Komentarze do wiadomości: Znakomita gra o budowaniu zapewni „idealne rozwiązanie” do transportu cieczy. Mimo to Satisfactory 1.2 może rozczarować największych fanów

Forum Gry Symulacyjne
Dodaj komentarz
26.10.2025 13:36
👎
1
odpowiedz
nickname85
33
Chorąży

WTF z tymi komentarzami?

26.10.2025 18:22
2
odpowiedz
4 odpowiedzi
MewsoNs
81
Generał
Image

No i nadal nie będzie poprawy. Ciecze zachowują się nielogicznie. Wyzwaniem jest zebranie materialow i postawienie polączonej poprawnie infrastruktury kilkuset budynków, a tutaj jeszcze dochodzą nam problemy z przeplywami cieczy. Mam elektrownię na 450 Generatorów dającą w sumie 299 GW zasilanych rocket fuel ( nie dokończone otoczenie nadal ;p ) i pomimo identycznych polączeń 20 sekcji, to jedna dziala plynnie druga ma przestoje spowodowane zbyt wolnym przeplywem oleju do rafinerii. Ktos pogral dluzej w ta gre wie jak ogromnym wyzwaniem logistycznym jest polaczenie tak dużej ilości budynków, gdzie glównymi produktami transportowymi są plyny.

post wyedytowany przez MewsoNs 2025-10-26 18:41:36
27.10.2025 12:06
2.1
radas_b
82
Senator
Image

MewsoNs
Napracowałeś się i ładnie to wygląda ale nie ma szans działać poprawnie. Też lubię jak logistyka jest ukryta ale nigdy tego nie robię w przypadku płynów. Ja zawsze buduję taką elektrownie kaskadowo i najbardziej do tego nadaje się blue crater w prawym dolnym rogu mapy. Po pierwsze są tam praktycznie wszystkie potrzebne surowce poza aluminium jeżeli chcesz pakować paliwo. Ale postawienie jednej linii kolejowej czy ciężarówki która dostarczy kanistry nie robi wielkiego problemu. Do budowania wykorzystuję pustkę obok krateru bo łatwo jest zaplanować poziomy tak żeby ciecz zawsze płynęła w dół. Wtedy nie ma najmniejszego problemu z przepływami. W twoim przypadku żeby to działało dobrze najpierw trzeba by przepompować w górę olej z ekstraktorów gdzieś wyżej bo złoża są praktycznie na poziomie morza i wtedy niech cała produkcja idzie etapami coraz niżej aż do generatorów. Wiem, że kusi żeby ukrywać logistykę ale w przypadku płynów rury daję zawsze powyżej wejścia do maszyny w której ma być przerabiane i staram się budować rurociągi tak aby składały się z jak najmniejszej liczby fragmentów. Im więcej drobnych fragmentów tym więcej obliczeń musi wykonać silnik gry i to zacznie generować błędy co doprowadzi do problemów z przepływami. U ciebie ciecz wpada do maszyny i potem się cofa. Jak rura będzie powyżej wejścia w maszynie to się nie będzie miała jak cofnąć i będzie to wszystko pracować równo. Kolejną elektrownię będę budował dokładnie w tym samym miejscu co ty ale za jakiś czas bo niedawno zacząłem nową grę na pustyni i dopiero co dorobiłem się się małej elektrowni na zwykłe paliwo. Do takiego molocha nie ma sensu startować bez najszybszych pasów przesyłowych.

PS. 360 generatorów działa bez najmniejszego zająknięcia.

post wyedytowany przez radas_b 2025-10-27 20:16:47
28.10.2025 14:40
2.2
MewsoNs
81
Generał

No i właśnie boli mnie to, że tylko takie rozwiązania są w 100% pewne. Na co nam pompy w grze takto... Narobiłem bufferow, pomp i niestety nie pomaga to. Po co wyliczenia jak i tak o kant tyłka potłuc przepływy... Wydaje mi sie , ze nie doczekaliśmy sie mk3 przez to, że silnik gry zwyczajnie nie poradzi sobie z obliczeniami. Robienie kaskady z płynami jednocześnie wyklucza 1-2 poziomowe konstrukcje, bo każdy etap musi być na oddzielnym piętrze i taka elektrownia będzie zwyczajnie brzydka...

post wyedytowany przez MewsoNs 2025-10-28 14:42:21
29.10.2025 12:31
2.3
radas_b
82
Senator

Wydaje mi sie , ze nie doczekaliśmy sie mk3 przez to, że silnik gry zwyczajnie nie poradzi sobie z obliczeniami.
Dokładnie, nawet sami twórcy kiedyś to przyznali. Ale może kiedyś coś wymyślą i uda im się rozwiązać ten problem.
Robienie kaskady z płynami jednocześnie wyklucza 1-2 poziomowe konstrukcje
Niekoniecznie. Myślę, że da się taką elektrownię zaprojektować nawet na jednym poziomie pilnując tylko żeby rury zawsze były te 2-3 metry ponad wejściem do maszyny. Tylko przy większej ilości rur robi się z tego logistyczny koszmarek. Przy poziomach łatwiej nad tym zaplanować. Jak buduję jakieś elektrownie które są "mid game" to wszystko działa mi też bez problemu na jednym poziomie. Jedyny warunek to prowadzić rury tak, żeby nie musieć korzystać z pomp i nim uruchomię sekcję generatorów to całkowicie zalewam to paliwem tak żeby zarówno maszyny jak i rury były w 100% wypełnione.
Co do tego czy coś będzie ładne czy brzydkie to myślę, że to nie jest kwestia ilości poziomów tylko tego ile czasu włoży się w wykończenie. Moje konstrukcje to w 90% betonowy szkielet bo zawsze mi szkoda czasu na upiększanie fabryk w momencie gdy mam jeszcze jakieś 5 tysięcy pomysłów na kolejne fabryki czy rozbudowę infrastruktury.

post wyedytowany przez radas_b 2025-10-29 12:32:26
31.10.2025 08:43
2.4
MewsoNs
81
Generał

No generalnie, to jak pamiętam po kilkdziesieciu godzinach przepływy nieco sie normują, więc być mize bedzie lepiej, tak czy siak mam stałe okolo 200 GW już teraz z tej elektrowni. Więc nie jest źle. Projekt byl mega ambitny, bo wszystko musiałem dostarczyć, a robiłem od razu kolej na podestach z filarami, barierkami itp. Do tego póki co nie zacząłem nawet fabryki plastiku obok , bo mam masę kawałków do wykorzystania, które trafiają do niszczarki. No i wykończenie tego dookoła trochę zajmie, ale wszystko prawie, co sie da jadę z blueprintow, które sobie przygotowuje, jest to tak ogromny oszczędzasz czasu, że to niepojęte. I tak już obstawiam, że 50h+ zajęła mi ta elektrownia, a główna fabryka w powijakach, tylko boostery zrobione ładnie. A reszta powoli jest usuwana, te moje spaghetti z pierwszych 50 h : p ( aż sie łezka w oku kręci hehe )

Forum Forum Gry Symulacyjne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl