Poradniki do gier Kody i trainery Nowe poradniki Popularne Współpraca Nielimitowany dostęp
Pobierz Poradnik do Gry PDF, ePUB lub iBooks

Restaurant Empire - poradnik do gry

Restaurant Empire - poradnik do gry

Pobierz Poradnik do Gry PDF, ePUB lub iBooks
SPIS TREŚCI

Wybór restauracji | Start | Restaurant Empire poradnik Restaurant Empire

Ostatnia aktualizacja: 28 października 2019

1. Start - wybór restauracji

UWAGA - Wybór restauracji | Start | Restaurant Empire - Restaurant Empire - poradnik do gry

UWAGA! Zanim przystąpisz do właściwej zabawy (czy to w trybie Sandbox czy też w kolejnych misjach kampanii) koniecznie zapoznaj się z dołączonym do gry tutorialem. Wyjaśnia on wiele podstawowych spraw a także pozwala na zaznajomienie się z interfejsem. Co prawda o tych rzeczach można poczytać w instrukcji obsługi, ale nie ma to jak wypróbować wszystkiego samemu, nie sądzisz :-) ? Proszę też nie liczyć na to, że poniższy poradnik będzie zastępstwem takowej instrukcji dla osób korzystających z kopii legalnych inaczej :-)

Pierwsze okno, które ujawia się po rozpoczęciu zabawy polega na wybraniu kilku najważniejszych rzeczy. Zdecydowanie najistotniejsze jest wybranie specjalizacji dla prowadzonej przez siebie restauracji. Masz do wyboru kuchnię francuską, włoską oraz amerykańską. Trochę inaczej jest w przypadku kampanii. Wtedy jesteś zmuszony do prowadzenia francuskiej restauracji. Dopiero w trakcie gry pojawią się inne kuchni w postaci prowadzenia kolejnych biznesów (równolegle ze startowym lokalem).

Restaurację francuską polecam tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z "Restaurant Empire". Oczywiście dobrze by było trochę pograć na dołączonej kampanii, tak aby osobiście ją bliżej poznać. Kuchnia francuska (w grze) wyróżnia się przede wszystkim mnogością ciekawych przepisów. Wśród nich można dostrzec zarówno te przeznaczone dla wszystkich jak i bardzo wykwintne potrawy, na które stać tylko nielicznych. Słowem, sprawdza się ona w niemal każdej sytuacji. Szczegóły odnośnie wybierania najlepszych przepisów znajdziesz w dalszej części poradnika (punkty o wspólnej nazwie Potrawy).

Restauracja włoska jest nieznacznie trudniejsza do prowadzenia a to dlatego, że większość przepisów (w zasadzie tylko poza pizzą, która, tak jak w prawdziwym życiu, kosztuje niewiele i stać przez to na nią niemal wszystkich) wymaga wyłożenia sporych nakładów finansowych. Konieczność zaserwowania luksusowych potraw ma oczywiście swoje dobre strony, bo w końcu na każdym sprzedanym talerzu zarabia się znacznie więcej, ALE nie jest to rozwiązanie pozbawione wad. Najgorzej jest na samym początku. W "Restaurant Empire" istnieje wiele zależności. Szczegółowo opiszę je później. Teraz powinieneś wiedzieć tylko tyle, że wszystko powinno być zgrane. Jeśli więc stawiasz na luksus to musi on obejmować wszystko - wystrój restauracji, potrawy czy też odpowiednio wyszkolony personel. Zdecydowanie się na włoską restaurację prawie na pewno będzie się wiązało z ogromnymi stratami przez kilka pierwszych miesięcy prowadzenia działalności. Dobrze by było mieć już jakieś doświadczenia z kuchnią francuską, aby zbyt szybko przez to nie zbankrutować.

Restauracja amerykańska to coś dla tych, którzy od razu lubią rzucać się na głęboką wodę (albo dostatecznie dobrze poznali "Restauranta" i podobne gry :-)). Podstawowy problem tej kuchni to zainteresowanie odpowiednio dużej liczby osób. Kuchnia amerykańska w głównej mierze opiera się na junk-foodzie. Potrawy te przynoszą znikome zyski, bo po pierwsze ich wyprodukowanie jest droższe od najtańszych posiłków z Francji czy Włoch a po drugie nie mogą być sprzedawane po zbyt wysokich cenach, bo nikt się na nie zdecyduje. Kolejny istotny problem to brak solidnych, luksusowych potraw. Jeśli więc zamierzasz założyć amerykańską restaurację to powinieneś się liczyć z tym, że będzie ona wyglądać jak popularne molochy zza oceanu - będzie oferowała stosunkowo kiepską jakość usług w celu zmaksymalizowania niespecjalnie dużych zysków. W przypadku takich restauracji utrzymanie wysokiego poziomu zadowolenia odwiedzających graniczy z cudem. Nie dość, że muszą oni siedzieć w tłoku to na dodatek cały wystrój (obsługa, sama restauracja) musi pozostawiać sporo do życzenia (inaczej zbankrutujesz przez comiesięczne koszty utrzymania sprzętów).

W tym miejscu warto by było zaznaczyć o jednej ważnej rzeczy. Wybór danego rodzaju restauracji (tzn. jej lokalizacji) nie powoduje, iż jesteś w stu procentach ograniczony do potraw wywodzących się wyłącznie z danego państwa. Co to to nie, gra umożliwia a wręcz zachęca do korzystania z przepisów uniwersalnych, czyli takich, które są popularne wszędzie (np. pizza, hamburger, spaghetti). Szczegółowo wszystko to opiszę w punktach od 10 do 12 (Potrawy).

Wybór szefa kuchni odgrywa niestety mniejszą rolę, ponieważ na samym początku nie masz wpływu na to jakimi umiejętnościami ma on dysponować. Oczywiście wszystko to ulega zmianie w trakcie gry. Na rozwój umiejętności szefa kuchni wpływa wiele czynników, m.in. częstotliwość wypiekania danego przepisu, uczestniczenie w zawodach w pieczeniu czy też zakupywanie podpowiedzi od osób odwiedzających restaurację. Musisz się jednak liczyć z tym, że na starcie zawsze masz do czynienia z osobą zupełnie zieloną, która dopiero stopniowo będzie się przyuczała do zawodu. Identycznie jest w przypadku kampanii.