Sprawa Połaniecka, interesująca zbrodnia

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
08.05.2017 18:56
1
odpowiedz
zanonimizowany803191
69
Generał

Sprawa Połaniecka, interesująca zbrodnia

Przyznam że nie znałem tej historii
http://m.joemonster.org/art/36635
Naprawdę szokująca historia , a najgorsza jest nie tyle co ten mord , ale kwestia mieszkańcow tej wsi.
Jest też film o tych wydarzeniach

08.05.2017 20:39
Flyby
2
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

To nie była "interesująca" zbrodnia - to pewne.
Oddała natomiast pewien klimat stosunków społecznych na wsi, nie tylko kieleckiej i nie była wyjątkiem.
Natomiast jak ktoś ma ochotę - może sobie porównywać, na ile mentalność ludzi i reakcje wychodzące poza prawo i moralność, takich pół zamkniętych we własnych układach społeczności - zmieniły się dzisiaj.
To tyle..bo wątek trochę mnie zaskoczył i przypomniał to i owo, z tamtych czasów. Paskudni ludzie, paskudne sprawy.

08.05.2017 21:45
Drackula
3
odpowiedz
Drackula
243
Bloody Rider

No poprzednia wladza wiedziala jak dzielic lokalne spolecznosci.

Sasiad zomowiec w 80tych przyczail sie na ojca wracajcego od kumpli, rozwali mu butelke denaturatu na glowie i chcial podpalic. Nie zdazyl bo akurat domostwo, przy korym sie to dzialo sie wybudzilo i zamroczonemu ojcu udalo sie uciec do nich zanim tamten wygrzebal zapalki.

Zomowiec zostal oczywiscie uniewinniony :/

Ja za to potem w ramach rewanzu w kazde wakacje tluklem zomowskiego bratanka jak sie na wsi pojawial :p

08.05.2017 22:14
Flyby
4
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

"No poprzednia wladza wiedziala jak dzielic lokalne spolecznosci"

To raczej nie była kwestia, "podziałów tamtej władzy" - Drackula.

Kieleckie także przed wojną miało kronikę bandytów, co na co dzień rolnikami byli, zaś w nocy dorabiali się upatrzonymi napadami. Pytanie - co na to sąsiedzi? Milczeli. Czasem korzystali, czasem byli ofiarami.
Pełno o tym było w przedwojennej prasie (np. w pisemkach takich jak "Tajny Dedektyw", przedwojennych rzecz jasna, uff) To tak na marginesie, bez złych czy politycznych intencji. Nie ja wywołałem wilka z lasu..

08.05.2017 22:31
😐
5
odpowiedz
zanonimizowany1191507
24
Legend

Mini Wołyń, co za dzikusy :v Jak można się aż tak nienawidzić żeby w tak bestialski sposób mordować ludzi. A teksty w wyplenieniu "Kalitowego plemienia" to myślałem, że wymyśl komedii Sami Swoi.

08.05.2017 23:17
Janczes
7
odpowiedz
Janczes
208
You'll never walk alone

własnie ostatnio natrafilem na ten artykuł..
Oprawcy zostali skazani na kare śmierci, to akurat powinno zostać po dziś dzien

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl