Nawilżacz czy odwilżacz?

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
03.01.2016 12:48
NeroTFP..
1
odpowiedz
NeroTFP..
55
Senator

Nawilżacz czy odwilżacz?

Witam,

zaczyna się grzać, grzejniki są gorące, bywa tak, że trzeba często wietrzyć pomieszczenie, aby nie zrobił się grzyb.

Chciałem zaopatrzyć się w dodatkowy sprzęt. Jest sporo takich różnych nawilżaczy powietrza i odwilżaczy.

Pytanie jednak do was, z własnej praktyki, bo już nie wiem, co zrobić, bo sporo naczytałem się i każdy mówi co innego.

W zimie, gdzie grzeje się w domu kaloryfery, kupić sobie nawilżacz czy odwilżacz? Czytałem, że dobrym pomysłem jest odwilżacz, żeby w zimie para została pochłaniana przez ten odwilżacz. Szyby mam zaparowane, więc może ten odwilżacz będzie pochłaniał tę parę?

Jak to w końcu jest? Jak to działa? Kupić w zimie odwilżacz czy nawilżacz? A w lecie?

Pozdro!

03.01.2016 13:23
Mutant z Krainy OZ
2
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
269
Farben

Szyby masz zaparowane, bo w domu jest bardzo ciepło a szyba jest chłodna od mrozu na zewnątrz, a wiadomo co się dzieje z zimnym słoikiem wyjętym z lodówki do temperatury pokojowej. Masz zbyt szczelny dom i wilgoć z niego nie ma ujścia i skrapla się na szybie. Dodatkowe nawilżenie tutaj tylko pogorszy sprawę.

03.01.2016 13:30
NeroTFP..
3
odpowiedz
NeroTFP..
55
Senator

Faktycznie, dobra myśl. Dzięki.

03.01.2016 13:40
4
odpowiedz
Haszon
143
Senator

Potrzebujesz osuszacza i to nie badziewia bazującego na chemii za 50 zł, tylko porządnego mechanicznego urządzenia, które z wyglądu przypomina przenośny klimatyzator. Kosztuje to jakieś 700 zł, ale jest naprawdę skuteczne. Znajoma kupiła w ubiegłym roku coś takiego, to w ciągu nocy parę litrów wody zebrało. Problem w tym, że to jest dość prądożerne, ale naprawdę skuteczne.

03.01.2016 14:42
NeroTFP..
5
odpowiedz
NeroTFP..
55
Senator

Ok, wielkie dzięki! A taki osuszacz powietrza przyda się na lato? Gdy powiedzmy będzie duża wilgotność powietrza?

03.01.2016 14:47
Mutant z Krainy OZ
6
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
269
Farben

Latem lepiej naturalnie wietrzyć dom.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl