciła podwykonawcom. Sam widziałem też przypadek przetargu, w którym na kilkanaście firm wybrano nie tylko najgorszą (która również splajtowała) ale która dodatkowo nigdy nie zajmowała się budową dróg (przypominam, mówimy o miliardowych nakładach). Jeżeli entuzjazmem przykryto podobne problemy w innych miejscach kraju, to obawiam się, że rachunek wystawiony za Euro może być wysoki.

Euro 2012 sprawdziło się niewątpliwie jako impreza promująca nasz kraj, ale oczywiście nie ma co wierzyć w to, że dzięki temu ktoś przyjedzie tu inwestować (inwestorów obchodzą realia finansowe, nie igrzyska) albo że za granicą zaczną nas lubić (jeżeli będzie im na rękę napisać źle to i tak to zrobią - realpolitik, kochani moi). Tak więc z promocyjnego punktu widzenia organizatorzy Euro 2012 spisali się na piątkę. Pozostaje pytanie, czy korzyści z tej promocji pokryją chociażby koszty reklamy :8]

A na zakończenie krótka, nomen omen, piłka. To, czy akcja promocyjna przyniosła dobre wyniki będzie wiadomo w następnych latach, kiedy będzie można porównać dochody z turystyki przed i po Euro 2012. Jeżeli będą znacząco wyższe (przy zachowaniu kanonu jednej różnicy), to znaczy, że faktycznie ludzie zza naszej granicy zaczęli odwiedzać Polskę częściej, zwiększając nasze dochody.

@Flagun
Oczywiście, że miasta - gospodarze są zadłużone, w końcu zaciągnęły kredyt na INWESTYCJE.

No właśnie w tym sęk, że nie. Miasta zadłużyły się aby finansować przedsięwzięcie z definicji niedochodowe. Jasne, wyjątkiem są drogi i koleje, ale te są budowane w kraju przez cały czas, nie tylko na Euro (z trzech miast połączonych budowaną od wielu lat autostradą A4 dwa _nie_ są gospodarzami Euro). To w sumie główny problem, bo gdyby od początku pojawiło się założenie, że Euro to akcja przede wszystkim lub wyłącznie promocyjna, to może tak jak w Austrii i Szwajcarii ludzie przystopowaliby nieco z wydatkami.

@Ksionim
Cóż, miejmy nadzieję, że tej "mocy" starczy nam na jakiś czas, który pozwoli Polsce się wybić i nie wpaść w długi i kryzys.

Ależ my już dawno wpadliśmy w długi, które tylko rosną i nic nie wskazuje na poprawę tej sytuacji, zwłaszcza przy ostatnich i planowanych decyzjach władz.

@Kyahn
Jeżeli ja co roku dokładam ze swoich podatków na całą masę dodatków socjalnych, zus, zdrowotne etc, na które wcale nie mam ochoty dokładać i wiem, że w życiu tych pieniędzy nie zobaczę to nie rozumiem, dlaczego mam nie dokładać na stadiony.

Właśnie dlatego, że dokładasz na ZUS i inny socjal. "Mam mało pieniędzy, a więc nie widzę powodu, abym miał ich nie wydawać" to kiepska strategia.

A kto ci naopowiadał, że stadiony to inwestycje w dokładnym tego słowa znaczeniu?

Flagun. Pisał o inwestycjach nie precyzyując, że ma na myśli jakieś konkretne znaczenie tego słowa bądź używa go w ograniczonym semantycznie zakresie.

P.S. Akurat w 2007 roku PO była przeciwna Euro 2012 :8] A w to, że mieliby nam odebrać organizację to wierzyli chyba tylko naiwniacy. Cały dowcip polegał przecież na tym, żeby koszta imprezy, która miała się odbyć, zrzucić na kraje, które chętnire zapłacą i jeszcze potraktują to jako zaszczyt.

19.06.2012 19:47
promilus1
60
odpowiedz
promilus1
95
Człowiek z Księżyca

Byłem w tym optymizmie osamotniony

Jakieś dowody? Z tego co ja pamiętam, to ci pesymiści to były jakieś pojedyncze przypadki.

Organizacyjnie nie zawiedliśmy. Jedynie grupka frustratów próbuje na siłę doszukać się antysemityzmu.

19.06.2012 20:17
61
odpowiedz
zanonimizowany629536
43
Generał

Jesli stadiony to nie byla inwstycja (ktora ma sie zwrocic) to tym bardziej ich budowa byla kretynstwem.

Bo jesli zaciagac kredyty to tylko na inwestycje. Brac kredyt na fanaberie to glupota. To naprawde wyglada jak ktos kto ledwo wiaze koniec z koncem, ale zeby sasiadom sie pokazac bierze kredyt na nowy samochod, po czym oszczedza na jedzeniu zeby miec na rate.

Wiec moze zostanmy lepiej przy wersji ze budowa stadionow byla inwestycja, co najwyzej nietrafiona...

19.06.2012 20:39
Kyahn
😁
62
odpowiedz
Kyahn
280
Rossonero

Nietrafiona? W sumie racja.
Lepiej było za te pieniądze wybudować bunkry, albo kupić każdemu obywatelowi po 5 paczek ryżu i latarce.

19.06.2012 20:41
63
odpowiedz
zanonimizowany629536
43
Generał

Lepiej bylo kupic telewizory 3D dla kazdego idioty. A nie, nie wystarczyloby pieniedzy. Ale ci najwieksi by dostali wiec Kyahn mozesz poprzec ta opcje, na pewno sie zalapiesz.

19.06.2012 20:54
Kyahn
😁
64
odpowiedz
Kyahn
280
Rossonero

Weź sobie lepiej zjedz miskę ryżu, bo ewidentnie ci nerwy puszczają.

19.06.2012 20:59
.:Jj:.
😊
65
odpowiedz
.:Jj:.
147
    ENNIO MORRICONE    

Absolutnie nie jestem po stronie "to idiotyzm i stracone pieniądze", niemniej jak już miałbym myśleć co w zamian... na pewno pacjenci oddziałów chemioterapii ucieszyli by się z powiększenia limitów zabiegów i badań ratujących życie :) Niekoniecznie ryż.

19.06.2012 21:30
66
odpowiedz
Hajle Selasje
104
Eljah Ejsales

Nie chcę się nad nikim znęcać, bo sam siedzę w tym po uszy, ale jednak jak człowiek czyta niektóre wypowiedzi, to aż się ciśnie na usta refleksja, że jednak jesteśmy biednym, zakompleksionym narodem, który nie potrafi zdobyć się na coś wielkiego, skoro organizację turnieju piłkarskiego i postawienie kilku stadionów na krzyż traktuje w kategoriach gigantycznego sukcesu. Ukraina też sobie na pewnym elementarnym poziomie poradziła z organizacją turnieju. Jakby się Białorusini spięli, też pewnie by dali radę i też by miło przyjęli kibiców. No i co z tego?

Skoro Polacy nie mogą się cieszyć z tego, że mają uczelnie uczelnie na poziomie europejskim czy marki o zasięgu globalnym ("polska Nokia"), to miarą sukcesu całego narodu staje się sukces grupki zapaleńców, którzy stworzyli grę Wiedźmin czy postawienie kilku stadionów piłkarskich (o drogach - przez szacunek dla budowlańców którzy potracili swoje życiowe dobytki nie będę pisał).

Charakterystyczne, że ten wątek powstał zaraz pod odpadnięciu naszej reprezentacji. Do tej pory pompowano balon piłkarski (brak dobicia słabej Rosji traktowano jak wielki sukces, podobnie jak wystawienie trzech defensywnych pomocników w meczu, w którym musieliśmy wygrać), teraz trzeba będzie pompować inny.

19.06.2012 21:41
kubinho12
67
odpowiedz
kubinho12
117
kubiszubidubi

Skoro Polacy nie mogą się cieszyć z tego, że mają uczelnie uczelnie na poziomie europejskim

Tylko, że w tym wypadku nawet nie ma czym się chwalić.

19.06.2012 21:44
68
odpowiedz
Hajle Selasje
104
Eljah Ejsales

Nie rozumiem.

Ja sobie nie cenię dzisiejszych uczelni przez które przetoczyła się czerwona zaraza i na których króluje poprawność polityczna, ale przecież to nie nonkonformizm polskich naukowców powoduje, że ciągniemy się w ogonie.

19.06.2012 21:44
$ebs Master
😁
69
odpowiedz
$ebs Master
108
Profesor Oak

Skoro Polacy nie mogą się cieszyć z tego, że mają uczelnie uczelnie na poziomie europejskim

Gosciu bredzisz tak ze az pusty smiech mnie ogrania :D

Wal sie leszczu :) Jedna z tych naszych swietnych uczelni skonczylem dawno temu. A ty wal kapucyna do postow mirencjuma jak jest beznadziejnie i ze czerwona zaraza sie po tobie przetoczyla. Ide na mecz

19.06.2012 21:45
70
odpowiedz
Hajle Selasje
104
Eljah Ejsales

Napisz coś na temat albo uciekaj odrabiać lekcje, smarku :)

20.06.2012 01:56
71
odpowiedz
zanonimizowany688961
26
Generał

@Hajle Selasje - Nie zakładasz, że to reakcja planowana, mająca pomagać w kształtowaniu skrajnie etatystycznego etatystycznego światopoglądu? Przykładowo, mistrzostwa Europy w piłce nożnej oznaczają, że "cała Polska" ma się bawić i popierać piłkarzy oraz cały "pod'wig" narodowy. A kto tego nie robi ten jest reakcjonista i woda na płyn odwetowców z Bonn. Bo to, co jest sukcesem

Nawiasem mówiąc, akurat duma z ostatnich produkcji CD Projektu to fajna sprawa, pod warunkiem, że tak jak piszesz, nie będzie traktowana jako "sukces całego narodu". Niemniej gdybym miał wybierać, to zdecydowanie wolę CDP - oni odnieśli sukces za granicą bez wsparcia rządu, mediów i całego tego zadęcia (i nie mówię tego tylko dlatgeo, że w jakimś minimalnym stopniu też do tego osiągnięcia przyłożyłem rękę :8). Można? Można. Teraz pozostaje tylko czekać na innych podobnie bystrych przedsiębiorców i robić swoje. Nikt za nas tego nie zrobi.

20.06.2012 02:24
wysiak
😊
72
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

"Jedna z tych naszych swietnych uczelni skonczylem dawno temu."
I mimo tego dwa razy w ciagu paru godzin ludzie odniesli wrazenie, ze do rozmowy wlaczyl sie gimnazjalista tudziez licealista (co najwyzej). Coz, nie swiadczy to za dobrze o poziomie tej uczelni.

Forum: Jak zawsze miałem rację (Euro 2012)