Cześć. Kumpel ma problem bo chce wybrać smartfona, a nie wie jakiego. Ma na oku te 4, powiedzcie który będzie najlepszy. Ma być głównie do gier i internetu.
Nexus 4 - pełne wsparcie od Google, błyskawiczne działanie, nadal jeden z lepszych smartfonów na rynku
SGS3 - płynne działanie, niepotrzebna nakładka Samsunga
LG Optimus G - Nexus 4 bez wsparcia od Google, z większą ilością pamięci
Lumia 920 - jeden z najlepszych aparatów dostępnych w telefonach, płynny system, jednak mało rozwinięty.
Ogólnie to wszystkie są świetne, wybór zależy tylko od upodobań twojego kumpla.
To znaczy, że Nexus 4 jest lepszy od optimus'a g? (pomijając pamięć)
Nexus ma czystego andka, bez żadnych nakładek dodatkowych aplikacji itp. jest on dzieki temu bardzo płynny i ma zawsze najszybsze aktualizacje. Optimus G ma lepszy aparat, wyświetlacz, jakość dźwięku dodatkowo 2 razy więcej pamięci (13Gb w nexusie to naprawdę bardzo mało) wydajnościowo są identyczne (te same bebechy), tyle że Optimus ma nakładkę LG która wprawdzie nie obciąża systemu i jest bardzo funkcjonalna ale może się nie podobać. Ja bym wybrał Optimusa głównie ze względu na pamięć, niektóre gry ważą nawet 4 Gb. S3 niech nie kupuje, strasznie się to tnie przez nakładkę szajsunga dużo lepszym wyporem na andku jest Optimus G.
Jeśli kolega nie ma nic przeciwko WP 8 to niech bierze Lumie 920 telefon ma genialny aparat, tylko że na ten system jest dalej mało aplikacji, ale jest on dużo płynniejszy i żadne zwiechy nie występują, dodatkowo lumia jest najtańsza z proponowanych smartfonów.
Ja bym się zastanawiał na Lumią i Optimusem.
srsly? komputer też kupujecie patrząc jaki system jest na nim zainstalowany? xD
Osobiście polecam sgs3. Nexus4 owszem ma wiecej ramu ale 2x mniej wbudowanej pamięci i brak gniazda na karty pamięci(w tych czasach to jakaś makabra). a co najważniejsze, sgs3 ma wyświetlacz w technologii super amoled hd co samo w sobie jest tutaj najlepszą kartą przetargową (obsługa telefonu w pełnym słońcu jest naprawdę 100x przyjemniejsza niz w przypadku śmieciowych tft, pomijając już jakość kolorów i obrazu ;) )
I co dla niektórych najważniejsze, kwestia "performance'u". Załączam benchmark. Jak widać wyniki w różnych testach wypadają naprzemiennie. Dla niewtajemniczonych przetłumaczę. W kwestii typowo codziennego użytku typu przeglądanie internetu itd. sgs3 jest szybszy.
[5] Różnica między telefonami a komputerami jest taka, że na komputerze system można wymienić w każdej chwili.
Na komórkach jesteś skazany na konkretny OS, ma on bezpośredni wpływ na stabilność i szybkość działania systemu (dlatego np. taki Nexus 4 wydaje się być w użytkowaniu szybszy niż Galaxy S4 który ma TouchWiz). Jak ogromne znaczenie mają te śmieszne literki przy wersji Androida świadczy chociażby najnowszy update do 4.3 - został poprawiony memory management, przez co mój Nexus 7 wyraźnie dostał kopa w aplikacjach takich jak chrome, reddit czy youtube.
http://androidandme.com/2013/07/opinions/with-android-4-3-my-nexus-7-is-a-completely-new-device/
A różnica pomiędzy różnymi systemami to w ogóle temat rzeka, jak ważnym elementem jest system potwierdziła sama Nokia - kiedyś gigant który robił z konkurencją co chciał, niestety przespał moment kiedy konkurencja przeskoczyła na inne systemy i pozostał przy symbianie, i teraz przy Samsungu czy HTC wydaje się słabym konkurentem.
Dlatego wcale nie dziwię się że ważnym kryterium doboru telefonu jest właśnie system.
[6]
Wybacz, ale nie masz racji. Zainstalowanie na sgs3 identycznego softu co na nexusie 4 (i nie mowie o romach od cyganów z internetu) a oryginalnej kopii prosto od dystrybutora zajmuje tyle czasu co przeinstalowanie systemu na komputerze ;) (jak nie mniej)
[5] dlatego polecam cos z iOSem.
Polka cenowa identyczna, komfort uzytkowania, bezproblemowosc duza wieksza.
Tyle.
[7] nie piszesz przypadkiem o odbranodowaniu telefonu ? bo IMHO identyczny soft z nexusa 4 czyli goły android bez softu samsunga pojawił się oficjalnie pod s4 a inne romy pod s3 to co najwyżej projekty w stylu cyanogen, AOSP (cyganie z internetu ?)
Czytam i czytam te wyczerpujące komentarze i widzę nexus vs galaxy, a co powiecie na optimus g vs galaxy? Przecież to ulepszona wersja nexusa, tak więc powiedzcie jak się ma optimus do galaxy s3.
I jeszcze jedno pytanie, blackberry z10. To dobry smartfon? Słyszałem, że nawet w prostych gierkach ma lagi. Czy to prawda?
???
blackberry z10 do gier itd? nie polecam, bo na to nic prawie nie ma... a aplikacje sideloadowane nie do konca dobrze dzialaja.
podstawowe funkcje ma, jset solidny itd.. ale nigdy nie bedzie tylu aplikacji co w android markecie.
duza czesc aplikacji z play storea jest emulowana playerem
jest to telefon w dalszm ciagu bardziej biznesowy
WP mało rozwinięty?
Po czym wnosisz? Bo znajomy znajomego mówił czy wyczytałeś to gdzieś na jakimś forum?
Kupiłem nie tak dawno L820 i telefon ma od strzału wszystko czego potrzeba przeciętnemu użytkownikowi. Dzwoni. SMSuje. Nawigacja jest (pełna, od ręki). Mapy są (można ściągnąć po WiFi a potem używać kiedy chcę). Aparat jest boski - niedawno wywoływałem zdjęcia z wycieczki w góry - nie idzie poznać, że to z telefonu a nie jakiejś cyfrówki. Wszystko jest responsywne, nie zamula, perfekcja niemalże.
Fakt, są różne bezdety przeszkadzające, ale to nie pie...ny hemoroid, który po zakupie zaczyna zwalniać i musisz poświęcić swój czas bo tym ż...m z google nie chciało się dopracować tego i owego i trzeba czekać aż zdzisiek748 albo DJ_smarfton_god zrobią 15-tą wersję ROMu, który sobie możesz w wolnej chwili załadować i może przy okazji nie zbrickować telefonu.
Twoja ka$a! ;)
---
Jeszcze odnośnie bencharków - jarajcie się cyferkami. Będziecie mieć niedługo SGS-15 z 24 rdzeniami, 128GB RAM a i tak hemoroid będzie klęczał. :-)
Ale na co komu komfortowy OS, przecież mam duży wynik w benchmarku!
[16] To jest właśnie zdanie kogoś, kto nigdy nie trzymał telefonu z Androidem z wyższej półki, tylko sam szajs typu SGS1, gdzie telefon zamula po poruszeniu palcem :)
Android 4.3 nie zamula ani trochę na Nexusie 4, czyli telefonie do zdobycia za 1300 złotych. Android ma wszystkie zalety twojej Nokii oprócz aparatu, który akurat przebija wszystko (potwierdzam widząc zdjęcia zrobione przez L920 mojego przyjaciela), ale co do aplikacji - co tam macie? Angry Birds? Jedną część Modern Combat? Bilard? Akurat jeśli chodzi o to, ten system kuleje i nie może się równać z Androidem, a co dopiero z iOS.
@Es_lechu
Ilość pamięci wbudowanej jak i ilość ramu są równie ważne. W dzisiejszych czasach bardzo ciężko używać telefonu z 16gb Rom, ale równie ciężko używać telefonu z 1gb ram. Obie wartości są zbyt małe co użytku, obie są równym problemem.
Nie jest prawdą ze Amoled jest lepszy na słońcu, Amoled na słońcu sprawdza się minimalnie gorzej od LCD. Są to jednak różnice pomijalne.
Nie jest prawdą ze Nexus 4 posiada typowe tft - posiada on bardzo wysokiej jakości IPS. Jeżeli chodzi o jakość obrazu jest ona znacznie niższa niż w dobrej klasy amoledzie, ale s3 nie posiadał jeszcze dobrej klasy Amoleda lecz jeszcze generację starą, dosyć prymitywną. Toteż wypadkowo nie można mówić o przewadze któregoś z ekranów. Oba mają swoje wady i zalety.
Nie jest prawdą ze sgs3 jest szybszy od Nexus 4. Nexus 4 to najszybszy telefon na rynku. Wynika to z czystego i najnowszego Androida (przyrost mocy ze względu na brak bloatware oraz obsługę opengl 3), oraz potężnego GPU połączonego z optymalną rozdzielczością ekranu. Swoje tez robią rdzenie krait vs zwykle A9 w s3. W grafice 3d Nexus jest ponad 3x szybszy od s3 oraz obsługuje znacznie bardziej zaawansowane efekty. W codziennym działaniu nie da się określić różnicy liczbowo, ale s3 sprawia wrażenie sprzętu z przed 3 lat wobec szybkości Nexusa. Różnica jest bardzo duża, wręcz całych kilku klas sprzętu. Nexus jest zdecydowanie szybszy od s4 czy htc One a także od iPhone 4s.
Oczywiście, możemy zainstalować sobie jakiegoś Custom Roma, ale podzespoły zostają te same. Co z tego ze ktoś postawi nawet androida 4.3 na s3 (choć chyba nikt takiego roku nie wypuścił?) skoro hardware nawet nie obsłuży możliwości tego systemu, dalej będzie brakować ramu i mocy oraz możliwości GPU. I po co się bawić. Pozatym zmiana systemu nie jest działaniem sensownym. S3 ma pewne wady, ale jego Rom jest bardzo funkcjonalny i nie da się osiągnąć tego samego funkcjonalnie na czystym androidzie aplikacjami trzecimi.
Nie jest prawdą ze można się a komórce postawić dowolny os. W pełni funkcjonalnego Touch Wiz czy sense nie można postawić na Nexusie. I odwrotnie, s3 nie obsłuży pełni możliwości najnowszego Androida, nawet jest ktoś go sztucznie przeportował.
@ minus jeden
Również nie masz racji. Prędkość i bezproblemowość IOS to mity, nie wiem jak to możliwe ze ludzie wciąż w nie wierzą.
@ neKSus1999
Nie, to słaby smartfon głównie ze względu na ekosystem, ale sam z siebie też nie działa dobrze. Nowemu os brakuje dopracowania.
[17]
Może Ty masz morze czasu i lubisz się bawić dziesiątkami ROMów, jarasz się grami - ja od gier mam komputer/konsolę, żebym jeszcze miał na nie czas - na komórce nie potrzebne mi są jakieś modern combaty. Jest świetne Sudoku, ale to pewnie za trudne dla Ciebie.
System wcale nie kuleje, działa sprawnie, a to, że nie ma miliarda zbędnych, mizernych aplikacji, które g..no dają to tylko plus. To co jest potrzebne jest od "strzału" w telefonie, a resztę można dociągnąć. Sam używam góra 10 aplikacji i spokojnie daje radę.
Celem mojego postu było obalenie mitu hemoroida, który jest niedopracowany i nie rozumiem tych ochów-achów.
No i jeszcze skoro SGS1 nie jest topowy - wiadomo, że wszystko idzie do przodu, ale to też jest specyfika samsunga - to nie wiem co jest. Galaxy S to ich górna półka i powinno im zależeć, żeby jakiś czas po premierze telefon był dalej do użytku. Dajecie się robić jak dzieci we mgle - marketingowcy wmawiają wam, że potrzebna jest zmiana, że SGS1/2/3 to już szmelc, więc trzeba zmiany bo nowy hemoroid 5 nie ruszy, buu huu...
Jak już pisałem - wasz szmalec.
Blackberry jest martwe, od dawna.
nie no bez przesady... w dalszym ciagu jest to najlepszy biznesowy telefon uzywany przez wiele korporacji...
juz nie mowiac o nowym systemie 10, ktory jest duzym krokiem naprzod
jednak nie nadaje sie do gier, bo nie ma ich zbyt duzo...
ps.
oczywiscie jest sens zainstlowania androida 4.3 na sgsiii... to tak jakby powiedziec, ze nie ma sensu upgradowac z 4.0 na 4.2, bo przeciez telefon byl wypuszczony na 4.0 i sprzet nie wspiera...
4.3 ma sporo usprawnien i na moim samsung galaxy nexus zdecydowanie mialo sens przerzucanie sie z 4.2.2 na 4.3
jest po prostu wszystko plynniejsze.
a galaxy nexus zdaje sie, ze jest starszy i tanszy od sgs3...
[19] Chłopie, może masz i trochę racji ale jesteś kompletnie zaślepiony i w ogóle brzmisz jak oburzony 15-latek.
Ja nie gram w gry, więc są kompletnie niepotrzebne.
Ja nie potrzebuję aplikacji, więc to dobrze że nie ma ich tak wielu na rynku.
Android hemoroid, jest niedopracowany. Bla bla.
I wychwalasz w niebiosa WP8, na którym notyfikacje to nieporozumienie, jeszcze w czerwcu (nie wiem jak teraz) nie było nawet jednego file managera. Pewnie że to bardzo dobry system, ale do doskonałości mu daleko (tak jak Androidowi).
I co teraz, kto ma rację?
Pallar Anders Visa --> Niby chcesz obalac mity, a sam je powielasz - zeby normalnie uzywac androida NIE MA ZADNEJ POTRZEBY wgrywania custom romow ani nawet rootowania. Wszystkie potrzebne aplikacje i mozliwosci sa dostepne bez tego, a to, ze taka mozliwosc istnieje, to tylko zaleta - chyba zawsze lepiej MOC cos zrobic, niz nie moc gdyby sie komus zachcialo?
@Pallar Anders Visa
Jeżeli Twoim celem jest obalenie jakiegoś "mitu", to swoimi postami sam go w pełni potwierdzasz.
Nie obalisz żadnych mitów stosując podejśce emocjonalne (gminazjany "hemoroid"), zamiast rzeczowego i konkretnego. To już działa na minus w Twoich wypowiedziach i sprawia że nie da się ich traktować poważnie.
Nie obalisz żadnych mitów próbując eweidentne wady pokazać jako zalety. Nie, w ten sposób raczej wprost potwierdzasz słabość ekosystemu.
Uważasz że skoro sam nie posiadasz dostępu do aplikacji to w takim wypadku są one zbędne i nie potrzebne. To że Ty nie masz do nich dostępu wcale nie znaczy że są nie potrzebne. Dałeś sobie sam wmówić pewne rzeczy, dałeś się sam sobie oszukać, ale nie wmówisz czegoś takiego innym.
Nie, brak aplikacji na smarfotnie, to wcale nie jest plus. To jest podstawa idei smartfonu, i w ogóle pojęcia OS.
Android 4.3 z kolei cechuje się nieporównywalnie większym stopniem dopracowania niż najnowszy BB który w pierwszej wersji z którą miałem stycznośc, nie nadawał się do użytku przez podstawowe błedy i braki. Nie wiem, może z czasem poprawili poczatkowe kwiatki, nie mam już styczności z tym sprzetem, obecnie wszystkie korporacje odeszły już od BB.
Telefony typu sg1/2/3 zmienia się, ale wcale nie z powodu że coś tam nie ruszy. To nie ma wiekszego znaczenia. Dochodzą jednak zmiany funkcjonalne w hardware które warte są zmiany - np dużo lepsza generacja nowych ekranów, modułów aparatu, znacznie lepsze wykonanie obudowy, dodatkowe funkcjonalności sprzętowe (np NFC, allShare Direct, Wifi Direct, obsługa bezdotykowa, itp), kilkukrotny skok wydajności GPU (wbrew pozorom, jest parę świetnych gierek). Choć też nie zawsze i nie przy każdym modelu. Zabawa ROMAmi jest od lat w systemie Android zbędna, stockowe są w zasadzie najbardziej dopracowane i wbrew powszechnym mitom, najlepsze. Nie zawsze najszybsze, ale w takim Nex4 nie ma to już żadnego znaczenia a inne marki pewne spadki szybkości wynagradzają wyższą funkcjonalnością czego Custom ROMy nie są w stanie dać, nie są w stanie zrekompensować.
Telefony typu sg1/2/3 zmienia się, ale wcale nie z powodu że coś tam nie ruszy.
kilkukrotny skok wydajności GPU (wbrew pozorom, jest parę świetnych gierek)
obecnie wszystkie korporacje odeszły już od BB
arayan i jego opowiesci
[20] Chłopie...
Zaślepiony?
Miałem już tel. z Androidem, Badą, bez OS (Solid - rewelacja!), były już Nokie, SE, itp. itd.
Wróciłem do Nokii i OS od M$ bo podoba mi się jego stylistyka, jego funkcjonalność i to, że mam wszystko gotowe do pracy od strzału. To są ewidentne zalety tego OS. Telefon działa mi, tak mi, bo o sobie piszę i tylko w swoim imieniu się mogę wypowiadać geniuszu, tak samo w tym momencie, jak w momencie, w którym go kupiłem, a wiem jak potrafi działać Android po np. miesiącu.
i tutaj przejście do [21]
nie chrzań bo miałem Andka i żeby NORMALNIE używać tego telefonu to MUSIAŁEM się babrać ROMem bo ten szmelc po jakimś czasie nie potrafił robić to co powinien, czyli dzwonić i SMSować (tak mulił, że identyfikacja rozmówcy dzwoniącego do mnie trwała 4 sekundy, natomiast odebrane SMSy zlewały się w jedną papkę od tej samej osoby, mimo iż były od dwudziestu różnych osób). Jak masz nerwy ze stali i czas, żeby robić to co miał zrobić inżynierek w firmie to proszę bardzo, jak lubisz dłubać w produkcie, który powinien działać to droga wolna.
Wkurza mnie po prostu to pianie i wychwalanie Google'a. Jesteście jak barany, stadnie idące na intelektualną rzeź.
Wszystkie potrzebne aplikacje i mozliwosci sa dostepne bez tego, a to, ze taka mozliwosc istnieje, to tylko zaleta - chyba zawsze lepiej MOC cos zrobic, niz nie moc gdyby sie komus zachcialo?
- zgadzam się, ale nie sposób nie zauważyć, że 90% google play to zwykłe guano.
[22]
Uważasz że skoro sam nie posiadasz dostępu do aplikacji to w takim wypadku są one zbędne i nie potrzebne.
Pomijając już karygodną interpunkcję i logikę tego zdania odpowiem tak: dostęp posiadam, w sklepie MS jest w bród programów. To, że na Andku jest trochę więcej nie czyni tego OS lepszym. Android jest szalenie popularny (owczy pęd ma tu pewnie swoje zasługi), przez co jest ich dużo, nie znaczy, że ta liczba, jakakolwiek by nie była, reprezentuje sobą jakość. Posiadam aktualnie tablet z Andkiem i przyznam, że mam problem ze zgromadzeniem dziesięciu przyzwoitych aplikacji, które się rozumnemu człowiekowi na coś przydadzą. Oczywiście nie będę kopać leżącego i nie dodam, że tablet żółwi jak sam sku...yn i jedynie na co mam ochotę to rozwalić go w drobny mak o ścianę, no ale przecież "sam chciałem budżetowy tablet" to czemu się dziwię, że chodzi jak g...no? Wydaje mi się, że nawet jakbym wydał na niego 1 zł to powinien spełniać swoje funkcje, tak samo jak telefony z Androidem. Otwarty system to nonsens. Nie będzie nigdy nic dobrze chodzić na tym syfie. Nigdy nie miałem sprzętu Apple, ale powoli zaczynam "rozumieć" dlaczego to jest tak popularne - chociaż akurat nie przekonuje mnie cała ta otoczka tej firmy...
Wracając do tematu...
To że Ty nie masz do nich dostępu wcale nie znaczy że są nie potrzebne.
Słucham?
Dałeś sobie sam wmówić pewne rzeczy, dałeś się sam sobie oszukać, ale nie wmówisz czegoś takiego innym.
No to ja mógłbym Tobie i podobnym geekom napisać. :-)
Nie, brak aplikacji na smarfotnie, to wcale nie jest plus. To jest podstawa idei smartfonu, i w ogóle pojęcia OS.
No to napakuj sobie miliard aplikacji na Twój 'android-device' i daj znać jak to działa.
Jak się ma taki rozmach i tyle chce na raz osiągnąć to się zapomina o optymalizacji, itp. Ja bym z chęcią nie rozstawał się z Androidem, gdyby nie to, że jego 'smartfoniastość' przysłania podstawowe funkcje telefonu. Ale jak Ty lubisz mieć "pod ręką" setki nieprzydatnych aplikacji (masz może syndrom zbieractwa?) i dobrze się z tym czujesz to droga wolna przecież.
Szkoda czasu na to, naprawdę.
Chciałbym po prostu żeby ludzie widzieli ewidentne zalety innych OS, takich jak WP8. Nagonka hemoroidowców (stąd pewnie ich ból dupy) i te ich wymyślone problemy jak np. notyfikacje - jakie ku..a problemy z notyfikacjami?? Sorki, ale używam Lumii już jakiś czas i nic problematycznego nie objawiło mi się, może po prostu zbyt prosty jesteś na taki telefon? Miałeś w ogóle Lumię w dłoni dłużej niż 5 minut?
(to było do Amadeusza)
File manager - a na co Ci to?? Masz problem z odnalezieniem czegoś w telefonie? Czego? Obrazki? W galerii! Muzyka? W Muzyce! A może dokumenty? To włącz Office! Problem z d..y po prostu, wymyślacie bo brak wam konkretnych argumentów.
Każdy plik jest widziany przez obsługującą go aplikację - fakt, może na początku ciężko to zaakceptować po przygodzie z androidem, ale ja na szczęście jestem elastyczny i brak FM mi nie przeszkadza, bo go po prostu nie potrzeba!
Tak samo jak wpieprzanie tapety i pulpitu do telefonu, nadziubdziane ikonek z drobnym maczkiem - pytam "po co?!" To co zrobił M$ z kafelkami jest genialne i proste zarazem. Obsługuję tel kciukiem lub wskazującym i idealnie się do odbioru moich pacnięć nadają kafelki.
Niektórzy to jednak lubią sobie życie komplikować.