Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: tzw. brytyjski akcent

08.12.2011 12:41
1
ereyty
60
Bragiel

tzw. brytyjski akcent

WItam. Śmieszy mnie zawsze ekscytacja brytyjskim akcentem u większości POLAKÓW ale nie tylko. Brytyjczyk powie ,,PEEEEETE WHERE IS MY SHOWEEEEEEEL" i wiekszośc osób nieomal się brandzluje.
Dla mnie to jest brzydki akcent-banalny do nauczenia sie, wystarczy wsłuchać się melodię brytyjskiego akcnetu( w sensie angielskiego angielskieg), przeciągać słowa i już ma brytyjski jak się patrzy. Jest to banalne.
Dużo osób mi mówi, że to jest trudne.
Trudny jest szkocki akcent-chcociaż też po paru tygodniach po szkocku się śmiga w miarę dobrze.
Ogólnie uważam, ze większośc akcentów w angielskim jest stosunkowo łatwa do nauczenia się i każdy kto ma oczywiscie słuch, może się ich nauczyć.

Nie ma nawet porównania do akcentu szwedzkiego, duńskiego, czeskiego czy japońskiego.
Np. w duńskim osoba od małego nie wychowana w tym języku, będzie miała gigantyczne problemy z duśniim akcentem, gdyż, jeżeli nie miała kontaktu z tym językiem, gardło nie zostało wykształcone do wymowy niektórych głosek.

Ale akcent brytyjski jest banalny i śmieszny. Widziałem wywiad dziennikarza BBC z PUTINEM- MISSSSTER PRESSSSSSSIDENT, HOW IS YOUR OPINNNNNNNION ABOUT CHINNNNNNNNNNNESSSSSSSSSEE DEMOCCCCCCCCCCCCRACY. Putin normalnie mu odpowiadał ale widać, było, że myśli sobie,,Czy ten pajac nie moze normalnie mówić, tylko ciągnąć słowa po 2 minuty?" .

Co sądzicie o brytyjskim akcencie i ogólnie o akcentach w językach?
Pozdrawiam serdecznie.

08.12.2011 12:45
Bullzeye_NEO
2
odpowiedz
Bullzeye_NEO
235
1977

a co ty sadzisz o akcentach w ogole?

Pozdrawiam

3
odpowiedz
Lutz
173
Legend

Moze wydawac sie smieszny do momentu kiedy zacznie sie rozmawiac z anglikiem i sie okazuje ze odpowiedni akcent pomaga w zrozumieniu tego, co probuje sie mu powiedziec.

DanuelX
👍
4
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

Cool story bro

Tylko kogo obchodzi twoje nastawienie do akcentu? I dlaczego chcesz się podzielić taką informacją z reszta świata?

08.12.2011 12:47
Ze wsi
5
odpowiedz
Ze wsi
68
Senator

[2] -> Przecież napisał co sadzi o akcentach w ogole.

Pozdrawiam

6
odpowiedz
ereyty
60
Bragiel

>>>>Cool story bro

Tylko kogo obchodzi twoje nastawienie do akcentu? I dlaczego chcesz się podzielić taką informacją z reszta świata?>>>
BO TO JEST FORUM DYSKUSYJNE, YOUNG FELLOW...
Jeżeli nie interesuję CIĘ co kto inny ma do powiedzenia, to ostatnią rzeczą jaką powinieneś robić to WCHODZENIA NA FORA DYSKUSYJNE.
Serdecznie pozdrawiam.

7
odpowiedz
Piotrek.K
203
... broken ...

BBC z PUTINEM- MISSSSTER PRESSSSSSSIDENT, HOW IS YOUR OPINNNNNNNION ABOUT CHINNNNNNNNNNNESSSSSSSSSEE DEMOCCCCCCCCCCCCRACY
W Received pronunciation (czyli typowym brytyjskim akciencie) NIE wymawia sie R na koncu slow albo gdy te litera wystepuje przez spolgloska.

Ja tam lubie akcent British English

08.12.2011 12:48
Skiter16
8
odpowiedz
Skiter16
103
Man Utd

I dlaczego chcesz się podzielić taką informacją z reszta świata?

To taki forumowy troll, pisze żeby pisać.

Paudyn
9
odpowiedz
Paudyn
241
Kwisatz Haderach
Wideo

Ale ktory akcent brytyjski, bo jest ich co najmniej kilka.

Z przedstawionych tutaj żaden nie ma startu do nigeryjskiego :D

http://www.youtube.com/watch?v=dABo_DCIdpM

Maziomir
10
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

Jakiz zesz znowu brytyjski akcent?! Jest setki, w zaleznosci od miejsca. Posluchalbys Szkotow, ktorzy tez przeciez sa Brytyjczykami. W samej mojej okolicy sa przynajmniej trzy rozne ze slynnym Glesga. Moze chodzi ci o Queen's English?

08.12.2011 12:49
Bullzeye_NEO
11
odpowiedz
Bullzeye_NEO
235
1977

[5]

oczywiscie, ze nie napisal co sadzi ogolnie o akcentach - wyrazil swoja opinie na temat brytyjskiego oraz postawil teze, ze akcenty skandynawskie, czeski lub japonski sa trudne do nauczenia sie

Pozdrawiam jowialnie

08.12.2011 12:50
12
odpowiedz
ereyty
60
Bragiel

ANGIELSKI ANGIELSKI, żeby nie było takiego masła maślanego umownie nazywa się to BRYTYJSKI ANGIELSKI.
Wiem, że są dziesiątki akcentów w angielskim, przecież napisałem o szkockim.
Podoba mi się dosyć australijski, chociaż jest dużo trudniejszy.
Pozdrawiam.

08.12.2011 12:54
Bullzeye_NEO
13
odpowiedz
Bullzeye_NEO
235
1977

ereyty - a co sadzisz o akcencie slaskim?

Ślę sympatyczne pozdrowienia

08.12.2011 12:54
Sizalus
14
odpowiedz
Sizalus
206
Legend

brytyjski akcent jest w dechę

Pozdrawiam

08.12.2011 12:55
Maziomir
15
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

Ale nie ma takiego jak Angielski Angielski - bo w samym Londynie w zaleznosci od koloru skory czy wyksztalcenia mowia inaczej. Jesli chodzi Ci o mocno przeakcentowany Queen's English lub jego pokrewne to sa nieco drazniace ale za to zrozumiale i rzadkie w kontaktach dla przecietnego czlowieka w UK, bo sa domena sfer wyzszych lub wyksztalconych w najlepszych uczelniach. Ja przynajmniej nie spotykam takich ludzi inaczej niz w TV.

08.12.2011 12:55
16
odpowiedz
ereyty
60
Bragiel
Wideo

Tutaj kobieta mówi w 21 akcentach angielskich http://www.youtube.com/watch?v=3UgpfSp2t6k&feature=related. choose life.Jakoś tak szkocki mi najbardziej podchodzi, zaraz po australijskim.
Cały film TRAINSPOTTING jest mówiony w szkockim akcencie.
Scena otwarica przeszła do historii -MCGREGOR szkockim jedzie:hoose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, Choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin can openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose fixed-interest mortgage repayments. Choose a starter home. Choose your friends. Choose leisure wear and matching luggage. Choose a three piece suite on hire purchase in a range of fucking fabrics. Choose DIY and wondering who the fuck you are on a Sunday morning. Choose sitting on that couch watching mind-numbing spirit-crushing game shows, stuffing fucking junk food into your mouth. Choose rotting away at the end of it all, pissing your last in a miserable home, nothing more than an embarrassment to the selfish, fucked-up brats you have spawned to replace yourself. Choose your future. Choose life . . . But why would I want to do a thing like that? I chose not to choose life: I chose something else. And the reasons? There are no reasons. Who needs reasons when you've got heroin?

08.12.2011 12:56
Ze wsi
17
odpowiedz
Ze wsi
68
Senator

[11]
W sumie to chyba masz racje, gdyz nie napisal co sadzi o akcentach w ogole, tylko wyrazil opinie o roznych akcentach z poszczegolnych czesci swiata. Zle przeczytalem Twojego pierwszego posta.

Pozdrawiam serdecznie.

08.12.2011 12:59
Orlando
18
odpowiedz
Orlando
42
Smile Smile Smile

Dlaczego ty jeszcze bana nie dostałeś?
Pozdrawiam.

08.12.2011 13:01
19
odpowiedz
ereyty
60
Bragiel

Serdecznie was pozdrawiam i podyskutujmy o akcentach.
np. dla mnie strasznie trudno jest mówić po tzw. wschodniemu, nie wiem jak to nazwać-tak jak KARGUL I PAWLAK. Rozmawiałem z kilkoma osobami z BIAŁEGOSTOKu, wiek koło 20 lat, wiec młodzi ludzie i normalnie zajechali mi takim wschodnim akcentem jakbym samego KARGULA słyszał.
Myślałem, że ten akcent mieli tylko starsi ludzie i to wymarło a tu widzę, ze młodzież w BIAŁYMSTOKu dalej tak mówi.
Serdecznie pozdrawiam.

08.12.2011 13:04
Maziomir
20
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

Czuwaj:
szkocki akcent rozni sie miedzy soba czesto tak bardzo jak polski i slaski - to co znasz z Trainspotting to ugrzeczniony akcent z okolic Edynburga, ale juz nie powyzej Firth of Forth gdzie jest Kingdom of Fife - tam zrozumiem jedynie co trzecie slowo. W Glasgow zupelnie nie rozumiem jesli tylko chca mowic po swojemu. Ladnie brzmi akcent ludzi z Highlandow jesli tylko nie mowia w Gaellic. Ogolnie - samych szkockich jest przynajmniej z piec glownych, a to co widzisz w filmach to taki eksportowy, czesto wrecz udwany na potrzeby odbiorcy. Nalezy tez pamietac, ze szkocki to nie tylko sposob wymowy ale tez slownictwo - na przyklad burn znaczy po angielski palic cos i pochodne znaczenia, po szkocku to strumyk. Jest caly slownik szkocko-angielski w sklepach. I jak wspomnialem nie mowie tu o zupelnie odrebnym jezyku celtyckim jakim jest Gaellic, ktory powoli umiera i jest jeszcze w uzyciu jedynie w okolicach zachodnich wysp (Skye, Hebrydy - nie wiem jak Orkady i Szetlandy bo tam jeszcze nie bylem).

08.12.2011 13:04
21
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

Brytyjski akcent to pojecie-morze, chyba ze masz na mysli ten "z BBC". Brzmi jak dla mnie nieco pretensjonalnie, takię ę-ą bułkę przez bibułkę, ale nie przeszkadza mi.

Lubie szkocki, bo maja "r" podobnie jak nasze, warrrrrrczace i ekssssprrrrrresyjne" :) ‹Lubic a rozumiec to inna bajka - kiedys Walijczyka nie potrafili zrozumiec nawet wezwani na pomoc Angole :)]

A w druga strone - opinia Brytyjczkow o Polakach zaraz po II wojnie, ktorzy pozostali w UK - "stracili wszystko, procz akcentu" :)

[1] A i tak masz dozywotniego bana na naszym forum, ahimso.

08.12.2011 13:06
Sizalus
22
odpowiedz
Sizalus
206
Legend

to prawda, ludzi ze wschodu Polski (nawet młodych) często można poznać po charakterystycznym przeciąganiu.

ciekaw jednak jestem jak to jest z młodzieżą śląską? czy czuć od nich hanysa na kilometr? zapraszam do debaty.

trochę zboczyliśmy z głównego wątku ale dyskusja zapowiada się nader interesująco.

pozdrawiam serdecznie

08.12.2011 13:07
Ze wsi
23
odpowiedz
Ze wsi
68
Senator

Wschodni akcent słyszę dosyć często, gdyż mam kilku znajomych na studiach ze wschodu. Nie wydaję mi się, żeby akcent ten był wyjątkowo trudny, może posune się trochę za daleko, ale rzekłbym nawet, że jest on trochę zaraźliwy. Wystarczy trochę pobyć z ludźmi mówiącymi jak szanowny Kargul i nawet nie zauważysz kiedy, a będziesz zaciągał jak on.

Pozdrawiam gorąco.

08.12.2011 13:13
24
odpowiedz
ereyty
60
Bragiel

[1] A i tak masz dozywotniego bana na naszym forum, ahimso.>>>>>|
Serdecznie CIĘ pozdrawiam SMUGLERZE ale wypowiadaj siena temat, tu nie jesteś u siebie i obowiązują CIĘ zasady takie same jak innych forumowiczów. Jeżekli masz coś do powiedzenia na temat akcentów toserdeczenie tego wysłucham, jżeli przeszedłes tdo tego wątku tylko po to by dokuczać to będę musiał zgłosić naruszenie regulaminu .
Ale mam nadzieję, że zmieniełeś sie i jesteś w stanie NORMALNIE DYSKUTOWAĆ, a nie wywyższac się, ze TY jesteś wielki SMUGGLER to wszytsko możesz.

Czy jest akcent wrocławski?
Serdecznie pozdrawiam.

08.12.2011 13:15
Bullzeye_NEO
25
odpowiedz
Bullzeye_NEO
235
1977

w celu wyniesienia dyskusji na wyzszy poziom zachecam do zapoznania sie z bibliografia:
http://www.youtube.com/user/bragiel

Przesyłam najszczersze pozdrowienia

08.12.2011 13:17
Kanon
👍
26
odpowiedz
Kanon
259
Befsztyk nie istnieje
08.12.2011 13:18
27
odpowiedz
ereyty
60
Bragiel

Dziękuje za pozdrowienie i również CIĘ serdecznie pozdrawiam.
Ja mówię typowym literackim polskim, nie reprezentuje żadnegos specyficznego akcentu.
Tym niemniej dziękuję, za pamięć i pozdrawiam.

08.12.2011 13:19
28
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

[24] O ahimso slodziutki, jakbys dostrzegl cos wiecej niz te jedna linie na samym koncu mej wypowiedzi, moze skorzystalbys z okazji i siedzial cicho. :)

08.12.2011 13:26
Drackula
😁
29
odpowiedz
Drackula
237
Bloody Rider

[1] ekspert od akcentow zaslyszanych w TV :))

[9] ten nigeryjski z filmiku to nic, z prawdziwego nigeryjskiego angielskiego to niewiele bys zrozumial ;)

08.12.2011 13:26
30
odpowiedz
ereyty
60
Bragiel

Doceniam TWOJE STARANIA SMUGGLERZE. Niedługo napiszesz całego posta na temat dyskusji a nie złośliwe offtopicy, mające tylko dokuczać innym i krzewić nienawiść.

Też zaskoczyło mnie jak dużo ludzi w WARSZAWIE mówi po warszawsku. Mniej więcej to brzmi jak mówi aktor ZBIGNIEW BUCZKOWSKi.
Kiedyś wytoczyłem sie zOkęcia po dlugim locie i dopadła mnie cała gromada WARSZAWSKICH TAKSÓWKARZY, mówiili mniej więcej tak(ciezko zapisać jak to brzmi ale chyba wiecie o co chodzi),,Taksóweczka dla szanownego pana? Taksóweczka jedyne dwie dyszki, dla pana szanownego zniżka. Skąd to pan szanowny wraca". Taki dość sympatyczny jest ten warszawski akcent.
Pozdrawiam.

08.12.2011 13:31
31
odpowiedz
zanonimizowany645553
3
Senator

Co sądzicie o brytyjskim akcencie i ogólnie o akcentach w językach?

Myślę, że jest fajny ale trudno się go nauczyć tak żeby używac go nie zastanawiając się nad tym. A ja na filologii angielskiej musze go używać...Nawet zaliczenie mam jutro...

08.12.2011 13:32
pasterka
😊
32
odpowiedz
pasterka
202
Paranoid Android

ereyty --> chodzi Ci o tzw. 'RP' albo 'Queen's English' (bo juz nawet BBC sie go nie trzyma). Podobno nasze postrzeganie akcentu nie ma nic wspolnego z sama wymowa, tylko z cala otoczka typu historia/stereotypy, itp. I jesli komus ze Stanow zaprezentowalbys szkocki akcent, to nie wyobrazalby sobie twardego gorala, bo takie skojarzenia sa mu obce.

U mnie w pracy jest koles z Glasgow pochodzenia chinskiego (dwa trudne akcenty w jednym) i nawet kumpel z Edynburga opowiadal, jak kiedys zaliczyl zonka, gdy John zaczal mowic na spotkaniu, wszyscy mu potakuja, bo sie juz przyzwyczaili, a on siedzi i nie wie, o czym mowa :-)

08.12.2011 16:24
33
odpowiedz
veyron96
150
Generał

mnie osobiście akcent brytyjski śmieszy i drażni (u kobiet i dzieci). wole ten amerykański, wydaje się taki normalny, a nie nadenty jak ten brytyjski.

08.12.2011 16:26
PitbullHans
34
odpowiedz
PitbullHans
93
Legend

Brytyjski akcent jest okropny. Nie wiem jak komuś się może podobać.

08.12.2011 16:26
Backside
35
odpowiedz
Backside
78
Senator

Cuś wy chopy strosznie piardolicie o tych językowych bajdach, że niby jedyn to tak mówi, a drugi siak i że to głupie jakie. Każdy godo jak godo i kuniec.

08.12.2011 16:33
erton
36
odpowiedz
erton
63
Fink

Odrób lekcje. Putin na pewno nie udzielał wywiadu po angielsku.

Pozdrawiam.

08.12.2011 16:35
37
odpowiedz
ereyty
60
Bragiel

FAIL. Udzielał wywiadu po angielsku. Jest to na youtubie teraz nie moge znaleźć linka, potem poszukam. Putin mówi z rosyjskim akcentem ale bardzo dobrze, wywiad był dla BBC.
Pozdrawiam.

08.12.2011 16:36
rog1234
38
odpowiedz
rog1234
77
Dragon Install

Wszystkie "wyspiarskie" akcenty (oczywiście w swoich jak najbardziej rdzennych formach - z co młodszymi angolami i całą resztą da się już w miarę dogadać) są dla mnie drażniące, niezrozumiałe i śmieszne.

08.12.2011 16:50
Maziomir
39
odpowiedz
Maziomir
39
Senator
Wideo

To jest dla mnie najpiękniejszy brytyjski akcent - wymowa Neila Oliviera, posh-scotch:

http://www.youtube.com/watch?v=SxWZz38p7ow

08.12.2011 16:51
Hitmanio
😃
40
odpowiedz
Hitmanio
165
Legend

Mnie się podoba brytyjski akcent. Dziękuję i pozdrawiam ;)

08.12.2011 17:02
Drackula
41
odpowiedz
Drackula
237
Bloody Rider

[39] ha, no wlasnie nie moglem sobie jego nazwiska przypomniec :), dokladnie, bardzo swietnie sie go slucha. Poza tym lubie angielski w wydaniu Blaira ;)

08.12.2011 17:20
zelka
42
odpowiedz
zelka
88
Quantum Leap
Wideo

Mnie się podoba jak mówią w Sheffield: http://www.youtube.com/watch?v=V20yyDt6NUo&feature=related

08.12.2011 18:16
kubinho12
43
odpowiedz
kubinho12
117
kubiszubidubi

to prawda, ludzi ze wschodu Polski (nawet młodych) często można poznać po charakterystycznym przeciąganiu.

Jestem ze wschodu nikt mi nigdy nie powiedział, że zaciągam. ZNajomi się mnie pytali nawet czy naprawdę są ludzie, którzy zaciągają tak, odwiedzając mnie w Lublinie. Aczkolwiek znam jeden przypadek - takiego kolesia młodego z Zamościa, co łon jak zaciongnnooł to wszyscy pękali ze śmiechu.

Mi się brytyjski podoba, ale raczej taki filmowy brzmi tak naprawdę dobrze, a inne średnio,. Szkocki jest nie do zniesienia, brzmi jak niemiecki.

09.12.2011 14:48
erton
44
odpowiedz
erton
63
Fink

Czekam na linka.
Pozdrawiam.

09.12.2011 14:52
Bullzeye_NEO
45
odpowiedz
Bullzeye_NEO
235
1977
Wideo

Czekam na linka.
Pozdrawiam.

przesylam link do wypowiedzi putina w jezyku angielskim

http://www.youtube.com/watch?v=1TxJ9QqpJUM

zalaczam najokazalsze pozdrowienia.

09.12.2011 14:56
46
odpowiedz
ereyty
60
Bragiel
Wideo

Znalazłem. ten gościu mnie dobija. To brytyjczyk chociaż dla CNN pracuje. Ale mina PUTINA widzącego to przeciagnie słów -bezcenna.
Pozdrawiam .http://www.youtube.com/watch?v=FiFAeluRtao&feature=related

09.12.2011 15:04
erton
47
odpowiedz
erton
63
Fink

Dziękuję za szybką reakcję. Warunki w jakich obecnie się znajduję uniemożliwiają komfortowe odtworzenie treści audiowizualnych, proszę spodziewać się mojego komentarza w godzinach wieczornych.
Pozdrawiam.

09.12.2011 15:07
48
odpowiedz
zanonimizowany431424
74
Konsul

eroton :)

spoiler start

who care?...

spoiler stop

09.12.2011 15:08
Bullzeye_NEO
49
odpowiedz
Bullzeye_NEO
235
1977

hahaha eroton, wiedzialem, ze cos z nim nie tak

pozdrawiam zachowawczo

09.12.2011 15:12
😉
50
odpowiedz
zanonimizowany645553
3
Senator

[42] Kurna 90% z tego co mówią nie rozumiem...Pojedyncze słowa wyłapuje...

09.12.2011 18:02
erton
51
odpowiedz
erton
63
Fink

Zapoznałem się z nadesłanymi filmami. W trakcie wywiadu Putin używał języka rosyjskiego, aczkolwiek faktycznie pozwolił sobie na dwa swobodne zdania wypowiedziane w języku angielskim. Swego czasu Putin był znany z tego, że po angielsku nie mówi, stąd moja reakcja. Ciągle nie mówi na tyle by udzielać po angielsku wywiadów, niemniej eryty - przepraszam, że posądziłem Cię o nieodrobienie lekcji.

Pozdrawiam.

09.12.2011 18:24
52
odpowiedz
QrKo
159
Yarr!
Wideo

Ja tam ubostwiam brytyjski akcent, skoro jest ich kilka to nie wiem ktory konkretnie, ale znany z filmow. Chocby tutaj kwestie Stathama:

http://www.youtube.com/watch?v=TY7OATiWOYU&feature=related

Fajnie tez brzmi angielski w wykonaniu ruskow :)

09.12.2011 19:31
😃
53
odpowiedz
zanonimizowany645553
3
Senator
Wideo

http://www.youtube.com/watch?v=4LJw6PAi5Q8

I Statham z akcentem na końcu: Yeah, that's pefecly clea Mickey

Forum: tzw. brytyjski akcent