Czy wymienią w banku...

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
07.11.2011 14:46
😊
1
odpowiedz
Urolvos_NPC
10
Generał

Czy wymienią w banku...

... monety 1, 2 i 5 groszowe na większe? Nazbierałem 20zł i nie wiem co z tym zrobić :P

07.11.2011 14:53
😜
2
odpowiedz
Xoarran_NPC
97
Legend

Plac na autostradzie za przejazd.

I w kazdym kiosku czy KFC wezma to z radoscia.

Child of Bodom
3
odpowiedz
Child of Bodom
148
Woo Hoo!

Zapłacić normalnie za co chcesz w sklepie? Pieniądz to pieniądz.

emil kuroń
4
odpowiedz
emil kuroń
68

A nie łatwiej pójść do sklepu (czy marketu), ewentualnie do kilku różnych sklepów ?

07.11.2011 15:09
😊
5
odpowiedz
Urolvos_NPC
10
Generał

Z tym, że ostatnio jakoś nie mają ochoty przyjmować groszaków, próbowałem ostatnim razem i dupa, jedynie w jednym sklepie wymienili, ale też już nie chcą. A tak to później jest, że grosza nie mają jak oddać :P

Chyba pójdę osobiście się popytać po bankach :)

07.11.2011 15:11
6
odpowiedz
DEXiu
151
Senator

Z jednej strony łatwo sobie wyobrazić jak niewygodne jest noszenie worka drobniaków zamiast grubszego bilonu/banknotów, ale z drugiej niemal WSZĘDZIE będą Cię całować po rękach, że płacisz drobnymi i odliczoną kwotą :) W obiegu zaczyna brakować drobnych monet (po prostu ich produkcja jest nieopłacalna), sutkiem czego coraz częstsze są spięcia i nieprzyjemne sytuacje, gdy klienci w jakimś sklepie, kierowcy busa itp. non stop płacą "grubą kasą" a sprzedawca/kierowca zwyczajnie nie ma jak wydać :/ Pewnie, że można wtedy zgodnie z zasadą "klient nasz pan" zadzierać nosa i robić problemy (w końcu płacimy legalnym środkiem płatniczym), ale chyba wszyscy lepiej na tym wyjdą, jeśli okażą sobie trochę zrozumienia.
Dochodzi nawet do tego, że mając w portfelu przykładowo 100 zł (pojedynczy banknot) NIC NIE MOŻNA KUPIĆ.

EDIT: A nie prościej zamiast prosić się o wymienienie zwyczajnie coś kupić? Wymiana na grubsze (czy też w drugą stronę - to zwykle bywa bardziej problematyczne) jest dobrą wolą sprzedawcy. Przyjęcie zapłaty za towar - obowiązkiem.

07.11.2011 15:22
SULIK
7
odpowiedz
SULIK
273
olewam zasady

W bankach bardzo niechętnie operują bilonem. Nawet jeśli chcesz wypłacić kasę w okienku banku w bilonie, to zapłacisz za to dodatkową prowizję. Więc sądzę, że tym bardziej nie będą chętni do wymiany.

Duże sklepy, supermarkety etc. pewnie nie będą zainteresowane.

Kioski i sklepiki osiedlowe będą zainteresowane.

Ale lepiej po prostu normalnie drobnymi płacić i tyle, a nie bawić się w "wymiany"

07.11.2011 15:23
8
odpowiedz
zanonimizowany808886
3
Legionista

Nie wiem czemu, ale u mnie na poczci zbierali taka kasę :D
Podobno jesli oddałbyś grosze na złom to dotałbyś więcej niż są warte, ale wtedy złamałbyś prawo

07.11.2011 15:38
😊
9
odpowiedz
Urolvos_NPC
10
Generał

W bankach i kioskach dupa. Albo nie wymieniają, albo dają wymówki, że już za dużo groszy w kasie :P

Jedynie wiem, że biedronka by się rzuciła na kaskę, tylko trochę dalekie dojście mam :P
Ale się tak zastanawiam, czy nie kupić właśnie za tą kasę czegoś, zamiast wymieniać :)

07.11.2011 16:12
Herr Pietrus
10
odpowiedz
Herr Pietrus
241
Jestę Grifterę

A w lokalnych oddziałach NBP nie zamieniają?
Swoja drogą, powinni zlikwidować te 1,2,5 bo mnei jasny szlag trafia. Nie można by tak wypuscic 10gr i "ćwierćzłotówek"?
zamaist 99 byłoby 95 w marketach...

07.11.2011 16:37
11
odpowiedz
Fortis_Maitax_NPC
4
Generał

Wie ktoś może jakby zareagowała kasa samoobsługowa jakbym sypnął hurtowo takimi klepakami? W sensie czy dobrze to wszystko policzy, czy się zawiesi? :D

07.11.2011 16:44
😜
12
odpowiedz
Macco™
76
Legend

O ile dobrze kojarzę to w Holandii jest to fajnie rozwiązane. Nie wiem czy mają tam w obiegu 1 i 2 centy ale w hipermarketach zawsze zaokrąglają. Jeśli jest np. 3.92 to płacisz 3,90 a jak 3,94 to płacisz 3,95. No chyba, że jakieś fakty pomieszałem. Przydałby się ktoś dobrze znający ten kraj.

07.11.2011 16:45
Stra Moldas
13
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

W KFC swego czasu jak się płaciło "klepakami" w poniedziałki to było coś taniej za wybrane kanapki - ale nie wiem, czy jest to nadal.

07.11.2011 17:02
😱
14
odpowiedz
Yoirsath_NPC
49
Pretorianin

Uuu! Ja mam 2 słoiki litrowe "miedziaków", ponad 60zł (wiem bo zapisuję każdy wrzucony "piniondz") i też powoli zaczynam się zastanawiać co z tym zrobić.

07.11.2011 17:09
leszo
15
odpowiedz
leszo
80
Legend

Kumpel niedawno wymieniał prawie 200zł w w monetach 1-20gr w PKO. Tylko, ze najpierw posegregował na dane nominały. Babka to prawie pół godziny liczyła z pomocą jakiejś maszynki ale nie robiła żadnych problemów ;)

07.11.2011 17:34
😊
16
odpowiedz
Gorski_Robot_NPC
94
Senator

Dokładnie, w PKO wymieniałem już parę razy, na poczcie tak samo.

Najlepiej posegreguj nominałami, w bankach mają specjalne tubki do odmierzania bilonu, będzie szybciej.

07.11.2011 17:37
17
odpowiedz
zanonimizowany757392
41
Konsul

No jasne że wymienią nawet powinni chyba że trafisz na jakiś opryskliwych typków co się mogą czepiać

07.11.2011 17:37
Gregov
18
odpowiedz
Gregov
231
Arcane Archer

Odkładaj na czyjeś wesele, wtedy albo dajesz w prezencie albo sypiesz :p
Co do płacenia w sklepach to ogólnie jest tak, że kasjer zawsze chciałby aby płacić w wyliczonej kwocie.
Robisz zakupy za małą kwotę i płacisz grubymi - niedobrze.
Robisz zakupy za większą kwotę i płacisz bilonem - też niedobrze bo się nikomu nie chce liczyć.
Takie realia :P

07.11.2011 17:38
😒
19
odpowiedz
Urolvos_NPC
10
Generał

Dokładnie, w PKO wymieniałem już parę razy, na poczcie tak samo.

No a ja właśnie byłem w PKO u mnie i babka mówiła, że nie wymieniają bilonów :(

A posegregowane mam wszystko, nawet wyliczyłem kaskę.

07.11.2011 21:32
20
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

Banki nie lubią obrotu prawdziwymi pieniędzmi, czy to banknotami, czy też bilonem. Jednym z powodów jest delikatna natura bankowców, nie lubią przypominania, że kiedyś zrobi się przy kasach kilometrowa kolejka ludzi chcących wypłacić prawdziwe, swoje pieniądze, a to oznacza koniec lichwy. Banki lubią te swoje wirtualne sny o potędze.

07.11.2011 21:44
xanat0s
😊
21
odpowiedz
xanat0s
254
Wind of Change

Jak pracowałem w EMPiK-u i akurat stałem na kasie to osoba z drobnymi to było błogosławieństwo i chciałem całować po rękach, jak ktoś przychodził i nieśmiało pytał, czy może za jakiś fragment kwoty dać tak drobnymi :)

07.11.2011 21:48
BmrQ3
22
odpowiedz
BmrQ3
143

W oddziale NBP do 500 drobnych ( od 1 do 5 gr) monet możesz wymienić bez prowizji, na pewno Ci nie odmówią...

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl