Hej. Zamierzam pierwszy raz przejść Baldur's Gate i zaczynam od części pierwszej. Jak zawsze w takich, duży problem mam z wyborem klasy postaci. W internecie wyczytałem, że na pierwszy raz polecany jest wojownik, ale zastanawiam się czy nie będzie to nudna klasa (bo takie słyszałem opinie)? Osobiście wolę coś typu łucznik, ale nie wiem czy dam radę.
Drugą kwestią, która mnie nurtuje jest nasz główny bohater. Poza tym, że jest on protagonistą, to w game playu coś to oznacza? Po przejściu samouczka wiem, że tworzy się w tej grze drużynę, więc jak wybiorę jako główną postać wojownika, to i tak później po skompletowaniu drużyny gramy nią jako całością, więc co mam rozumieć przez stwierdzenia, że granie wojownikiem jest nudne? Skoro sterujemy drużyną złożoną z różnych klas?
Zainteresował mnie również mod EET. Czy mod ten jest w wersji polskiej i czy jest jakiś polski poradnik jak go zainstalować? Czy warto go instalować na pierwszy raz z baldursami?
Jak ktoś chce to może również napisać jakieś tipy dla żółtodzioba, będę wdzięczny :D Z góry dzięki za pomoc
Jak chodzi o mody to może przyjrzyj się World of Baldur's Gate wprowadza tony różnych rzeczy, ale czy na pierwsze podejście jest on dobrym pomysłem, powiem szczerze nie wiem.
Drużynę kompletujesz, masz kupę różnych bohaterów niezależnych o różnych klasach dzięki czemu możesz stworzyć drużynę odpowiednią do swojego stylu gry. Wojownik jest relatywnie nudny bo jego prowadzenie i sama gra jest dość prosta lecisz na pałę i wyjeżdzasz wrogom z czachy, podczas gdy innymi klasami tu się skryjesz w cieniu żeby ciachnąć w plery, tam zrobisz czary mary. Ot co.
Rendżer był spoko, choć wieki nie grałem w BG1, mógł zarówno brzędkać z łuku jak i ciachać mieczami.
Nie polecam łucznika bo jest słaby na tle wojownika
Pierwszy raz polecam grać bez modów
Poza tym, że jest on protagonistą, to w game playu coś to oznacza
Tak, ale nie chce spoilerowac ci, po prostu graj
Granie wojem może wydawać się nudne bo tylko woj macha mieczem ale jak pisałeś sterujemy cała drużyna, bierz wojownika
Panowie, miksuje sobie i miksuje postać i co jakiś czas wyskakuje mi siła 18/x. Wyczytałem, że im wysza liczba po ułamku tym lepiej. Ja oczywiście nie chcę przy tym siedzieć niewiadomo ile i miksować żeby wyszło 18/00, więc takie np. 18/50 będzie ok?
Wojownik jest prosty, ale i tak drużyna musi się składać z różnych klas, aby być przygotowanym na wszelakie możliwości. Musisz też wziąć mocno pod uwagę moralność głównego bohatera, bo później dobierasz partnerów wg ich charakterów. Nie ma szans, aby pogodzić dobrych ze złymi. Zresztą granie ścieżką "zła" nie ma sensu, bo z tego są słabe nagrody.
Pierwszy raz jak grałem, to stworzyłem postać wojownika lub paladyna, albo coś podobnego i grałem z poradnikiem, bo ciężko samemu ogarniałem cały system gry. Często korzystałem z zapisz/wczytaj.
Wojownik na pierwsze przejście jest ok. To nie
jest pasjonująca klasa, ale w pierwszym Baldur’s Gate chodzi o zarządzanie drużyna, a nie jednostka. Dobrych tankow jak na lekarstwo.
Łucznicy są bardzo dobrzy w tej grze. Ja zawsze mam w drużynie Kivana, Corana i kogoś jeszcze z łukiem (np. Khalida).
Na pierwsze przejscie nie będę dawał porad, sam niedawno przeszedłem po raz 22 na PS5. Może tylko jedna uwaga, bo to może być koniec gry dla nieuważnego gracza: na wyspę, na która wysyła nas uczony z Brody Ulgotha (chatka na południu - nie Shandalar), wybieramy się dopiero gdy cała drużyna ma broń +3. Inaczej możemy utknąć na wyspie bez możliwości powrotu, gdyż jeden z przeciwników się zbyt szybko regeneruje.
Wojownik krasnolud (ma chyba jakis bonus za rase), do tego sila najlepiej 18/00, ale ciut mniejsza tez daje rade, miecz poltorareczny+tarcza, zbroja i masz koksa nad koksami ;).
W inteligencji daj min (nic kompletnie nie daje wojownikowi)
Mag na początek to nie najlepszy pomysł chyba, że mowa o BG2 gdzie startujemy na wyższym poziomie postaci, mamy jakiś wybór zaklęć i wyposażenia a do tego od razu jakaś ekipa do pomocy.
Bo granie solo magami w takiej grze bez doświadczenia nie jest dobrym pomysłem.
Łucznicy przydatni ale jakby co można każdemu dać procę i wojownika z rolą tanka mianować wabikiem by wrogowie brali go na cel i obsypać ich kamieniami.
Jak chodzi o mody to może przyjrzyj się World of Baldur's Gate
Mówisz o modzie który łączy całą sagę Baldura i wszelkie mody z przygodami do niego (a także chyba sagę Icewind Dale) w jednego kolosa?
Takie coś na start to raczej kiepski żart...
Co do gry, z początku wydawała się dosyć nudna, taka wolna w porównaniu do dzisiejszych gier RPG (przynajmniej w te które ja grałem). Jednak nie zrezygnowałem i zaczyna być obiecująco. System walki dający dużo możliwości taktycznych jak podejść do potyczki. Trochę kojarzy mi się z herosami :D Chociaż jak na razie wydaję się dosyć łatwa, nie trzeba na przeciwników żadnego sposobu. No, ale to dopiero początek..
Podczas gry zginął mi jeden członek drużyny. Doszedłem do gospody "Pod Pomocną Dłonią" i zaszedłem do Kaplicy Mądrości, aby go wskrzesić, lecz się nie dało. Dlaczego? Każda opcja była na szaro.
Ostatecznie znalazłem innego kompana i tego zmarłego usunąłem z drużyny. Na ziemi pojawiły się zwłoki z którymi nie da się wejść w żadną interakcje. To znaczy, że ten heros już przepadł?
A masz wystarczającą ilość pieniędzy, by wskrzesić poległego? Ogólnie przywracanie do życia sporo kosztuje. Z tego co wiem, to jest możliwość użycia czaru wskrzeszenia, ale jest wysokopoziomowy i wymaga posiadania kapłana. Można też ożywić towarzysza zamienionego w kamień poprzez zwój przemiany kamienia w ciało. A jeśli została z niego krawa miazga - to masz lipę.
spójnej przygody
Spójna przygoda to może być przygoda w jednej czystej grze (bez modów z dodatkowymi przygodami), może też wliczając oficjalny dodatek.
Jakby się uprzeć można połączyć obie części gry z dodatkami.
Ale WoBG to jest megakolos, o balansie czy spójności nie ma mowy. Nie tylko fabularnie ale też pod względem nagród - domyślnie za zadania dostajemy 10% złota i doświadczane. Zadania które nie polegają na podążaniu za znacznikiem i potrafią zająć trochę czasu. Nie wiem jak z nagrodami bo te w modach potrafią być przegięte. Spójność w zadaniach czy dialogach też może kuleć - w końcu to prace różnych ludzi z różnym podejściem do tematu który nie pracowali w Bioware i nie mieli kogoś nad głową, kto by to koordynował i trzymał spójną całość.
Co do klas, część pierwsza BG promuje te posługujące się siłą fizyczną, a druga te posługujące się magią, co wynika z dostępności "arsenału" magicznego w obu przypadkach i ograniczeń związanych z liczbą czarów jakie możesz zapamiętać.
W kwestii łucznika, nic nie stoi na przeszkodzie być wojownikiem posługującym się również łukiem.
Taka ciekawostka, BG1 da się przejść nawet samodzielną postacią (nie jest łatwo) jeśli jest to wojownik albo złodziej dobrze posługujący się łukiem.
Co do siły, 18/00 jest najlepsze, bo daje największe bonusy do obrażeń wręcz, ale nawet jeśli nie wylosuje się 00 to tragedii nie ma, bo w trakcie gry (mały spoiler) można znaleźć księgi podnoszące statystki o +1 (chyba po jednej na każdą ze statystyk), więc nawet jak masz coś w stylu 18/50 to po użyciu księgi przeskoczysz na 19 i problem z losowaniem jest rozwiązany.
Polecam używać ksiąg tylko na głównej postaci, bo jeśli po BG1 będziesz chciał kontynuować w BG2, to jest opcja importu postaci.
Na pierwszego podejście do BG nie polecam instalowania żadnych modów, chyba że jakiś drobiazgi naprawiające błędy lub czytelność interfejsu. Polecanie nowemu graczowi WoBG to trochę przeginka. Zamiast tego polecam przejrzeć instrukcję i tabelki, w szczególności dział z klasami postaci czy "TraK0", aby poznać mechanikę gry.
Kilka uproszczonych wskazówek ode mnie.
1. Wyróżnić można 4 główne klasy postaci: wojownik, kapłan, złodziej, mag.
Wojownik to zbrojny, może rozwijać się w każdej broni na full.
Kapłan może zakładać każdy pancerz, potrafi rzucać czary, cechą wiodącą jest mądrość, posługuje się bronią w ograniczony zakresie (1 gwiazdka, bronie obuchowe).
Złodziej ma większy zakres broni od kapłanów, ale nie może nosić ciężkiej zbroi. Jest ważną klasą w drużynie, wykrywa pułapki, otwiera zamki itp. cechą wiodącą jest zręczność.
Mag rzuca zaklęcia i ma duże ograniczenia bojowe, jest najgorszą klasą przez większość część gry. Cechą wiodącą jest inteligencja.
Paladyn i Łowca to zbrojni jak wojownicy, ale biegłość w broni mają ograniczoną do dwóch gwiazdek. W zamian mają dostęp do zaklęć (na wyższym poziomie) i zdolności specjalnych.
Druid to klasa podobna do kapłana, a Bard to taki łotrzyk, który może okradać innych, może rzucać czary (gorzej od maga) i ma specjalną zdolność pieśń barda wspierającą drużynę. Według mnie najtrudniejsza klasa do prowadzenia, dlatego nie polecam.
2. Optymalny skład dla początkującego gracza to 2-3 zbrojnych, 1 kapłan/druid, 1 złodziej, 1 mag.
3. Łucznik - takiej klasy stricte nie ma, ale strzelanie na dystans jest dość istotne i przydatne. Broń dystansowa zadaje mniejsze obrażenia, ale ma większą celność - jest to idealny sposób do walki z przeciwnikami rzucającymi czary. Każde zadane obrażenia rozpraszają wroga i czarodziejom/kapłanom przepadają zaklęcia. Dobrze by było, aby chociaż jeden zbrojny w drużynie potrafił strzelać z łuków. Dobrze sprawdza się kombinacja łuki i wielkie, dwuręczne miecze.
4. Warto przejrzeć tabelki na końcu instrukcji, aby poznać modyfikatory. Zręczność to cecha przydatna każdej klasie, gdyż zwiększa klasę pancerza. Niezależnie kim zagrasz warto dać 18 punktów, natomiast wysoka kondycja daje bonus do punktów życia, ale w tym przypadku jeśli gramy NIE-Zbrojnym to maksymalnie dajemy 16.
Zakładam, że grasz w wersje Enhanced Edition, która oparta jest na silniku i mechanice drugiej części. Mimo wszystko polecam zabawę z oryginalnym Baldurem. W przypadku kłopotów technicznych czy niskiej rozdzielczości polecam zapoznać się z tym poradnikiem:
https://renowacjaklasykow.weebly.com/baldurs-gate.html
Jeśli grasz w wersję Enhanced Edition to możesz mieć wtedy dostęp do klas/specjalizacji, które nie były dostępne w oryginalnej wersji i nie była pod nie balansowana. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz coś dla siebie...
Granie wojownikiem na start moze się wydawać nudne ale jak na początek przygody z komputerową grą na bazie D&D, gdzie możesz na dodatek przyłączać różne klasy do drużyny, będzie jak znalazł. Złodziej a przede wszystkim mag wymaga jednak wprawy i może zniechęcić do dalszej gry w przypadku większych problemów.