Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: Bioshock -ciągłość fabularna

01.03.2014 21:11
Predi2222
1
Predi2222
101
CROCHAX velox

Bioshock -ciągłość fabularna

Pobrałem sobie demko "B" ze steam na próbę i gra wygląda zachęcająco . Planuje zakup 2 pierwszych części + Infinity w późniejszym czasie .

Czy seria ogólnie zachowuje jakąś ciągłość fabularną ?
Czy DLC są warte kupienia ?

Z gry bardzo dziękuje za info :)

01.03.2014 22:29
2
odpowiedz
TecBar
27
Konsul

Każda część to odrębna historia. Co prawda w 2 jest trochę nawiązań do 1, ale to raczej takie ciekawostki. Infinite to już całkiem co innego. 2 to pewnego rodzaju prequel do 1 bo akcja rozgrywa się bodajże 10 lat wcześniej. Infinite to już kompletnie coś odrębnego. Jeśli chodzi o DLC - z tymi do 1 i 2 nie miałem styczności, ale jeśli chodzi o Infinite to warto - tryb areny w clash in the clouds jest całkiem fajny, a dodatek burial at sea - krótki, ale klimatyczny

01.03.2014 22:41
_Luke_
3
odpowiedz
_Luke_
265
Death Incarnate

Do bio2 na pewno warto kupic minerva's den - bardzo dobry dlc.

02.03.2014 08:03
Martius_GW
4
odpowiedz
Martius_GW
61
Generał

Dwie pierwsze części są dosyć podobne, druga to w sumie bardziej dopracowana jedynka. W przypadku Infinite jest odwrotnie, tyle rzeczy okrojono i wywalono, że gra bardziej przypomina szczelankę niż hybrydę którymi były dwie pierwsze gry.

2 to pewnego rodzaju prequel do 1 bo akcja rozgrywa się bodajże 10 lat wcześniej.

Kurde, gdzieś Ty to przeczytał? Cytat z wiki:
BioShock 2 takes place in Rapture in 1968, 8 years after the events of the first game
Kilka razy można znaleźć audiologi wspominające o wydarzeniach z pierwszej części, Bioshock 2 to sequel.

02.03.2014 22:21
5
odpowiedz
TecBar
27
Konsul

Aaa to przepraszam za pomyłkę :) I dziękuję za poprawienie

02.03.2014 23:11
Bezi2598
6
odpowiedz
Bezi2598
156
Legend

2 pierwsze części polecam, ale Infinite możesz równie dobrze na YT obejrzeć przewijając walkę. Strasznie słaba gra, nie mogę pojąć, że takie dobre oceny zebrała.

02.03.2014 23:15
Ogame_fan
7
odpowiedz
Ogame_fan
127
SpiderBoy

2 pierwsze części polecam, ale Infinite możesz równie dobrze na YT obejrzeć przewijając walkę. Strasznie słaba gra, nie mogę pojąć, że takie dobre oceny zebrała.

+1000

Sam usypialem przy walkach, gdyby nie chec zobaczenia zakonczenia to w zyciu bym przez ta monotonnie nie przeszedl.

03.03.2014 09:12
8
odpowiedz
zanonimizowany30338
137
Legend

[6]
Indeed...

03.03.2014 16:29
9
odpowiedz
Krzysiek1997
62
Konsul

[4] co takiego okrojono i wywalono z Infinite w stosunku do dwóch pierwszych części?

03.03.2014 17:48
😊
10
odpowiedz
zanonimizowany943726
28
Generał

Z okrojonych rzeczy warto wspomnieć o hackowaniu którego w Infinite w ogóle nie ma, ale mi to osobiście nie przeszkadzało, a tak poza tym to właściwie identyczne gry. No jeszcze bym dodał, że w Infinite walka jest zdecydowanie ciekawsza bo doszedł genialny sky-line i nie czuć respwanu wrogów

Druga część to po części prequel jedynki (przynajmniej krótko na samym początku), a Infinite ma zupełnie inną historię.

Generalnie polecam wszystkie, ale zdecydowanie najlepsze jest Infinite i jedynka. Dwójka mimo, że świetna to do miana arcydzieła jednak jej nieco brakuje.

03.03.2014 18:22
😊
11
odpowiedz
zanonimizowany658009
58
Generał

To co nie spodobało mi się w Bioshock: Infinite to zbyt jasny świat i brak klimatu.
Jedynka to klimat sam w sobie. Podwodny świat i odczucia jak w dobrym Horrorze. Nie wiesz co wyskoczy na ciebie z boku. Co ciekawe na średnim lub trudnym poziomie gra się moim zdaniem lepiej, bo gra stanowi pewne wyzwanie. Poziom łatwy to jak oglądanie filmu. Nie jest to żadne wyzwanie. Owszem. Fanie się gra... ale gra sama w sobie jest nudna.

Infinite jest zbyt jasny. Z początku mnie zaskoczył. Zaciekawił historią. Ale pod koniec już mnie nudził i miałem go kompletnie dość. Potwory się dosyć często powtarzały. Na pewno Infinite jest trudniejszy od jedynki.

A czy jest fabuła?
Można powiedzieć, że są dwie różne historie (1 i Infinite) w dwójeczkę nie miałem okazji pograć. Na mnie czeka jeszcze dodatek do Infinite do przejścia, w którym podobno cofamy się do podwodnego miasta Rapture :)

Forum: Bioshock -ciągłość fabularna