Jak wykorzystujecie AI w życiu. Wątek pozytywny

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
28.01.2026 22:17
CzarneRuny
1
odpowiedz
CzarneRuny
6
Chorąży

Jak wykorzystujecie AI w życiu. Wątek pozytywny

O AI pisze się głównie źle i gra na obawach ludzi. Dlatego chciałem pogadac o konkretnych zastosowaniach.

Do czego wykorzystujecie AI?

Ja nic oryginalnego pewnie nie robie, bawiłem się trochę Suno i piosenkami dla dzieciaków, jak mam jakieś umowy to wrzucam w chata ( bez danych ofc;)) żeby pomógł mi przeanalizować. Czasem poprawiam składnię jakiegoś istotnego maila. Trochę ćwiczyłem angielski z Gemini Live. Wpisywałem składniki jakie mam akurat w lodówce i prosiłem przepisy potraw.

Raczej takie zabawy, ale z dnia na dzień ilość tych zastosowań rośnie.

post wyedytowany przez CzarneRuny 2026-01-28 22:19:23
28.01.2026 22:18
Bullzeye_NEO
2
odpowiedz
3 odpowiedzi
Bullzeye_NEO
244
1977

jak chce kupic cos konkretnego i nie babrac sie w milionach sponsorowanych rankingow

28.01.2026 22:22
CzarneRuny
2.1
CzarneRuny
6
Chorąży

W sensie podpowiada Ci co najlepiej wybrać w Twoim budżecie? Ciekawe, muszę sprawdzić, bo ja lubię długo analizować, rozkminiac, szukać po pepperze, czytać opinie czy pytać. Nie wiem czy AI byłby dla mnie wystarczająco wiarygodny

28.01.2026 22:25
Bezi2598
2.2
Bezi2598
161
Legend

tylko ai ci też właśnie sprawdzi te sponsorowane rankingi i poleci ci produkt który miał największą siłę przebicia :D

post wyedytowany przez Bezi2598 2026-01-28 22:26:14
28.01.2026 22:33
Bullzeye_NEO
2.3
Bullzeye_NEO
244
1977

dlatego promptuje, zeby omijalo wszelkie sponsorowane rankingi i skupilo sie na niezaleznych recenzjach

post wyedytowany przez Bullzeye_NEO 2026-01-28 22:33:59
28.01.2026 22:30
Amadeoosh
3
odpowiedz
3 odpowiedzi
Amadeoosh
17
Generał

1) Remindery, pierdylion reminderów przez Gemini na telefonie,
2) Pomoc w znalezieniu czegoś w pracy (np. "gdzie zwykle w Wildfly 36 są zdefiniowane ustawienia CorsFilter") albo do wyjaśnienia errora (bo to szybsze niż przez google),
3) Zamiast szukać składni w dokumentacji pytam często AI, np. "jaki jest C# odpowiednik streamowego flatMap, jeżeli używam linq".

Fajna rzecz, ale jakby wyłączyli od jutra to bym wybitnie nie tęsknił. Jakby nie halucynowało, to by była prawdziwa rewolucja. Ale halucynuje w pizdu, i czasem przeczy sam sobie, a jak naprawdę nie ma wytłumaczenia to wymyśla niestworzone rzeczy.

28.01.2026 22:34
CzarneRuny
👍
3.1
CzarneRuny
6
Chorąży

Muszę sprawdzić te remindery, bo mnie to jakoś ominęło.

Co do programowania, to ja tylko trochę VibeCodowalem dla zabawy. Natomiast znajomi gadali coś o Context Engineering/Coding. Że niby jak mu podasz więcej danych to mniej halucynuje. Ale to nie moja dziedzina więc nie powiem czy działa.

post wyedytowany przez CzarneRuny 2026-01-28 22:34:58
28.01.2026 22:47
Amadeoosh
3.2
Amadeoosh
17
Generał

Historia z życia wzięta:

Zapytałem copilota czy hibernate 6 obsługuje funkcję LISTAGG.
- tak, obsługuje,
No to napisałem SQLowe zapytanie używając LISTAGG, ale serwer mi sypał dziwne errory. Wrzucam do copilota:
- tutaj problemem jest użycie LISTAGG, nie jest obsługiwane przez hibernate (wtf, przed chwilą mówił że obsługuje),
No to robię workaround z dupy, overengineered ale zrobi to samo co zrobiłby LISTAGG. 30 minut w plecy. Nadal error. Copilot znowu wymyśla jakieś dyrdymały.

Wracam do pierwszej kwerendy, okazuje się że wkradł mi się symbol komentarza (//) wewnątrz kwerendy. Copilot tego nie zauważył, i uznał że zamiast przyznać że nie widzi błędu (no spoko, rozumiem, ja też nie widziałem) to mi wymyślał jakieś głupoty.

I takie sytuacje to norma.

post wyedytowany przez Amadeoosh 2026-01-28 22:48:25
28.01.2026 22:56
CzarneRuny
3.3
CzarneRuny
6
Chorąży

Brzmi skomplikowanie :) Może inne narzędzie potrzebne? Albo dokonfigurować jakos? Nie wiem jak w copilocie, ale teraz Gemini ma te Gemy i tam możesz poprosić żeby wszedł w rolę kucharza. Lubisz kuchnie włoska, masz uczulenie na truskawki itd. Możesz nawet książkę kucharska w pdf podpiąć. I nie musisz wtedy za każdym razem tego wszystkiego doprecyzować.

post wyedytowany przez CzarneRuny 2026-01-28 22:56:28
28.01.2026 22:32
Iselor
4
odpowiedz
2 odpowiedzi
Iselor
44
Senator

Zabawowo:
Chat GPT robi mi świetne grafiki, w tym ultrarealistyczne do cRPG oraz....no, mam w planach zbiór opowiadań fantasy, więc okładkę nawet mi zrobił xd Niewiele poza tym ale przy świetnym promptcie robi je genialne.

28.01.2026 22:36
CzarneRuny
4.1
CzarneRuny
6
Chorąży

Ja grafiki to coś tam dzieciom dla zabawy, ale podobno Nano Banana w Gemini też wymiata :)

28.01.2026 22:58
Iselor
4.2
Iselor
44
Senator

ChatGPT robi mi grafiki tak realistyczne że jakbym to pokazał komuś to by powiedział że to jakiś nieznany serial fantasy na HBO chyba robią...A Gemini? Masakra, tragedia. W dodatku zawsze ma znak wodny. Ale Gemini przyznaję jedno: lepiej pisze, bardziej szczegółowo i dłużej. Lepiej się z nim gada. Nie to że Chatem źle ale z Gemini lepiej. Ogólnie: Chat do grafiki, Gemini do gadki.

28.01.2026 22:36
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
sabaru
32
Senator

Pomaga wpisaniu skryptów w jeżyku lua do pewnej gry. Wiem jedynie jak poprawnie dodawać takie skrypty i na jakich zasadach działają w tej grze ale osobiście sam bardziej skomplikowanego skryptu bym nie napisał. W zasadzie wystarczy mu powiedzieć co się chce mieć tej grze i on pisze ten skrypt za mnie. Nie zawsze mu to co prawda poprawnie wychodzi ale sobie z większością tematów sobie radzi.
Drugi temat to obróbka grafiki i tworzenie nowej. Też z tym tematem związane.

post wyedytowany przez sabaru 2026-01-28 22:37:49
28.01.2026 22:39
CzarneRuny
😉
5.1
CzarneRuny
6
Chorąży

Fajnie, też mi się marzy kiedyś za robienie gry zabrać. Tylko ten czas... A zdradzisz coś więcej, co to będzie?

28.01.2026 22:44
5.2
sabaru
32
Senator

To tak się hobbistycznie bawię. Nic raczej z tego nie wyniknie.

28.01.2026 22:40
mohenjodaro
6
odpowiedz
mohenjodaro
128
285 właściwy ranking

Ja swojemu zadaje głupie i oczywiste pytania, że aż wstyd pytać po prostu, nawet nie wiem jak to wpisać do Google'a. Tak, żeby mi wytłumaczył totalne podstawy świata dorosłych ludzi. Ostatnio pytałem czy w Polsce żyją chomiki i jak wyglądają, ale to już był taki poziom przedszkola, potrafię czasem zupełnie na poważnie pytać o dużo prostsze rzeczy

28.01.2026 22:45
Wrzesień
7
odpowiedz
1 odpowiedź
Wrzesień
76
Idiot Doom Spiral

Kutas records, mówi to panu coś?

28.01.2026 22:46
CzarneRuny
😉
7.1
CzarneRuny
6
Chorąży

Słyszałem, ale nie miałem okazji poznać tworcy. Miło mi

28.01.2026 22:49
marcinbvb
8
odpowiedz
1 odpowiedź
marcinbvb
162
Generał

Zauważyłem że zacząłem go wykorzystywać zamiast wyszukiwarki. Zdecydowanie szybciej można znaleźć informacje niż normalnie, ale oczywiście trzeba brać poprawkę. Ale moim ulubionym zajęciem jest rozważanie różnych historii alternatywnych. Rzymianie wynaleźli maszynę parową, przegrywamy pod Grunwaldem, nie było rozbiorów, nie wybuchła 2 wś itd. fajnie to ai tworzy te historyjki.

28.01.2026 22:52
8.1
sabaru
32
Senator

To ja trochę inaczej odjechałem. Próbowałem zmusić go co by mogło się zobaczyć jakby człowiek się ciągle powiększał. Ale się na pewnym etapie wyłożył i zaczął się powtarzać.

28.01.2026 23:08
Felipe
9
odpowiedz
Felipe
22
Messiah

Czasami go po prostu o coś pytam. Plus jest taki względem wyszukiwarki, że poza tym, że dostajesz wynik to możesz też o niego dopytać itd. dlaczego tak, a nie inaczej. Pewnie jakby o to samo zapytać w google (i nie, nie biorę pod uwagę przeglądu AI) to by mi po prostu wywalało artykuły na dany temat bez odpowiedzi na moje konkretne pytanie. A tak to w kilku zdaniach mi to logicznie i z sensem objaśni, i nie muszę całych ścian tekstu w artykułach na stronach czytać, i to być może bez faktycznej odpowiedzi. Chociaż wiadomo, że też zależy kto o co pyta.
A poza tym to od jakiegoś czasu mam fazę na tekstowe RPG.
W rzeczy typu przeróbki zdjęć się nie bawię, bo mi to nie jest potrzebne, chociaż "świątecznego" awatara ogarnąłem dzięki AI.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl