Książki Lovecrafta od której zacząć?

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
31.08.2011 17:15
Predi2222
1
odpowiedz
Predi2222
101
CROCHAX velox

Książki Lovecrafta od której zacząć?

J.w,chciałbym poczytać książki tego pisarza ale nie wiem od której zacząć?Czy każda kolejna książka począwszy od Zew Cthulhu(?) jest kontynuacją poprzedniej części czy opowiada całkiem inną historię ?

31.08.2011 17:19
2
odpowiedz
ronn
121
Legend

mi sie najbardziej podobal cien nad insmouth, a potem przypadek charlesa dextera warda, wiec to polecam :)

31.08.2011 17:19
szarzasty
3
odpowiedz
szarzasty
87
Mork

Lovecraft nie pisal powieści a opowiadania (tak z grubsza)
Zew cthulhu to zbior opowiadań i wszystkie Lovecraftowskie polskie wydania to wlasnie zbiory opowiadan.
Dla wielu mitologia cthulhu jest wspolna, niektore sa ze soba powiazane ale nieznajomosc jakies pozycji nie wplynie na zrozumienie innej. Raczej to takie nieznaczace smaczki, wspolni bohaterowie czy miejsca.

01.09.2011 21:20
ElvenArcher
4
odpowiedz
ElvenArcher
34
Black Arrow

Ja zacząłem od zbioru opowieści pt. "Historia Necronomiconu", ale później zagłębiłem się w opowiadania najbardziej rozpoznawalne dla tego autora, w tym przede wszystkim cykl "Zew Cthulhu" (bodaj siedem opowiadań). Nie ma sensu rekomendować. Zimne, surowe, mroczne, wciągające, traumatyczne.

01.09.2011 21:31
5
odpowiedz
zanonimizowany680221
38
Generał

A ja się trochę jednak zawiodłem. Ze zbioru "Zew Cthulhu" Podobały mi się ze 2 opowiadania. Po przeczytaniu wszystkiego dochodzi się do wniosku, że każde opowiadanie to ten sam schemat.

01.09.2011 21:32
6
odpowiedz
Dibbler
156
Gardło Sobie Podrzynam

Jak już wspomniano wyżej wszystkie ksiażki to zbiory opowiadań. Ja polecam: "Zew Cthulhu/Szepczący w ciemnościach/kolor z przestworzy" - ten zbiorek wydany był kilka razy u nas pod róznymi tytułami (za każdym razem inne opowiadanie robiło za tytuł ale zawartość całości sie nie zmieniała). Zawiera on najbardziej znane i kanoniczne teksty pisarza.

01.09.2011 21:43
Shadowmage
7
odpowiedz
Shadowmage
257
Master of Ghouls

W zasadzie to bez znaczenia, bo wiele jest różnych zbiorów częsciowo zawierających te same opowiadania. Jakiś czas temu wyszły dwa z serii "Najlepsze opowiadania", więc pewnie od tego. Z Lovecraftem jest tak, że jak się przeczyta jeden czy drugi zbiór, to potem już ma się wrażenie, że czytało się wszystko. Miał ze 3-4 motywy/schematy i wykorzystywał je na zmianę.

01.09.2011 21:49
Chudy The Barbarian
8
odpowiedz
Chudy The Barbarian
89
Legend

Posiadam zbiór "Opowieści o makabrze i koszmarze" i polecam z niego opowiadania Cień spoza czasu, Widmo nad Innsmouth, Koszmar w Dunwich, Model Pickmana, Muzyka Ericha Zanna i Duch ciemności. Jest tam tego więcej ale jeszcze kilku nie przeczytałem (mimo, że mam tą książkę od prawie początku roku), w tym Zewu Cthulhu, głównie dlatego że oglądałem jakiś czas temu film. Ogólnie ciekawe są te opowiadania i klimatyczne, a Cień spoza czasu powiedziałbym, że wyprzedził swoją epokę, bo to lepsze sci fi niż dzisiaj można w kinach spotkać.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl