Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Wymagania gier - 32 czy 64 bit - niech serwisy piszą, jaka gra jakiego systemu wymaga

14.12.2012 01:03
1
snierzyn
143
Konsul

Wymagania gier - 32 czy 64 bit - niech serwisy piszą, jaka gra jakiego systemu wymaga

Witam. Założyłem ten wątek, gdyż denerwuje mnie, że w wymaganiach gier w 95% przypadkach nie ma podanej informacji, czy w daną gre da się zagrać na systemie 64 bit.. Oczywiście większość gier nie ma problemu z tym, ale zdarzają się wyjątki.. I mi się to nie podoba, bo kupując oryginał mogę strzelać w ciemno czy u mnie pójdzie, bo zawsze jest te parenaście procent gier, które się kłócą z 64bit systemem.
To bardzo istotna różnica, którą zauważyłem po przesiadce na 64 bitowy system.. Są problemy z grami, które na systemie 32 bit chodzą super, ale już na 64 bardzo trudno je odpalić.. Chociażby Limbo czy Fallout 3.
Coraz więcej ludzi używa 64 bitowego systemu windows, gdyż ram jest tani jak barszcz.. Myślę, że GOL powinien takie informacje umieszczać u siebie w serwisie, tzn, czy dana gra pójdzie na 64 bit na przykład.. A tak to człowiek szuka zazwyczaj po zagranicznych forach, jak daną grę uruchomić różnymi sztuczkami.. Pozdrawiam.

14.12.2012 01:08
2
odpowiedz
zanonimizowany283992
211
Legend

No cóż, zapewne takie informacje by nie zaszkodziły, chociaż na Twoim miejscu szukałbym przyczyny problemu gdzie indziej - grałem zarówno w Limbo jak i Fallout 3 na Windows 7 64-bit nie dawniej niż rok temu i nie kojarzę jakichkolwiek komplikacji.

PS. Widząc tytuł wątku automatycznie pomyślałem o starych grach które faktycznie potrafią się wypiąć na 64-bitowy system i tutaj może notacja na stronie rzeczywiście by się przydała, choć jest to nierealne do wykonania.

14.12.2012 01:09
novi..
3
odpowiedz
novi..
119
Senator

Nie doświadczyłem nigdy żadnych problemów z uruchomieniem gry na mojej 64-bitowej 7.

14.12.2012 01:19
4
odpowiedz
snierzyn
143
Konsul

Obie gry w końcu uruchomiłem, ale wiązało się to z kombinowaniem.. Ale przecież nie o to chodzi.. Przydałaby się informacja, że np Fallout 3 dla procesorów i3/5/7 na win 7 64 bit pójdzie tylko wtedy, gdy wyłączymy antyaliasing i obsługę wielu procesorów. Bo w wersji 32 bit da się odpalić bez większych przeszkód.. Właśnie takie detale. Ludzie potem kombinują, szukają wszędzie..
A Gol zyskałby na wiarygodności zamieszczając takie informacje..
Kto by nie chciał pograć w Faraona, Diablo II, Age of Empires II, starego Szoguna, Colina, Heroesów wiedząc, ze na ich super fajniutkim kompie i systemie gra sprzed lat się uruchomi? Społeczność graczy się starzeje, coraz więcej osób chce wracać do starych gier..

14.12.2012 20:33
kęsik
😉
5
odpowiedz
kęsik
160
Legend

Przydałaby się informacja, że np Fallout 3 dla procesorów i3/5/7 na win 7 64 bit pójdzie tylko wtedy, gdy wyłączymy antyaliasing i obsługę wielu procesorów.

Gówno prawda, śmiga u mnie na i5 i Win 7 64 bit bez żadnego kombinowania...
Nigdy nie spotkałem się z grą, która by mi nie odpaliła na moim systemie, albo odpalała ale z problemami.

14.12.2012 20:45
6
odpowiedz
Likfidator
120
Senator

Zawsze można zostawić 32-bitowego XP na osobnej partycji. Przy dzisiejszych pojemnościach HDD to raczej nie problem wygospodarować sobie 20-40 GB na dodatkowy system.

Ja od lat mam 64-bitową 7-kę i Win XP na drugiej partycji. Z tym, że Win 7 uruchamiam raz na pół roku, albo i rzadziej. Ostatni raz używałem 7-ki do grania w XCOM, ale w końcu i tak zaaplikowałem patcha by działał pod XP.
Niestety mam nieodparte wrażenie, że dobre czasy Win XP odchodzą do lamusa, bo już tylko ostatnie dinozaury zostały z tym systemem i w 2013 czeka nas wysyp gier wymagających nie tylko DX11, ale również 64-bitowych systemów z 4-8 GB ramu.

Forum: Wymagania gier - 32 czy 64 bit - niech serwisy piszą, jaka gra jakiego systemu wymaga