Dragon Age II warto?

Forum Gry RPG
Odpowiedz
12.04.2011 20:13
kamstem
1
odpowiedz
kamstem
48
Pretorianin

Dragon Age II warto?

Jestem wielkim fanem DAO, przechodziłem tą gre nieraz , uwielbiam tą fabułe i te klimaty ale postanowiłem sobie kupic dwójke ale przeczytałem komentarze i recenzje to nie wiem czy warto bo podobno zrobili z tego h&s a nie rpga, Wiec powiedzcie czy warto na nią wydac kase ?

12.04.2011 20:19
2
odpowiedz
Balar_NPC
48
Senator

Jeśli oczekujesz od tej gry RPG, to nie warto.

Mimo wszystko jest to jednak kawał dobrej gry akcji z bardzo uproszczonymi elementami RPG. Ja bawiłem się całkiem dobrze, ale od początku traktowałem to jak Dungeon Siege ze sporą ilością dialogów.

12.04.2011 20:19
macio209
3
odpowiedz
macio209
57
Master of Ceremony

Ja jedynkę 3 razy przeszedłem dwójkę przechodzę już 4 . Denerwujące jest powtarzalność lokacji a tak według mnie warto kupił bym ją bez wahania ale lepiej wpierw zagraj w demo jeśli masz możliwość

12.04.2011 20:32
4
odpowiedz
oskar6454
86
Konsul

Jak nie masz mass efekta 2 to kupuj a jeśli nie to zadaj sobie kilka pytań czy warto

12.04.2011 20:45
Dym14
5
odpowiedz
Dym14
109
Senator

Warto. Dużo uproszczeń i irytujących rozwiązań ale gra naprawdę dobra, gra się przyjemnie nawet po parę godzin bez przerwy.

12.04.2011 20:51
Love&Pain...
6
odpowiedz
Love&Pain...
101
Generał

Kup bo gierka daję radę a jeśli się rozczarujesz to i tak dostajesz darmowego pewniaka ME2

12.04.2011 21:25
maciell
7
odpowiedz
maciell
138
Senator

Zaliczone mam DAO+przebudzenie+dlc witch i w sumie nabilem chyba z 300 h w ta grze. Gralem na poziomie Nightmare. Pomimo nieprzychylnych recenzji i opinii innych kupilem jednak 2. Powiem szczerze, ze srogo sie zawiodlem. Pierwszy akt mam juz za soba lacznie z wszystkimi misjami pobocznymi, plotkami i gra mnie juz znudzila i w sumie zatrzymalem sie w 2 akcie. 42 godzinny pokazuje mi ostatni save plus 10 h bo na nightmare czesto musialem robic load bo bylo ciezko. W sumie zadna z postaci w DA2 nie zapada w pamieci jak Morrigan, Sten z 1 czesci. Kompanii sa dla mnie nijacy, jednowymiarowi, sztampowi. Rozmowy z nimi sa bardzo rzadkie i bardzo slabo rozbudowane. Nie to co w DAO1, ze naprawde mozna bylo sie duzo dowiedziec o kompanach rozmawiajac z nimi. Prawde mowiac zadnego z nich nie polubilem. Brak mozliwosci zmiany stroju kompanow (poza broniami, wisiorami, pasami,pierscionkami), kupujesz jakies upgrady do ich strojow, powyzej 12 lvl na nightmare nawet nie trzeba juz uzywac pause (jedynie przy bossach), ciagle te same otoczenia zabijaja ta gre, przeciwnicy lvl z toba, nie wiem czy tak bylo tez w jedynce, ale w 2 jest to cholernie wyczuwalne i zabija przyjemnosci z ulepszania swoich mozliwosci. Uproszczony maksymalnie crafting, ktory bardzo mi sie podobal w 1 tutaj jest zalosny. Pozorne mozliwosci wyboru przez system dialogowy. Niby jakies wybory sa, ale tak naprawde czesto prowadza do i tak jednego mozliwego wyjscia. Wogole tekstu budujacego klimat jest malutko w porownaniu do DAO1. Wiekszosc questow sprowadza sie do przejscia z punktu A do B i wyrzniecia po drodze wszystkiego. Ogolnie gre pewnie kiedys przejde do konca, ale gdybym wiedzial wczesniej to poczekalbym jak gra stanieje bo moim zdaniem nie jest warta tych 100+ paru zlotych.

12.04.2011 21:43
8
odpowiedz
Pa_NPC
91
Generał

Bedzie krotko... nie warto ...niestety.

12.04.2011 21:48
Loczek
9
odpowiedz
Loczek
160
El Loco Boracho

W porównaniu do DA lipa straszna. Porównywać DA1 z DA2 to tak jakby porónywać Baldur's Gate 2, albo Planescape Torment z Diablo 2

12.04.2011 21:49
10
odpowiedz
fenfir
192
Generał

Warto sprawdzić demo bo ja po zapoznaniu się z nim zrezygnowałem z zakupu gry.

12.04.2011 22:50
11
odpowiedz
Dason_NPC
114
Senator

Warto ,ale nie za ponad 100 pln ,i od pierwszej części gorsza pod każdym względem

14.04.2011 11:44
12
odpowiedz
Aureus_Faititas_NPC
6
Centurion

Z początku grało mi się nawet dobrze, lecz zrezygnowałem z dalszej gry na początku trzeciego rozdziału. Zaczęły mnie irytować te powtarzające się lokacje, misje poboczne, które były mało ciekawe i można było je zauważyć w każdym rozdziale tylko ze zmienioną nazwą gildii złodziei np. W porównaniu do pierwszej części, która przeszedłem kilkoma postaciami, bardzo się zawiodłem.

Oczywiście to tylko moja opinia, Ciebie może ta gra wciągnąć na dłużej.

14.04.2011 18:47
😃
13
odpowiedz
zanonimizowany541010
40
Generał

Jak dla mnie warto. Bardzo przyjemnie się gra, a fabuła także jest ciekawa.

15.04.2011 17:16
14
odpowiedz
Tyyldel_NPC
45
Generał

Jeśli lubisz gry BioWare to możesz brać Drugiego Dragona w ciemno. ;>

16.04.2011 18:02
15
odpowiedz
zanonimizowany788253
1
Junior

Warto zauważyć, że w DA2 nacisk nałożono na podejmowane decyzje. Już na początku dokonując pewnego wyboru w dalszych rozgrywkach spotykamy się z rezultatami które nie miały by miejsca gdybyśmy wybrali inaczej. Gra jest krótka.. niestety różnorodność lokacji też nie powala ale myślę że warto ją przechodzić wielokrotnie, można odkryć wiele ciekawostek

16.04.2011 22:32
Szaku
16
odpowiedz
Szaku
169
El Grande Padre

Gra jest niepoprawnie zrobiona. Jako całość zawodzi, zaś ma niektóre poszczególne elementy bardzo fajne. Główny wątek to jakieś nieporozumienie, bo jest rozbity na 3 całkowicie różne wątki. Często czułem nie smak z powodu absurdów. Gra ma więcej wad, ale mimo wszystko dobrze się gra. Gdyby to był debiut to bym mniej się czepiał, ale przecie "WIELKI" Bioware to robił, a zrobił jakby był kompletnym amatorem i do tego ich ten martwy świat ;/. Mogę głównie pisać tu wady, takie jak cykl dnia i nocy zrobiony żałośnie, znacznie gorsze walki, głównie za sprawą respawnów wrogów (sztucznie chcieli wydłużyć czas gry, ale przy okazji zlikwidowali czynnik strategiczny, bo pokonamy "1 falę" wrogów i z każdej strony atakuje nas "2 fala" wrogów, kompletna amatorszczyzna) i animacje moim zdaniem mało wiarygodne (ala Final Fantasy). Gra pomimo ogromnej ilości wad, ma kilka zalet, które sprawiają, że dotrwamy do końca i przejdziemy grę. Czy ją polecam? Ciężko mi powiedzieć, zagrać można, ale za rok o tej grze zapomnę, bo to średniak jest co najwyżej. Dragon Age 1 całkiem mi się podobał. Studio odpowiedzialne za seria za bardzo się inspirowało Mass Effectem (to za dużo powiedziane, bo podpatrzyli i w dodatku kiepsko zaimplementowali), spartolili. Jak nie masz co robić z kasą to kup.

Moja ocenka:
6-/10

Forum Forum Gry RPG
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl