Access sprawdzanie loginu
Witam potrzebuje pomocy przy kodzie w vba access 2007. Mam odpowiedni formularz w którym użytkownik przy rejestracji w dane pola wpisuje login, hasło po kliknięciu przycisku zapisz zapisuje wszystko do tablicy z userami dzięki czemu może wykorzystać ww dane w kolejnym formularzu logowania.
Wszystko cacy lecz fajnie by było gdyby kod który napisałem potrafił oprócz sprawdzenia czy hasła pasują do siebie, login nie jest puste(któreś z pól z hasłem lub oba nie są puste) sprawdzał jeszcze czy dany login już istnieje w bazie :D
spoiler start
Private Sub Polecenie20_Click()
If [Tekst13] = [Tekst21] And Not IsNull([Tekst11].Value) Then
DoCmd.GoToRecord , , acNewRec
DoCmd.DoMenuItem acFormBar, acRecordMenu, acSaveRecord
Tekst11.Value = ""
Tekst13.Value = ""
Tekst21.Value = ""
Refresh
MsgBox "Brawo udało Ci się stworzyć konto", , "Battlenet"
DoCmd.Close
DoCmd.OpenForm "Startowy"
Else
MsgBox "Hasła nie pasuja do siebie/pola są puste lub login został już użyty !!!", , "Błąd"
End If
End Sub
info
tekst11 - pole tekstowe w którym wpisuje login
tekst13 - pole tekstowe w którym wpisuje hasło
tekst21 - pole tekstowe w którym wpisuje hasło
tablica w której przchowywany jest login: T_Users w kolumnie: Login
spoiler stop
Pętlą przelecieć po całej tablicy loginów? Jeśli tablice są jakoś sensownie sortowane to może warto pobawić się w trochę wydajniejszy algorytm wyszukiwania, ale nie do końca łapie w czym problem?
EDIT: Dodaj po prostu while'a który przed stworzeniem konta sprawdzi czy login się już nie powtórzył, jeśli znajdzie takie same pola to przerwać pętle, rzucić błędem i przerwać rejestracje.