Ile wasz komputer ma lat?
Żeby nie było za łatwo liczymy od daty zakupu całej jednostki lub daty wymiany conajmniej dwóch z wymienionych podzespołów: karty graficznej, procesora, pamięć ram lub dysku
7
Akurat mam łatwe liczenie, bo ja nigdy nie robię większych update'ów w tej samej jednostce. Owszem, dokupiłem kiedyś drugi dysk, kość RAMu i w razie awarii posiadam teraz zapasową grafikę, ale tożsamość komputra od tego czasu się nie zmieniła. I nadal nie czuję, że potrzebuję nowego, zwłaszcza gdy patrzę na te ceny, pewnie jeszcze z parę lat będzie użytkowany i pójdzie w odstawkę do kogoś albo jako zapasowy, tak jak poprzedni.
Płyta główna + procesor - 5 lat.
Karta graficzna - 2 lata.
Obudowa, zasilacz, kości RAM i część dysków - 9 lat.
Nie myślę nawet o zmianie.
Data zakupienia obudowy, płyty głównej, zasilacza: 17 rok. Zmieniłem grafikę na 4060 półtora roku temu, oraz procka w tym roku, do 'moich' gier wystarcza i celowałem w oszczędność energetyczną, nie muszę zagrać w każdą gre aaa z path tracingiem.
Kiedy go zmienię, czy kupię coś lepszego, a ten zostawię? Jak zacznie nie domagać w grach, które chce ograć. Pojawialy mi się myśli przez listopadem 25, żeby złożyć całość na np am5, ale z wyżej wymienionego powodu dałem sobie spokój. Teraz idzie wiosna, w tym domu się gra na jesień/zimę. :P
Mój ma 4 miesiące - kupiłem sobie, bo akurat była dobra promka (w okolicy 40% rabatu), a uznałem, że przy tych cenach RAM-u itd. następna generacja maków będzie miała duże podwyżki cen, co - jak już wiemy - póki co nie ma miejsca. Ale nie narzekam, bo wiele się nie pozmieniało, a i tak upolowałem okazję i mam teraz komputer zdecydowanie ponad moje potrzeby, jestem w stanie odpalić nawet 10 zakładek w Google Chrome i dalej się nie krztusi! ;-)
Poprzednie laptopy - 2020, 2017, 2012, 2007. Komputera stacjonarnego nie mam od dekad.
Kupiony w październiku 2019 (mowa o stacjonarce, mam jeszcze lapka prywatnego i służbowego).
W międzyczasie jedynie w budzie chłodzenie wymieniłem, a z większych zakupów to monitor FHD na Ultra wide zamieniłem.
Czy rozbudowywać czy wymieniać całą budę to się zastanawiam, raczej padnie na wymianę całej budy i tylko dysk zostawię, a resztę oddam lub opchnę, bo do wymiany za dużo elementów. Myślałem o wymianie samej grafiki, ale że głównie gra w RPG i GSG to procesor w sumie robi mnie równie mocno co grafika.
Minęło 6 lat od zakupu laptopa z GTX1650. Dawniej odpalał prawie wszystko na medium-high a czasem na ultra. Teraz służy mi do pracy, indyków i starszych gier. Do ogrywania nowych tytułów mam konsole.