Estetyka postapokalipsy a polska dusza. Dlaczego tak bardzo lubimy literackie i growe gruzowiska?
Cześć. Ostatnio po raz kolejny odświeżałem sobie S.T.A.L.K.E.R.-a i zacząłem się zastanawiać nad pewnym fenomenem kulturowym. Dlaczego my, jako Polacy (i szerzej - Słowianie), odczuwamy tak głęboki, niemal romantyczny pociąg do estetyki upadku? Uniwersum Metra, Frostpunk, polskie edycje Neuroshimy czy nadchodzące produkcje postapo zawsze trafiają u nas na podatny grunt.
Mam wrażenie, że to coś więcej niż zwykła fascynacja mechaniczną walką o przetrwanie. To niemalże literacki neoromantyzm, zakorzeniony w naszej historii i krajobrazie pełnym betonowych pozostałości po poprzednim ustroju. Czy nasza mentalność jest w jakiś sposób zaprogramowana na szukanie piękna w ruinach? Dlaczego łatwiej nam uwierzyć w ponury, zniszczony świat niż w optymistyczną, czystą utopię sci-fi? Zapraszam do kulturalnej dyskusji.
Nei zauwazylem, zebysmy odczuwali taki pociąg. Fallout to uznana seria gier, a Stalker to gra o wydarzeniach praktycznie z naszego regionu, też dobry. Może jedynie sympatia do Gothica faktycznie potwierdzałaby nieco Twoją teze o zamiłowaniu do gruzu
Też nie zauważyłem, żeby w Polsce było jakoś szczególnie pod tym względem. Tematyka postapo jest ogólnie atrakcyjna, bo mimo ponurej estetyki daje poczucie czystej karty i świeżego startu. Świat, w którym przestają obowiązywać dotychczasowe reguły i gdzie cywilizacja musi być tworzona na nowo to dość uniwersalna fantazja.