Witam, potrzebuję wykonać przelew zagraniczny na konto w czechach, a jako, że nigdy tego nie robiłem to chciałbym poradzić sie kogoś kto jest obeznany w temacie. Czy jeśli w nazwie i adresie odbiorcy mam czeskie krzaczki, a formularz przelewu nie pozwala mi na ich umieszczanie (wyskakuje błąd, niedozowolone znaki) to czy zamienie je na zwykłe litery łacińskiego alfabetu to nie będzie z tym żadnego problemu? Wiem, że w przelewach krajowych nikogo nie obchodzi co się wpisze w tych dwóch polach, ale to jest przelew zagraniczny i nie jestem pewien czy rządzi się takimi samymi zasadami.
I drugie pytanie, czy w polu 'konto partnera' mam wpisać numer IBAN, który dostałem drogą mailową? Czy jakąś jego część(np bez CZ na początku).
Za każdą pomoc będę wdzięczny.
1. Zapłać przelewem europejskim (5zł prowizji) a nie zagranicznym.
2. Powinieneś podać IBAN, to numer międzynarodowy. Zaczyna się od kodu kraju.
3. Imo nie powinno być krzaczków. Z resztą jeśli system jest ustawiony tak, że na stronie przelewu europejskiego nie pozwala ci wpisać krzaczków, to znaczy że tak ma właśnie być.
edit: nie pamiętam teraz, czy przelew europejski nie obciąża też rachunku odbiorcy wg jego stawek.