Grupa E [Curacao, Ekwador, Niemcy, Wybrzeże Kości Słoniowej] WKS - Ekwador. Wyrównane starcie?
Niemcy, Curaçao, Wybrzeże Kości Słoniowej, Ekwador. Niemcy próbują wrócić na szczyt po ostatnich niepowodzeniach. Curaçao to absolutna historia jako najmniejsze państwo, jakie kiedykolwiek wywalczyło awans.
Czy Niemcy zagrają jak za starych, dobrych czasów? Kto zaskoczy w tej grupie?
Niemcy – Curaçao 7:1 (3:1)
1:0 Nmecha 6' (asysta: Wirtz)
1:1 Comenencia 21'
2:1 Schlotterbeck 38' (asysta: Brown)
3:1 Havertz 45+5' (rzut karny)
4:1 Musiala 47' (asysta: Kimmich)
5:1 Brown 68' (asysta: Undav)
6:1 Undav 78' (asysta: Kimmich)
7:1 Havertz 88' (asysta: Undav)
https://www.youtube.com/watch?v=vhGMmsqPYIE
[Niemcy vs Curacao] > Stawiasz na pewniaka?
Tak, Niemcy bez dwóch zdań 😀wogóle to Curacao to kraj wielkości Bytomia...
Ale na tym mundialu dużo gównomeczy, a w przyszłości ma być więcej...
[Niemcy — Curacao]
Curacao jako "trzeci lub czwarty garnitur reprezentacji Holandii" może mieć szansę sprawić niespodziankę na tych mistrzostwach, ale nie w starciu z Niemcami.
Nie no, po prostu grupa śmierci.
Ale Polska i tak by z niej nie wyszła ^^
Australia pokonuje Turcję, Katar remisuje ze Szwajcarią. Zaczynam mieć obawy co do meczu Niemców 😁
[Niemcy — Curacao]
Niemcy raczej pewniak, ale jak się przejrzy historię klubową kilku graczy Curacao, to się można nieźle zdziwić i... zaśmiać. Blisko połowa z nich ma przeszłość w Premier League, czy Bundeslidze. Wprawdze to kluby takie jak Luton, Cardiff i Huddersfield (plus Wolfsburg), ale jednak! ;)
Klauzula sumienia nie pozwala kibicować komukolwiek innemu niż Kukuruku w meczu z Niemcami.
Wykombinowali sobie, że jako, że są piłkarzami drugoligowymi i na grę w reprezentacji Oranje szans nie mają, to sobie zbiegli do Curacao, wzięli obywatelstwo państwa, ludnością odpowiadającego polskiemu Rzeszowowi czy Gliwicom i grają na Mundialu. Taka sztuczka a'la David Koperfilc.
Tahith Chong - wychowanek Feyenoordu i Manchesteru United, przeszedł przez wszystkie kadry młodzieżowe Holandii (od U-15 do U-21), a teraz wymiata w angielskim Luton i gra dla Curaçao.
Armando Obispo - rodowity Holender, wieloletni gracz PSV Eindhoven i były kapitan młodzieżowej reprezentacji Holandii U-21, który wobec braku powołania do dorosłej kadry wybrał wyspę.
Riechedly Bazoer - w latach 2015-2016 zagrał nawet 6 meczów w pierwszej reprezentacji Holandii, ale dzięki nowym przepisom FIFA mógł oficjalnie zmienić barwy i pomóc Curaçao w awansie
Juriën Gaari - klasyczny przypadek z holenderskich boisk (grał m.in. w RKC Waalwijk). Urodził się w Rotterdamie i całe życie spędził w Holandii, ale od lat stanowi o sile defensywy drużyny z Karaibów.
Juninho Bacuna - urodzony w Groningen, reprezentował Holandię w kadrach młodzieżowych (U-18, U-20, U-21). Ponieważ w dorosłej reprezentacji Oranje środek pola był zablokowany przez gwiazdy światowego formatu, wybrał grę dla Curaçao.
Ale żeby reprezentować Curacao,piłkarz musi mieć korzenie z Curacao. Musi mieć potwierdzenie, że jego dziadek, czy tam pradziadek byli z Curacao. To nie tak, że każdy Holender, który nie łapie się do Holenderskiej kadry, może grać w barwach Curacao :)
Oczekiwałem wyjaśnień od typa, co napisał wrzutkę bez pokrycia, ale i dzięki. 👍
A ja tam od lat za Niemcami. Nie mieszam polityki do sportu. Za Niemcami nie idę, tylko jak grają z Polską ;D
Ale w ostatnich latach to marnie grali na turniejach.
Nie te piłkarskie świry co kiedyś, jak Brazylia, czy Włosi (a właśnie, gdzie na turnieju Makarony? ;)
Makarony tam gdzie my ;D Właściwie jeszcze gorzej,bo u nich systemowo jest tragedia, u nas jest jakaś jaskółka. Ci którzy mają poniżej 20 lat, grają już lepiej.
Jest jedna zasadnicza różnica - nasze pokolenie w Polsce jest przyzwyczajone (nie licząc Euro 2016) do blamaży, ale dla Makaronów to jest szok. Żyją dawnymi latami, że dążą do finału Euro, czy Mundialu, a tu od dekady wuj, dupa, palec. Rock bottom!
Jezu, byłem pewien że mecze nie zaczynają się przed 21 XD wysłałem dosłownie 14 sekund przed 19
Meh, szybka bramka dla Niemców, trochę szkoda.
PS, jak napisałem to Kurakao strzelili gola. :D
Wiedziałem że Curacao strzeli ;D To było pewne. To nie są totalne ogórki. Wystarczy że szybko biegają i tyle. Wiele w Piłce nożnej nie trzeba.
Niemcy dzisiaj bardzo nonszalancko i statycznie. W ofensywie wyglądają jakby prowadzili 8-0 z San Marino i walczyli o miano najładniejszego gola na zasadzie: kto najbardziej ośmieszy rywala...
[WKS — Ekwador]
Najchętniej postawiłbym X2, ale się nie da... Ekwador od prawie dwóch lat nie przegrał meczu i zakładam, że z niczego się to nie wzięło - ale czy stać ich na wygranie?
Dzisiaj się zaczną duże straty ;D Ciężko te mecze obstawić. Coś jak Korea - Czechy. Dałem remis, i było bardzo blisko remisu, ale jednak wygrała Korea. A w nastepnych 3 meczach, właściwie może być wszystko. Jedynie ta Holandia mnie gryzie, żeby dać na nich a nie na remis.
[WKS — Ekwador]
Ekwador Ameryka Południowa tam grają od dziecka i myślę ze wygrają 2:1.