Czy posiadacie białe Komputery / PC ?

Forum Komputery
Odpowiedz
03.11.2025 15:29
Lateralus
1
odpowiedz
Lateralus
150
Last Of The Wilds

Czy posiadacie białe Komputery / PC ?

Zabieram się za składanie nowego PC i mam dylemat, ale chciałbym zrobić go "cały na biało". Coś innego niż czarny, "oklepany". Chyba ze coś w graficie :p

Ale pytanie odnośnie tego koloru, obudowy, czy jest okej, praktyczny, czy ten kolor z czasem "nie żółknie" etc. Obudowę chciałbym by front i bok był cały przeszklony.
Posiada ktoś coś podobnego? Jak wrażenia, praktyka? Czy lepiej zostać przy czerni.

Thx

03.11.2025 15:44
raziel88ck
2
odpowiedz
raziel88ck
214
Reaver is the Key!

Przez krótką chwilę brałem to pod uwagę, ale szybko mi przeszło.

03.11.2025 15:47
3
odpowiedz
4 odpowiedzi
NightGeisha
4
Generał

Ostatni jaki miałem jasny to w 1994 roku kremowy wtedy standard. Nigdy byłbym nie kupił białej obudowy, zżółknie szybciej jak później. Tylko czarne.

* i jak wpadniesz na głupi pomysł kupienia obudowy z przezroczystą ścianką boczną, to nigdy nie kupuj takiej, która ma ją zrobioną z plexi, tylko szkło.

post wyedytowany przez NightGeisha 2025-11-03 15:49:35
03.11.2025 15:48
DexteR_66
3.1
DexteR_66
12
Generał

Kiedy Alex wracasz na właściwe konto?

03.11.2025 15:51
3.2
NightGeisha
4
Generał

Nie wiem kto to Alex, ale spoko, co tydzień mi zarzucają, że jestem czyimś - co chwila innym - altem więc luz.

post wyedytowany przez NightGeisha 2025-11-03 15:51:59
03.11.2025 16:28
Lateralus
3.3
Lateralus
150
Last Of The Wilds

O tak, to były czasy, w tamtym czasie faktycznie kolor kremowy komputerów był wszechobecny i inny kolor był praktycznie mało spotykany, chociażby czarny. Ale coś sobie przypominam że białe też występowały.
No chyba że to biały który po roku stał się kremowy :))

03.11.2025 18:00
3.4
NightGeisha
4
Generał

Dobrze pamiętasz, były też białe i szare, ale dużo mniej popularne (białe i szare widziałem tylko firmowe gotowe kompy, kremowy - RAL 9001 - to był standard dla praktycznie każdej obudowy oem). Gdzieś w 1995 kupiłem pierwszy srebrny (obudowa mode-com), później już tylko czarne.

Przemyśl temat, sam poleciłbym tylko czarny. Z szybki zrezygnuj, początkowo może wyglądać ładnie, ale z czasem nagromadzi się tam syf, chyba że co tydzień chcesz wachlować obudowa i ją czyścić). Zresztą te podświetlane wnetrza wyglądają tandetnie, imo ofc.

post wyedytowany przez NightGeisha 2025-11-03 18:01:45
03.11.2025 16:08
PersonifikacjaCienia
4
odpowiedz
3 odpowiedzi
PersonifikacjaCienia
32
Brat

czy jest okej, praktyczny, czy ten kolor z czasem "nie żółknie"
Taka obudowa jest jak najbardziej okej, na pewno ładniej się prezentuje niż "czarnuch" ALE jest zupełnie niepraktyczna, bo każdy syf na tym widać, kolor ( w zależności od tworzywa z którego jest wykonana i miejsca w którym stoi ) dosyć szybko się zmienia (szarzeje, żółknie). Generalnie nie polecam.

03.11.2025 16:19
Lateralus
4.1
Lateralus
150
Last Of The Wilds

Nawet obudowa biała która nie jest plastikowa, z czasem się odbarwi itd? Co do np kurzu, brudu, to chyba na czarnym to bardziej jednak jest widać.
Oczywiście obudowa nie z pleksą tylko ze szkłem. Wolę doinwestować kilka stowek i mieć coś "premium".

Czyli odradzacie biały kolor? :)

03.11.2025 16:38
SpoconaZofia
4.2
SpoconaZofia
90
Legend
Wideo

Moim zdaniem. Z wszystkich kolorów. Biała obudowa zawsze była najlepsza. Czy przy czyszczeniu, czy przy odprowadzaniu ciepła. Nie dostanie się oczopląsów przy podświetleniu RGB. Jak zalejesz, od razu będziesz wiedział, w którym miejscu jest woda. Tak jak znany aktor Piotr Cyrwus znany z roli Ryśka z Klanu. Zawsze uważał, że ten kolor jest najlepszy. https://www.youtube.com/watch?v=n_KGt8O1WS4

post wyedytowany przez SpoconaZofia 2025-11-03 16:41:25
03.11.2025 17:13
PersonifikacjaCienia
4.3
PersonifikacjaCienia
32
Brat

Nawet obudowa biała która nie jest plastikowa, z czasem się odbarwi itd?
Może kwestia czyszczenia, ale nie widziałem jeszcze u nikogo kilkuletniej bieluteńkiej obudowy i sam nigdy takiej nie potrafiłem utrzymać :(

Co do np kurzu, brudu, to chyba na czarnym to bardziej jednak jest widać.
Nie no, nie żartuj XD Na czarnym co najwyżej kurz widać a na białym wszystko inne, ale zakładam, że utrzymujesz porządek na tyle żeby nie osiadał. Każda ryska/odprysk, wszystko co nie jest białe od razu rzuca się w oczy na białej obudowie a o plamkę czy to z kropli napoju czy jakiegoś pisaka, którym zahaczysz przypadkowo, nietrudno ( zależy jak umiejscowisz budę, ale zakładam że na widoku, bo inaczej po co się zastanawiać :P ). Ślad po zatłuczonym insekcie może zostać na wieki wieków ( znam taki przypadek :/ ).

Jak masz "jaja" to polecam sobie samemu coś odmalować, najlepiej kolorowego i swojego ;)

03.11.2025 16:46
maciell
5
odpowiedz
1 odpowiedź
maciell
133
Senator

https://www.gry-online.pl/forum/duze-biurko-narozne-jakie/z0100b841#post0-16824395

Tu masz jedno z moich stanowisk. Nie zolknie jak nie palisz fajek tak mi sie wydaje. Moja mam juz z 3 lata i nadal wyglada jak nowa. Kupilem biala bo znudzily mi sie te czarne. No i pasuje bo w srodku sa czarne podzespoly.

Co do syfu to bzdura. Raz na miesiac czyszcze filtry. Szmatka raz na pol roku i jest okej. Szyby nie dotykam wiec sie nie brudzi. Na czarnej brud jest bardziej widoczny. Ja mam srebny i czarny samochod. Czarny ile razy bym nie myl to wyglada po 1h na brudny z powrotem. Nie mowiac, ze musze z 2 razy zawsze myc.

post wyedytowany przez maciell 2025-11-03 16:48:50
03.11.2025 17:38
Lateralus
5.1
Lateralus
150
Last Of The Wilds

Wygląda to fajnie. Tylko jak będzie z trwałością koloru i nie zrobi się krem :))

O porządek dbam więc nie w tym problem.
Do białych mebli dobrze by się to komponowało u mnie.

Ale zdania są różne w tym temacie widzę.

03.11.2025 17:49
Herr Pietrus
6
odpowiedz
Herr Pietrus
236
Jestę Grifterę

Tylko mój pierwszy PC był biał... kremowy. :) Miałem go na tyle długo, źe kolejny byl już srebrno-czarny (tak jak i część peryferiów), a kolejne czarne.

Czasem podobają mi się białe klawiatury i białe obudowy, ale myszka czy monitor w tym kolorze jak dla mnie odpadają, więc nigdy raczej białego zestawu nie złożę.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2025-11-03 19:04:17
03.11.2025 18:20
mirko81
7
odpowiedz
mirko81
81
Slow Gaming

Jeśli będzie do czegoś pasować to super. Np do białej drukarki

03.11.2025 23:09
8
1
odpowiedz
trumpf
9
Generał
Image

Jakies 1.5 roku temu stwierdzilem, ze czarny mi sie znudzil

03.11.2025 23:16
SULIK
9
odpowiedz
SULIK
268
olewam zasady

Biały kolor plastiku w obecnych kompach, to ciut inny plastik niż lata temu. Więc żółknięcie obecnie dzisiaj to od fajek i brudu, a nie od temperatury i UV oraz rozkładania się związków bromu (antypireny wymagane przez ówczesne zasady przeciwpożarowe)

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl