Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: Cyilizacja V - brać? A może jednak ugryźć Civ 4?

28.09.2012 14:29
Łysy Samson
1
Łysy Samson
99
Bass operator

Cyilizacja V - brać? A może jednak ugryźć Civ 4?

Witam, myślę o kupnie Cywilki V (na allegro 50 zł), ale mam również IV, od której jednak odbiłem się - po rozpoczęciu gry i zaliczeniu tutorialu interfejs jest dla mnie zupełnie nieintuicyjny, nie wiem, co z czego wynika i co robić - gra jest zagmatwana, ale nie byłoby problemu, gdyby wszystko było czytelnie wytłumaczone, a tak nie jest. Dlatego nie mogę ogarnąć tej gry. Czy V byłaby bardziej przyjazna dla początkującego? A jeśli nie, to co zrobić, by się w IV wkręcić i ją ogarnąć?

28.09.2012 14:33
aope
2
odpowiedz
aope
208
Corporate Occult

Jeśli nie podeszła Ci IV, to i V nie podejdzie. A co zrobić, aby ogarnąć...wybierz najniższy poziom trudności, korzystaj z sugestii doradców i podpowiedzi. Jeśli Cie nie wciągnie - trudno. Jeśli natomiast wciągnie, to masz kilka tygodni/miesięcy wyjętych z życiorysu.

28.09.2012 14:35
Soulcatcher
3
odpowiedz
Soulcatcher
284
ESO

Premium VIP

Civ V z dodatkami i po patchach jest z pewnością lepsza niż IV dla nowoczesnego gracza. Jakkolwiek wymagania sprzętowe dla Civ V są naprawdę spore.

Osobiście spędziłem tysiąclecia nad IV ale nie miałem problemu z V która podoba się bardziej.

28.09.2012 14:36
Kanon
👍
4
odpowiedz
Kanon
264
Befsztyk nie istnieje

Brać.

[EDIT] Do 1 października można sobie zakupić na steamie Rome: Total War (gold edition) za 1 ojro. Co prawda po angielsku ale w koncu to chyba zaden problem ;)

28.09.2012 14:37
aope
5
odpowiedz
aope
208
Corporate Occult

Ano właśnie, wymagania. Piątka jest naprawdę BARDZO zasobożerna. Na większych mapach aby uzyskać zadowalająca płynność to bez 4 rdzeni i mocnej karty graficznej nawet nie podchodź. Zresztą przy czwórce swego czasu było podobnie, jeśli chodzi o apetyt na sprzęt :]

28.09.2012 14:40
Blink!
6
odpowiedz
Blink!
139
Generał

Jako gracz, który najpierw grał w V a dopiero potem w V mogę Ci powiedzieć, że interfejs w V jest dużo bardziej intuicyjny, a sama rozgrywka (jak dla mnie) jest o wiele mniej skomplikowana. Więc warto zacząć od V i kiedy już opanujesz ją, to pomoże Ci to w IV. Możesz jednak przenieść pare złych nawyków z V, wiec rowniez trzeba sie dostowac:) Podsumowując: V jest łatwiejsza :)

28.09.2012 16:04
HUtH
7
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

aope <- co ty gadasz.... ja nie lubię civ IV, w ogóle nie ogarniam tej gry, ale V uważam za arcydzieło

28.09.2012 16:14
Łysy Samson
8
odpowiedz
Łysy Samson
99
Bass operator

A na AMD athlon II x3 425, 3gb ram i 9800 gt ta gra będzie grywalna?

28.09.2012 16:17
kobe47
9
odpowiedz
kobe47
55
35

na największych mapach nie pograsz, na standardowej i mniejszych powinno być w miarę dobrze.

28.09.2012 16:24
10
odpowiedz
Dessloch
265
Legend

tak naprawde kazda kolejna Cywilizacja byla lepsza od poprzedniczki.

nawet jak 3 wyszla byla bardzo grywalna.

Tylko, ze wtedy byl call to power II ktory osobiscie uwazam za duzo lepsza gre od civ 3 (ctp nie moglo miec cywilizacji w nazwie).

wczesniej byl jeszcze alpha centauri.

wszysstkie te gry byly bardzo grywalne i tak jak mowie kazda lepsza od poprzedniczki, tutaj wyjatek alpha centauri ktora uwazam za niebezposredniego konkurenta i jedna z lepszych gier kiedy kiedykolwiek wyszly

28.09.2012 16:28
Kłosiu
11
odpowiedz
Kłosiu
170
Legend

Łysy Samson --> No sorry, ale co jest nieintuicyjnego w Civ IV? Może być za trudna, owszem, bo faktycznie jest znacznie trudniejsza od V, ale powiem tak: jak nie jarzyłeś co z czego wynika w czwórce, mając wszystko opisane jasno w civilopedii, to daj sobie spokój z piątką, bo to będzie dla ciebie taka sama czarna magia jak czwórka. Przyjmij na klatę, że Civilization cię przerasta i bądź mężczyzną :).

28.09.2012 18:40
HUtH
12
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

Kłosiu <- heh, jesteś bratem aope? :P Znów napiszę to samo, dla mnie IV jest niezrozumiała, odrzuciła mnie, a nie zachęciła do poznania o co tu chodzi, choć bardzo lubię skomplikowane gry strategiczne, w których początkowo nic nie ogarniam(różne serie Paradoxu + mody, hc mody do tw). Nie wiem czego to jest wina, nieintuicyjnego interface'u? Bardzo hermetycznej rozgrywki? V w porównaniu z IV, to jak niebo i ziemia dla mnie... super interface, wszytko jest przejrzyste, jasna rozgrywka na mapie, wszystko jakby robi się samo :P

Więc nie róbcie ludziom wody z mózgu :P

28.09.2012 18:48
Kłosiu
😊
13
odpowiedz
Kłosiu
170
Legend

To już nawet nie chodzi o to, że uważam czwórkę za bez porównania lepszą grę od piątki, ale o to, że interfejs i zasady gry w Cywilizację w ogólnych zarysach nie zmieniły się od samej jedynki, i nigdy rozpoczynając grę w kolejną część nie miałem najmniejszych trudności w opanowaniu zasad i interfejsu. Tak że niezrozumiałe trochę dla mnie jest, gdy ktoś nie ogrania gry w czwórkę, a świetnie sobie radzi w piątce.

28.09.2012 19:05
Cainoor
14
odpowiedz
Cainoor
281
Mów mi wuju

Imo warto od razu 5 rozgryzac. Troche sie jednak rozni od poprzedniczki, ale i tak jest super:-)

28.09.2012 20:04
HUtH
15
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

Kłosiu <- Między IV a V, prócz znacznie różniącego się interface'u, są też dwie inne duże różnice, które myślę, że mają spory wpływ na postrzeganie każdej z części: hexy w V(dla mnie ogromny plus) oraz stackowanie jednostek na jednym polu w IV(nie lubię tego, dlatego też nie lubię Heroesów, a ubóstwiam Disciples :P). Pierwsza różnica nie jest aż tak istotna dla rozgrywki, ale druga owszem, i taka rozgrywka mi się nie podoba :)

28.09.2012 23:05
Kłosiu
16
odpowiedz
Kłosiu
170
Legend

Tak, druga różnica właśnie tak ułatwia grę, że głowa mała :). Po prostu nie ma komp nie ma szans zrobić dużej armii, a tym co ma gra na tyle słabo, że praktycznie nie może wygrać. Jedna jednostka na heksie tak osłabia atakującego, że ze wszystkiego da się wybronić kilkoma jednostkami. W czwórce przynajmniej komp, nawet jeśli jest technologicznie nieco słabszy, nadal może nas zgnieść samą przewagą liczebną, a jak nie może, to przynajmniej może spustoszyć państwo niszczącymi zagonami kawalerii, jeśli mamy zbyt mało jednostek. Generalnie walka w czwórce jest o wiele ciekawsza i daje znacznie więcej możliwości, tak samo jak potencjał produkcyjny państwa bardziej przekłada się na wynik wojny.
No ale nie ma nic złego w tym że ludzie lubią łatwiejsze gry, sam bym od czasu do czasu zagrał w piątkę dla odmulenia, ale naprawdę odrzuca mnie co innego - ta gra działa tak wolno, że typowa rozgrywka trwa trzy razy dłużej niż w czwórce, w dodatku na znacznie mniejszej mapie.

28.09.2012 23:16
17
odpowiedz
Dessloch
265
Legend

nom hexy plus brak stackowania jednostek to jest zajebisty plus. Jak to bylo w civ4? tam chyba dalo sie stackowac, a na pewno byly kwadraty.
smieszne, bo w obie gry przegralem tysiace godzin to nie pamietam roznic:) moze to mylic...

29.09.2012 01:22
18
odpowiedz
minarel
38
Generał

Civ V czy Civ IV? Zależy co wolisz.

Ogólnie rzecz biorąc, w piątce są lepsze walki, ładniejsza grafika, mniej wymagająca. W czwórce lepsza dyplomacja, mikro zarządzanie, lepsza inteligencja komputera, wymaga stosowania strategii.

Właśnie skończyłem rozgrywkę w Civ IV na poziomie monarch, czuję się całkiem usatysfakcjonowany.

tak naprawde kazda kolejna Cywilizacja byla lepsza od poprzedniczki.

Oj, na civfanatics by się z Tobą nie zgodzili...

A i poza tym, nie wiem jak można nie ogarniać interfejsu w Civ IV, przecież jest bardzo prosty, żeby nie powiedzieć prostacki.

29.09.2012 11:30
19
odpowiedz
Dessloch
265
Legend

akurat podobne opinie do moich czytalem na civfanatics

nie gralem dawno w civ4, ale wlasnie civ5 zdaje sie wiecej micro zarzadzania jest... nie ma stackowania sa genialne hexy... wiec trzeba wojskiem mikrozarzadzac. w civ4 przy kwadratach szlo sie linia.

jedynie civ5 mozna zarzucic to,z e po pewnym patchu bardzo latwa jest. bez problemu wygrywam na lvlu przedostatnim.
w civ4 juz 3 lvle przed ostatnim mialem problemy...
w civ5 jest duza przepasc miedzy przedostatnim a ostatnim

29.09.2012 13:00
Łysy Samson
20
odpowiedz
Łysy Samson
99
Bass operator

Ściągnąłem sobie demko Cywilki V: Bogowie i Królowie (demo podstawki mi nigdy nie działało) i jest zdecydowanie bardziej przejrzyste. Problemy, które miałem z 4 (np. to, że po założeniu miasta buduję robotnika i potrzebuje on powiedzmy 14 tur do powstania i nie wiem, dlaczego właśnie tyle i jak to przyśpieszyć) tu nie występują. Może kiedyś sobie kupię, ale na razie pogram w serię Total War, bo kupiłem sobie na promocji Steama. Pozdro

29.09.2012 13:15
21
odpowiedz
minarel
38
Generał

Robotnik potrzebuje tyle tur i nie można tego przyspieszyć, bo w czasie wytwarzania robotonika (i osadnika też) miasto nie rośnie, cała żywność i młotki z okolicy idą na wytworzenie robotnika.
Prędkość budowy zależy ile młotków z pól ogarnia Twoje miasto.

Wystarczy poczytać instrukcję albo jakieś poradniki dla początkujących i wszystko będzie jasne.

Dessloch - młotki też. Zresztą widać na pasku postępu ile produkcji idzie z młotków a ile z chlebków.

29.09.2012 13:16
22
odpowiedz
Dessloch
265
Legend

robotnik przeciez sie robi jak settlers, potrzebujesz papu, a niekoniecznie mlotki

29.09.2012 13:26
Kłosiu
23
odpowiedz
Kłosiu
170
Legend

Na robotnika i settlersa idzie wszystko, i jedzenie, i produkcja :). Tak że szybko można go stworzyć i w mieście ukierunkowanym na populację, i na produkcję.

29.09.2012 13:44
24
odpowiedz
Dessloch
265
Legend

mowiac niekoniecznie mlotki mialem na mysli, ze to z reguly papu ogranicza i przedluza czas, a nie mlotki:)

Forum: Cyilizacja V - brać? A może jednak ugryźć Civ 4?