Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Laptop odpala dopiero po kilkunastu próbach włączania

07.06.2015 15:55
frer
1
frer
177
Legend

Laptop odpala dopiero po kilkunastu próbach włączania

Mam problem z laptopem i może warto spróbować szczęścia i zapytać czy ktoś wie co może mu dolegać. Mam stary laptop Fujitsu Siemens Esprimo Mobile. Od niedawna przy próbie uruchomienia zazwyczaj zapala się tylko dioda zasilania i nic więcej się nie dzieje. Dopiero po kilku lub kilkunastu próbach (wyłącz/włącz) laptop normalnie odpala. Jeśli restartuję już włączonego laptopa, też normalnie odpala. Podejrzewam, że coś mogło się w nim przysmażyć, bo zawsze się niemiłosiernie grzał.

Ogólnie możliwy zgon laptopa nie będzie mnie bardzo bolał, bo staruszek ma już swoje lata i od jakiegoś czasu planuję zakup nowego (btw ktoś się orientuje może czy warto kupować lapki z kartą GTX 960M? półka cenowa ok. 4k zł). Jednak sporo razem przeżyliśmy (eh granie w Fallout Tactics o 22 w nocy na budowie w jakimś zadupiu dolnym... aż się łezka kręci w oku teraz) i myślałem jednak o pozostawieniu sobie go jako zapas.
Ktoś może wie jaka może być przyczyna problemów z odpalaniem laptopa?

07.06.2015 16:23
2
odpowiedz
Hennsen
2
Konsul

Wina mostka północnego (chipsetu), bądź też karty graficznej dedykowanej, jeśli taką ma.
Skoro się grzał, to coś musiało w końcu się odlepić.

Zresetuj pamięć CMOS. Tak, żeby się upewnić.

07.06.2015 16:34
frer
3
odpowiedz
frer
177
Legend

Grafika jest zintegrowana.

07.06.2015 16:43
4
odpowiedz
Hennsen
2
Konsul

Ja mam to samo, tylko że mi odpala za 2/3 razem. Wina karty graficznej, dedykowanej.
Zresetuj CMOS, sprawdź dysk, zamień pamięci slotami.

07.06.2015 17:11
frer
5
odpowiedz
frer
177
Legend

Ok, dzięki. Spróbuję, choć pewnie po zakupie nowego sprzętu.

Forum: Laptop odpala dopiero po kilkunastu próbach włączania