Skyrim porada

Forum Gry RPG
Odpowiedz
21.11.2013 22:47
1
odpowiedz
Aldonis00
8
Legionista

Skyrim porada

Witam, słyszałem że Skyrim jest bardzo fajną grą, moje pytanie to czy jeśli Morrowind mnie odpychał to czy Skyrim może mi się spodobać?

21.11.2013 22:52
Mastyl
2
odpowiedz
Mastyl
161
Za godzinę pod Jubilatem

Zależy czym Cię odpychał Morrowind?

Ale w kwestii sterowania, dynamiki walki i interfejsu Skyrim z pewnością jest bardziej przystępny dla współczesnego gracza.

21.11.2013 22:54
3
odpowiedz
Aldonis00
8
Legionista

Nudą, jest po prostu nie ciekawa. Można powiedzieć że fabuła mnie nie wciągnęła w innym wypadku mógłbym wybaczyć marną mechanikę.

21.11.2013 22:59
koobun
4
odpowiedz
koobun
42
wieszak

istnieje zatem duże prawdopodobieństwo, że Skyrim również ci nie podejdzie
mechanika nie była marna i się nie zmieniła; Mastylowi chodziło o to, że twórcy z graczem się nie patyczkowali, a najnowsza część jest dużo bardziej przyjazna

21.11.2013 23:02
Mastyl
5
odpowiedz
Mastyl
161
Za godzinę pod Jubilatem

Nuda to jest mało obiektywne kryterium, ale:

W Skyrimie w ogóle nie będziesz musiał czytać dużych ilości tekstu (chyba, że chcesz - w grze jest kilkaset książek, ale to całkowita opcja dla fanów świata), wszystkie dialogi są z reguły krótsze niż w Morrowindzie i mówione.

Jak w ogóle nie lubisz gier fantasy, to Cię znudzi, aczkolwiek można grac w ten sposób, że w ogóle nie czytać, tylko iść za wskaźnikami i walczyć. Rzadko kiedy decyzje fabularne zależą od wyboru właściwej linii dialogowej - zwykle raczej wybór dokonuje się poprzez działanie w innym kierunku (np. idź do lochu A i zabij pana X, albo idź do zamku B i obij mordę panu Y).

Walki nie są tak dynamiczne i zręcznościowe jak np. w Dark Souls, poziom trudności jest do wyboru - na najłatwiejszym nigdy nie użyjesz flaszki leczącej, na najtrudniejszym kilkadziesiąt godzin minie Ci, zanim samodzielnie pokonasz bez problemy zwykłego bandytę.

Mapa w Skyrim jest równie wielka co w Morrowindzie, jak nie większa, ale dungeony są ciekawsze i lepiej zaprojektowane. Rozwój postaci jest też mocno zmodyfikowany, i bardziej skomplikowany, chociaż ilość skilli jest mniejsza.

Ale ogólnie to są podobne gry, Skyrim jest jednak dużo nowocześniejszy i bardziej dynamiczny. Ale jesli liczysz na krótką efektowną fabułę i akcje w stylu Call of Duty czy Battlefielda - to zupełnie nie to.

21.11.2013 23:12
6
odpowiedz
Aldonis00
8
Legionista

W Morrowind'a grałem dość dawno więc nie potrafię wyliczyć dokładnie co mi się nie podobało jedyne co mi przypadło do gustu to system rozwoju, ale mniejsza z Morrowind'em.

Moje kolejne pytanie co można robić w Skyrim'ie (oczywiście poza zwiedzaniem i zabijaniem)?

21.11.2013 23:17
7
odpowiedz
Tuminure
106
Senator

mechanika nie była marna i się nie zmieniła
Mechanika się kompletnie zmieniła, głównie w Oblivionie. Między Oblivionem a Skyrimem również jest sporo różnic (gra jest jeszcze prostsza).

Rozwój postaci jest też mocno zmodyfikowany, i bardziej skomplikowany, chociaż ilość skilli jest mniejsza.
Rozwój postaci w Skyrimie jest uproszczony w stosunku do Obliviona i znacznie uproszczony w stosunku do Morrowinda.

21.11.2013 23:22
koobun
8
odpowiedz
koobun
42
wieszak

mechanika w sensie sposobu prezentacji świata, jego eksploracji, wykonywania zadań, walki, etc., nic a nic się nie zmieniła
zmienił się interfejs + parę rzeczy, o których pisał wyżej Mastyl

21.11.2013 23:35
Mastyl
9
odpowiedz
Mastyl
161
Za godzinę pod Jubilatem

Rozwój postaci jest i uproszczony i rozbudowany.

Z jednej strony zrezygnowano z ręcznego podwyższania atrybutów takich jak siła, siła woli czy zręczność. Teraz takich statystyk w ogóle praktycznie nie widać, choć wiele z nich istnieje nadal w mechanice gry.
Zwiększać możemy atrybuty tylko faktyczne znaczące: HPki, manę i staminę.

Z mojego punktu widzenia to ograniczenie jest sensowne, bo pakowanie punktów w np. inta było czysto fasadowe, chodziło głównie o wzrost many.

Druga poważna zmiana to obcięcie kilku skilli, przez Bethesdę uznanych za zbędne do rozgrywki. Zrezygnowano np. z bardzo lubianej przeze mnie akrobatyki i atletyki... które to jednak faktycznie mało wpływały na rozgrywkę.

Z kolei dodano nowe skille: np. ze skilla security wyodrębniono skille lockpicking i pickpocketing.

Bardzo wiele zmieniono i rozbudowano od Morrowinda w budowie i działaniu skilli. Obecnie do każdego skilla można dodać od kilku do kilkunastu "perków" które znacząco rozbudują jego działanie. To bardzo znacząca i widoczna zmiana.

co można robić w Skyrim'ie (oczywiście poza zwiedzaniem i zabijaniem)?

W Skyrimie można craftować i sprzedawać przedmioty (zbroje, bronie, ubrania, artefakty), gotować potrawy czy ważyć mikstury. Można polować, budować domy i meblować, wykonywać losowe questy od jarlów (lokalnych królów), kraść dla gildii złodziei, zabijać i robić questy na kontrakty dla gildii zabójców.

Można inwestować w sklepy, można się ożenić i adoptować do dwójki dzieci.

Można wziąć udział w wojnie domowej, opowiedzieć się po jednej ze stron, i spowodować, że zmieni się przynajmniej połowa królów.

Można na prawdę dużo, ale wiele z tych aktywności ma w grze niewielkie znaczenie.

22.11.2013 01:44
10
odpowiedz
zanonimizowany953512
1
Legionista

Skyrim jest infantylną grą, pusty świat, w którym żyją naiwni, głupi ludzie, świat, w którym masz sklonowany fort z bandytami sto razy i tak samo z podziemiami pełnymi mumii. Poboczne zadania są pisane przez dziecko (tak wysoki poziom prezentują), a fabuła gry jest słaba.

Polecam książki Andrzeja Sapkowskiego, powinny ci się spodobać, szczególnie Wiedźmin. Zapewnią tobie więcej rozrywki niż skyrim. Książki o Wiedźminie są dojrzalsze od tej gry. Śmiem twierdzić, że obie części gry Wiedźmin, w porównaniu do książek są bardzo słabe. Gdybym mógł cofnąć czas i miałbym do wyboru Skyrim ze wszystkimi DLC, a do tego gry Wiedźmin 1, 2 lub same książki o Wiedźminie, bez wahania wybrałbym książki.

22.11.2013 15:06
Mastyl
11
odpowiedz
Mastyl
161
Za godzinę pod Jubilatem

OMG, krytyk roku :)

Forum Forum Gry RPG
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl