Czy wyłączanie monitora i głośników przez listwę wpłynie na ich żywotność?

Forum Komputery
Odpowiedz
02.09.2013 12:31
1
odpowiedz
zanonimizowany913541
22
Pretorianin

Otóż wiadomo jak to wygląda; zarówno głośniki jak i monitor mają własny włącznik, monitor odpowiednio przycisk i głośniki pstryczek, a od małego byłem uczony by wyłączać wszystko po kolei, w sensie najpierw na nich odpowiednio a w tedy dopiero listwę (opcjonalnie, bo często listwa była po prostu włączona 24/7. Jednak się ostatnio tak zastanawiając doszedłem do wniosku, że na dobrą sprawę sensu to chyba nie ma żadnego.

Czy wyłaczając wszystko bezpośrednie przez listwę (nie mówię o wyłączania na żywca podczas pracy systemu oczywiscie) bez bawienia się w przyciski na monitorze i głośnikach czymś ryzykuję? Zdaję sobie sprawę że pewnie żyję zabobonami i mitami, jednak przez tyle lat byłem tak przyzwyczajony, może niepotrzebnie..?

02.09.2013 12:33
2
odpowiedz
zanonimizowany928629
76
Generał

ja robię tak od niepamiętnych czasów i wszystko działa

02.09.2013 12:58
👍
3
odpowiedz
zanonimizowany869657
15
Centurion

zwykłe takie pieprzenie na nowość, tak samo dajmy przykład, telefon.
pierwszy miesiąc pilnujesz bardziej niż jajka, a później jak upadnie z łóżka ect. ect. to kogo to obchodzi.

I nikt nie mówi że nie szanować rzeczy i wgl, ale co za dużo to nie zdrowo.
Pamiętam starego kompa(już straszny gruchot) zanim kupiłem nowy to ze 3 lata wyłączałem po prostu z listwy bez zamykania systemu i żył normalnie.
Teraz tak nie zrobię bo to droższa bajka, ale kwestia jest taka że żył i nie narzekał że mu źle. Więc trzeba rzeczy szanować ale bez popadania w paranoje.(Są na przykład ludzi którzy nakrywają meble folią żeby się nie zniszczyły i tak siedzą)

02.09.2013 13:02
Koktajl Mrozacy Mozg
4
odpowiedz
Koktajl Mrozacy Mozg
195
VR Evangelist

Tyle lat wyciagamy pendraki z portow USB choc powinno sie je najpierw wysunac z systemu a dopiero pozniej fizyczny pendrak. Kto tak robi? Pewnie malo kto ;)

02.09.2013 13:04
wysiak
😊
5
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Koktajl --> Tak akurat robi pewnie kazdy, komu zdarzylo sie stracic dane albo i uszkodzic pendrive przy takim wyciaganiu z portu bez odlaczenia (jak mi sie to np zdarzylo). Chyba, ze ma ochote stracic dane ponownie:)

02.09.2013 13:04
Jeremy Clarkson
😱
6
odpowiedz
Jeremy Clarkson
139
Prezenter

Po co wyłączać listwę?

02.09.2013 19:24
😊
7
odpowiedz
zanonimizowany913541
22
Pretorianin

Po Waszych odpowiedziach wnioskuję, że jednak lepiej wyłaczać wszystko po kolei, niż listwą. Cóż, wygląda na to że stary system zostanie.

02.09.2013 19:36
Fett
8
odpowiedz
Fett
253

Tyle lat wyciagamy pendraki z portow USB choc powinno sie je najpierw wysunac z systemu a dopiero pozniej fizyczny pendrak. Kto tak robi? Pewnie malo kto ;)

Matko Bosko nawet sobie nie wyobrażam podjęcia takiego ryzyka.

02.09.2013 20:44
9
odpowiedz
zanonimizowany858626
26
Senator

hmh, nigdy w zyciu nie wyjąłem pendraka z kompa wczesniej usuwajac go z managera urzadzen...:) nigdy tez nie stracilem danych

Zdaję sobie sprawę że pewnie żyję zabobonami i mitami, jednak przez tyle lat byłem tak przyzwyczajony, może niepotrzebnie..?

No, niepotrzebnie.

02.09.2013 20:49
nowaczek0007
😊
10
odpowiedz
nowaczek0007
70
Pretorianin

Widocznie jestem jakimś pechowcem, ponieważ "udało" mi się tak uszkodzić pendrive jak i komputer.

02.09.2013 21:48
11
odpowiedz
Taal
72
Pretorianin

Long story short - to zależy od listwy. W tych słabych jakościowo podczas włączania/wyłączania mogą powstawać skoki napięcia (drżenie), co negatywnie wpływa na elektronikę i nie jest wychwytywane przez zabezpieczenia nadprądowe. W rzeczywistości trzeba mieć dużo pecha, żeby coś się stało. Warto też dodać, że współczesna elektronika może przechowywać pewne ustawienia w pamięci ulotnej, która nie zostanie nigdzie przepisana przy nagłej utracie zasilania.

Co do PenDrive'ów - o ile mi wiadomo nie można ich "uszkodzić" poprzez nagłe wyciągnięcie z gniazda. Można natomiast uszkodzić tablicę, w której przechowywana jest struktura plików i w ten sposób uniemożliwić sobie do nich dostęp (nawet jeżeli fizycznie istnieją na nośniku). Windows w swojej wyrozumiałości kończy zapisywanie danych w sposób bezpieczny i PenDrive można bezstresowo wyciągnąć, gdy zapis się dokona. W niektórych wersjach Linuxa już nie jest tak dobrze i trzeba jawnie odłączyć urządzenie.

03.09.2013 17:37
😐
12
odpowiedz
zanonimizowany869657
15
Centurion

Właśnie po naszych odpowiedziach powinno przeniknąć do twojej sieci neuronów że spokojnie możesz sobie wyłączać spokojnie listwę bez płaczu. Ale chyba nie ogarniasz co się dzieje ze światem ;O

03.09.2013 18:19
13
odpowiedz
Tuminure
106
Senator

Życie jest zbyt krótkie, żeby bezpiecznie usuwać pendraki ;).

03.09.2013 18:43
14
odpowiedz
zanonimizowany914366
2
Centurion

Odpowiem na Twoje pytanie z nieco innej strony. Otóż, bardzo często, producenci montują obecnie przyciski on/off nie tyle odcinające zasilanie, co po prostu przełączające urządzenie w Stand By.. popularne wstrzymanie. Mimo tego, że urządzenie jest NIBY wyłączone, to wciąż pobiera prąd z sieci a także aktywny jest zasilacz tego urządzenia (bądź, w mniejszej lub większej częsci, jego układ zasilający).

Pomyśl teraz tak - wyłaczając komputer poprzez ZAMKNIJ (tak, wyłącza komputer, jednakże do zasilacza komputera wciąż dochodzi napięcie i jest w nim obecne) oraz urządzenia peryferyjne (drukarka, monitor, głośniczki i inne) poprzez ich włącznik a następnie, poprzez wyłączenie listwy, odcinasz całkowicie dopływ prądu do tych urządzeń. Możesz być pewien, że urządzenia te w żaden sposób NIE PRACUJĄ i NIE ZUŻYWAJĄ energii.

A teraz pomyśl tak - wcześniej wyłączone urządzenia, gdy włączasz listwę, nie stanowią dla niej dużego obciążenia, gdy właczysz je po kolei. Weź teraz pod uwagę jakie przeciążenie wywołasz na układzie filtrującym listwy, gdy ją włączysz a reszta urządzeń była wcześniej włączona w pozycję ON - listwa winna podać napięcie wszystkim tym urządzeniom. Może to doprowadzić do uszkodzenia listwy albo urządzeń doń podpiętych.

05.09.2013 00:41
15
odpowiedz
Tuminure
106
Senator

a reszta urządzeń była wcześniej włączona w pozycję ON - listwa winna podać napięcie wszystkim tym urządzeniom
Znaczna większość urządzeń zachowuje się tak samo zarówno gdy odcięcie od prądu nastąpiło po ich wyłączeniu, jak i przed ich wyłączeniem.

05.09.2013 10:20
16
odpowiedz
zanonimizowany914366
2
Centurion

Tuminure - w jakim celu cytujesz mój post, pisząc przy tym o odcięciu prądu, gdy ja piszę w cytowanym fragmencie o jego włączeniu? Nie rozumiem..

05.09.2013 10:29
grish_em_all
17
odpowiedz
grish_em_all
258
Grish

Odkąd tylko mam w domu komputer (czyli już paręnaście lat będzie) zawsze włączam/wyłączam głośniki i monitor "za pomocą listwy" i żaden z czterech monitorów i trzech zestawów głośników na tym nie ucierpiał. Nawet aktualnie używane przeze mnie głośniki, które uważane były za bardzo awaryjne, działają bez zarzutu już ponad 6 czy nawet 7 lat.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl