Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Wolne połączenia w SKYPE mimo szybkiego internetu.

23.05.2011 23:29
reksio
1
reksio
218
Pies Pogrzebany

Wolne połączenia w SKYPE mimo szybkiego internetu.

Witam,
mam problem. Dysponuję szybkim internetem (w nocy śmiga z torrentów po 2MB/s), wszystko działa cacy i okej. Problem pojawia się dopiero przy Skype. Otóż gdy łączę się (rozmowa i wideo) to połączenie mam bardzo słabe. Automatycznie oczywiście spada jakość przekazywanego dźwięku i wideo. Są ogromne opóźnienia i częste disconecty. Druga osoba z innymi rozmawia bez przeszkód. Sądzę więc, że to moja wina. Nie wiem, nie znam się na tym, ale może jakieś poblokowane porty? Wiem, że porty w opcjach Skype'a można zmienić, ale czy to coś da? Proszę o jakieś porady, bo kompletnie nie wiem, co z tym zrobić. Kiedyś Skype działał bez przeszkód. Oczywiście podczas rozmowy nie mam włączonych torrentów ani nic. System Windows Vista.

23.05.2011 23:32
reksio
2
odpowiedz
reksio
218
Pies Pogrzebany

Innym objawem jest także wolny bufor youtube'a.

23.05.2011 23:57
sturm
3
odpowiedz
sturm
188
Australopitek

Ja sie podepne bo rodzice maja identyczny problem od jakiegos czasu. Ten sam system.

23.05.2011 23:59
reksio
4
odpowiedz
reksio
218
Pies Pogrzebany

Może to Vista coś zamula? Albo nowy Skype?

24.05.2011 00:07
Rellik
👍
5
odpowiedz
Rellik
102
J u n i o r

Za dużo nie skajpię ale mogę coś podpowiedzieć.
Żeby wygodnie rozmawiać via skype trzeba mieć zacny upload. Na czas rozmowy warto powyłączać torrenty i wszytko co wam upload może zawalać. 256 kbit uploadu to jest minimum, przy kamerce 03 Mpix wygodnie rozmawia sie tak naprawde dopiero gdy ma się gwarantowane 512kbps uploadu. Nie wiem jak teraz ale kiedys był guzior w skype a'la "jakość połączenia między rozówcami" - warto kliknąć.
I sprawdzić jak z obciazeniem procka przy korzystaniu ze skype- u znajomego przy najnowszej wersji jest problem z prockożernościa co skutkuej spadkiem w jakości rozmowy.
A całą reszte pytań można kierować do skype support :)
Zazwyczaj odpowiadają szybko i treściwie!

edit:
Link do tego ile skype potrzebuje transferu:
https://support.skype.com/en/faq/FA1417/How-much-bandwidth-does-Skype-need?frompage=search&q=upload&fromSearchFirstPage=false

edit2:
jak byś miał porty po blokowane, to nie nawiązał byś połączenia

24.05.2011 00:14
reksio
6
odpowiedz
reksio
218
Pies Pogrzebany

A jak sprawdzić, jaki się ma upload? :)

24.05.2011 00:16
Loczek
7
odpowiedz
Loczek
160
El Loco Boracho

Hmm w sumie powodów może być wiele. Z tych co przychodzą mi do głowy:

1. Poblokowane porty
2. Wirus albo inne ustrojstwo
3. To o czym wspomniał Rellik - jednak biorąc pod uwagę tą samą przypadłość w YT upload nie wydaje się być problemem
4. Może spróbuj przeinstalowania playera Flasha? A nóż pomoże :)

http://www.speedtest.pl/ - u mnie pokazuje precyzyjnie

24.05.2011 00:21
Rellik
8
odpowiedz
Rellik
102
J u n i o r

1. zablokowany port = brak połączenia
2. tu się zgodzę
3. speedtest.net pokazuje dość dokładnie upload
4. nie mam pojecia co ma flash player do skype?!

jak masz uruchomiony skype warto pocisnąć ctrl+alt+Del i zobaczyć jak bardzo obciąż procek i pamięć

24.05.2011 00:22
reksio
9
odpowiedz
reksio
218
Pies Pogrzebany

Według speedtest.pl mam
download: 18387
upload: 4276

24.05.2011 00:24
reksio
10
odpowiedz
reksio
218
Pies Pogrzebany

Obecnie Skype zjada CPU: od 21 do 30.
Pamięć podręczna: 71 164 K

24.05.2011 00:30
Rellik
11
odpowiedz
Rellik
102
J u n i o r

Khem, nie rozmawiałem z Toba na skype, wiec nie mogę potwierdzić na 100% ze to problem po Twojej stronie.
Raczej nie jest to wina Skype bo nie żre Ci więcej jak te 30%, a transfery masz też wyśmienite.
Warto by spróbować pogadać z kimś innym i zobaczyć czy problem się utrzymuje - może to wina twojego rozmówcy?

W razie jak by co, można przeinstalować skype. Jak to zrobić BARDZO dokładnie:

We are sorry to hear that you are experiencing difficulties with the new version of Skype. We will be more than happy to assist you in order to solve your problem.

To resolve this problem, we recommend that you follow the instructions below to completely uninstall Skype and then reinstall the latest version.

Close Skype completely.
To do this, right-click the Skype icon in the system tray at the bottom of the screen. Select Quit.

Note about your Contact List
There is no need to backup your Contact List. They are stored centrally on Skype’s server. You can access them from anywhere, providing you sign in to Skype with the same Skype Name and password. You can see a detailed list of your calls and SMS messages at:
https://secure.skype.com/store/myaccount/history.html

Save your chat history, if you want to.

1. Click Start and run….
2. Type %appdata%\skype and click OK. Your account folder appears in a new window.
3. Copy the account folder with your Skype Name to another safe place. For example, copy it to your Desktop, burn it to a CD, or save it on a USB memory stick or card.

Uninstall Skype.

1. Click Start and run…..
2. Type appwiz.cpl and click OK. A function called Add or Remove Programs appears – it is part of your Control Panel.
3. Scroll down and select Skype. Click Remove.

Delete the Skype application folder.

1. Click Start and Run….
2. Type %appdata% and click OK. A new window appears showing the Skype folder.
3. Delete the whole Skype folder.

Delete entries from the Registry Editor.

1. Click Start and run…..
2. Type regedit and click OK. The Registry Editor window appears.
3. Select Edit from the top menu and click Find. Type Skype into the Find what field.
4. Right-click on the Skype entry that appears in the search results and click Delete.
5. Repeat steps 3 and 4 until there are no entries found.

Install the latest version of Skype.

Now download Skype from:

http://www.skype.com/go/getskype-full

When the pop-up window is displayed please choose Save and wait until the file finishes downloading. Now you can start the installation file, which should be named SkypeSetupFull.exe. Windows should send you a prompt to start the installation automatically. If you do not receive the prompt then you can start the installation manually using the SkypeSetupFull.exe executable file, which you should find saved onto your Desktop.

Restore your chat history, if you want to.

1. Quit Skype. To do this, right-click the Skype icon in the system tray at the bottom of the screen. Select Quit.
2. Click Start and run….
3. Type %appdata%\skype and click OK.
4. Replace the folder showing your Skype Name with the folder that you saved to safe place.

Edit: dużo Ginu = dużo literówek :(

24.05.2011 00:38
reksio
👍
12
odpowiedz
reksio
218
Pies Pogrzebany

Dzięki. Zajmę się tym jutro.

24.05.2011 00:44
Loczek
13
odpowiedz
Loczek
160
El Loco Boracho

"4. nie mam pojecia co ma flash player do skype?! "

Do napisania tego punktu zainspirował mnie fragment dot. YT. Założyłem, że Skype również może wykorzystywać technologie Flash, ale zakładam, że się myle? :)

Forum: Wolne połączenia w SKYPE mimo szybkiego internetu.